Poteškoće pri učenju web programiranja,kako dalje?

poruka: 10
|
čitano: 2.551
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Znači ovako, programiram u raznim jezicima već par godina i znam sve osnove (od petlji do oop-a, a i više od toga) ali sam prije neko vrijeme dana odlučio se posvetiti programiranju za web. Odabrao sam jezik i počeo ga učiti, što je išlo sasvim ok u početku, međutim nakon pola godine ili više shvatio sam da to ne ide toliko lako.

Jednostavno sam "overwhelm"-an. U web programiranju ima toliko toga da mi se čini da nikad neću uspjeti sve pohvatati. Znači od samog početka izrade stranice, trebao bih 1) poznavati baze podataka da bi postavio "kostur" stranice, 2) po principima MVC-a* trebao napraviti nešto što bi ih povezivalo s 3) izgledom stranice. Kako jedna osoba može odraditi sve to? Ne mogu nikako shvatiti. E i nakon svega toga trebalo bi mi i odlično poznavanje sigurnosti da dobro zaštititim stranicu. Kako. Kako to jedna osoba može sama napraviti.

Najviše od svega želim programirati igre, ali od tog sam odustao u korist web programiranja jer za igre navodno treba pravi tim od nekoliko ljudi dok web programiranje mogu i sam.

Dakle moje pitanje vama, iskusni web programeri... kako? Kako ste uspjeli pohvatati sve te dijelove i postati pravi web programer? Cijenim svaki savjet, i naravno, dijelim HVALE

*začudo, bez MVC-a je još gore

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Re: Poteškoće pri učenju web programiranja,kako da
raspadajući marinko kaže...

...

To je je zato što poznaješ osnove ;-) U kojim jezicima tehnologijama programiraš već godinama i koji si jezik odabrao? Zašto nisi odabrao neko riješenje za web iz postojećeg ekosustava, tako bi ti lakše bilo napraviti migraciju. RDBMS u desktopu i webu je uglavnom koristi zajedničke koncepte, osim ako nisi odabrao neki divlji key-value store. Arhitekturalno, i desk i web aplikacija bi trebala biti bazirana na nekom patternu koji olakšava reusability koda. Ukratko, tvoje pitanje je ostalo dosta nejasno. 

EDIT: Iz pomnijeg čitanja vidim da si pobrkao dosta pojmova, pa usput baci oko na mali članak koji sam danas iskopao, riješava puno nedoumica.

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.10.2013 23:35 (alankish).
16 godina
odjavljen

Mislim da si u zabludi. Web programiranje može raditi jedna osoba, ali ti pokušavaš raditi kompletan web development sam, a to je već malo teže.

Kompletan web development možemo podijeliti u sljedeće faze:

1. planiranje i istraživanje (+ copywriting, ako je tako dogovoreno s klijenom) - što klijentu treba i što želi, na što dati naglasak, koliko planira biti ažuran (objava novih vijesti, izmjena postojećih sadržaja i sl.), koje boje preferira (odnosno, već koristi, ako je već napravio brandiranje) i sl. Uglavnom prikupljanje i analiza informacija pomoću kojih ćeš moći napraviti stranicu koja će vizualno, sadržajno i funkcionalno odgovarati klijentovim potrebama. Potrebna znanja: komunikativnost (znati s klijentom pričati bez tehničkih pojmova), organizacijske sposobnosti, poželjno i poznavanje SEO tehnika
  2. dizajn - crtanje, počevši od okvirnog rasporeda elemenata do detaljen razrade kompletne stranice. Potrebna znanja: photoshop, web standardi, fontovi, barem osnove css-a i html-a (čisto kako ne bi crtao nešto što se u html-u ne može napraviti, odnosno nema smisla raditi). Naravno, potrebno je imati i kreativnosti (a to se baš i ne može naučiti).
  3. rezanje html-a i css-a - iz photoshop predloška se radi statična stranica s dummy sadržajem. Javascript programiranje je u ovoj fazi moguće, a može se obaviti i naknadno (u praksi se radi samo ono što je neophodno za izgled stranice, tipa stilizacija select-a pomoću jquery-a + eventualno neki rotatori, slideri i sl, pogotovo ako koriste css animacija). Potrebna znanja: photoshop, css, html, javascript
  4. web programiranje - navigacija, dohvat sadržaja, forme na stranici i sl. Uključuje još i unos sadržaja, zaštitu, kostur (MVC, dohvat iz baze i sl.), ali to se radi jednom ili koristiš gotovo rješenje. Potrebna znanja: programski jezik koji odabereš (C#, php, java...), javascript (poželjno i neki js framework), baze podataka (jako dobro ako razvijaš svoje rješenje ili osrednje ako koristiš gotovo) i  barem osnove html-a i css-a. 
  5. unos sadržaja, prevođenje, dodatne seo optimizacije i sl - ovo dalje opet ovisi što je sve dogovoreno s klijentom

Naravno, uvijek ovo sve može raditi jedna osoba, ali je upitno koliko će jedna osoba moći dobro pisati tekst, vizualizirati rješenje i pisati kod, jednostavno se radi o različitim načinima razmišljanja. Tebi kao programeru je najbolje naći suradnika koji će ti napraviti dizajn ili tražiti neka gotova free rješenja, pa ih prilagođavati.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.

3 0 hvala 1
12 godina
neaktivan
alankish kaže...

...

To je je zato što poznaješ osnove ;-) U kojim jezicima tehnologijama programiraš već godinama i koji si jezik odabrao? Zašto nisi odabrao neko riješenje za web iz postojećeg ekosustava, tako bi ti lakše bilo napraviti migraciju. RDBMS u desktopu i webu je uglavnom koristi zajedničke koncepte, osim ako nisi odabrao neki divlji key-value store. Arhitekturalno, i desk i web aplikacija bi trebala biti bazirana na nekom patternu koji olakšava reusability koda. Ukratko, tvoje pitanje je ostalo dosta nejasno. 

EDIT: Iz pomnijeg čitanja vidim da si pobrkao dosta pojmova, pa usput baci oko na mali članak koji sam danas iskopao, riješava puno nedoumica.

Yeah već sam čitao taj članak i super mi je. Stvar je u tome što razumijem pojedinačno svaki od elemenata stranice ali kod učenja nekih novih koncepata jednostavno se svaki put osjetim "overwhelmed". Znam da sam predaleko od onih 10000h da bi mi sve išlo prelako, ali opet moram priznati da sam očekivao nešto manje intenzivno po mozak.

EDIT: Da nadodam, dobro kažeš ovo za postojeći ekosustav, naime za web programiranje sam odabrao sasvim druge tehnologije od onih koje sam dosad koristio. More bit da je u tom trik.

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.10.2013 1:05 (raspadajući marinko).
12 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

Mislim da si u zabludi. Web programiranje može raditi jedna osoba, ali ti pokušavaš raditi kompletan web development sam, a to je već malo teže.

(...)

Naravno, uvijek ovo sve može raditi jedna osoba, ali je upitno koliko će jedna osoba moći dobro pisati tekst, vizualizirati rješenje i pisati kod, jednostavno se radi o različitim načinima razmišljanja. Tebi kao programeru je najbolje naći suradnika koji će ti napraviti dizajn ili tražiti neka gotova free rješenja, pa ih prilagođavati.

Ma ok za tu podjelu na backend, frontend i sadržaj, nego kažem da je i sam back end dosta kompliciran. Evo sad si još dodao i SEO. To je još jedna ne-tako-jednostavna stvar koju ću morati naučiti u budućnosti.

Nije da se buniim jer mi je učenje novih koncepata jedna od dražih stvari u životu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.10.2013 1:20 (raspadajući marinko).
15 godina
odjavljen

Nisam siguran da se razumijemo, slažem se da je MrBlc {#} dosta pojasnio problematiku, a i tu smo da razmjenimo iskustva, mišljenja i znanja. Problem koji se obično javlja a direktno je povezan sa kako kažeš overhelmingom  je u postojanju velikog broja tehnologija, i nemoguće ih je sve poznavati in-depth, koliko god to volio. Jednostavno tehnologijom moraš ovladati, a da bi njome ovladao, potrebno je često puta pogledati ispod haube. 

13 godina
neaktivan

Zbunjen si, to je zapravo tvoj problem.

Sve to što si nabrojao ne možeš miksati, odjednom hoćeš sve da pohvataš i patterne i ormove i način rada weba... Prvo pogledaj kako radi web, šta je HTTP POST, a šta GET, a šta PUT... Onda pogledaj kako se pravi markup, tj. HTML, kada je forma POST, kada GET... Onda uzmeš svoj server-side jezik, pa učiš njega. Pretpostavljam da je ASP.NET MVC u pitanju, jer si na drugoj temi pisao da ti je C# primarni jezik.

Najbolje bi ti bilo da učiš po knjizi, čitajući knjigu nećeš ostati zbunjen, a i knjiga ide nekim redom. Ako je ona tehnologija koju sam pretpostavio, izbor knjige je jasan:

Professional ASP.NET MVC 4, potraži ili se javi. :D

Na kraju krajeva, da li uopšte poznaješ baze podataka?

If debugging is the process of removing software bugs, then programming must be the process of putting them in.

0 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

Kažem, znam dosta dobro svaki od tih elemenata pojedinačno pa tako i baze, i SQL i modeliranje entiteta te njihovih veza; sam sve to primjenjivao na RDBMS desktop aplikacije više puta. Ali tad nije trebalo brinuti o tih milijun stvari koje me overwhelmaju svaki put kad krenem radit novu web aplikaciju (tipa sigurnost podataka u bazi, i općenito stranice). 

Knjiga bi bila dobra ideja, hvala.

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.10.2013 0:50 (raspadajući marinko).

0 1 hvala 0
13 godina
neaktivan

Bome i kod desktop aplikacija moraš paziti na sigurnost. Ne razumijem iz kojeg razloga ti sigurnost predstavlja takav problem, pazi na validaciju korisničkog inputa, pazi šta primaš preko query string-a/parametra url-a (kod routinga), sve lozinke enkodirane upisuj u bazu...

Svaka knjiga o nekoj tehnlogiji web-a mora imati barem jedno poglavlje o sigurnosti, obavezno pročitaj, također, googlaj o sigurnosti weba općenito, pa onda u tvojoj konkretnoj tehnologiji.

If debugging is the process of removing software bugs, then programming must be the process of putting them in.
16 godina
odjavljen

Kažem, znam dosta dobro svaki od tih elemenata pojedinačno pa tako i baze, i SQL i modeliranje entiteta te njihovih veza; sam sve to primjenjivao na RDBMS desktop aplikacije više puta. Ali tad nije trebalo brinuti o tih milijun stvari koje me overwhelmaju svaki put kad krenem radit novu web aplikaciju (tipa sigurnost podataka u bazi, i općenito stranice).

Knjiga bi bila dobra ideja, hvala.

Kad radiš cms, ne razmišljaš i web stranici, odnosno, kompletno razmišljanje o web stranici svedeš na zahtjeve koje taj cms mora zadovoljavati. Kad radiš dizajn, ne misliš o server side tehnologiji, već isključivo imaš s jedne strane zahtjeve korisnika, a s druge ograničenja html-a. Kad režeš html, ne razmišljaš o tome kako je to spremljeno u bazu, već samo o tome kako ćeš ispravno izrezati da je po standardu i da radi u svim preglednicima (barem onima novijima, od IE8 pa nadalje), u obzir još uzimaš i realne scenarije kombinacija prikaza (tipa prvi paragraf može imati naslov, a ne mora i sl.). Mislim da bi sad već trebao kužiti logiku...

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice