Znači ovako, programiram u raznim jezicima već par godina i znam sve osnove (od petlji do oop-a, a i više od toga) ali sam prije neko vrijeme dana odlučio se posvetiti programiranju za web. Odabrao sam jezik i počeo ga učiti, što je išlo sasvim ok u početku, međutim nakon pola godine ili više shvatio sam da to ne ide toliko lako.
Jednostavno sam "overwhelm"-an. U web programiranju ima toliko toga da mi se čini da nikad neću uspjeti sve pohvatati. Znači od samog početka izrade stranice, trebao bih 1) poznavati baze podataka da bi postavio "kostur" stranice, 2) po principima MVC-a* trebao napraviti nešto što bi ih povezivalo s 3) izgledom stranice. Kako jedna osoba može odraditi sve to? Ne mogu nikako shvatiti. E i nakon svega toga trebalo bi mi i odlično poznavanje sigurnosti da dobro zaštititim stranicu. Kako. Kako to jedna osoba može sama napraviti.
Najviše od svega želim programirati igre, ali od tog sam odustao u korist web programiranja jer za igre navodno treba pravi tim od nekoliko ljudi dok web programiranje mogu i sam.
Dakle moje pitanje vama, iskusni web programeri... kako? Kako ste uspjeli pohvatati sve te dijelove i postati pravi web programer? Cijenim svaki savjet, i naravno, dijelim HVALE
*začudo, bez MVC-a je još gore