Dakle, ja sam sad 1. srednje i htio bi pocet malo programirat, a kolko sam cuo, za pocetak valja pocet sa pasclaom.Sad, imate neke savjete kako poceti, mozda neka dobra literatura?
U vezi literature. odeš si u nakladu ljevak ili školska knjiga i tamo imaš puno knjiga o tome za naućit. Ja sam si u elmentu kupio demistificirani C++ za 250kn a ima 850 stranica. :)
Pascal ili c ili c++ ,bilo kojeg da se uhvatš je dobro,Pascal je dobar jer je "lakši" za učenje ali jako dobar da se nauči
logika programiranja,pseudokod,procedure u biti sve ono što je bitno i u c++ kao i u c-u.Stoga kad naučiš jedan
za drugi ti treba manje vremena.Pascal je mnogima bio podloga za daljnji napredak stoga i tvoj izbor u tome nije nimalo
loš i samo nastavi s njime jer ako njega dobro svladaš ,ne brini c++ ili koji drugi jezik će biti puno lakše svladati.
da se nauči logika programiranja,pseudokod,procedure u biti sve ono što je bitno
Ima li netko nekakav konkretan prijedlog sto da od literature kupim, ili da u skolskoj knjizi vidim sta se nudi pa se tamo odlucim?
I, jos jedna stvar, vidim na netu ima free pascal, turbo pascal 5.0, 5.5, pa da pitam u cemu je razlika?
Turbo Pascal je proizvod tvrtke Borland, napravljen je za DOS i ne razvija se od 1995. godine.
Free Pascal je open source Pascal kompajler za Turbo Pascal dijalekt (verziju) Pascala, te zbog toga postoji za gotovo sve platforme i operativne sustave. Više na http://en.wikipedia.org/wiki/Free_Pascal. Stoga uzmi FP i neko razvojno okruženje za OS koji imaš (naći ćeš ih na gornjem linku pod Development tools).
ja već imam knjigu tj. dvije knjige o pascalu.
ali kad neki primjer prepišem on kaže da ne valja npr.: gotoxy - unknown variable,ClrScr-isto tako i sad me zanima što sve moram staviti pod Uses :??? jer mi opće ne piše
Turbo Pascal je proizvod tvrtke Borland, napravljen je za DOS i ne razvija se od 1995. godine.
Free Pascal je open source Pascal kompajler za Turbo Pascal dijalekt (verziju) Pascala, te zbog toga postoji za gotovo sve platforme i operativne sustave. Više na http://en.wikipedia.org/wiki/Free_Pascal. Stoga uzmi FP i neko razvojno okruženje za OS koji imaš (naći ćeš ih na gornjem linku pod Development tools).
Pascal se ne razvija, ali zato je tu Delphi, a on je nastavak pascala tj. "objektni pascal".
ja već imam knjigu tj. dvije knjige o pascalu.
ali kad neki primjer prepišem on kaže da ne valja npr.: gotoxy - unknown variable,ClrScr-isto tako i sad me zanima što sve moram staviti pod Uses :??? jer mi opće ne piše
Mislim da se modul zove "crt" (ili možda "ctr") - samo proguglaj ako nije.
Nemoj me držati za riječ - ali čini mi se da općenito taj modul nije pretjerano kompatibilan s Windowsima.
ej kad upišem modul : uses Graph; kaže da nema Graph.TPU možete mi reći gdje da to nađem???
i još jedno koji je znak za cijelobrojno dijeljenje u pascalu???
imam turbo pascal 7.0
ej kad upišem modul : uses Graph; kaže da nema Graph.TPU možete mi reći gdje da to nađem???
Jesi provjerio kako su ti postavljeni direktoriji u postavkama Turbo Pascala? Jedinice su inace datoteke s nastavkom .tpu, znaci ovo bi bila datoteka graph.tpu.
i još jedno koji je znak za cijelobrojno dijeljenje u pascalu???
Operator za cjelobrojno dijeljenje u Pascalu nije znak, nego operator div, znaci:
Rezultat = 4892 div MojaVarijabla;
Jesi provjerio kako su ti postavljeni direktoriji u postavkama Turbo Pascala? Jedinice su inace datoteke s nastavkom .tpu, znaci ovo bi bila datoteka graph.tpu.
hvala ti ali ne kužim baš sve.....
hvala ti ali ne kužim baš sve.....
A kaj konkretno ne kuzis? Direktorije? Imas negdje u opcijama Turbo Pascala da si mozes podesiti direktorija u kojima su ti sistemske jedinice (iliti uniti), poput graph.tpu, crt.cpu...
BTW sad vidim da sam kod krivo napisao, zaboravio sam da je u pascalu operator pridruzivanja :=, a ne =, dakle treba ici:
Rezultat := 182891 div MojaVarijabla;
BTW Ako ne kuzis tu liniju, onda odustani od Pascala. I programiranja opcenito.
aha ... dobro skužio sam....hvala sad mi radi....
e pozz..
nisam citao temu pa se ispricavam, kasnije je procitam!
znaci mi pisemo informatiku - pascal programiranje , a ja nemam pojma o pojmu!!
znam jedino da naredba writeln ispisuje tekst, i to je to..
sad meni trebaju neki pocetnicki tutorijali za lako naucit tj lako shvatit..neki kvalitetni, pa ako mi mozete dat link ili nesto bio bi zahvalan
pozzz
Ovako,vidim da imaš problema s programiranjem,daj neke primjere zadataka pa da ti riješimo i tim putem ćemo ti objasniti:D
btw,prebaci se u ovu temu
evo sad idem po zadatke..
da napisem tu ili u onu temu?
EDIT:
evo zadatkaa..
Napisi program koji će izračunati opseg i površinu pravokutnika za bilo koje vrijednosti stranice?!
evo molio bi da mi napisete program i objasnite koja naredba za sta sluzi.
ako trea imam još zadataka pa kad ovog svladam budemo isli dalje :DD

Evo,slijedeće pitanje stavi u onu temu :D
program forum;var a,b,o,p:integer; //tu stavljaš koje varijable koristiš,odnosno kako se zove i kojem tipu podataka pripadaju,integer su cijeli brojevi //od -32768 do +32768,a postoji tip longint koji je jako velik,ako želiš upisivati brojeve s decimalnom točkom tada koristiš tip realbegin //pocinje program i ovaj writeln ispisuje što se nalazi unutar zagrada što je napisano crvenom bojomwriteln('Upisi duljine stranica');readln(a,b);//učitaš duljine stranicao:=a+b; //varijabli o si pridružio neku vrijednost,znači trebaš staviti dvotočku i jednako,ako staviš samo jednako znači da vrijedi znak jednakosti(to koristiš za uspoređivanje odnosnop:=a*b; //odnosno provjeravanje dali su brojevi jednaki),znači varijabli o si daj uvrijednost a+bwriteln('Povrsina je ',p,'a opseg ',o); //ispis podatakareadln; //to moraš staviti na kraju svakog programa inače ti se odmah nakon što se upali,program se ugasiend.//završava program
hvala
al prije svega kojeg da skinem odavde?
ima ih punoo
inace imam win7 32bit

Upravo sam napisao program koj trazi unos lozinke i prvjerava jeli točna ili netočna no međutim javlja mi grešku.Molim za pomoć!
program lozinka;
var
l:integer;
begin
Writeln('Upisite lozinku');
REadln(l);
repeat
if
l=123
then
writeln('Lozinka je tocna');
until l=123;
readln;
end.
Nisam nikada programirao u pascalu, ali cini mi se da ovako treba ici:
program lozinka;var l:integer;begin Writeln('Upisite lozinku'); repeat readln(l); if l='123' then writeln('Lozinka je tocna'); until l<>'123';end
To je na tvoj nacin, ali se moze pretvoriti u ovo:
program lozinka;var l:integer;begin Writeln('Upisite lozinku'); repeat readln(l); until l<>'123';
writeln('Lozinka je tocna');end
FreePascal ima odlično grafičko razvojno okruženje za sve važnije operativne sustave:
www.lazarus.freepascal.org
U cemu je problem?
Podesi direktorije - imaš negdje u izborniku Options.
BTW iza begin ne treba točka-zarez.
Uffff, Pacal mi uvijek budi siječanja na srednjoškolske dane. Begin, end, print... Plavi ekran od kojega haluciniras nakon nekog vremena.... Prekrasno