Pascal

poruka: 33
|
čitano: 10.951
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Pascal

Dakle, ja sam sad 1. srednje i htio bi pocet malo programirat, a kolko sam cuo, za pocetak valja pocet sa pasclaom.Sad, imate neke savjete kako poceti, mozda neka dobra literatura?

92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Pascal
Za početnike je dobar. ali ipak ne valja.
U vezi literature. odeš si u nakladu ljevak ili školska knjiga i tamo imaš puno knjiga o tome za naućit. Ja sam si u elmentu kupio demistificirani C++ za 250kn a ima 850 stranica. :)
Viva La Vida
17 godina
moderator
unknown kaže...
Za početnike je dobar. ali ipak ne valja.
Zasto? Za ucenje programiranja je jako dobar, a kad ga se svlada nije problem prijeci na C/C++. A ako govoris o Pascalu kao programerskom alatu, tu je Delphi - njime mozes napraviti prakticki sve sto pozelis.

17 godina
neaktivan

Pascal ili c ili c++ ,bilo kojeg da se uhvatš je dobro,Pascal je dobar jer je "lakši" za učenje ali jako dobar da se nauči
logika programiranja,pseudokod,procedure  u biti sve ono što je bitno i u c++ kao i u c-u.Stoga kad naučiš jedan
za drugi ti treba manje vremena.Pascal je mnogima bio podloga za daljnji napredak stoga i tvoj izbor u tome nije nimalo
loš i samo nastavi s njime jer ako njega dobro svladaš ,ne brini c++ ili koji drugi jezik će biti puno lakše svladati.

16 godina
neaktivan
v_maxcpp kaže...

da se nauči logika programiranja,pseudokod,procedure  u biti sve ono što je bitno

Upravo kako piše - prvo nauči logiku programiranja. Kao demonstrator na 4. godini elektrotehnike imao sam studente koji nisu znali raščlaniti problem na dijelove (logički riješiti problem) da bi mogli isprogramirati rješenje iako nisu imali problema sa programskim jezikom C++ (u kojem je bilo potrebno izraditi rješenje).

Da bi naučio programirati nije potrebno naučiti neki programski jezik - možeš programirati i na hrvatskom (to se zove pseudokod) - ali je (naravno) lakše ako možeš provjeriti radi li kod (rješenje) ono što si zamislio. Ako do sada uopće nisi programirao, preporučam ti da počneš sa programskim jezikom Python, koji je i zamišljen za učenje programiranja i skriptiranje, ali je istodobno i vrlo moćan jezik - osim za izradu aplikacija, koristi se u mnogim programima i igrama kao skriptni jezik - npr. World of Warcraft, Civilization 4, Blender da spomenem samo neke, kao i na webu (YouTube, Google). Prednosti Pythona su laka čitljivost programa i jednostavnost, te gomila materijala na webu iz kojeg možeš naučiti Python.
17 godina
neaktivan
Pascal

Ima li netko nekakav konkretan prijedlog sto da od literature kupim, ili da u skolskoj knjizi vidim sta se nudi pa se tamo odlucim?

I, jos jedna stvar, vidim na netu ima free pascal, turbo pascal 5.0, 5.5, pa da pitam u cemu je razlika?

92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Turbo Pascal je proizvod tvrtke Borland, napravljen je za DOS i ne razvija se od 1995. godine.

Free Pascal je open source Pascal kompajler za Turbo Pascal dijalekt (verziju) Pascala, te zbog toga postoji za gotovo sve platforme i operativne sustave. Više na http://en.wikipedia.org/wiki/Free_Pascal. Stoga uzmi FP i neko razvojno okruženje za OS koji imaš (naći ćeš ih na gornjem linku pod Development tools).

15 godina
protjeran
Pascal

ja već imam knjigu tj. dvije knjige o pascalu.

ali kad neki primjer prepišem on kaže da ne valja npr.: gotoxy - unknown variable,ClrScr-isto tako i sad me zanima što sve moram staviti pod Uses :??? jer mi opće ne piše

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
hrx kaže...

Turbo Pascal je proizvod tvrtke Borland, napravljen je za DOS i ne razvija se od 1995. godine.

Free Pascal je open source Pascal kompajler za Turbo Pascal dijalekt (verziju) Pascala, te zbog toga postoji za gotovo sve platforme i operativne sustave. Više na http://en.wikipedia.org/wiki/Free_Pascal. Stoga uzmi FP i neko razvojno okruženje za OS koji imaš (naći ćeš ih na gornjem linku pod Development tools).

Pascal se ne razvija, ali zato je tu Delphi, a on je nastavak pascala tj. "objektni pascal".

17 godina
beno101 kaže...

ja već imam knjigu tj. dvije knjige o pascalu.

ali kad neki primjer prepišem on kaže da ne valja npr.: gotoxy - unknown variable,ClrScr-isto tako i sad me zanima što sve moram staviti pod Uses :??? jer mi opće ne piše

Mislim da se modul zove "crt" (ili možda "ctr") - samo proguglaj ako nije.

Nemoj me držati za riječ - ali čini mi se da općenito taj modul nije pretjerano kompatibilan s Windowsima.

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
15 godina
protjeran
Pascal

ej kad upišem modul : uses Graph; kaže da nema Graph.TPU možete mi reći gdje da to nađem???

i još jedno koji je znak za cijelobrojno dijeljenje u pascalu???

imam turbo pascal 7.0

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
beno101 kaže...

ej kad upišem modul : uses Graph; kaže da nema Graph.TPU možete mi reći gdje da to nađem???

Jesi provjerio kako su ti postavljeni direktoriji u postavkama Turbo Pascala? Jedinice su inace datoteke s nastavkom .tpu, znaci ovo bi bila datoteka graph.tpu.

beno101 kaže...

i još jedno koji je znak za cijelobrojno dijeljenje u pascalu???

Operator za cjelobrojno dijeljenje u Pascalu nije znak, nego operator div, znaci:

Rezultat = 4892 div MojaVarijabla;

15 godina
protjeran
mbaksa kaže...

Jesi provjerio kako su ti postavljeni direktoriji u postavkama Turbo Pascala? Jedinice su inace datoteke s nastavkom .tpu, znaci ovo bi bila datoteka graph.tpu.

hvala ti ali ne kužim baš sve.....

17 godina
moderator
beno101 kaže...
mbaksa kaže...

hvala ti ali ne kužim baš sve.....

A kaj konkretno ne kuzis? Direktorije? Imas negdje u opcijama Turbo Pascala da si mozes podesiti direktorija u kojima su ti sistemske jedinice (iliti uniti), poput graph.tpu, crt.cpu...

BTW sad vidim da sam kod krivo napisao, zaboravio sam da je u pascalu operator pridruzivanja :=, a ne =, dakle treba ici:

Rezultat := 182891 div MojaVarijabla;

BTW Ako ne kuzis tu liniju, onda odustani od Pascala. I programiranja opcenito.

15 godina
protjeran
Pascal

aha ... dobro skužio sam....hvala sad mi radi....

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Pascal

e pozz..

nisam citao temu pa se ispricavam, kasnije je procitam!

znaci mi pisemo informatiku - pascal programiranje , a ja nemam pojma o pojmu!!

znam jedino da naredba writeln ispisuje tekst, i to je to..

sad meni trebaju neki pocetnicki tutorijali za lako naucit tj lako shvatit..neki kvalitetni, pa ako mi mozete dat link ili nesto bio bi zahvalan 

pozzz

Ako ti neko pomogne stisni gumb HVALA!
Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
Re: Pascal

Ja ipak umjesto Free Pascala preporučam Dev Pascal.Mi ga koristimo u školi,a i ima ljepše sučelje od Free Pascala :)

HTC Desire Android
16 godina
emerik kaže...

Ja ipak umjesto Free Pascala preporučam Dev Pascal.Mi ga koristimo u školi,a i ima ljepše sučelje od Free Pascala :)

da al sta ce mi to kad ja moram znat pascal kakav je nama u skoli. :S

16 godina

Ovako,vidim da imaš problema s programiranjem,daj neke primjere zadataka pa da ti riješimo i tim putem ćemo ti objasniti:D

btw,prebaci se u ovu temu

HTC Desire Android
16 godina
emerik kaže...

Ovako,vidim da imaš problema s programiranjem,daj neke primjere zadataka pa da ti riješimo i tim putem ćemo ti objasniti:D

btw,prebaci se u ovu temu

evo sad idem po zadatke..

da napisem tu ili u onu temu?

EDIT:

evo zadatkaa..

Napisi program koji će izračunati opseg i površinu pravokutnika za bilo koje vrijednosti stranice?!

evo molio bi da mi napisete program i objasnite koja naredba za sta sluzi. 

ako trea imam još zadataka pa kad ovog svladam budemo isli dalje :DD

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.3.2011 20:54 (DommY).
16 godina
Ubuduće piši u onu temu.Kad dodem na komp ti objasnim
HTC Desire Android
16 godina

Evo,slijedeće pitanje stavi u onu temu :D

program forum;var a,b,o,p:integer; //tu stavljaš koje varijable koristiš,odnosno kako se zove i kojem tipu podataka pripadaju,integer su cijeli brojevi                       //od -32768 do +32768,a postoji tip longint koji je jako velik,ako želiš upisivati brojeve s decimalnom točkom tada koristiš tip realbegin                             //pocinje program i ovaj writeln ispisuje što se nalazi unutar zagrada što je napisano crvenom bojomwriteln('Upisi duljine stranica');readln(a,b);//učitaš duljine stranicao:=a+b;   //varijabli o si pridružio neku vrijednost,znači trebaš staviti dvotočku i jednako,ako staviš samo jednako znači da vrijedi znak jednakosti(to koristiš za uspoređivanje odnosnop:=a*b;    //odnosno provjeravanje dali su brojevi jednaki),znači varijabli o si daj uvrijednost a+bwriteln('Povrsina je ',p,'a opseg ',o); //ispis podatakareadln;     //to moraš staviti na kraju svakog programa inače ti se odmah nakon što se upali,program se ugasiend.//završava program

HTC Desire Android
16 godina
Pascal

hvala 

al prije svega kojeg da skinem odavde?

ima ih punoo

inace imam win7 32bit

http://www.freepascal.org/download.var

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Ne znam,ja ne koristim Free Pascal.
HTC Desire Android
14 godina
neaktivan
Pascal

Upravo sam napisao program koj trazi unos lozinke i prvjerava jeli točna ili netočna no međutim javlja mi grešku.Molim za pomoć!

program     lozinka;
var
l:integer;
begin
Writeln('Upisite lozinku');
REadln(l);
repeat
if
l=123
then
writeln('Lozinka je tocna');
until l=123;
readln;
end.              

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nisam nikada programirao u pascalu, ali cini mi se da ovako treba ici:

program lozinka;var l:integer;begin    Writeln('Upisite lozinku');    repeat        readln(l);           if l='123' then            writeln('Lozinka je tocna');    until l<>'123';end

To je na tvoj nacin, ali se moze pretvoriti u ovo:

program lozinka;var l:integer;begin    Writeln('Upisite lozinku');    repeat        readln(l);       until l<>'123';

writeln('Lozinka je tocna');end

So then I typed GOTO 500 - and here I am!
15 godina
neaktivan
Pascal

FreePascal ima odlično grafičko razvojno okruženje za sve važnije operativne sustave:

www.lazarus.freepascal.org

0 0 hvala 0
15 godina
Pascal

U cemu je problem?

Човек је човеку одувек био вук / А вук вуку никад човек јер не мења ћуд..
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
pirat01 kaže...

U cemu je problem?

Podesi direktorije - imaš negdje u izborniku Options.

BTW iza begin ne treba točka-zarez.

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.10.2011 22:20 (mbaksa).
15 godina
neaktivan
Pascal

Uffff, Pacal mi uvijek budi siječanja na srednjoškolske dane. Begin, end, print... Plavi ekran od kojega haluciniras nakon nekog vremena.... Prekrasno

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice