Delphi i Windowsi!

poruka: 17
|
čitano: 7.988
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Delphi i Windowsi!!!

Imam nekog iskustva u programiranju u C++ i C# koje sam steka na faksu i ucenju kod kuce putem tutorijala i metodom pokusaja. Vrlo dobro poznajem Visual Studio, medjutim sada sam se zaposlija iako sam jos studen. Moja firma radi projekte u Delphiju o kojem ja znam jako malo(ono sta sam ovih dana iscupa sa google-a). Zanima me ako ima netko iskusan tko zna dosta o tome da mi odgovori na neka pitanja.

1. Skinija sam dosta tutorijala o Delphiju 7 IDE i Delphiju 2005 IDE medjutim najradje bi radija u najnovijem Delphi 2009! E sada me zanima kompatibilnost sa Windows XP x64 i Vistom Ultimate x64(za sve IDE-ove). Znam da Vista ima skroz drugi kernel od xp.

2.Nadalje ma zanimaju metode ucenje neukljucujuci one koje ce mi kolege sa posla dati, dakle 1-2 knjige i radno iskustvo sa njima!

3.Trebalo bi mi mozda nekih tutorijala o Pascalu. Zasto? Zato sto sam negdi procita da je Pascal proceduralni oblik objektnog Delphija!

4. Nesto opcenito sto mislite da bi triba znat o Delphiju i radu u Delphij-ivim IDE-ima!!!

Unaprid fala!!!

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
RE: Delphi i Windowsi!!!
JohnW kaže...

Imam nekog iskustva u programiranju u C++ i C# koje sam steka na faksu i ucenju kod kuce putem tutorijala i metodom pokusaja. Vrlo dobro poznajem Visual Studio, medjutim sada sam se zaposlija iako sam jos studen. Moja firma radi projekte u Delphiju o kojem ja znam jako malo(ono sta sam ovih dana iscupa sa google-a). Zanima me ako ima netko iskusan tko zna dosta o tome da mi odgovori na neka pitanja.

1. Skinija sam dosta tutorijala o Delphiju 7 IDE i Delphiju 2005 IDE medjutim najradje bi radija u najnovijem Delphi 2009! E sada me zanima kompatibilnost sa Windows XP x64 i Vistom Ultimate x64(za sve IDE-ove). Znam da Vista ima skroz drugi kernel od xp.

2.Nadalje ma zanimaju metode ucenje neukljucujuci one koje ce mi kolege sa posla dati, dakle 1-2 knjige i radno iskustvo sa njima!

3.Trebalo bi mi mozda nekih tutorijala o Pascalu. Zasto? Zato sto sam negdi procita da je Pascal proceduralni oblik objektnog Delphija!

4. Nesto opcenito sto mislite da bi triba znat o Delphiju i radu u Delphij-ivim IDE-ima!!!

Unaprid fala!!!

1) Sa kompatibilnosti ne bi trebao imati nikakvih problema, a pogotovo ako je riječ o Delphiju 2009.
2) Za uvod u Delphi možeš pogledati i ovdje: http://www.festra.com/
3) Trebale bi ti eventualno neke osnove pascala. Da znaš raditi sa funkcijama i procedurama i to je to. Ništa kompleksno
4) Vrlo brzo ćeš u njemu naučiti raditi. Nema nikakve specijalne filozofije. Stavljaš komponente na forme i uz minimalno koda pišeš aplikacije. Vidjeti ćeš i sam kroz kratko vrijeme kako je jednostavan.

16 godina
Delphi i Windowsi!!!

Najprije fala na linku.

Firma pravi aplikacije za Windows XP. Pa mislim da bi XP x64 bilo najbolje rjesenje. Sto mislis o tome?

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
JohnW kaže...

Najprije fala na linku.

Firma pravi aplikacije za Windows XP. Pa mislim da bi XP x64 bilo najbolje rjesenje. Sto mislis o tome?

Ne vidim što će ti XP x64 jer tvoje aplikacije će ionako biti 32 bitne. Usto je i sam IDE 32 bitni.
16 godina
 Ne vidim što će ti XP x64 jer tvoje aplikacije će ionako biti 32 bitne. Usto je i sam IDE 32 bitni.
 Forsiram x64 bita zbog 4GB RAM-a i Core2Duo T9300 2.5GHz u laptopu!
17 godina
protjeran
JohnW kaže...
 Forsiram x64 bita zbog 4GB RAM-a i Core2Duo T9300 2.5GHz u laptopu!
 Stavi onda možda bolje Vistu 64 bita nego li XP. U svakom slučaju ne bi trebalo bit problema s Delphijem.
17 godina
neaktivan
Delphi i Windowsi!!!

Najbolje strane za Delphi -u

http://delphi.about.com/

http://www.delphipages.com/

one su mi mnogo puta pomogle.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Delphi i Windowsi!!!

Pitanja nemaju smisla, Delphi -ev IDE je 32-bitni, a takvi ce biti i tvoji programi. Mozes ga instalirati na bilo koje XP i Vistu(ja koristim Delphi 5, vjerovatno je isto i sa D9). Sto bi trebala znati o razvojnom okruzenju?Pa.....sto vise! Nekoliko dobrih linkova gdje ces naci puno pomoci,   hintova i komponenti sam stavio na kraju poruke. I jos, instaliras li ga na Vistu imati ces problem sa prikazivanjem helpa zbog toga sto Vista to radi malo drukcije..nije bitno zasto, svakako ce ti trebati zakrpa - nadji je na windowsovim stranicama ako imas legalnu Vistu (a nemas), a u suprotnom snadji se...moze se naci.Ako ti je stvarno stalo do programiranja u Delphi-u,preporucujem ti i nabavu neke knjige o tom programskom jeziku.Ima ih puno, ne mozes pogrijesiti, a najmanje ces pogrijesiti uzmes li knjigu Paula Thurreta - Delphi 3 - complete bible and reference book.Ne brini se sto u naslovu ima Delphi 3! Eto, nadam se da sam malo pomogao...

http://www.torry.net/

http://delphi.about.com/

http://www.swissdelphicenter.ch/

http://www.vclcomponents.com/

http://sourceforge.net/

Da zlo pobijedi, dovoljno je samo da dobri ljudi ne ucine nista.

0 0 hvala 0
16 godina

Pitanja su OK. Znam da je IDE 32 bitan al nisam znao kako radi na 64 bitnom OS-u. Sada i to znam.Radim vec 10 dana pa knjizi Ivana Hladnog: Inside delphi 2005. Jako dobra knjiga. Presao sam sve chaptere vezane za skolsko ucenje. ( Programiranje na feru ) sada sam dosao do objektnog programiranja! Na drugoj godini faksa sam radio Objektno u Javi a na prvoj sam ima proceduralno u c-u. Pa tako da sam presao onaj laksi dio. Sada mi slijede VCL komponente, ADO, itd. Mislim da mi ni to nece biti problem s obzirom na mnostvo literature oje sam zbavija!!! Fala van ekipa na pomoci...

17 godina
neaktivan

ovdje gore imaš dvije knjige

Essential Pascal

Essential Delphi

nakon što njih dobro savladaš, kreni na "Mastering Delphi"

sve je isti autor i osoba koja prati Delphi od samih početaka

http://www.marcocantu.com/

16 godina
neaktivan
Delphi i Windowsi!!!

Ima li netko zainteresiran za Pascal/OPascal programiranje? Ili netko tko vec je takav programer? Da li ima takvih ljudi, ili je kod nas Pascal stvarno stvar proslosti? Ako vas ima, saljite na ovu temu pitanja, odgovore, prijedloge, source, sve povezano sa Pascalom , a mislite da bi bilo dobro da zavrsi ovdje. Pozdrav!!

Freedom for everyone!!
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.12.2008 22:34 (Egi).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Delphi i Windowsi!

Ima li netko ideju kako dobiti random broj putem Pascala, a da to bude u rangu izmedju dva broja?
  Naime, izradjujem program koji ce generirati lozinke birajuci nasumicno znakove iz ASCII tablice.
  To sam napravio. Problem je sto bih htjeo dati mogucnost korisniku da bira - samo brojevi , samo slova,
  kombinacija toga i specijalnih znakova, itd. A to bih izveo tako da bih Pascalu zadao dva broja, pa neka napravi random izmedju njih.Ugl., ako netko zna neka napise, a isto tako ako nekoga zanima kako sam ovo napravio ili source, neka napise.

Pozdrav!

EDIT - rijesena stvar - postoji funkcija RandomRange, i ona mi dosada nije radila kako bi trebala. Nalazi se u Delphi-evom unitu System , u kojem sam ja radio neke promjene. Vratio sam original, pa radi kako treba.

Freedom for everyone!!
Poruka je uređivana zadnji put sri 24.12.2008 9:02 (Egi).

0 0 hvala 0
17 godina
Delphi i Windowsi!

Ja sam u Delphiju daaaavno davno radio... nije losh... moram napomenuti da se dosta aplikacija u njemu napisalo... npr. PowerArchiver... Onaj famozni Brojac Impulsa ako se sjecate (neznam tko ga nije imao) itd... sa tim ljudima sam komunicirao kad sam ucio, dosta su mi pomogli... Bila je cak jedna stranica di si ima hrpu kontrola za Delphi za skinut.

Sam jezik pascal je jako intuitivan, jednostavan, postoji dosta dokumentacije... iako ga je pregazio C# i slicno...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Delphi i Windowsi!

Bok! Ja mislim da nije. U Hrvatskoj da. Ali u svijetu ne. Malo se raspitaj! Puno veci broj poznatih aplikacija je pisan u Delphiu, koji nerijetko ima prednost pred Microsoftovim alatima (izuzev C-a , koji je prica za sebe). A izasao je i Code Gear RAD studio 2009 koji je, ako je suditi po rekacijama , pregazio Microsoft!! A slazem se sto kazes za jezik, iako bih dodao : easy to learn, hard to master!

Freedom for everyone!!
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.12.2008 9:39 (Egi).
17 godina
Delphi i Windowsi!

To je definitivno prošlost. Pascal kao jezik je već dugo vremena mrtav. Ja sam radio u njemu prije puno puno godina. Delphi se standardizirao kao "manje" popularan jezik za programiranje. Delphi je svoj vrhunac imao tamo oko 2005 godine. Danas najpopularniji jezici su Java, C, C++, python, C# i naravno sveprisutni VB.

Evo jedan link.

"Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way." Charles Bukowski

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Joj ljudi, kako vam bilo, ima svatko pravo na svoje misljenje. Onaj tko misli lose o pascalu neka ga se onda okani!! Bilo bi jadno da i ova tema, kao i gotovo sve druge o programiranju ovdje zavrsi glupom raspravom C/C++/Java ... bla bla bla.

Freedom for everyone!!
17 godina
Egi kaže...

Joj ljudi, kako vam bilo, ima svatko pravo na svoje misljenje. Onaj tko misli lose o pascalu neka ga se onda okani!! Bilo bi jadno da i ova tema, kao i gotovo sve druge o programiranju ovdje zavrsi glupom raspravom C/C++/Java ... bla bla bla.

Ma dobro, u pravu si

"Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way." Charles Bukowski
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.12.2008 11:31 (dado2202).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice