C++ sam početak

poruka: 97
|
čitano: 36.164
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RE: C++ sam početak

Gledaj ovo je kod koji možda radi što želiš ali molim te kreni od početka jer si sad stavio nešto
što još nisi ni izdaleka svladao.Ovo je nabrzinu napisano da vidiš otprilike što nisi svladao a to je još puno,kreni ispočetka jer
samo u vježbanju je poanta a ne odmah skočiti na "150-tu" stranicu  idt itd.....tipove i sintaksu prvo moraš dobro naučiti
a svi ovo odgovoriu koij su postani su dobri i ljudi nadopunjavaju ono što ne stigne netko objasniti ili jednostavno ne želimo
ići u širinu objašnjavanja....i ovdje u ovom kodu ima stavri gdje bi se moglo raspisati ali kreni malo proučavati jednostavnije zadatke.

#include <iostream>
#include <string>
using namespace std;
main ()
{
     int godine;
     string ime, prezime, ulicaimjesto;
     cout << "Unesite vase ime: \n " ;
     getline(cin,ime) ;
     cout << "Unesite vase prezime\n" ;
     getline(cin,prezime);

cout << "Unesite ulicu i mjesto stanovanja\n" ;
     getline(cin,ulicaimjesto);
     cout << "Unesite godinu rodjenja\n" ;
     cin >> godine ;
    string sve= "Ulica i mjesto : " + ulicaimjesto + " ," +"Ime i prezime : " + ime + " " + prezime ;
    cout<<"Vasi podaci su : \n"<<sve <<"\ngodine : "<<godina rodjenja"<<endl;

system ("PAUSE") ;
     return 0 ;
     }

Private
Poruka je uređivana zadnji put ned 31.5.2009 21:18 (Private).
17 godina
neaktivan
C++ sam početak

Pa i napiso sam prije da sam se zaletio - treba vremena dok skontam

http://www.njuskalo.hr/oglas380962
Poruka je uređivana zadnji put ned 31.5.2009 21:23 (Zippo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Zippo kaže...

Pa i napiso sam prije da sam se zaletio - treba vremena dok skontam

Ma ok,samo postaj što ne razumiješ i nemoj sati!!:)
Private
17 godina
neaktivan
C++ sam početak

Samo me zanima jedna stvar:Jesam li odabrao pravi jezik.

Još neznam skoro ništa pa nije kasno da odustanem - jer se ja u budućnosti(za 7-8 godina[ovisi kolko mi bude trebalo da sredim sve{vojska,srednja,faks}]) mislim baviti programiranjem.

Kolika je tu zarada i jel ima isplativijih jezika - odlučio sam se na C++ jer sam čuo da se na njemu može isprogramirati gotovo sve što se poželi.Jasno mi je da je preda mnom sad 3-4 godine učenja,ali ja sam voljan učiti(iako nekad trčim pred rudo[primjer u ovoj temi :-)]).Znači kolika je plaća tu i oće C++ bit s nama za 10 godina(i 20 čak)??

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Zippo kaže...

Samo me zanima jedna stvar:Jesam li odabrao pravi jezik.

Još neznam skoro ništa pa nije kasno da odustanem - jer se ja u budućnosti(za 7-8 godina[ovisi kolko mi bude trebalo da sredim sve{vojska,srednja,faks}]) mislim baviti programiranjem.

Kolika je tu zarada i jel ima isplativijih jezika - odlučio sam se na C++ jer sam čuo da se na njemu može isprogramirati gotovo sve što se poželi.Jasno mi je da je preda mnom sad 3-4 godine učenja,ali ja sam voljan učiti(iako nekad trčim pred rudo[primjer u ovoj temi :-)]).Znači kolika je plaća tu i oće C++ bit s nama za 10 godina(i 20 čak)??

Skoro svi danas popularniji jezici su do neke mjere bazirani na c-u (Java,C#,PHP,...) tako da nije lose nauciti bar koliko toliko c/c++ prije sto krenes dalje jer
ce ti dosta toga onda vec biti poznato. Dobar je i za ucenje osnova jer kompajler ne prasta toliko kao od C# ili Jave tako da ces steci neke dobre navike radeci s c/c++.
Sto se tice zarade, pa ne bas, c++ ti nije toliko trazen, bar po mom iskustvu ali naravno sve ovisi o kakvim se projektima radi, a uz to je dosta kompliciran jezik.
Za 10 godina ce vladati sasvim drugi jezici nego danas jer svakih 10-15 godina dolazi do neke smjene jezika tj. pojavi neki novi/bolji jezik koji postaje de-facto mainstream,
bar je dosad tako bilo.
btw. u vojsku ne moras ako se bas slucajno ne zelis javiti dobrovoljno Smijeh
All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put ned 31.5.2009 21:49 (drnde).
17 godina
neaktivan
C++ sam početak

Evo odlučio sam se počet vježbat s nečim jednostavnijim pa sam došao na ovo:

#include <iostream> // povlačenje iostrema
#include <string>  //iako netreba (za sad) string datoteke možda posluže

using namespace std; //da se ne mučim sa ::std ispred svega
int main () //ovd se nema šta objašnjavat
{
    int a; // ovo je tu za bezveze(ne smeta)
    float realnumber, realnumber2; // ovo su projevi sa pomičnim zarezom
    cout << "Program By Zippo \n" ; //mala najava :-)
    cout << "Unesite neki realni broj:  ";//ovdije se upisuje brvi broj računskih operacija
    cin >> realnumber ;//to je taj broj
    cout << "Unesite drugi realni broj:  ";//ovdije se upisuje drugi broj računskih operacija
    cin >> realnumber2 ;// to je taj 2. broj
    cout << "Zbroj tih dvaju brojeva je:  " << realnumber+realnumber2 ; // ovdije se ispisuje tekst i zbroj tih brojeva
    cout << ",a njihova razlika je:  " << realnumber-realnumber2 ; //  ovdije se ispisuje tekst i razlika btih brojeva
    cout << " dok pomnozeni ta dva broja daju:  " << realnumber*realnumber2; // ovdije se ispisuje tekst i umnožak tih brojeva
    cout << " ,a podjeljeni tvore broj: \n " << realnumber/realnumber2 ;  // ovdije je (neznam kak se to kaže) rezultat djeljenja tih brojeva

system ("pause");
    return 0;

}

Prvi program koji mi radi "kak spada"(osim onog Hello World,al to je glupost)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
C++ sam početak

Ne obezvrijeđuj C++ov Hello World :D

On se naime sastoji od gomile naprednijih funkcionalnosti koje se u početku preskaču. Primjer: "header" fajlovi, ulazno-izlazni tokovi, imenici, globalni objekti, preopterečivanje operatora, pokazivači na funkcije...

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
itf4n kaže...

Ne obezvrijeđuj C++ov Hello World :D

On se naime sastoji od gomile naprednijih funkcionalnosti koje se u početku preskaču. Primjer: "header" fajlovi, ulazno-izlazni tokovi, imenici, globalni objekti, preopterečivanje operatora, pokazivači na funkcije...

Ne podcjenjujem ga - to je odlično zamišljen program koji u početku ohrabri da "nešto možeš napravit",al prilično je jeednostavan.
Znači koristimo zadane datoteke iostream koristimo sortiranje prema namespaceu i ispis rječi hello world.
E čisto me zanima značenje funkcija return 0 i system ("pause") jer nisam objasnjenje naso u totorialu?
17 godina
Zippo kaže...
Znači koristimo zadane datoteke iostream koristimo sortiranje prema namespaceu i ispis rječi hello world.
E čisto me zanima značenje funkcija return 0 i system ("pause") jer nisam objasnjenje naso u totorialu?

Ajoj, otkud ti ta objašnjenja? :D
Evo secirani hello-world:
#include <iostream>            // pretproc. direktiva, uputa kompajleru da umetne datoteku unutar zagrada u trenutnu
using namespace std;          // sve unutar ::std sad ima globalni scope, pa se ne mora ispred pisati std::
void main()                           // definicija jedne od verzija funkcije main, koja ne vraća podatak i ne uzima argumente
{
   cout << "hello world" << endl;  
// cout = globalni objekt klase ostream deklariran unutar std:: imenika, zbog svoje globalnosti konstruiran je prije samog programa   
// << = operator bitovnog pomaka, u ovom slučaju, klasa ostream ga je preopteretila značenjem "output" operatora; definiran je za sve ugrađene tipove; vraća referencu na trenutni ostream objekt (*this) kako bi se mogao više puta koristiti u istom izrazu
// "hello world"  = string konstanta, temp. objekt u memoriji         
// endl = "manipulator", u ovom slučaju radi se o običnoj funkciji koju će cout pozvati nakon što ju "primi" kao argument svog << operatora
   return 0;   // vraća vrijednost sustavu
}
The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.6.2009 22:37 (itf4n).
15 godina
C++ sam početak

jel mi mozete reci gdje da skinem c++ imam windows sp1 pa mi nece ovaj najnoviji

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
loky4i4 kaže...

jel mi mozete reci gdje da skinem c++ imam windows sp1 pa mi nece ovaj najnoviji

C++ je jezik, ne možeš ga skinuti.

Ono što možeš skinuti jest alat u kojem ćeš programirati (IDE) i koji će C++ kod pretvoriti u strojni (kompajler). CodeBlocks, Dev-C++, CodeGear, Visual Studio... mnogo ih je ;) Koji god IDE da skineš, obrati pozornost da skidaš verziju sa kompajlerom u sebi (ako nikako drugačije, prepoznat ćeš ju po tome što je veća).

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.6.2009 19:10 (itf4n).
16 godina
neaktivan

Ako češ c++ odaberi express edition c++    ....<-link.(sory sad vidjeh da si rekao da ne možeš...ali neka link ostane)

Uglavnom imaš i 2005 VS express.

Private
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.6.2009 19:41 (Private).
15 godina
C++ sam početak

evo instalirao sam dev-c++ mozete li mi reci je li taj dobar

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
loky4i4 kaže...

evo instalirao sam dev-c++ mozete li mi reci je li taj dobar

Nije najbolji, ali poslužit će :)

16 godina
neaktivan

Ima i on nekih nedostataka ,neki će reći dosta ali ako si skinuo verziju koja ima više od 9mb skinuo si relativno dobru verziju i moraš imati
razdvojeno mjesto gdje ti je instaliran Dev-folder i mjesto gdje češ spremati programe(projekte)..eto samo kratko.

Private
15 godina
Private kaže...

Ima i on nekih nedostataka ,neki će reći dosta ali ako si skinuo verziju koja ima više od 9mb skinuo si relativno dobru verziju i moraš imati
razdvojeno mjesto gdje ti je instaliran Dev-folder i mjesto gdje češ spremati programe(projekte)..eto samo kratko.

to sam naucio ucim sa http://metrobroadband.metronet.hr/helena-drpic/ skinuo sam od 9mb

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.6.2009 22:53 (loky4i4).
15 godina
C++ sam početak

evo napisao sam    

#include <iostream>
#include <cstdlib>
using namespace std;

int main()
{
    int a;
    int b;
    int c;
    cout<< "unesi prvi broj" <<a;
    cin>>a;
    cout<<endl;
    cout<<"unesi drugi broj" <<b;
    cin>>b;
    cout<<endl;
    c=a+b;
    cout<<"rezultat je :"<< c;
    system("PAUSE");
    return 0;
}

a on mi izbaci

unesi prvi broj2

onda upisem broj

unesi drugi broj30

napisem drugi broj

izbaci tocan rezultat ali zasto pored rijeci broj se nalazi 2i 30

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
C++ sam početak

ne morate odgovarat skuzio sam ovo gore ,a za cega sluzi #include <cstdlib>

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.6.2009 11:36 (loky4i4).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
loky4i4 kaže...

ne morate odgovarat skuzio sam ovo gore ,a za cega sluzi #include <cstdlib>

Eto u prošlom zadatku si vidio koliko moraš paziti na sam ispis i kako svaki dio znaka koji napišeš utječe na ispis...
<cstdlib> ti za ovako jednostvne zadatke ne treba ,to je zaglavlje koje treba kad se radi recimo s slučajnim brojevima...ili s atof,atoi,atol funkcijama
..u takvim zadacima je ne moraš niti uključivati ,probaj je ne includati i sve će raditi.

Private
15 godina
neaktivan
C++ sam početak

zanima me kako da od malih slova "Naslov"

napravim velika kao kad koristim <h1>NASLOV</h1> na htmlu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
C++ sam početak

ja sam naso jednu super knjigu na netu zove se c++ za 21 dan: http://thepiratebay.org/torrent/6466371/C___za_21_dan
posto ju jos nisam isprobo  zanimam me jeli moguce naucit c++ za 21 dan??

knjiga je podjeljena na dane

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: C++ sam početak
paupav kaže...

ja sam naso jednu super knjigu na netu zove se c++ za 21 dan: http://thepiratebay.org/torrent/6466371/C___za_21_dan
posto ju jos nisam isprobo  zanimam me jeli moguce naucit c++ za 21 dan??

knjiga je podjeljena na dane

Ovaj link će vrlo brzo maknut budući da je sa torrent stranice. A evo slika što mislim o učnju c++a u 21 dan (drugi put ovaj tjedan da ju stavljam :D )

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.7.2011 14:40 (Luuka).
16 godina
neaktivan
C++ sam početak

Oprostite što upadam u raspravu, imam pitanje. Učio sam neke osnove C++-a prošle godine, ali sam odustao. Radio sam u Dev C++. Zanima me jeli po vama on bolji od Visual C++-a, tj. u kojem da radim?

Hvala.

Najbolji broj je 73.73 je 21. prosti broj.Njegov zrcalni par, 37, je 12.,a njegov zrcalni par, 21,je nastao množenjem brojeva sedam i tri.U binarnom sustavu, 73 je palindrom: 1-0-0-1-0-0-1.

0 0 hvala 0
14 godina
Tomislav95 kaže...

Oprostite što upadam u raspravu, imam pitanje. Učio sam neke osnove C++-a prošle godine, ali sam odustao. Radio sam u Dev C++. Zanima me jeli po vama on bolji od Visual C++-a, tj. u kojem da radim?

Hvala.

po 15487487484512848 put : SVEJEDNO DOK RADIS!

griješiti je ljudski al je osjećaj božanski
13 godina
neaktivan

po meni je bolji je dev c++     

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.7.2011 10:51 (iprogramer).
15 godina
neaktivan

IDE ne cini programera, koristi ono sto tebi odgovara.

So then I typed GOTO 500 - and here I am!
14 godina
protjeran

Zbog jednostavnosti Dev C++ 4.9,Visual Studio pogotovo professional je spor(dok kreiraš projekat,ubaciš source file)pogotovo ako ti je slabija konfiguracija.

Dev ti koristi GCC/G++ compiler,a Visual Studio VC compiler. 

SENAID
17 godina
C++ sam početak

Dev-C++ je iznimno bugovit, VC++ je odličan ali spor i pomalo nepraktičan za mala isprobavanja. Predlažem "Code::Blocks".

2 0 hvala 1
12 godina
neaktivan
C++ sam početak

Pozdrav

# include <iostream>
# include <cstdlib>
# include <cstdio>
# include <string>
# include <cctype>
using namespace std;
struct rjecnik
{
    string r;
}rijec[10];
int main ()
{
    string str;
    string str2;
    int i,n;
    cout<<"Koliko rijeci zelis upisati u rijecnik? (do 10)"<<endl;
    cin>>n;
    cout<<"Upisi "<<n<<" rijeci odvojenih novim redom:" <<endl;
    for (i=0;i<n;i++)
    {
       getline(cin,rijec[i].r);
    }
    cout<<"unesi niz: "<<endl;
    getline (cin,str);
    unsigned found[n];
    cout<<"U nizu su u rijecniku pronadene sljedece rijeci: "<<endl<<endl;
    for (i=0;i<n;i++)
    {
    found[i] = str.find(rijec[i].r);
    if (found[i]!=string::npos)
    {
       cout << rijec[i].r<<endl;
    }
    }
    cout<<endl<<endl<<endl;
    return 0;
}

Za nekog tko duze radi sa c++ mu nebi trebao biti problem naci gresku,mogu napraviti bez strukture i bez for petlji, ali tu imam previse fiksnih podataka, a to ne zelim, a ne mogu naci gresku u kodu. Pa ako bi netko imao volje bacit pogled... zahvaljujem :)

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
swtipxe kaže...
Za nekog tko duze radi sa c++ mu nebi trebao biti problem naci gresku,mogu napraviti bez strukture i bez for petlji, ali tu imam previse fiksnih podataka, a to ne zelim, a ne mogu naci gresku u kodu. Pa ako bi netko imao volje bacit pogled... zahvaljujem :)

Pa greška je što ti prvi "cin" (onaj s kojim unosiš vrijednost varijable "n") ostavlja smeće u input bufferu pa ti stoga petlja u kojoj se poziva "getline" preskoči jednu iteraciju. Rješenje tog problema je dodati "cin.ignore()" kako bi se očistio buffer. Taj se problem događa samo kada kombiniraš cin i getline (nešto slično kao gets i scanf iz standardne C biblioteke).

Evo i malo sam formatirao kod da bude čitljiviji:

#include <iostream>
#include <string>

using namespace std;

struct rjecnik
{
    string r;
} rijec[10];

int main()
{
    string str;
    string str2;
    int i, n;

cout<<"Koliko rijeci zelis upisati u rijecnik? (do 10): ";
    cin>>n;
    cout<<"Upisi "<<n<<" rijeci odvojenih novim redom: "<<endl;

cin.ignore();
    for (i=0; i<n; i++)
    {
        getline(cin, rijec[i].r);
    }

cout<<"unesi niz: ";
    getline(cin, str);
    unsigned found[n];

cout<<"U nizu su u rijecniku pronadene sljedece rijeci: "<<endl<<endl;
    for (i=0; i<n; i++)
    {
        found[i]=str.find(rijec[i].r);

if (found[i]!=string::npos)
        {
            cout<<rijec[i].r<<endl;
        }
    }

cout<<endl<<endl<<endl;
    return 0;
}

Ne znam samo zašto si dodao onoliko headera kad su ti samo ova dva dovoljna ;)

0xBADC0DE
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice