Zamena maticne ploce

poruka: 47
|
čitano: 18.486
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
Zamena maticne ploce

Ovih dana treba da mi stigne maticna ploca ASUS M5A97 EVO R2.0. Nameravam da zamenim staru MSI 760GM-P21FX. E sad, nisam ovo do sada radio, pa bi mi dobro dosao neki praktican savet oko demontaze-montaze (na sta posebno obratiti paznju da nesto ne krene naopako) Pretpostavljam da nakon prvog ukljucivanja treba instalirati drajvere koji stizu na CD-u uz plocu. Da li treba izvrsiti i neka podesavanja u BIOS-u? Ako neko ima neki koristan savet bio bih mu veoma zahvalan. Razume se da cu pre montaze detaljno procitati uputstvo ali bih voleo da mi neko skrene paznju na bitne detalje prilikom montaze. 

Sam deo demontaze i montaze hardvera mi ne izgleda previse komplikovan, uputstvo za plocu, koje se moze nci na netu,  je vrlo jasno i detaljno. Brine me sta ce se dogoditi kod prvog ukljucivanja. U Winu su instalirani drajveri za staru plocu. Da li ce se sistem uopste podici? Kako da instaliram drajvere za novu plocu ako se sistem ne podigne? Ako se podigne i ja ubacim CD sa drajverima za novu plocu, da li ce oni "pregaziti" stare drajvere ili ce s dogoditi nesto drugo? Da li je neophodna ili samo pozeljna reistalacija windowsa? Voleo bih da, ako je moguce, izbegnem reinstalaciju Windowsa. Ima tu verovatno jos pitanja koja ja u ovom trenutku ne vidim, pa mi slobodno skrenite paznju na njih. Voleo bih da mi neko pomogne da nadjem odgovor na ova pitanja pre nego sto se upustim u posao zamene ploce. Unapred hvala.

Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
odjavljen
Re: Zamena maticne ploce

1. 99% da će te dočekati BSOD na bootu zbog drivera. A ako i nekim čudom proradi, očekuj probleme. Fino reinstall i vozi...

2. U BIOSu niš ne diraj ako sve radi.

3. Pazi da sve dobro upikneš da nebi bilo nema slike, samo pišti i sl... I pazi na pinove od procesora i te sitnice.

My name is Legion... For we are many!
15 godina
Zamena maticne ploce

U novoj matičnoj ploči najčešće dolazi prvi BIOS. Pogledaj da li taj BIOS podržava tvoj procesor. Ako ne, moraš napraviti update BIOS-a. Obzirom da koristim ASUS ploče godinama, preporučio bih ti svakako update BIOS-a. ASUS je taj proces sveo na najjednostavniji način. U korisničkom priručniku provjeri u koje utore ćeš ugraditi RAM (ako koristiš 1,2 ili 3 modula).

Svakako, složio bih se sa kolegom što se tiče (re)instalacije Windowsa-a. BIOS ćeš morati fino podesiti htio-ne htio. Prije svega detaljno pročitaj korisnički priručnik.

Preporučujem ti da sve driver-e skineš sa web stranice tvoje matične ploče. http://www.asus.com/Motherboards/M5A97_EVO_R20/HelpDesk_Download/

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.12.2014 22:13 (phoenix2003).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Dobio sam uz plocu CD sa driverima, pa cu prvo njih instalirati a posle gledati ima li novijih na sajtu........sto se tice flasha BIOS-a to cu jos prouciti u uputstvu i videti da li ima novije verzije. Koliko sam video u uputstvu, ASUS je update BIOS-a veoma pojednostavio. Mislim da tu necu imati problema,muci me samo reinstalacija windowsa, posto na C disku (SSD) imam instalirane neke programe, koji ce se prilikom reinstalacije izbrisati pa me onda ceka mukotrpno vracanje svega u prvobitno stanje.....

15 godina
Zamena maticne ploce

Potrudi se samo da sve skopčaš ispravno. Što se tiče tih programa, pokušaj ipak prvo da uključiš računar (ne instaliraj Windows iznova). Ukoliko bude problema prilikom dizanja sistema budi uporan. U takvim slučajevima Windows se digne iz "petog" puta. Što se tiče driver-a vjeruj mi, najbolje je da odmah instaliraš najnovije driver-e a ne da instaliraš stari pa opet preko njega novi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

To sa driverima zvuci logicno. Pogledacu sta imaju na sajtu, pa ako je novije instaliram to. Palo mi je na pamet jedno pitanje, mozda je glupo ali moram da gapostavim. Da li je moguce prvo deinstalirati  drivere od stare ploce, pa nakon montaze nove ploce i dizanja windowsa instalirati nove? da loi je neko probao ovako nesto?

15 godina
Zamena maticne ploce

Moguće je ali bolje nemoj ništa dirati jer ćeš samo zabrljati. Znači, kad sve spojiš i digneš sistem ti stari driver-i i onako neće raditi već će raditi ovi novi koje ti instaliraš.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...

Moguće je ali bolje nemoj ništa dirati jer ćeš samo zabrljati. Znači, kad sve spojiš i digneš sistem ti stari driver-i i onako neće raditi već će raditi ovi novi koje ti instaliraš.

A da li ce ti stari drajveri na naeki nacin ometati normalno funkcionisanje sistema i kako da ih uklonim ukoliko to bude slucaj?

16 godina
odjavljen

Da, radit će probleme. A nećeš ih ukloniti samo tako, oni su dio OSa i možda ti je najbolje instalirati windowse ponovno.

15 godina
Zamena maticne ploce

Neće ništa ometati jer neće imati sa čime da rade. Ništa ne diraj. Sve spoji i instaliraj nove driver-e.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Da, radit će probleme. A nećeš ih ukloniti samo tako, oni su dio OSa i možda ti je najbolje instalirati windowse ponovno.

phoenix2003 kaže...

Neće ništa ometati jer neće imati sa čime da rade. Ništa ne diraj. Sve spoji i instaliraj nove driver-e.

E, sada ste mi puno pomogli.......

16 godina
odjavljen

Ako se windowsi bootaju, super. Recimo da radi. Ako sve drivere (nove) uspiješ instalirati, onda imaš sreće.

Ja sam poprilično siguran da će te dočekati BSOD na bootu i tu ne možeš ništa napraviti. Problem su driveri od chipseta tj. diskovnog kontrolera.

15 godina
Zamena maticne ploce

Prije svega napravi backup. Postoji opcija da prije zamjene matične ploče očistiš sve driver-e sa Driver sweeper programom i da umjesto restarta isključiš računar i zamjeniš matičnu ploču. Ja ne bih ništa dirao samo bih zamjenio matičnu ploču a zatim instalirao potrebne driver-e. Nemoj da te obeshrabri i BSOD na restartu. Nakon 2-3 restarta sve će se dovesti u red.

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Zamena maticne ploce

Ja sam promijenio maticnu plocu.Kupio sam je polovnu bez procesora,hardiska,rama,graficke ubacio sam sve iz starog racunara.

E sad sve sam to napravio i uradio novi sistem i sve al mi ne normalno koci i ne ocitava mi istu brzinu procesora.Čaprkao sam i po BIOSU nesto al nista nisam napravio.Molim za pomoc. Hvala

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Uključi HyperThreading (ako ga ima igdje u BIOSu), stavi na Optimised Defaults (ili tako neku postavku). A ovo što si slikao, to ti je normalno. Proc radi na 1.40 ali pod opterećenjem digne na 2.8.

15 godina
Zamena maticne ploce

U BIOS-u opciju C1E (negdje EIST) postavi na Disable.

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Hvala evo probat cu ovo da uradim sto ste napisali,a ja mislim da on radi samo na brzini 1.4 jer je spor skroz ne mogu cak ni film gledat kako treba :/ . Hvala jos jednom javit cu se kad uradim ovo. pozz

10 godina
neaktivan
Zamena maticne ploce

Ništa :/ nema ni opcije HyperTreading,a ni EIST. Nisam nista uspio napraviti ako imate jos neke ideje molim vas pisite.

0 0 hvala 0
17 godina

Vjerojatno ti je problem sa FSB taktom. Pretpostavljam da je to proc na 478 socketu. Pentiumi 4 su na tom socketu dolazili u čak tri verzije FSB-a : 400MHz, 533MHZ, 800MHz.

Ako si napravio kako je kolega gore rekao (Optimized Defaults ili sličan naziv) čudi me da ti ploča automatski nije prepoznala točan takt.

Dakle, provjeri FSB u BIOS-u u odnosu na proc koji imaš.

16 godina
odjavljen
phoenix2003 kaže...

Tako stare ploče nemaju to. Eventualno onaj Cool'n'quiet ali EIST ni slučajno.

semilemi kaže...

Vjerojatno ti je problem sa FSB taktom. Pretpostavljam da je to proc na 478 socketu. Pentiumi 4 su na tom socketu dolazili u čak tri verzije FSB-a : 400MHz, 533MHZ, 800MHz.

Ako si napravio kako je kolega gore rekao (Optimized Defaults ili sličan naziv) čudi me da ti ploča automatski nije prepoznala točan takt.

Da, vjerojatno je FSB spucan na minimum. Zato kažem, trebalo bi "Load Optimized defaults" ili eventualno izvaditi bateriju sa ploče na koju minutu i onda loadati default postavke.

16 godina
Sum_of_all_fears kaže...
phoenix2003 kaže...

Tako stare ploče nemaju to. Eventualno onaj Cool'n'quiet ali EIST ni slučajno.

semilemi kaže...

Da, vjerojatno je FSB spucan na minimum. Zato kažem, trebalo bi "Load Optimized defaults" ili eventualno izvaditi bateriju sa ploče na koju minutu i onda loadati default postavke.

--opet, 'tako stare ploče'.. možda nema soft-BIOS opciju nego jumper za FSB ili uopće ne podržava clock.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
odjavljen

Mislim da sve s.478 ploče imaju u BIOSu mogućnost promjene FSBa. Koliko se sjećam, samo s.370 (Celeron, PIII) su imale jumpere za FSB.

16 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Mislim da sve s.478 ploče imaju u BIOSu mogućnost promjene FSBa. Koliko se sjećam, samo s.370 (Celeron, PIII) su imale jumpere za FSB.

- da/ne.. npr DIP switchevi su mogli biti u 'auto' položaju i tad je radio soft-bios. Ovisi o modelu, jumperi su se dosta dugo održali pogotovo zbog voltaže, RAM-SD/DD..

... pošto mu radi na polovici takta, ili je jumper, ili ne podržava npr 800 FSB.

11 godina
neaktivan
Zamena maticne ploce

Samo da prijavim.......Bez ikakvoh diranja u softver, zamenio plocu, Windows 7 se podigao iz prvog puta, instalirao nove drajvere i sve radi savrseno.......Hvala svima na savetima.

Moj PC  
1 0 hvala 1
10 godina
neaktivan
Zamena maticne ploce

Ljudi kod mene u BIOSU nema ni FSB ni Jumper free ni Hyper treading,samo obicne opcije evo da ih navedem koje su

Main,Advanced,Power,Boot,Exit.

0 0 hvala 0
15 godina
Zamena maticne ploce

Hajde budi ljubazan po idi na Advanced i uradi screenshot pa postavi sliku da je i mi vidimo.

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Eto i iz Bios-a i CPU-Z

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.1.2015 22:29 (Sikacobra).
10 godina
neaktivan
Zamena maticne ploce

Evo bios/advanced

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.1.2015 22:34 (Sikacobra).

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

BIOS i CPU-Z

16 godina

pošto u BIOSu nemaš opciju podešavanja (ili nisi prikazao sve ..) tad mora biti jumper (3-4 komada) za podešavanje. Pronađi shemu u manualu (obično je otisnuta i na samoj MBO).

edit: ili pronađi jumper kojim se omogućuje soft-mod (u BIOSu).

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.1.2015 22:44 (ihush).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice