Rijetka pitanja o procesoru

poruka: 13
|
čitano: 3.196
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

1. pomoću čega se dodavaju i izrađivaju komponente u procesor u nanometarskoj skali

2. zašt se jezgre štampaju u krug pa nastaju otpatci, a ne jednostavno u kvadrat il pravokutnik

3. po kojoj logici se s voltažom povećava frekvencija

4. zaš niko nikad nije napravio dupli socket na matičnoj

5. ako je snaga procesora (P) recimo 60 W, a napon (U) 1,75 V, po formuli za jakost struje I=P/U struja iznosi 35 ampera, a sve te nanometarske žičice bi popucale unutra u djeliću sekunde po tome

dodajte i vi svoja pitanja....

Procesor: Intel 8086 HD: 26 kb RAM: 11 žica Grafička: Praktično ugrađena u gornji lijevi kut Matična: preuzeta iz tamagotchija Protok podataka: ja prekidač brže palim i gasim Napajanje: 9 litara dizela po danu
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.10.2008 0:19 (streethero).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Rijetka pitanja o procesoru
streethero kaže...

1. pomoću čega se dodavaju i izrađivaju komponente u procesor u nanometarskoj skali

2. zašt se jezgre štampaju u krug pa nastaju otpatci, a ne jednostavno u kvadrat il pravokutnik

5. ako je snaga procesora (P) recimo 60 W, a napon (U) 1,75 V, po formuli za jakost struje I=P/U struja iznosi 35 ampera, a sve te nanometarske žičice bi popucale unutra u djeliću sekunde po tome

Evo nakon malo Google-anja:
2.
Zbog troškova izrade i lakše izrade samih jezgri.
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.10.2008 2:17 (BlackD.).
16 godina
neaktivan
streethero kaže...

Pitanje broj 5.
P = 60 W
U = 1,75 V
I = 35 A
Daklem, ovih 35 Ampera se odnosi na zbroj svih struja koje izlaze i ulaze u procesor što ovisi o broju nožica procesora.
Ako imaš procesor koji odgovara na Socket 775 znači da takav procesor ima 775 nožica i zbroj svih struja koje idu po tim nožicama jednak je 35 A. Budući da takav procesor ima 775 nožica ja ću pretpostavit da je zbroj ulaznih nožica približno jednak broju izlaznih znači broj ulaznih bi bio 388 nožica, a zbroj izlaznih bi bio 387 nožica (ulazne nožice su nožice po kojima struja ide u procesor, a izlazne po kojima struja ide iz procesora).
Jakost struje koja ide po jednoj ulaznoj nožici jest:
35A/388nožica = 0,09 Ampera, što je potpuno razumljivo i jedna nožica može bez problema podnijet takvu struju.
Jakost struje koja ide po jednoj izlaznoj nožici jest:
35A/387nožica = 0,09 Ampera, što je je isto potpuno razumljivo.
I onda još ako u obzir uzmeš u obzir da se te nožice u procesoru granaju svaka na nekoliko milijuna nanometarskih žičica, kao što si ti napisao, izlazi da (ako uzmeš da ima npr. 200 000 000 tih nanometarskih žičica) je jakost struje u jednoj nanometarskoj žičici:
35A / 200 000 000 = 0,000000175 A (znači to je nagrubo izračunato jer je uzeto približan broj nanometarskih žičica)
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.10.2008 8:09 (dreambett).
17 godina
neaktivan
streethero kaže...

Nije istina da nije nikad napravljen dupli socket na matičnoj ploči. Još za vrijeme prvih Pentiuma II i Pentiuma III koji su izlazili u slot varijanti bile su ploče koje su podržavale 2 takva slota, a na prijelazu, tj. vraćanjem na socket podnožje postojale su i ploče sa dva socketa. Pojavom višejezgrenih procesora nije bilo potrebe za više podnožja pa su nestale sa komercijalnih ploča. Danas se matične ploče sa više podnožja mogu naći u nekim serverima i profesionalnim radnim stanicama.

Don't be ridiculous, it would be pointless.
17 godina
neaktivan

Najelementarnije o nastanku procesora prikazano je na stranici:

http://www.informatika.buzdo.com/pojmovi/chip.htm

Osim toga korisno je pratiti same opise proizvodjaca (npr. Intel).

Tako se moze pronaci cemu sluzi svaki pojedini pin procesora.

Ako pogledate slike maticnih ploca posluzitelja i njihovih

kucista vidjet cete posve drugu pricu od kucnih verzija.

Ima toga na Internetu a ima i Google:-)

Pozdrav

17 godina
neaktivan
streethero kaže...

Za quad core xeon-e postoje ploče sa dva socketa.
16 godina
neaktivan

Imam ja pitanje:

Koji su novi kocepti proizvodnje procesora...da li će preći na piko tehnologiju...da li će se fundamentalni dio mikroprocesora zamjeniti nekim drugim elektroničkim elementom ili će posegnuti za nečim organskim?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Jerkenovski kaže...

Imam ja pitanje:

Koji su novi kocepti proizvodnje procesora...da li će preći na piko tehnologiju...da li će se fundamentalni dio mikroprocesora zamjeniti nekim drugim elektroničkim elementom ili će posegnuti za nečim organskim?

U budućnosti će procesori 'rasti' tj. stvarat će se sami - po principu dijeljenja DNA. Ne znam dovoljno detalja o tome, ali jučer sam čuo nešto slično u jednoj radijskoj emisiji...

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.10.2008 13:03 (bor4c).
16 godina
neaktivan
bor4c kaže...
Jerkenovski kaže...

Imam ja pitanje:

U budućnosti će procesori 'rasti' tj. stvarat će se sami - po principu dijeljenja DNA. Ne znam dovoljno detalja o tome, ali jučer sam čuo nešto slično u jednoj radijskoj emisiji...

Vrlo zanimljivo...nego o kojoj se to radijskoj stanici radi...???
16 godina
odjavljen
streethero kaže...

1.  Ukratko  napisano,  napravi  se  velika  maska  koja  se  umanjuje
2.  Nemam  blage,  ali  je  netko  već  odgovorio
3.  Obrnuto,  za  postići  veću  frekvenciju  treba  povečati  napon,  jer  opadaju  otpori  tranzistora,  pa  je  veći  pad  napona  i  logička  jedinica  pade  u  nedefinirani  pojas  ukoliko  je  napon  pre  mali.
4.  Postojale  su  matične  koje  su  podržavale  dva  različita  socketa,  ali  se  to  pokazalo  kao  nepraktično  i  nestabilno
5.  Već  odgovoreno. 
16 godina
Jerkenovski kaže...

Imam ja pitanje:

pa gotovo sigurno procesor nece preci na piko tehnologiju barem ne u trenutnoj izvedbi, buduci da je sastavljen od poluvodica (tranzistora) koji rade po principu strujanja elektrona (dovoljno jasno za ovo sto mislim reci a opet da ne ulazim u detalje).... ti isti elektroni su reda velicine 5*10 na -15 m,  a piko je 1*10 na -12, tj iako bi oni i dalje u teoriji mogli strujati u toj arhitekturi, dogadja se to da se red velicine medija sve vise i vise priblizava redu velicine elektrona... planira se kroz nekoliko godina preci na 32nm arhitekturu pa onda 28nm... itd, no puno ispod 10nm nevjerujem, a ispod 1nm gotovo sigurno ne, barem u relativno bliskoj buducnosti...
no bez brige... vec se dugo istrazuju novi tipovi racunala, ne sjecam se sada tocno, no negdje sam citao da se po laboratorijima u svijetu razvija paralelno nekoliko 10aka tipova racunala kompletno razlicite arhitekture, od koji neka vec rade na redu velicine 486 racunala sa oko 30ak MHz, sto nije toliko lose buduci da se donedavno nista osim poluvodickih racunala nije razvijalo, nadalje sve vise se priblizavamo prelasku sa binarne na dekatsku pa i heksadekatsku arhitekturu tj postoje istrazivanja u tom smjeru...
mjesta za napredak ima dosta, pitanje je koji smjer ce dati neke konkretne rezultate kvalitetnije od onoga sto trenutno imamo....
a opet ko zna - ranih 90ih kada su bile aktualne 386-ice sa nekoliko desetaka MHz i svega 2-4MB ram kad se pricalo o tome kako ce jednoga dana procesori raditi na 1 GHz su se doktori znanosti u protestu dizali i napustali dvoranu gdje se to pricalo govoreci da je to fizicki nemoguce, energetski neizvedivo itd. pa eto danas imamo visejezgrene procesore koji rade na 4+GHz ... uvjek postoji mjesto za pomicanje granice izvedivosti
17 godina
neaktivan
Jerkenovski kaže...
 Vrlo zanimljivo...nego o kojoj se to radijskoj stanici radi...???
 Mislim da je bila nekakva kratka vijest na Slavonskom radiju...

16 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice