Opća rasprava o procesorima (CPU) izdvojena tema

poruka: 516
|
čitano: 53.088
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Opća rasprava o procesorima (CPU)
Boris grozni kaže...
picajzla0707 kaže...
fer-de-lance kaže...

A primjeti kako su isti pojedinci koji sad odjednom trebaju opaki RAM da bi Intel radio 1% bolje i u njhovim očima bio konkurentan AMD-u isti oni koji su se smijali AMD-u zbog iste stvari.

Mislim, nisam psiholog, ali vidim obrazac - pretpostavljam da postoji i neka kategorizacija i definirani termin za takve slučajeve.

kao i obrnuto, oni koji su djetinjstvo proveli kunući se na best baj i hračkali intelove cijene za i7 dok je dominirao, sad ponavljaju istu mantru - najbolje košta

bit će da su odrasli, pa sad imaju novaca 

Hračkali su da bez pravog razloga, Amd koliko god trenutno bio dobar u vecini igara opet nije najbolji u svemu dok je to Intel radio s svakom generacijom u svakoj igri i app za razliku od crvenih a i oni sami u zadnje 2-3 generacije!
Trenutno ne postoji cpu koji melje sve zivo u svemu bez kompromisa, pa onda danas da bi imao max framerate na rezoluciji prije krista placas 600+€ za taj yebeni cpu napravljen doslovno od zemlje, i onda isti takav cpu u nekim stvarima je doslovno duplo losiji u nekim app, po meni je to teski fijasko i mene osobno takav cpu ne zanima i suludo mi je uopce to podrzavati kupnjom takvog cpu-a!
Ionako je 9800x3d kupila ekipa koja vrti benčmarke sigurno ga nije kupio mali Ivica koji se igra na 24" fulhd i ide u 2 srednje

9800x3d je kupila ekipa koja hoce apsolutno najvisi fps u 98% igara...o ostalom se da raspravljati

da smo imalo svi normalni nebi nam trebalo ništa jače od 12400/5600, ali pokazuje se da nismo normalni

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.11.2024 10:09 (sfc_PsychQ).
3 godine
suspendiran
Opća rasprava o procesorima (CPU)

Naravno, no to nije niti priblizno najbolji cpu, dobar tj trenutno najbolji je samo u jednoj stvari Stvari su ipak postale malo kompliciranije. ali 600+e za to, ne hvala!

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Pa Ryzeni su i dalje odlični u velikom broju productivity zadataka, čak i u renderingu, u zavisnosti od izabranog alata, a pogotovo u bilo čemu što nije beskrajno paralelizovano (a definitivno nije svaki productivity zadatak takav):

Cinebench će dati više poena Intelu, no u Blenderu, što je ono što najveći broj nas koristi ako pričamo o renderingu, će AMD ispasti dobar. Adobe Premiere će biti brži na Intelu, no Photoshop će biti brži na Ryzenima.

AMD je uradio veliku stvar kada je stavio prvo 8, a zatim 16 sposobnih jezgara na desktop, ali naravno da je Intel to pratio i da su sad tu negde. Intel je uložio napor i tranzistore u E-jezgra i dobio boost u visokoparalelizovanim zadacima, AMD je uložio u IPC i dobio gaming i sve što ne profitira značajno od više od 16 coreova, što je i dalje ogroman procenat svega što radimo. Pa i gomila "Intelovaca" je, kada su se pojavili problemi sa stabilnošću, uz underclock savetovala da se isključe E-coreovi "jer nema pada performansi", iako su time svoje i9-ke i i7-ice pretvarali u nešto nalik na Ryzen 7700 (jer ne zaboravimo da Intel daje samo 8 P-coreova!).

Što se mene lično tiče, jedino što povremeno radim, a gde mi nikad nije bilo dovoljno procesorske snage je enkodiranje videa, a to sad rade grafičke kartice, tako da, iako nisam okoreli gamer, performanse u igrama jesu odlučujući faktor, jer dokle god su one ok, generalno i sve ostalo radi sasvim zadovoljavajuće.

EDIT: @12400 i 5600Da i ne. Ako si "racionalan" i ne menjaš dokle god računar radi zadovoljavajuće, onda si pri upgradeu verovatno prinuđen menjati celu platformu. Tada već ne igra samo cena procesora, već cele platforme, spram vremena koliko ćeš je zadržati.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.11.2024 10:33 (Ivan(4)).
Moj PC  
3 0 hvala 1
13 godina

Upgrejditis je gadna stvar, a realno su za vecinu scenarija koristenja svi iole moderni CPU "dovoljno dobri". U smislu ako igras na 2k ili 4k, ako imas ista ispod RTX 4090 (a cak i s njom cesto), grafa ce biti bottleneck na najvisim postavkama. Pa ako ti je cilj neki razumni za SP igre, 60-100 fps bez dropova ispod, doslovno ti je isti drek imao Zen 2 non-X3D ili neki Intel 12XXX, ili najnoviji 9800X3D za 600 EUR. I dalje se puno vise isplati kupiti bolja graficka ili bolji monitor.

Osim naravno za specificne scenarije di ganjas ili zelis sto veci FPS a grafa ga moze isporuciti na zeljenoj rezoluciji i detaljima.

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Moj PC  
4 0 hvala 0
15 godina

Ja sam rekorder upgrejditisa na istoj platformi kroz 6god:4 proca, 3 gpu-a,dva rama, dva monitora.Iskorištena do max-a.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Moj PC  
3 0 hvala 0
12 godina

Koje si najvise volio, sto je najbolje?

maximum effort
13 godina

9800x3d je gaming raketa bez premca. Ne postoji ništa bolje trenutno konkurencije nema pa je i cijena takva kakva je. Tko želi ultra, best, one to rule them all, best ever, plaća 600 eura da ne trepne i boli ga kuki za multi performanse koje mu nisu bitne za igranje jer jezgri i snage ima na pretek za te gaming čarolije. 

0 0 hvala 0
14 godina
dery kaže...

Ja sam rekorder upgrejditisa na istoj platformi kroz 6god:4 proca, 3 gpu-a,dva rama, dva monitora.Iskorištena do max-a.

nisam ni ja bio bolji na am2+, 11 godina sam gurao platformu

15 godina
metallic kaže...

Koje si najvise volio, sto je najbolje?

Najdraži mi je R5 5600.Najbolji proc svih vremena.

12 godina

Lipo za cuti, nisam ni ja los. Sa r5 1600 na r5 5600x.

maximum effort
16 godina
Ivan(4) kaže...

Pa Ryzeni su i dalje odlični u velikom broju productivity zadataka, čak i u renderingu, u zavisnosti od izabranog alata, a pogotovo u bilo čemu što nije beskrajno paralelizovano (a definitivno nije svaki productivity zadatak takav):

Cinebench će dati više poena Intelu, no u Blenderu, što je ono što najveći broj nas koristi ako pričamo o renderingu, će AMD ispasti dobar. Adobe Premiere će biti brži na Intelu, no Photoshop će biti brži na Ryzenima.

Da dopunim za 3D rendering, VRay i Corona, dva najpopularnije komercijalna CPU renderera (za 3DSMax, Cinema4D, Sketchup, Revit ...) su u zadnjim verzijama i bolji na Ryzenima nego to Cinebench prikazuje, softver se također mijenja, pa treba, kao i uvijek, gledati konkretnu namjenu. (Cinebench je do verzije 23 koristio Cinema4D nativni render-engine a zadnji, 2024, koristi RedShift).

Već je 7950X bio podjednak sa 14900K, ovisno o konkretnoj konfiguraciji i hlađenju, a kako 285K nije donio puno na tom polju, 9950X je najbolji izbor (brži, manje troši a trenutno i nešto jeftiniji).

3 godine
suspendiran
dery kaže...

Bravo i koliko si to sve platio na kraju?

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.11.2024 14:52 (Boris grozni).
15 godina
Boris grozni kaže...
dery kaže...

Kad sam prodao staro može se reči ništa sića.Dok ima garanciju se proda stoga se prelazak ne osjeti. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.11.2024 14:59 (dery).
15 godina

Stvari su se korijenito promjenile, Intel je sad K plus bernd budget za sirotinju, dok je AMD 3D keš sapunator i najbolje košta. Tko želi najbolje kupuje AMD i ima najbolje performanse, jer je konkurencije više nema...umrla, postala za budget.

Moj PC  
1 1 hvala 1
13 godina
sfc_PsychQ kaže...
Boris grozni kaže...
picajzla0707 kaže...
fer-de-lance kaže...

A primjeti kako su isti pojedinci koji sad odjednom trebaju opaki RAM da bi Intel radio 1% bolje i u njhovim očima bio konkurentan AMD-u isti oni koji su se smijali AMD-u zbog iste stvari.

Mislim, nisam psiholog, ali vidim obrazac - pretpostavljam da postoji i neka kategorizacija i definirani termin za takve slučajeve.

kao i obrnuto, oni koji su djetinjstvo proveli kunući se na best baj i hračkali intelove cijene za i7 dok je dominirao, sad ponavljaju istu mantru - najbolje košta

bit će da su odrasli, pa sad imaju novaca 

Hračkali su da bez pravog razloga, Amd koliko god trenutno bio dobar u vecini igara opet nije najbolji u svemu dok je to Intel radio s svakom generacijom u svakoj igri i app za razliku od crvenih a i oni sami u zadnje 2-3 generacije!
Trenutno ne postoji cpu koji melje sve zivo u svemu bez kompromisa, pa onda danas da bi imao max framerate na rezoluciji prije krista placas 600+€ za taj yebeni cpu napravljen doslovno od zemlje, i onda isti takav cpu u nekim stvarima je doslovno duplo losiji u nekim app, po meni je to teski fijasko i mene osobno takav cpu ne zanima i suludo mi je uopce to podrzavati kupnjom takvog cpu-a!
Ionako je 9800x3d kupila ekipa koja vrti benčmarke sigurno ga nije kupio mali Ivica koji se igra na 24" fulhd i ide u 2 srednje

9800x3d je kupila ekipa koja hoce apsolutno najvisi fps u 98% igara...o ostalom se da raspravljati

da smo imalo svi normalni nebi nam trebalo ništa jače od 12400/5600, ali pokazuje se da nismo normalni

U koje ja spadam sa kolkanim 12400f u normalne ili ove druge ?

15 godina
MGloc kaže...

U koje ja spadam sa kolkanim 12400f u normalne ili ove druge ?

Disorder buyer sindrom tu spadaš. Bez klokanja si ok.

16 godina

Jebeno grozno, baš gledam da opet uzmem 12400f i Z690 Taichi sa ddr5 i otključanim bclk generatorom....skoro sam stisnuo gumb kupi maločas.....još se stignem nagovoriti no na svijetu medija mi ne uračunava popust na 12400f na 107.99e već je na 134e....ne znam u čemu je trik

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Skužili da si skalper.

13 godina
Wiz3m4n kaže...

Jebeno grozno, baš gledam da opet uzmem 12400f i Z690 Taichi sa ddr5 i otključanim bclk generatorom....skoro sam stisnuo gumb kupi maločas.....još se stignem nagovoriti no na svijetu medija mi ne uračunava popust na 12400f na 107.99e već je na 134e....ne znam u čemu je trik

Ma jok onda bolje B760 Riptide sa 14600kf. Nemaš potrebe za klokanjem i opet osjetno brže. Znam da je tajči zvjer od ploče ali više je za silovat ove jače Intele tipa i7/i9.

16 godina

Hvala, no ovo je čisto za dušu, ja sam zadovoljan na 4k i sa i3 12100f bio, nije bilo nikakvih problema 

16 godina

Ali je lijepa ploča, jeneš 40e razlike.....181e je Taichi 

13 godina

A da krivo sam onda vidio na nabavi mi bacilo 230e za tajči.

0 0 hvala 0
16 godina

181e amazon.de

12 godina
Wiz3m4n kaže...

Ali je lijepa ploča, jeneš 40e razlike.....181e je Taichi 

Samo meni Tajči zvuci ko neka EX-yu udavaca?!?!

P.s. njima je to endless potential, znam.....

maximum effort
3 godine
suspendiran
dery kaže...
Boris grozni kaže...
dery kaže...

Kad sam prodao staro može se reči ništa sića.Dok ima garanciju se proda stoga se prelazak ne osjeti. 

Daj nemoj prvo sebe lagati pa onda nas, AMD propada s cijenama od pamtivjeka, pa onda spustaju cijene po par puta dok valjda ne dodu na pola pocetne cijene za novog u ducanu, ono sto si imao prodao si u bescijenje, za tu lovu kaj si potrosio i izgubio s vremenom si danas mogao voziti nesto od 12 generacije i dalje bi bio ok, stovise cak i s nadogradnjom, i opet za 1-3g ces taj cpu prodati za vecu cijenu nego kaj si prodao iti jedan taj stariji Ryzen! Toliko o tome! 7800/9800x3d nisu u toj prici jer se globalno sve promijenilo no vjerujem da si shvatio poantu o rekordima i upgrejdititisu Cekamo bolja vremena to je sigurno!

15 godina
Boris grozni kaže...
dery kaže...
Boris grozni kaže...
dery kaže...

Daj nemoj prvo sebe lagati pa onda nas, AMD propada s cijenama od pamtivjeka, pa onda spustaju cijene po par puta dok valjda ne dodu na pola pocetne cijene za novog u ducanu, ono sto si imao prodao si u bescijenje, za tu lovu kaj si potrosio i izgubio s vremenom si danas mogao voziti nesto od 12 generacije i dalje bi bio ok, stovise cak i s nadogradnjom, i opet za 1-3g ces taj cpu prodati za vecu cijenu nego kaj si prodao iti jedan taj stariji Ryzen! Toliko o tome! 7800/9800x3d nisu u toj prici jer se globalno sve promijenilo no vjerujem da si shvatio poantu o rekordima i upgrejdititisu Cekamo bolja vremena to je sigurno!

Uvijek ista mantra kod tebe. Kupio za malo tako i prodao nisam osjetio.Meni je gušt isprobavat i to sve uz minimalne nadogradnje i lovu.

15 godina
sfc_PsychQ kaže...

i sa jedne i sa druge strane se mjenjaju mantre...

nekada je bilo da je rajzen dobar za produktivnost (jel su svi strimeri i teški radnici) jel je kaskao u gejmingu, sad je obratno jel više ne kaska pa nije bitna produktivnost...isto tako je sa intel strane...

realno ljudi bi trebali kupit i jedno i drugo i probati iz prve ruke da budu barem malo objektivni (ja sam pokazao kroz povjest da mogu.., cekam da forumaš napravi isto u nekom vremenu pa ću ga shvatiti ozbiljno.

prethodni komp je bio i7 10700F i RTX 3060 Ti, to svi znaju i prodao ga ovdje nakon tri godina igranja te kupio AMD jer volim crveno i ljevičarski sam orijentiran. Podržavam i woke.

I ne želim da me se shvati ozbiljno, taman posla.

3 godine
suspendiran

Neloš video, lijepo objasnjeno što kupiti s obzirom da su u zadnje vrijeme procesori živi kupus!

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Da, intelovi procesori degradiraju...nestabilni su.

https://www.techspot.com/news/105470-intel-sued-over-instability-issues-raptor-lake-cpus.html

"In a move that pretty much everyone expected, Intel is being sued over the Raptor Lake instability issues, making what has been a nightmare situation for the company even worse."

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.11.2024 7:55 (forumaš).
Moj PC  
0 2 hvala 0
12 godina

Što je uopće smislen upgrade na 12400F za gaming i neki prosječan workload? 

Jako sam zadovoljan kompom iz potpisa koji sam sklepo, ali sam bolestan čovjek

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice