Koju ploču za 4690K(da nije Gigabyte)

poruka: 37
|
čitano: 4.743
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Pozdrav!

Evo imam konfiguraciju iz "MojPC" i HD3 ploču s kojom muku mučim.

Sve je dobro osim kontrole ventilatora.

Iz uefija mogu namjestiti ili da rade jadno ili punom parom. Sad, budući da je softver to nekako i ispravljao, više to ne radi jer se ne da pokrenuti!

Budući da po komentarima sa raznih foruma vidim da GB zaista ima najusraniji softver i kontrolu ventilatora, mislim da ću uzeti novu ploču, a ovu prodati. Ili zapaliti.

Može preporuka ploče do 1200 kuna ili dobrog 5.25" potenciometra?

Hvala 

EDIT: Ne trebaju mi nikakve oveklokerske điđe i slično.

Bitno da ima bar dva x16 PCI-e 3.0 slota koji rade na x16 ako su u oba kartice, da ima normalan softver i kontrolu ventilatora i da je sve na visokoj razini.

Sarcasm-ability to insult idiots without them realising it ;)
Poruka je uređivana zadnji put ned 18.1.2015 17:35 (chutac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran

Pa ako ploca radi inace uredno nevidim razloga da je mijenjas, ako te samo yebu ventovi(tj kontrola istih) rade uzmi neki 5.25" kontroler! ima ih pregrst!

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Moj PC  
4 0 hvala 1
17 godina

Meni se skenjao kontroler na corsair h80i vodenom, i sistem ga ne prepoznaje. Pa sam to riješio (pumpa radi svojim tempom što me ne smeta) tako da sam izvadio corsair ventove i stavio artic cooling ventove koji imaju kontrolu preko termistor sondi. Pa bih vjerojatno tako riješio i da mi na matičnoj ne radi kontrola, jer mi se čini zamjena matične zbog tako nečega totalna tlaka. Vjerojatno će ti novim biosom to biti riješeno. http://www.arctic.ac/eu_en/arctic-f12-tc.html

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
Poruka je uređivana zadnji put ned 18.1.2015 18:53 (overhaul).
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
Re: Koju ploču za 4690K(da nije Gigabyte)

Pa odgovor je tu jasan, uzmes Asrock i za te nofce dobijes vrhunsku plocu s svemogucom kontrolom ventova. Cemu se opterecivat s potenciometrima koji znaju biti prava gnjavaža.

15 godina
neaktivan

Ma znam da će mi biti tlaka mjenjanje matične, novi OS, sve opet customizirati i instalirati, ali kad znam da bih bio miran, preživio bih :)

Koji mi potenciometar preporučate?
Može i izvana.

Kod nas sam našao Scythe Kaze i čini mi se ok samo što bih morao kupiti kabel sa 4-pin na 3-pin da mogu F14 spojiti.

Još jedan problem je taj što F14 ima kratak PWM kabel pa koristim adapter koji nema kabel za očitanje brzine(splitter) pa ga teško ploča kontrolira. Kad bih našao produžni PWM, već bi bilo bolje.

EDIT: Imao sam F3 bios i nije uopće kontrolirala, stavio sam F5 i postalo je bolje, a izašao je i F7 pa ću njega probati.

A koji razlog može biti da softver popizdi?
Jedino što sam radio jest bilo skeniranje sa MBAM-om i našao je 6 stvari i od tad ne radi. Vratio sam ih iz karantene nazad ali i dalje ne radi.

Poslao sam upit GB-u pa ću vidjet što kažu. Valjda će odgovoriti nešto korisno.

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.1.2015 19:03 (chutac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
bik kaže...

Pa odgovor je tu jasan, uzmes Asrock i za te nofce dobijes vrhunsku plocu s svemogucom kontrolom ventova. Cemu se opterecivat s potenciometrima koji znaju biti prava gnjavaža.

Za koje "te novce" ? Z97 chipset ni asrock ne poklanja za badava, a ovaj model od gigabytea z97hd3 nije neki high end. Sad za prodaju sigurno bi dobio prilično manje novca nego bi ga koštao i najslabiji z97 asrock. I onda reinstaliranje svih komponenata, reinstalacija cijelog os-a, drivera, i programa. Za što? Tjedni natezanja za jedno te isto. Puno je elegantnije kontrola ventova ili zamjena termokontroliranima. Plus, kažem, sigurno, ako sad ne radi, kontrolu će srediti nadoradnjom biosa. Ali ako se autoru da tlačiti, a onda nek se bavi imho, tim pretakanjem iz šupljeg u prazno.

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
17 godina
chutac kaže...

Ma znam da će mi biti tlaka mjenjanje matične, novi OS, sve opet customizirati i instalirati, ali kad znam da bih bio miran, preživio bih :)

Koji mi potenciometar preporučate?
Može i izvana.

Kod nas sam našao Scythe Kaze i čini mi se ok samo što bih morao kupiti kabel sa 4-pin na 3-pin da mogu F14 spojiti.

Još jedan problem je taj što F14 ima kratak PWM kabel pa koristim adapter koji nema kabel za očitanje brzine(splitter) pa ga teško ploča kontrolira. Kad bih našao produžni PWM, već bi bilo bolje.

EDIT: Imao sam F3 bios i nije uopće kontrolirala, stavio sam F5 i postalo je bolje, a izašao je i F7 pa ću njega probati.

A koji razlog može biti da softver popizdi?
Jedino što sam radio jest bilo skeniranje sa MBAM-om i našao je 6 stvari i od tad ne radi. Vratio sam ih iz karantene nazad ali i dalje ne radi.

Poslao sam upit GB-u pa ću vidjet što kažu. Valjda će odgovoriti nešto korisno.

Nešto je antivirus ubio. Pokušaj sa system restore point. Uglavnom, kontroler je najelegantnije rješenje, koji možeš koristiti na više generacija, a kažem, ako je samo pokoji vent problem, meni se gornji vent sa kontrolom preko vlastitog termometra pokazao jeftinim, efikasnim i tihim rješenjem.

15 godina
neaktivan

Vratit ću na točku prije današnjeg paljenja - jučer navečer u 12 je najzadnje.

Držim fige da je krivac Metro 2033 kojeg sam danas instalirao + ono nešto što Steam instalira kad se igra pokrene.

A imam i jedan od 9.1., ali gubim 2 igre i ne znam jel gubim podatke od tad.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Podatke se ne gubi. Ali, njih si svakako ipak prvo stavi odvojeno, ne na sistemski disk. 

Čini se da mallwarebytes kod nekih radi koliziju sa speedfan aplikacijom koliko sam 

naguglao, probaj reinstalirati kontrolu ventova i probaj sa hw monitor, možda druga 

aplikacija bude mogla kontrolirati. I mislim da ako se koristi softverska kontrola, da 

u biosu treba disabled za kontrolu ventova? Nek potvrdi netko tko se time više bavi.

uglavnom, vidiš molika je tlaka samo restore point ako instaliraš temamutske igre, zamisli tek 

sve iz nule zbog mijenjanja matične. Mislim, da ideš na noviji chipset, možda bi bilo

opravdano, ali sa z97 chipseta... neznam kamo.

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Napravio sam restore na 9.1., radi sve, ostao sam bez Metroa i TWAU-a i RadeonPro-a koji svejedno nije radio.

Eto.

Sad ću obrisati restore pointove i napraviti novi i opet instalirati Metro.

Ipak Gigabyte ostaje kod mene, ali moram uzeti potenciometar 

Hvala dečki! 

Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
protjeran

meni nisi stisno hvala!lp

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Moj PC  
2 1 hvala 0
15 godina
neaktivan

Sori, valjda sam ga previdio kako sam scrollao.

Živio! 

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Bolje je samo za fan-ove uzeti ovo: http://www.nzxt.com/product/detail/78-sentry-lx-fan-control.html,

nego mijenjati čitavu ploču.

Nema smisla mijenjati ploču zbog ventova.

Hejjjjj
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ma taman posla da to stavljam na kućište.

Mora biti što minimalističkije.

Najbolje da ima samo valjke za namještanje brzine. Bez ekrana, alarma, temperature i sl.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Ima i manja verzija ovog istog.
Hejjjjj
10 godina
neaktivan

može samo koji točno ventilatori se stime stimaju? i zasto tj kada je to potrebno?

17 godina
smotaniveliki kaže...

može samo koji točno ventilatori se stime stimaju? i zasto tj kada je to potrebno?

Koje god spojiš na kontroler. Možeš čak i neke grafičke kartice na to prespojiti. 
No, nije potrebno u novijim sistemima koji se biosom, driverima i softverom kontroliraju,
ali neki ljudi vole ručnu kontrolu neovisnu o bubicama sistema ili biosa. 
npr. u gamingu, sa slušalicama na glavi vjerojatno te nije briga za buku pa 
nafrljiš do daske. Ako nešto proizvodiš na računalu, vjerojatno ti buka ide na 
živce, pa nauštrb nekoliko stupnjeva radije sve stišaš "na silu".

10 godina
neaktivan

a znam da ove novije i moja ploča isto je giga pa ima to automatski, a to je da, al opet ako se to smanji tada baš na silu da nek se grije a?  a malo i mene smeta neka ta buka da, san naučen na laptop pa...

17 godina
smotaniveliki kaže...

a znam da ove novije i moja ploča isto je giga pa ima to automatski, a to je da, al opet ako se to smanji tada baš na silu da nek se grije a?  a malo i mene smeta neka ta buka da, san naučen na laptop pa...

Može se složiti kompjuter sa boljim ventilatorima i pažljivim izborom grafičke (ili vodenog),

da se praktički ne čuje ili ne čuje ništa bučnije od laptopa. Ima razloga što su neki ventilatori
preko 100 kuna, a drugi 15. Iako naravno ima iznimaka, "best buy" među jeftinima ili 
neisplativih među skupima. Također postoje i kućišta sa prigušenjem buke. 
Mislim da ima o tome u "ostale hardverske teme".

10 godina
neaktivan
overhaul kaže...
smotaniveliki kaže...

Može se složiti kompjuter sa boljim ventilatorima i pažljivim izborom grafičke (ili vodenog),

da se praktički ne čuje ili ne čuje ništa bučnije od laptopa. Ima razloga što su neki ventilatori
preko 100 kuna, a drugi 15. Iako naravno ima iznimaka, "best buy" među jeftinima ili 

a da znam da, a ko me najede zasin ćemo uložit :D

12 godina

Najiskrenije da moram ponovo imat GB maticnu radije bih rasuo cjelu konfu u pod i NIKAD vise ne imao komp.

3 GB maticne i sve 3 smece a prvu sam platio 1500kn i kak su se blesirale tak su mi davali nove modele i NITI JEDNA nije radila kako treba,ovaj Asus iako mid klasa me preporodio od stavljanja njega u komp niti jedan problem.Toliko sam zivaca potrosio a i kreteni u servisu kojima sam govorio da je maticna problem po svemu sto sam procitao po forumima ali ne...mozda je PSU....pa mozda GPU....pa mozda RAM....i tak u krug jer na GB maticnima koje sam imao nista nije radilo kako treba.Je.o sam se preko godinu dana sa tim smecem....

Moj PC  
1 3 hvala 0
12 godina

Evo kako to Giga radi Rev 1.0 bolja od 2.0 na 2 maji broj mosfeta

Rev 1.0 Rev 1.0
Rev 2.0 manji broj MOSFETA Rev 2.0 manji broj MOSFETA
http://valid.canardpc.com/hwx19k
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.1.2015 20:28 (mirzet1976).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
overhaul kaže...

Slažem se sa time.

Osobno, u idleu, stavljam buku ispred temperatura. Bitno da je tih, a ako ne radi na 30 nego na 35 stupnjeva, šta me briga. Ako može na 75, može i na 35.

U igrama kad imam slušalice ili ako su zvučnici glasni, pustim ventilatore na 70% da pušu i k'o bog.

MEGATAMA kaže...

Najiskrenije da moram ponovo imat GB maticnu radije bih rasuo cjelu konfu u pod i NIKAD vise ne imao komp.

3 GB maticne i sve 3 smece a prvu sam platio 1500kn i kak su se blesirale tak su mi davali nove modele i NITI JEDNA nije radila kako treba,ovaj Asus iako mid klasa me preporodio od stavljanja njega u komp niti jedan problem.Toliko sam zivaca potrosio a i kreteni u servisu kojima sam govorio da je maticna problem po svemu sto sam procitao po forumima ali ne...mozda je PSU....pa mozda GPU....pa mozda RAM....i tak u krug jer na GB maticnima koje sam imao nista nije radilo kako treba.Je.o sam se preko godinu dana sa tim smecem....

Ja sam imao dvije GB matične.

965P-DS3 i ovu sad. DS3 je bila fantastična. Radila je kontrola ventilatora, BIOS je bio dobar, OC-anje joj nije predstavljalo nikakav problem i nikada mi nije zadavala glavobolje.

Ova je isto takva osim što ne radi kontrola ventilatora iz BIOS-a ako nisu PWM.

14 godina
protjeran

Ja neznam jel su na ovom forumu djeca ili šta

Kad već googlaš onda znaš da su fanovi dobro riješeni samo treba app centar skidat ;)

Namjetiš ili po temp ili rpm ručno i to je to ili radiš profile

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Imam i AppCenter i SIV, da ih nemam, već bih odavno oglušio.

Problem je što AppCenter ne radi baš svaki put. Crasha se nasumično, nekad kad su ventilatori spori, pa takvi i ostanu, nekad kad su brzi, pa takvi ostanu.

A i u prvom postu sam napomenuo da je sofver(SIV) radio, ali prestao.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

pa onda daj log pa ćemo vidjet koji je uzrok crashanja, ja app center koristim mjesecima i nikad problema

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ma napravio sam System restore i radi.
Nešto se negdje ujebalo bilo otkad sam instalirao Metro 2033

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

eto :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
chutac kaže...

Ma napravio sam System restore i radi.
Nešto se negdje ujebalo bilo otkad sam instalirao Metro 2033

Malo je offtopic ali shvati kao savjet: Nemoj ni počinjati igrati Metro 2033 jer je teški trash...

http://pljusak.com/sibenik_krvavice/wx.htm
16 godina
MEGATAMA kaže...

Imam Gigabyte ploču od početka 2008 i nikad problema s njom...

http://pljusak.com/sibenik_krvavice/wx.htm
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice