Kaj mislite do kad ce se zadrzati ove visoke cijene hw zbog tecaja dolara, ovaj tjedan i7 4790k nema ispod 2800kn sto je za ne povjerovati i to u samo jednoj trgovini dok mu je srednja vrijednost u 99% trgovina 3300kn! sto je za cak 1000kn vise od pocetne cijene kad je izasao!
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Dok je dolar visoko bit ce i cijene hw-a visoko i nevirujen da ce spustit cijene dok god je stanje takvo kakvo je.

Kaj mislite do kad ce se zadrzati ove visoke cijene hw zbog tecaja dolara, ovaj tjedan i7 4790k nema ispod 2800kn sto je za ne povjerovati i to u samo jednoj trgovini dok mu je srednja vrijednost u 99% trgovina 3300kn! sto je za cak 1000kn vise od pocetne cijene kad je izasao!
Ne. 4790K i dalje košta 2400 HRK.
Gdje košta 2400 kn ?
Gdje košta 2400 kn ?
http://www.amazon.de/gp/product/B00KPRWAX8/ - dođe ti na vrata.
Gdje košta 2400 kn ?
a i ja sam ga nabavlja iz vana za 1900 pa neam vise...( i kad preracunas kaj ne izade to prek 2700kn a ne 2400) opet previse i za narucit ako mene pitas!
Gdje košta 2400 kn ?
a i ja sam ga nabavlja iz vana za 1900 pa neam vise...( i kad preracunas kaj ne izade to prek 2700kn a ne 2400) opet previse i za narucit ako mene pitas!
Ako piše 322€ :) No, da je i full cijena s PDV-om to je 2700 recimo. I dalje daleko od 3300.
Gdje košta 2400 kn ?
Ako piše 322€ :) No, da je i full cijena s PDV-om to je 2700 recimo. I dalje daleko od 3300.
Ovo je deal za i7 4790k :) imam frenda iz NJ koji dolazi u 6. mj. i na ovo računam debelo :)... tako sam uzimao i napajanje, stari phenom, ssd. Malo je rizik radi gare, al da kucnem - sve još sretno kuca, phenom doduše prodan... ni manje ni više, nego za 33% jeftiniji nego u lijepoj našoj, al i u EU općenito.
Intel je puno puno jeftiniji tamo, grafičke i ne baš. Al procesori i matične, ajme meni. Cijene boli glava.
Gdje košta 2400 kn ?
Ovo je deal za i7 4790k :) imam frenda iz NJ koji dolazi u 6. mj. i na ovo računam debelo :)... tako sam uzimao i napajanje, stari phenom, ssd. Malo je rizik radi gare, al da kucnem - sve još sretno kuca, phenom doduše prodan... ni manje ni više, nego za 33% jeftiniji nego u lijepoj našoj, al i u EU općenito.
Intel je puno puno jeftiniji tamo, grafičke i ne baš. Al procesori i matične, ajme meni. Cijene boli glava.
Nemaš brige što se tiče garancije za procesor pošto se oni rijetko/nikad kvare. Odlična ponuda za tu zvijer od Cpu-a imam ga jedno 2 mjeseca i procesor rastura.
S cim ti to hladis?, moram priznati moj i7 4770S kad je na 3,9ghz( nazalost zbog novog biosa voltaza mi je lockana na 1,19V@all cores) i kad pokrenem recimo iznimno zahtjevan Battlefield 4 MP gdje je ogroman cpu i gpu usage kuciste mi oce izgoriti od silne topline proizvedene iz te dvije komponente! bez obzira na jako dobar push pull sistem u cijelom kucistu, perfomansama sam prezadovoljan no s druge strane se osjecam prevareno jer ovaj cpu je svjetlosnim godinama po pitanju disipacije topline naspram ultra hladnog sandy bridga! sto je najgore nisam nikad koristio stock cooler no mislim da nema sanse da ohladi ovakakv cpu u ovom scenariju na neke podnosljive temperature i buke!
Cak sam i procitao da su neki i vracali haswelle zbog tog problema(opcenito sugava pasta ispod ihs-a/poklopca s slabim ili cak katastrofalnim kontaktom)! kaj mislite o tome i dali postoji zapravo ozbiljan i pravi razlog za vratiti cpu?
S cim ti to hladis?, moram priznati moj i7 4770S kad je na 3,9ghz( nazalost zbog novog biosa voltaza mi je lockana na 1,19V@all cores) i kad pokrenem recimo iznimno zahtjevan Battlefield 4 MP gdje je ogroman cpu i gpu usage kuciste mi oce izgoriti od silne topline proizvedene iz te dvije komponente! bez obzira na jako dobar push pull sistem u cijelom kucistu, perfomansama sam prezadovoljan no s druge strane se osjecam prevareno jer ovaj cpu je svjetlosnim godinama po pitanju disipacije topline naspram ultra hladnog sandy bridga! sto je najgore nisam nikad koristio stock cooler no mislim da nema sanse da ohladi ovakakv cpu u ovom scenariju na neke podnosljive temperature i buke!
Cak sam i procitao da su neki i vracali haswelle zbog tog problema(opcenito sugava pasta ispod ihs-a/poklopca s slabim ili cak katastrofalnim kontaktom)! kaj mislite o tome i dali postoji zapravo ozbiljan i pravi razlog za vratiti cpu?
Misliš i na DC Haswelle ili samo 4770K/S ? Jer su sa DC Haswellima napravili bolji posao nego sa 4770. Moj 4790K radi na 1.04V na 4Ghz i temperature ne prelaze 60°C sa stock hlađenjem. Mislim da ima slika na prošloj stranici. Što se tiče korisnika koji su kupili I7-4770K/S mislim da su oni izvukli deblji kraj jer su dobili Cpu koji se više grije ima manji stock clock naspram stock clocka 4790K. Naravno oni mogu clockat u sekundi taj Cpu bez problema ali ima i usera kao ja koji jednostavno vole držati sve na stocku i zato mi je bilo važno da mi Cpu iz kutije daje što veći clock 4Ghz-4.4Ghz Turbo.
Što se tiče vraćanja mislim da to nema previše smisla jer ako ti Cpu radi kako treba onda nema i osnove za vraćanje ali možda sam u krivu. Drugo je možda što neki ljudi očekuju 1Ghz+ overclock pa kada ne ide onda su frustrirani. Znam da sam čitao na overclock.net da su ljudi bili nezadovoljni svojim Cpu-om jer eto nije se clockao kako su oni htjeli pa su zatražili da im zamijene procesor što mi apsolutno nema smisla.
Mislim da si izvukao premiju na lutriji, koliko sam upućen, ne ide svaki DC na 4GHz, a još manje na 1,04V.
EDIT: Zanemari, prebacio sam se na 5GHz.
citajuci ovaj tvoj post gledam kako ovaj svoj 2600K necu mijenjat jos 5 godina xD u mene smece od kulera TX3 na njemu i jedna nozica cak mi pukla i u BF4 procesor ne prelazi 60 stepeni i cak sam limitirao fan na samo 1300RPMa a procesor na 4GHZ
ALL HAIL SANDY
Ja sam siguran da svog neću mijenjati dosta dugo. Ne samo da se čini sasvim dovoljan za dugo vremena, nego se i dosta dobro clocka i lako hladi. K tome, ja ga ni ne držim nego na stocku, jer mi ne treba brže (barem zasad).
Evo ja se malko obnovio, nakon 7g moj i7 920 ide u dobro zasluženu mirovinu.
Operacija transplantacije srca je uspješno završila i nova konfiguracija je sad i7 4790K sa pločom MSI Z97 Gaming 7.
Hladilo je ostalo isto, Cooler master V8 koji se ne buni previše što sam mu olakšao posao pod stare dane.
Inače, kako nisam htio reinstalirati windowse, krenuo sam vrlo zanimljivim putem migracije prvo na novi (većeg kapaciteta jer mi je počelo faliti prostora) RAID0, prebacivanjem na GPT particijsku shemu i konačno ubacivanjem drivera u windoze prije nego započne proces bootanja (zbog promjene čipseta, RAID kontrolera itd.).
Najviše sam se naje*uckao dok sam bootanje sa MBR prebacio u UEFI (uključivalo je konverziju diska u GPT i još puno toga), ali sad sve šljaka fino (valjda :) )
Ukratko, jako zanimljivo iskustvo!
par sličica hardveraja u nastavku. (sori zbog žica, imam pun k* senzora temperatura koje sam popikao okolo -> Kaze Master, morat ću ih jednog dana kad uhvatim volje povaditi jer su me počele iritirati, a nova ploča tako i tako podržava kontrolu fanova kroz SW).
btw. ako netko ima iskustva sa MSI bios-om, trebam par instrukcija oko podešavanja napona na CPU, može i preko PP. Ono što bih htio (i kako je radilo na Gigabyte matičnoj) je da podesim maximalni napon do kojeg želim da mi ide proc, a da se on smanjuje ovisno o uvjetima rada (kad je idle i kad frekvencije padnu, da i napon padne).
Sad je na auto i ne sviđa mi se baš kako radi (kad digne clock na 4GHz) onda digne napon na 1.27V), htio bih ga malčice spustiti.
Opcije mi nude neki vrag: Adaptive, Override, Adaptive + offset i Override + ofset.
Ako odaberem Override, onda se zacementira na taj napon, no matter what. Adaptive ne kužim.
Daklem, trebam nešto tipa vodič "for the dummies" za podešavanje tih opcija jer mi baš ne rade najjintuitivnije (vjerojatno se trebam malko naviknudi).
Upute koje dolaze sa pločom su beskorisne (tj, nema ništa vezano uz to kako radi pojedina opcija u BIOS-u)
poslije ću se malko zezati sa OC, ali zasada pratim kako sustav radi na defaultnim postavkama.
Evo ja se malko obnovio, nakon 7g moj i7 920 ide u dobro zasluženu mirovinu.
Operacija transplantacije srca je uspješno završila i nova konfiguracija je sad i7 4790K sa pločom MSI Z97 Gaming 7.
Hladilo je ostalo isto, Cooler master V8 koji se ne buni previše što sam mu olakšao posao pod stare dane.
.....
Bojim se da mu nisi olaksao
btw. ako netko ima iskustva sa MSI bios-om, trebam par instrukcija oko podešavanja napona na CPU, može i preko PP. Ono što bih htio (i kako je radilo na Gigabyte matičnoj) je da podesim maximalni napon do kojeg želim da mi ide proc, a da se on smanjuje ovisno o uvjetima rada (kad je idle i kad frekvencije padnu, da i napon padne).
Sad je na auto i ne sviđa mi se baš kako radi (kad digne clock na 4GHz) onda digne napon na 1.27V), htio bih ga malčice spustiti.
Opcije mi nude neki vrag: Adaptive, Override, Adaptive + offset i Override + ofset.
Ako odaberem Override, onda se zacementira na taj napon, no matter what. Adaptive ne kužim.
Daklem, trebam nešto tipa vodič "for the dummies" za podešavanje tih opcija jer mi baš ne rade najjintuitivnije (vjerojatno se trebam malko naviknudi).
Čestitke na procesoru odličan izbor.
1.27V ti daje na 4 Ghz ili na 4.4Ghz (Turbo) ? Moja na 4Ghz daje 1.076V a na 4.4(Turbo) 1.22V. Ako ti na 4Ghz daje 1.27V to je previše.
Ne znam kako radi na MSI pločama ali na Asus-u radi tako da odabereš Adaptive Mode i Offset Mode staviš na - ako hoćeš da ti se napon smanji ili + ako hoćeš da ti se poveča. U CPU Core Offset upišeš koliko želiš + ili -
Meni je ploča davala 1.073V pošto sam stavio - 0.065V Offset ispalo je oko 1.010V
Naravno znam da Asus i MSI nemaju iste postavke u Bios-u ovo sam samo stavio da mu pomognem naći opcije slične mojima.
Pogledaj sliku da ti bude jasnije.
Ne znam kako radi na MSI pločama ali na Asus-u radi tako da odabereš Adaptive Mode i Offset Mode staviš na - ako hoćeš da ti se napon smanji ili + ako hoćeš da ti se poveča. U CPU Core Offset upišeš koliko želiš + ili -
Naravno znam da Asus i MSI nemaju iste postavke u Bios-u ovo sam samo stavio da mu pomognem naći opcije slične mojima.
Pogledaj sliku da ti bude jasnije.
Hvala, probat ću tako.
Zura jel se meni cini da je tebi ta grafa brutalno spigana??
izgleda dramatično na slici, ali "u živo" nije: malo leća fotića zaokrene a inače kabeli napajanja malo vuku vrh grafičke na dolje.
Prije sam imao nosače koji su bočno pridržavali grafu (došli s kućištem), ali kada sam stavio bočni ventilator nosači više ne stanu.
EDIT: i naravno, Tonči ima oko, igra svjetlo sjena. :)
pa priznajem ovako spiganu sliku jos nevidjeh! si siguran da dobro vidis? daj molim te pitaj nekog frenda pa nek nam on potvrdi, jer ja nevjerujem
zaista!lp
pa priznajem ovako spiganu sliku jos nevidjeh! si siguran da dobro vidis? daj molim te pitaj nekog frenda pa nek nam on potvrdi, jer ja nevjerujem
zaista!lp
Da.. sad sam išao gledati sliku kako je ispala na forumu i izgleda ko da je pod kombajnom bila :)
inače grafa izgleda ovako:
Sva je puna nepravilnih ploha :)
evo jedna sa flešom, točno se vidi mjesto "loma"
EDIT:
Bojim se da mu nisi olaksao
Pa.. izgleda da si djelomično u pravu, u idlu je (trenutno) na 24-26 (nije skroz idle.. upravo wipe-a disk, dakle cca 7% opterećenja), a kad mu napucam prime64 onda se drži na 72.
Stari djedica i7 920 je u idle-u čučao na 38-40, dok su gornje bile isto tu negdje oko 68-70 sa malo overclocka.
Takav je cooler, ima "zarezan" kraj pa pridodaje varci da je slomljena. :)
...1.27V ti daje na 4 Ghz ili na 4.4Ghz (Turbo) ? Moja na 4Ghz daje 1.076V a na 4.4(Turbo) 1.22V. Ako ti na 4Ghz daje 1.27V to je previše.
....Pogledaj sliku da ti bude jasnije.
E hvala na ovome, problem je što MSI ima neki čudan način rada. Kada bih kliknuo na neku naponsku postavku kod Gigabayt ploče onda bi mi se otvorio prozorčić gdje bi upisao ono što želim. U MSI-u kada kliknem na većinu postavki (koje nisu tipa Enale/Disable), ništa se ne dogodi. I sad ja već lagano pi*dim kad pročitam na jednom forumu da se podešenja rade sa tipkama + i -
Uglavnom, kod tvoje ploče vidim da možeš posebno podešavati osnovni napon i Turbo napon. To kod MSI-a nema, nego ako upališ Adaptivni ili Auto onda možeš podesiti samo osnovni napon (npr 1.064 V) sa ili bez offseta. I čim se clock digne na 4,4 onda se i napon digne na 1,24V (ne 1,27 kako sam gore napisao).
Sad sam stavio opciju Override i podesio napon na 1,15V (fiksno) tako da je zacementiran na tu vrijednost uvijek (i na 4,4GHz). Kad se budem malo uhvatio vremena poigrati ću se još s time, ali izgleda da je to već duže vrijeme boljka u njihovom BIOSU.
S ovime sam max temp skinuo ispod 70° dok vrti prime95.
lp od jos jednog i7 :)
lp od jos jednog i7 :)
a neka slika konfe i to, mislim ono 7990 su rijetke...lp