Krivotvoreni lijekovi: tiha pandemija farmaceutsko

poruka: 11
|
čitano: 5.829
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Krivotvoreni lijekovi: tiha pandemija farmaceutsko".
17 godina

Takvih problema ne bi bilo da farmaceutske kompanije naplaćuju lijekove po realnoj cijeni. Ima lijekova koji se proizvode za "kikiriki" a naplaćuju milijune jer su ljudi za život spremni platiti milijune (pa makar ostali bez kuće i čega sve ne). Lijekovi tako koštaju koliko su ljudi spremni platiti za zdravlje, a obično su spremni platiti puno jer "zdravlje je bitno". Jasno je onda da će oni koji nemaju dovoljno tražiti jeftiniju alternativu i molit se da pomogne. No umjesto da snize cijene ovi se protiv rastućih krivotvorina (a jasno je zašto rastu) bore smišljanjem jače i bolje kontrole što na koncu dovodi do još skupljih lijekova ili se na drugačiji način naplati populaciji jer netko tu borbu mora platiti, iako se zna da je s etabliranom politikom ista uzaludna.

Amenoum

12 0 hvala 2
12 mjeseci
Re: Krivotvoreni lijekovi: tiha pandemija farmaceu
Dobro štivo 👍
No da ne ostane sve bajno u zdravstvu nego kako je, pa da napišemo da i ovo legalno sa generičkim lijekovima (kopija original lijeka koja to nije) je dosta loše a prihvaćeno je zato što je jeftinije. Ne kažem da u globalu je to sve smeće ali nije kao original lijek.
Te da ne ostane sve u teoriji zavjere imam blisku osobu sa velikim psihičkim problemom (šizofreni tip oboljenja), završio je na psihijatriji kao zombi nakljukan sa 18 tableta. Dobio neke šarene raznih boja generičke tablete i pušten kući te nije bio nikako dobro. Doslovno nije funkcionirao izvan kreveta, spavao cijele dane , zabijao se u zidove dok hoda, jedva pričao.
Preko veze kako to već ide u našem zdravstvu je završio u dobrim rukama jedne liječnice na psihijatriji (ne smijem napisati u kojem gradu), i srećom što je uopće imao vezu, jer da nije sad je pitanje kakav bi život imao. Sada čovjek već godinama super funkcionira , obavlja svoje dužnosti , živi normalan život , vozi auto i smije voziti auto , te uzima samo dvije ORIGINAL tablete koje mu je dobra doktorica prepisala. Čak je znalo biti i problema što su ga u par navrata lokalni liječnici htjeli vrati na jeftine generičke tablete kao zbog ne mogućnosti prepisivanja potrebnog original lijeka. No sreća i veze kod nas pomognu pa se izborio za ORIGINAL lijekove.

A ovo kupovanje lijekova i suplemenata i dodataka prehrani putem interneta... ljudi su stvarno glupi , ludi i naivni što se sve kupuje , pogotovo bilderi i sl. pa uzimaju neke američke lijekove koji se ne smiju koristiti kod nas.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
Sirotanovic kaže...
... legalno sa generičkim lijekovima (kopija original lijeka koja to nije) je dosta loše a prihvaćeno je zato što je jeftinije. Ne kažem da u globalu je to sve smeće ali nije kao original lijek.

Generički lijek je lijek koji sadrži iste djelatne tvari u istoj količini kao izvorni lijek te dolazi u istom obliku kao izvorni lijek. Iako generički lijek ima različiti naziv u odnosu na izvorni lijek, sigurnost i djelotvornost generičkog i izvornog lijeka moraju biti jednake.

Dakle ako neki lijek ne zadovoljava gore spomenute zahtjeve nikako nije riječ o generičkom lijeku nego o krivotvorini koja je tema ovog članka!

PaleRider kaže...
Takvih problema ne bi bilo da farmaceutske kompanije naplaćuju lijekove po realnoj cijeni.

Gledaj, uvijek si slobodan uložiti svoje vrijeme u edukaciju, pa u R&D, a zatim i u sve propisane kliničke provjere i nakon toga naravno po realnoj cijeni kikirikija ponuditi tržištu svoj lijek. Sretno ti bilo...

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.8.2025 13:35 (Yuda).
12 mjeseci
Yuda može se naći i drugačije na internetu:
"Generički lijek je prilično sličan, ako ne i potpuno isti kao lijek s robnom markom. Trebao bi biti ekvivalentan u doziranju, namjeni, obliku primjene, kvaliteti i djelotvornosti. Generičke lijekove može proizvoditi svatko nakon što istekne patent na lijek marke".

"za razliku od negeneričkih lijekova, generički ne mora proći kroz ispitivanja na životinjama ili ljudima. To testiranje je već završeno za verziju marke. Aplikacija je uvelike skratila vremensko razdoblje za proizvodnju generičkih lijekova, da generički lijek dođe na tržište nakon isteka patenta vrijeme je smanjeno na nekoliko mjeseci".

"Općenito, generički lijekovi su sigurni i jednako učinkoviti zamjenski proizvodi za originalne lijekove, no kod lijekova uske terapijske širine ili složenijih kombinacija treba biti oprezniji s generičkom supstitucijom".

Zadnja rečenica lijepo ti izlista čak i umjetna inteligencija ali ne hajmo kao papagaji, sve je isto...
A što se tiče priče da je lijek identičan u djelotvornosti znači samo malo je izmijenjen lijek radi boje ili arome i drugih dodataka koji ne utječu na ljekovite supstance, a pacijenti osjete razliku u lijeku na neki način 🤔

Ne kažem da u globalu nisi u pravu glavobolju liječi itd... ali kao što je i umjetna inteligencija napisala oprez kod osjetljivih liječenja. Ta naveo sam ti i priču malog ćovijeka.
12 godina
Sirotanovic kaže...
No da ne ostane sve bajno u zdravstvu nego kako je, pa da napišemo da i ovo legalno sa generičkim lijekovima (kopija original lijeka koja to nije) je dosta loše a prihvaćeno je zato što je jeftinije. Ne kažem da u globalu je to sve smeće ali nije kao original lijek.
Sirotanovic kaže...
"Općenito, generički lijekovi su sigurni i jednako učinkoviti zamjenski proizvodi za originalne lijekove, no kod lijekova uske terapijske širine ili složenijih kombinacija treba biti oprezniji s generičkom supstitucijom".

pa barem priznaj da si pogriješio, miša mu jarca

po tvojoj prvoj tvrdnji ispada da su svi generički lijekovi lošiji od originala, a onda se izvlačiš sa ovim - 'možda kod nekih treba biti oprezniji'

nevjerojatno kako ljudi nisu sposobni priznat kad su u krivu

12 mjeseci
Nisu isti lijekovi kolega picajzla , pod navodnike sam stavio stvari koje sam skinuo sa perplexity UI i interneta, nisu moje riječi dakle ne izvlačim se.

Ako će tebi biti lakše uredu, priznajem da sam pogriješio, može se shvatiti moj prvi komentar da su svi generički lijekovi lošiji nego original.
Kao prvo nisma ni mislio na banalne lijekove koji ne moraju biti "precizni" ali eto nisu svi loši , samo neki su lošiji te zato nije rijedak slučaj da nekome ne odgovaraju pa moraju mijenjati terapiju. Dakako ima primjera gdje su baš loši ali takvi su srećom rijetki.
Kao drugo jasno sam napisao da u globalu nisu smeće ;)
17 godina
Sirotanovic kaže...
Nisu isti lijekovi kolega picajzla , pod navodnike sam stavio stvari koje sam skinuo sa perplexity UI i interneta, nisu moje riječi dakle ne izvlačim se.

Ako će tebi biti lakše uredu, priznajem da sam pogriješio, može se shvatiti moj prvi komentar da su svi generički lijekovi lošiji nego original.
Kao prvo nisma ni mislio na banalne lijekove koji ne moraju biti "precizni" ali eto nisu svi loši , samo neki su lošiji te zato nije rijedak slučaj da nekome ne odgovaraju pa moraju mijenjati terapiju. Dakako ima primjera gdje su baš loši ali takvi su srećom rijetki.
Kao drugo jasno sam napisao da u globalu nisu smeće ;)

Nemoj baš AI koristiti za dosta osjetljive stvari.

Generički lijekovi nisu "loše kopije", u pravilu su ista djelana tvar, kao što npr. Sumamed ima brdo "kopija". 

A posebno ih nema smisla trpati u isti koš s krivotvorinama.

11 godina
protjeran

Vrlo dobar text. Samo pravo, socijalističko javno zdravstvo vrijedi. Sve drugo je kapital, gdje pacijent postaje i ostaje potrošač svega i svačega.

Masa toga izvan okvira službenih instituacija je jednostavno laž i prevara.

Čuvajmo javno zdravstvo dostupno svima, kao zjenicu oka.

dzg
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
PzKpfw kaže...

Vrlo dobar text. Samo pravo, socijalističko javno zdravstvo vrijedi. Sve drugo je kapital, gdje pacijent postaje i ostaje potrošač svega i svačega.

Misliš, ono javno zdravstvo koje nema veze s farmaceutskom industrijom?

Ili ona farmaceutska industrija koja je trebala "kapitaliste" da bi mogli plasirati proizvod s kojim nisu znali što bi?

Ili javno zdravstvo kao u socijalističkim zemljama EU?

11 godina
protjeran

@Old Iggy

Mislim na SFRJ. Zbog toga kaj ljudi ne znaju često kaj je bilo.

dzg
17 godina
PzKpfw kaže...

@Old Iggy

Mislim na SFRJ. Zbog toga kaj ljudi ne znaju često kaj je bilo.

Znam ja na što ti misliš, zato i pričam o tome.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice