Asus Rampage Omjer CPU i RAM-a

poruka: 28
|
čitano: 6.552
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Posjedujem ASUS Rampage Formula i želio bih staviti gore Intel Quad CPU iz serije Q9xxx koji ima FSB 1333MHz, no problem mije RAM memorija...zanima me koju brzinu memorije da stavim?Zelio bih da bude omjer CPU:RAM 1:1 

Primjer:

Q9650 FSB 1333MHz - RAM DDR2 SPEED 1066MHz  -- omjer nije 1:1

Po logici mi nekako djeluje da najbolje je uzeti neki quad iz serije Q6xxx koji ima FSB 1066MHz pa bi sa ramom bio uslađeni pošto su ramovi na 1066MHz, ali serija Q6xxx nema 12MB Cache posto radim dosta audio i video produkciju pa bih zelio ici na veci cache memoriju na cpu.

Zanima me ako stavim cpu Q9xxx na FSB 1333MHz i RAM 1066MHz jel moguce uskladiti 2:1 i dali se gube latencije? Trenutno mi ram ima latencije 5-5-5-15

Zahvaljujem.

PRIMJER:

Uzeti mislim Q9550 (2830MHz, 1333MHz FSB, Ratio 8.5) dakle 1333MHz / 4 (Quad Pumped) = 333.25 MHz

Znači da mi treba DDR2 memorija (333,25*Double Rate) = 667MHz

Ako stavim taj CPU i 4kom po 2GB DDR2 667MHz niskih latencija hoce li cpu-ram raditi u odnosu na 1:1 tj 1333MHz FSB?

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.2.2013 23:31 (roby84).

0 0 hvala 0
15 godina

Ja sam imao Asus Rampage ali Extreme, ne Formula i ona je radila sa DDR3 memorijom. Nećeš ništa postići ako ti omjer bude 1:1 na 1066. Bolje da FSB procesora radi na 1333 a memorija na taktu koji će ti sistem držati stabilnim uz latencije koje ćeš testiranjem postaviti na najniže moguće. Performanse memorije ionako najmanje utiču na ukupne performanse računara. Ja sam kod sebe klokao sistem. Imao sam Q9650 i preporučio bih ti da, ukoliko možeš, kupiš taj procesor jer se kloka kao lud. Postoji i opcija QX9650 sa otključanim množiteljem ali oni su još uvijek skupi. U mom slučaju sistem je bio stabilan na 4050MHz sa FSB i DDR 1800MHz uz latencije 8-8-8-21 (Corsair XMS3).

Znači ono što želiš da uradiš možeš postići samo klokanjem memorije ali ćeš morati dobro da otpustiš latencije i opet si na nuli a čak možda i u minusu. Moraš računati na to da 8GB RAM-a nećeš moći ni najmanje klokati jer brzina memorije sa kojom sistem radi je obrnuto proporcionalna ugrađenoj količini memorije (ovo se odnosi na overclocking). Dakle, iz ličnog iskustva znam da su mi 1x2GB RAM-a radila na 2000 MHz a ugradnjom dodatne pločice sa još 2GB nije bilo teorije postići tu brzinu. Najbolje da klokneš procesor na najviše moguće a memoriju ostavi. Omjer ionako ništa ne znači a računaru je svejedno kako računa 1:1 ili 1:2 ili 5:8 ...... Samih 8GB će više nego dovoljno pozitivno uticati na performanse tvog računara naravno zajedno sa klokanim Q9xxx!

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
Re: Asus Rampage Omjer CPU i RAM-a

Zahvaljujem na odgovoru.

Ako sam dobro shvatio najbolje je ici na stabilnu brzinu memorije na kojoj radi i cim manje latencije...na 8GB se nece moci clockati kao na 4GB.

Ja bih ovako napravio(ako je tako ispravno):

kupio bih 4kom DDR2 ECC RAMOVE na 667MHz gledajuci da ma cim manje latencije

-Q9550 ima FSB 1333Mhz

-omjer bi trebao da bude 1:1

4plocica ce na 667Mhz raditi (4x333MHz)

-a na toliko radi i FSB od CPU-a(4x333MHz)

-latencije memorije na 667Mhz su manje od npr 800Mhz ili 1066Mhz.

Eto tako mislim napraviti, da se fino ustima sistem i dobije 1:1.

Ukoliko sam u krivu molim da se napise koja je bolja kombinacija, jer sam trenutno u fazi kupnje ramova i cpua

Zahvaljujem.

15 godina

Samo provjeri da li ploča podržava ECC memoriju...mislim da NE!

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
roby84 kaže...

Zahvaljujem na odgovoru.

Ako sam dobro shvatio najbolje je ici na stabilnu brzinu memorije na kojoj radi i cim manje latencije...na 8GB se nece moci clockati kao na 4GB.

Ja bih ovako napravio(ako je tako ispravno):

kupio bih 4kom DDR2 ECC RAMOVE na 667MHz gledajuci da ma cim manje latencije

-Q9550 ima FSB 1333Mhz

-omjer bi trebao da bude 1:1

4plocica ce na 667Mhz raditi (4x333MHz)

-a na toliko radi i FSB od CPU-a(4x333MHz)

-latencije memorije na 667Mhz su manje od npr 800Mhz ili 1066Mhz.

Eto tako mislim napraviti, da se fino ustima sistem i dobije 1:1.

Ukoliko sam u krivu molim da se napise koja je bolja kombinacija, jer sam trenutno u fazi kupnje ramova i cpua

Zahvaljujem.

Ne ide to tako! Svaka pločica RAM-a je sama za sebe i u dual chanel modu. Dakle, 333x2, ne sabiraš sve zajedno. Ponavljam, samo značenje omjera direktno nema veze sa performansama. Performanse daje sistem ne omjer. Lako je moguće da ćeš u benchmaku više dobiti sa memorijom na 800 MHz nego na 1066 MHz. Memorija sa većom brzinom samo omogućuje bolje klokanje procesora.

15 godina

Nerazumijem bas.

Mozes li napisati na koliko Mhz da uzmem memoriju 4x2GB i koju firmu preporucas memorije.

Dakle nezanimam me overclock...nego samo stabilan rad i zelim da FSB CPU i  RAMA bude 1:1..to je sve sto me zanima.

Cpu Q9550 ce biti na defaultnoj frekvenciji.

13 godina
roby84 kaže...

Nerazumijem bas.

Mozes li napisati na koliko Mhz da uzmem memoriju 4x2GB i koju firmu preporucas memorije.

Dakle nezanimam me overclock...nego samo stabilan rad i zelim da FSB CPU i  RAMA bude 1:1..to je sve sto me zanima.

Cpu Q9550 ce biti na defaultnoj frekvenciji.

Ako ne misliš clockati a želiš da Q9550 radi sihronizrano (1:1) sa memorijom, onda si osuđen uzeti DDR2 667MHz memoriju.

Komp bi ti bio stabilan i brži sa većom frekvencijom memorije, bez obzira što nebi radila u 1:1 omjeru.

Omjer 1:1 (FSB:DRAM) je bitan kod overcloka procesora jer donosi stabilnost i veći overclock, dok asihroni omjer FSB:DRAM (4:5/ 2:3 itd.) prilikom overclocka zahtjeva podizanje napona što rezultira podizanjem temperature i samim time smanjuje visok overclock. Drugim rječima, za korisnika koji ne namjerava clockati, njemu je omjer 1:1 nebitan.

Moj ti je savjet da uzmeš memoriju sa što većom frekvencijom koju ploča dopušta (ako si možeš priuštiti), pogotovo ako komp koristiš za rad i ne zamaraš se sa omjerima, jer su u tvom slučaju nebitni.

15 godina

Ja bih (opet) izabrao Corsair evo npr. ovaj (ili sličan) model http://www.ebay.com/itm/LOT-OF-2-CORSAIR-1GB-DDR2-CM2X1024-8500C5D-1066MHz-/170946182608?pt=US_Memory_RAM_&hash=item27cd2fbdd0

Ima odličan overclocking potencijal, naravno ukoliko ga budeš mogao naći... U tvom slučaju osuđen si da kupiš što je moguće bolju memoriju jer hoćeš da imaš omjer 1:1 a to možeš postići samo klokanjem memorije.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

U redu, shvatio sam.

Dakle nabavit cu PC-8500 DDR2 ram. Na drugom forumu sam citao da su prave ddr2 memorije koje rade na 1066MHz one sa naponm od 1.8V (a vecina ih je na 2.0V do 2.2V), pa sto kazete na ovu memoriju:

Part Number: CT25664AA1067
Module Size: 2GB
Package: 240-pin DIMM
Feature: DDR2 PC2-8500
Specs: DDR2 PC2-8500 • CL=7 • Unbuffered • NON-ECC • DDR2-1066 • 1.8V • 256Meg x 64

Napon memorije je 1.8V

DDR2 PC2-8500 (1066MHz) - Navodno da ide do 1333Mhz ali mene trenutno nezanima clockanje - mozda kasnije...a i sto bih dobio ako bi memorija proradila na 1333Mhz u odnosu na fsb cpua koji je 1333Mhz...po logici bi trebali biti sinkronizirani onda 1:1?

Jedino me brine visoka latencija CL7 (za ocekivati je da bude CL5 ili jos bolje CL4). Jel taj CL7 uveliko utjece na brzinu racunala?

0 0 hvala 0
13 godina
roby84 kaže...

U redu, shvatio sam.

Dakle nabavit cu PC-8500 DDR2 ram. Na drugom forumu sam citao da su prave ddr2 memorije koje rade na 1066MHz one sa naponm od 1.8V (a vecina ih je na 2.0V do 2.2V), pa sto kazete na ovu memoriju:

Part Number: CT25664AA1067
Module Size: 2GB
Package: 240-pin DIMM
Feature: DDR2 PC2-8500
Specs: DDR2 PC2-8500 • CL=7 • Unbuffered • NON-ECC • DDR2-1066 • 1.8V • 256Meg x 64

Napon memorije je 1.8V

DDR2 PC2-8500 (1066MHz) - Navodno da ide do 1333Mhz ali mene trenutno nezanima clockanje - mozda kasnije...a i sto bih dobio ako bi memorija proradila na 1333Mhz u odnosu na fsb cpua koji je 1333Mhz...po logici bi trebali biti sinkronizirani onda 1:1?

Jedino me brine visoka latencija CL7 (za ocekivati je da bude CL5 ili jos bolje CL4). Jel taj CL7 uveliko utjece na brzinu racunala?

Svaka memorija se može namjestiti da radi u FSB:DRAM omjeru 1:1, podešavajući memoriski multi i FSB da bi dobio frakvenciju na kojoj ti je memorija rejtana ili overclockana. Tebe zbunjuje što procesor ima FSB Rated (FSB Speed) 1333 (to je zato što je FSB 333 quad pumped (4xFSB 333=1333) i frekvencija memorije. Samo trebaš gledati na FSB (koji u ovom slučaju iznosi 333) i memoriski multi, a ne na FSB Rated - zato što se podizanjem FSB-a podiže i FSB Rated (npr. FSB 400 iznosi FSB Rated 1600 (FSBx4=FSB Rated). Podizanjem FSB-a na 533 i stavljanjem memoriskog multija na 2 dobivaš frekvenciju od 1066MHz (533x2=1066), ali podizanje FSB-a povlači za sobom i podizanje frekvencije procesora (overclocking) koji kod tebe ima multi 8.5, što znači da bi procesr radio na 4.5GHz, što je visok overclock koji traži podizanje napona na procesoru i chipsetu. Tome se lako doskoči smanjivanjem multija na procesoru sa 8.5 na 7 (može i manje), pa bi frekvencija procesora iznosila 3.7GHz (533x7 - naravno opet uz podešavanja napona), memorija bi ostala na 1066MHz (533x2)- omjer 1.1.

Vidim da sam počeo pisati tutorijal, pa ću skratiti. Memorija sa niskim latencijama i visokim frekvencijama je za overclockere koji žele izvući što bolje performanse i dosta je skuplja (ne opravdava uloženo - dobiveno). Tebi kao korisniku koji se bavi radom na računalu je najbitnija količina memorije (u tvom slučaju 8GB-toliko ti ploča dopušta) nego najveća frekvencija memorije sa što nižim latencijama. DDR2 800MHz latencija 5-5-5-15 cjenovno je prihvatljivija od 1066MHZ 7-7-7-21, a po brzini su podjednake. Budući da stavljaš jači procesor i memoriju, bilo bi dobro da updejtaš BIOS na najnoviju verziju (ne beta verziju) i pogledaš koje su memorije podržane na tvojoj ploči.

Memorije sa visokim frekvencijama uvjek imaju i više latencije i to je normalno.

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.2.2013 15:12 (Mile 74).
15 godina

U redu...za par dana stize ocs reaper kit sa 4-4-4-15 latencijama...

sad me zanima u vezi mnozitelja za cpu...sto je bolje?

333FSB X 8.5 Mnozitelj CPU = 2830MHz

ili

400FSB X 7 Mnozitelj CPU = 2800MHz

Dakle zanima me što je bolje? Ostaviti FSB kako je sa defaultnim mnoziteljem ili podici FSB na 400 i spustiti mnozitelj na7?

Što je brže? Nije mi jasno oko tih množitelja...Znam da čim je brži FSB brže radi sabirnica i brža je obrada podataka...ali oko množitelja mi nije jasno...Pa ako ko može objasniti ukratko što je bolje.

13 godina

Dobro misliš. Šira sabirnica = brži protok podataka.

Znači bolje je staviti CPU množitelj na 7xFSB 400. A ako imaš RAM od 800MHz, onda staviš memorijski množitelj na x2 i eto te u omjeru 1:1 (FSB:DRAM). Sa širom sabirnicom i u sihroniziranom omjeru FSB-a i memorije (1:1) komp radi brže i stabilnije, jer NB ne gubi vrijeme na usklađivanje podataka između procesora i memorije.

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.2.2013 10:56 (Mile 74).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Odlicno...1:1 to je sto trazim i niske latencije a ovaj OCZ sto ce stici je na 800MHz pa ga mislim iskoristiti na tom CPU maximalno to...steta bi bilo RAM na 800MHz spustiti na 667 pa onda cu radije staviti 400x7

I jos jedno što me jako iznenadilo je to da se spustanjem napona na CPU ( za nekih 65mV) moze smanjiti grijanje procesora (95W mu je max THD 45nm tehnologija) pa jel smanjivanje napona spusta frekvenciju CPU-a i stabilnost CPU kad je max opterecen? U IDLU je logicno da se mnoziteljs spusta sa 8.5 na 6 ili 5 pa time se koristi SpeedSteeping.

Dakle jel pametno spustiti napon na CPU za nekih 65mV i sto se time dobija/gubi osim manje temperature procesora sto mi je i cilj.

13 godina

Svi procesori dolaze sa stock naponom višim nego što im je potrebno za normalan rad zbog stabilnosti sustava.

Smanjivanjem napona procesoru i chipsetu dobijaš manju potrošnju i niže temperature. Niži napon neće uzrokovati spuštanje frekvencije procesora (brzinu), ali ako pretjeraš onda uzrokuje nestabilnost sustava tj. neće proći CPU stres test.

Dakle smanjvaj pomalo napon i testiraj dok ne nađeš najmanji mogući napon na kojem komp može stabilno raditi i onda još malo povisiš da bi bio siguran.

Testiranje zahtjeva strpljenja i vremena, ali donosi i zadovoljstvo kad sve bude gotovo.

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.2.2013 12:12 (Mile 74).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Da ne otvaram novu temu...

koju graficku mi preporučujete da kupim? (mislim kupiti rabljenu preko njuškala, i obavezno mora biti ATI - jer ploča podržava CF pa kasnije ako se odlučim da mogu staviti u CF).

Pošto sam dosad nabavio Q9550 i 4x2GB 800MHZ OCZ Reaper 4-4-4-15 latencijama...prvenstveno će mi racunalo koristiti za rad (audio i video obrada - Pro Tools i Vegas).

Ali bih želio igrati i najnovije igre na max postavkama (rezulucija samsungovog lcd-a 20incha je 1680x1050).

Mislio sam uzeti ATI Radeon HD 6870 1GB GDDR5 za 950kn ima u oglasniku...jel ima pto bolje ili koju preporulujete grafičku da uzmem? do max 1200kn.

Koji proizvođač? Mislio sam Sapphire pošto sa njima nikad nisam imao problema....

Evo preporuke su dobrodošle...

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.2.2013 20:06 (roby84).
13 godina

Traži na njuškalu HD 7850/6950/6970.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Evo nabavio Sapphire HD5970 2gb gddr5 512-bit i jos oc-a za ok cijenu... (radi se o dual gpu).

Nabavio sam i Q9550 (jer mi je Q9650 bio preskup). Sada sam u nabavci hladnjaka...

zanima me koji preporucate hladnjak? Bitno mi je da je tip i da hladi efikasno cijena do max 400kn.

Gledam malo po netu recenzije i za oko mi zapeo Scythe Mugen 2 Rev B, ali ganigdje nema za nabaviti...ako ima ko za prodati bilo bi super.

U ducanima ima Scythe Mugen 3 za 359kn (dakle nasljednih dvojke) i po testovima je bolji od prethodnika za manju temperaturu od 1stupanj.

Nekako mi se svidja dizajn koji je bolji cak od Mugen 2 je Scythe Mine 2 ali isto ga nema nigdje za nabavit. Noctua mi je preskupa od oko 500kn.

Koji preporucate cooler a da je tih i da hladi...da napomenem samo cu podici fsb na cpu sa 333mhz na 400mhz (400x8,5=3400MHz naspram 333x8,5=2830MHz).

13 godina

Uzmi tog Mugena 3 i to je to.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Samo da te napomenem da ukoliko želiš da FSB dižeš na 400, moraš imati kvalitetan RAM da to prati inače ništa od planiranog kloka.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Imam 4x2GB OCZ Reaper na 800MHz DDR2 tako da bi to bio kvalitetan RAM.

Ali nasao sam Scythe mine 2 za 300kn i Scythe Mugen 3 za 359kn i preko oglasnika Scythe Ninja 3 za 300kn.

Koji od ta tri su po vama najbolji? Znam da su sva tri vrhunski po testovima ali ono sitnice ih svrstavaju, pa sutra kupujem jedan od ta tri coolera pa molim vasa misljenja...koji da uzmem?

Hvala.

Uh da zaboravio sam napisati da znam da necu moci iskoristiti sva cetri modula rama pokraj tako golemog hladnjaka jer cu moci samo 2x2gb. A i ocz reaper je dosta visoki hladnjak na mbo...to cu nekako rjesiti kod montaze...

Poruka je uređivana zadnji put ned 14.4.2013 11:09 (roby84).
15 godina

Evo samo da javim danas narucio Thermalright Ultra 120 sa 120 mm zalmanom @ 1800RPM stici ce u petak najkasnije...pa cu onda okacit par slika... htio sam uzeti Scythe mine 2 ali je pre ogroman cooler pa ce mi radit problema oko RAM-ova posto RAMOVI imaju visoke heatsinkove, po testovima vidim da je Thermalright Ultra 120 u rangu sa Noctua a i puno je bolji od Scythe mine 2.

15 godina

Evo da pitam hoce li biti Tagan tg580-u15 dakle 580W biti dovoljan za moju konfu? Koliko sam vidio po reviewima HD5970 u LOADu trosi 300W ,Q9550 u LOADU 150W i ostalo MBO+RAM+2HDD 500GB max 100W dakle teorijski to ispadne oko 550W znaci da bih imao oko 30W slobodno.Sto mislite? nasao super cijenu za Tagan pa bih uzeo ako bi mi bilo dosta snage da to tjera fino na LOADU. Znam da je TAHAN medju vrhom u napajanjima.

15 godina

Evo stigao Thermalright Ultra-120 eXtreme hladnjak...kupio sam ga rabljenog preko njuskala....jedino sto trebam je da kupim 120mm ventilator...pa me zanima koji da uzmem? Na prvome mjestu je bitno da je tihi i da ubacujedovoljne kolicine zraka na hladnjak. Mislio sam ovaj staviti: http://www.scythe-usa.com/product/acc/002/sflex_detail.html

Jedino je kod montaze jako komplicirana montaza na LGA775...isporučeni šarafovi koji se šrafe na backplate su točno na milimetar dugi...jedva jedvice sam ih pritegao..pa buducim vlasnicima Thermalrighta da pripaze kod montaze...backplate inace dodiruje PCB od MBO, pa sam krakove izolirao crnom izolir trakom kako nebi bilo kratkih spojeva između backplate i PCB MBO-a.

Evo i slika...:)

15 godina

Imam priliku prodati komponente koje sam nabavio nedavno i za tu lovu bih kupio nesto novo pa me zanima dali se isplati ici na novo po pitanju performansi.

Dakle prodao bih kolegi Asus Rampage Formula X48+Q9550+4x2GB DDR2 800MHz+Thermalright Ultra Extreme.

Sada kupio bih nešto rabljeno pa sam gledao ima na njuškalu Intel I7-920/I7-930. Jeli taj CPU isplativiji i brzi od ovog sto sada imam Q9550?

I koju matičnu preporučujete da je iz High End Serije (Tipa Asus).

Zahvaljujem.

0 0 hvala 0
15 godina

Ne isplati se ići na 1366 socket. Možda je bolje da ideš na 1155 (i5 2500K ili i7 2600K)? Mala je razlika u cijeni a velika je razlika u performansama i potrošnji struje!

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

U redu. Sad malo pregledavam CPU info i trebao bih nesto sto nema integriranu grafičku na procesoru, pa ako može koji model i5/i7 za preporičit da je dobar a nema GPU na sebi. Vjerojatno u igrama necu vidjeti razliku neku, ali kod video i audio obrade po revieweima vidim da ima ogromne razlike naspram Q9550.

Koju MBO preporučaš? Ako moze neki ASUS high end...pošto mi se Rampage Formula jako dopala svojojom stabilnošću i brzinom.

14 godina
phoenix2003 kaže...

Ne isplati se ići na 1366 socket. Možda je bolje da ideš na 1155 (i5 2500K ili i7 2600K)? Mala je razlika u cijeni a velika je razlika u performansama i potrošnji struje!

U cijeni nije mala razlika nikako. i7 930 se prodaje za 900 kn a i7 2600K za 1700 kn !!!! 

15 godina

Što se procesora tiče preporučio bih ti i5 2500K, iako ima grafiku. Ako baš hoćeš cpu bez grafike to je onda i5 2550k ali ne znam koja je razlika u cijeni sa novijim i5 3570k procesorom i koliko se isplati takva kupovina. Napominjem da intelovu grafiku, pomoću LucidLogix software-a, možeš prilično dobro iskoristiti.

Što se tiče ploče preporučio bih ti Sabertooth Z77 http://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/asus-sabertooth-z77/157660.aspx

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice