ASRock M3N78D matična ploča

poruka: 33
|
čitano: 12.281
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Tražim ja po netu, ali uzaludno. Nigdje baš nigdje, nema neki review ili slično za tu matičnu. Bio sam na službenim stranicama ASRocka i tamo je jedino mjesto di mogu saznat nešto o toj matičnoj i prema onome šta sam pročitao čini mi se jako dobra. Znam za ASRock M3A770DE matičnu ploču i malo sam ih uspoređivao i jedina razlika je u chipsetu. Ova M3N78D ima chipset od Nvidia-e, a ova M3A770DE od AMD-a. Drugo je sve isto, podržavaju iste procesore i iste memorije, samo šta ova M3A770DE ima podršku za Crossfire.

Chipset od M3N78D je NVIDIA® nForce 720D Chipset.

U čemu je caka? Uzeo bi ovu M3N78D prije svega zbog toga šta imam već i Nvidia grafičku karticu, kompatibilnosti radi, a i jeftinija je od M3A770DE. Možda je ovaj čipset od Nvidia-e loš ili šta?

Evo i web stranice te matične ploče: http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=M3N78D

Svaka informacija o toj matičnoj je dobrodošla!

P.S. Kao što se vidi na slici od te matične, malo me brine pasivni hladnjak na chipsetu koji je preblizu PCI Express utoru, pa se bojim da moja grafička nebi baš stala pokraj toga ili se varam?

Hvala unaprijed!

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.4.2010 4:03 (Curle).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Oko tog pasivca i oko kompatibilnost čipseta sa grafičkom se netrebaš brinuti.

Pasivac je niži od grafičke to se nevidi iz tlocrta.

Što se mene tiče ja bih jedno od ovog dvoje napravio:

1. pričekao asrock 870 čipset

2. uzeo asrock 770 čipset bilo ddr2 ili ddr3 (tj am2+ ili am3 chipset)

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

A šta fali M3N78D? To vas ja i pitam, pošto nema neke prevelike razlike između M3N78D i M3A770DE i njihovih čipseta. U čemu je fora?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: ASRock M3N78D matična ploča
Curle kaže...

A šta fali M3N78D? To vas ja i pitam, pošto nema neke prevelike razlike između M3N78D i M3A770DE i njihovih čipseta. U čemu je fora?

To je nvidia chipset,a oni su odavno otišli krivim putem...

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
16 godina
neaktivan

Kako misliš da su otišli krivim putem? Na šta točno misliš? Nestabilnost?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Curle kaže...

Kako misliš da su otišli krivim putem? Na šta točno misliš? Nestabilnost?

nVidija je prestala proizvoditi chipsete.

ASRock koristi i dalje par njihovih chipseta da privuče dodatnu pažnju onih koji navijaju za nVidiju,

i da pokažu svijetu da chipset neovisi o DDR2/DDR3, nego BIOS i dizajn/konstrukcija ploče.

Ako želiš ići na DDR2 sa AM3 procesorom, A770DE+ (uvjek sa tim chipsetom možeš

pokušati unlockati jezgre, cash itd), a ako ideš na DDR3 onda M3A770DE.

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=970113 http://www.techpowerup.com/gpuz/6p8v4/
16 godina
neaktivan

A770DE i A770DE+ su vrlo sličnih karakteristika (osim vrste memorije i socketta)

DE+ podupire AM3 procesore, ali je problematična što se tiče biosa - podupire vrlo malo procesora sa svojim početnim biosom.

Kod m3n78d bios treba flashati tek za Phenom II x6 95 watni Phenom II x4 955, 95 Watni Phenom II x4 945, i za dio Athlona II.

Da li je taj nvidijin čipset toliko loš?

Ja planiram uzeti tu matičnu ili asrock 880GXH/USB3.

Ova 880GXH/USB3 podupire sve phenom II i athlon II procesore od početne verzije biosa:

Evo CPU support listi za:

a) 880GXH/USB3:

http://www.asrock.com/mb/cpu.asp?Model=880GXH/USB3

b) m3n78d

http://www.asrock.com/mb/cpu.asp?Model=M3N78D

c) m3a770de

http://www.asrock.com/mb/cpu.asp?Model=M3A770DE

d) a770de+

http://www.asrock.com/mb/cpu.asp?Model=A770DE%2b

e) a770de

http://www.asrock.com/mb/cpu.asp?Model=A770DE

ovaj nvidijin chipset neki ne vole jer se radi o single-chip chipsetu (nema northbridge i southbridge u odvojenim chipovima)

880gxh/usb3 ima onaj vražj blu ray audio layer content protection pa pretpostavljam da će se neki blu ray ripovi na njoj ponašati kao i na playstation 3 ili na nekim novijim blu ray playerime (bez zvuka, pravilno klikanje/pucketanje u zvuku) - tzv. Cinavia protection.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

A770DE i A770DE+ su gotovo identične ploče,

i obje koriste isti RAM i isti socket te podržavaju iste procesore.

A770DE je odavno EOL i nema je već 12+ mjeseci u prodaji.

Ta ploča je zapravo lošiji naslijednik A770CrossFire.

A770DE+ je naslijednik A770DE, i ima SB710 što je bitno za unlock

CPU jezgri.

Većina tih ploča dolazi sada sa 1.40 BIOS-om

tako da nema krize, a Instant flash funkcija čini flashanje BIOS-a

lako da to i čovjek koji je izgubio pola glave u prometnoj nesreći

bez problema obavi, tako da laprdanje o BIOS podršci nema smisla.

To vrijedi za sve ASRock ploče.

M3A770DE je druga priča, to je samo A770DE sa DDR3 podrškom,

ploča koja također ide u EOL i odavno ju je zamijenila 770 Extreme3.

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
16 godina
neaktivan

Dobro, bios 1.40 povećava podosta broj poduprtih procesora, ali ipak uzimati ddr2 mi se čini ne baš idealnim izborom.

880GXH/USB3 i M3N78D su po meni bolji izbor, ali ja nisam profesionalac, pa ne znam sve.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Meni je ili 770 Ex3 ili 870 Ex3 najbolji budget izbor.

Ne volim miniATX ploče.

Ako već moram birati mATX ploču, onda N68C-S UCC,

pila za malo para sa odličnom podrškom.

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
17 godina
neaktivan

Zna li netko može li se onda sa Asrock M3N78D otkljucati ostale jezgre? ima li uopce opcije za to u biosu?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Re: ASRock M3N78D matična ploča
weks kaže...

Zna li netko može li se onda sa Asrock M3N78D otkljucati ostale jezgre? ima li uopce opcije za to u biosu?

Ima, i zove se nVidia Clock Calibration...

14 godina

Lol, nisam ni znao za to, evo upravo sam otključao 4. jezgru i odoh je testirati. Puno hvala bas si mi uljepšao dan. {#}

15 godina
protjeran
Granzon kaže...

Lol, nisam ni znao za to, evo upravo sam otključao 4. jezgru i odoh je testirati. Puno hvala bas si mi uljepšao dan. {#}

Zahvali ASRocku što je ipak integrirao NCC (ista stvar kao i ACC)..

Dosta ploča ima tu opciju ali je skriveno u BIOS-u,

pa treba BIOS editorom "otključati" samo funkciju NCC-a.

Recimo dosta tih ploča dolazi iz BIOSTARA-a, ECS-a, te dosta MSI ploča.

Gigabyte nema baš previše ploča sa NF chipsetom za AMD na tržištu,

a ASUS ako i ima, dodaje svoj Core Unlocker (ista stvar kao i ASRockov UCC čip,

samo što nije čip nego dodatni kod u BIOS-u).

16 godina
odjavljen

Čekaj malo-od koje verzije nForce-a je nVidia integrirala taj core unlock?

Ukoliko vam je mobitel u kvaru, ili ga želite prodati, zovite ovaj broj- 091 172 6697 ili posjetite stranicu- http://mobiservis.webs.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
vexx5555 kaže...

Čekaj malo-od koje verzije nForce-a je nVidia integrirala taj core unlock?

U skoro svim verzijama, serija 5xx je cijena pokrivena tim alatom.

U principu od 5xx sve do zadnje serije 7xx sadrži taj tool.

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.2.2011 23:55 (Don Kihoty).
14 godina

Pa da, nigdje u specifikacijama ploče ili biosa ne pise da ima tu opciju.

Kada sam kupovao komp, matična mi je bila savršeni omjer uloženog/dobivenog, ali sa ovim mi se pretvara u izvrsnu investiciju {#}.

U zadnje vrijeme ASRock je jako puno napredovao po pitanju  opremljenosti, kvalitete, dostupnosti i naravno cijene i ja kao korisnik ove ploče sam i prije ovoga bio jako zadovoljan, ali sada...

Jedino mi je zao kaj nisam to prije saznao {#}.

16 godina
odjavljen
Don Kihoty kaže...

To onda znači da moja stara nF560 može unlockat? Cool. THX na infu.{#}

Ukoliko vam je mobitel u kvaru, ili ga želite prodati, zovite ovaj broj- 091 172 6697 ili posjetite stranicu- http://mobiservis.webs.com/
15 godina
protjeran
vexx5555 kaže...
Don Kihoty kaže...

To onda znači da moja stara nF560 može unlockat? Cool. THX na infu.{#}

Može, samo vidi dali ima otključanu opciju, je ako nema, morat ćeš

modati BIOS... (makar se daći već pre-modanih BIOS-a zadnje serije ili BETA verzije).

15 godina
neaktivan

Da probam oživiti temu!

Kupio sam si navedenu ploču u adm-u.

Prilikom instalacije, kada spojim x4phenoma 955be, corsair 1600 rame i hd4650 na 425w napajanje i sve to pokrenem nema slike.

Čisti bsod, naravno testirao sam svaku komponentu zasebno na drugim pločama i rade.

Navedenu ploču u naslovu teme reklamirao sam i ispao sam totalni idiot, kažu mi serviseri da radi perfektno, čak su na moj zahtijev flešali biose, navodno ne mogu vidjeti dal jesu.

No i dalje isti problem.

Te iste komponente rade na drugoj ploči bez problema.

Resetrirao sam CMOS ali uzludno. Možda je problem kod mog napajanja kad nemam  8pin konektore gore iznad procesora, imam samo 4!?

Kad se kanta upali uredno rade ventilatori, ali HDD turira, vergla, ali također na drugoj kanti radi normalno!

Ja sam to probao složiti 3 puta, i 2 puta veoma iskusni informatičari sa ovog foruma i ništa, i dalje isti problem.

Sutra planiram odnesti sve to u servis da mi tamo sastave i to če me koštati 150 kn i više.

Sad ako imate kakve prijedloge da usposobim kantu, stvarno sam očajan.

dao san 1500 kn za sve to i na kraju nemam ništa več mjesec i više dana.

HELP ME!

Energija pripada svima, kao i zrak! Mašta, bitnija od znanja!
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.11.2011 18:51 (Bernard Huky Hux).
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
Bernard Huky Hux kaže...

Da probam oživiti temu!

Kupio sam si navedenu ploču u adm-u.

Prilikom instalacije, kada spojim x4phenoma 955be, corsair 1600 rame i hd4650 na 425w napajanje i sve to pokrenem nema slike.

Čisti bsod, naravno testirao sam svaku komponentu zasebno na drugim pločama i rade.

Navedenu ploču u naslovu teme reklamirao sam i ispao sam totalni idiot, kažu mi serviseri da radi perfektno, čak su na moj zahtijev flešali biose, navodno ne mogu vidjeti dal jesu.

No i dalje isti problem.

Te iste komponente rade na drugoj ploči bez problema.

Resetrirao sam CMOS ali uzludno. Možda je problem kod mog napajanja kad nemam  8pin konektore gore iznad procesora, imam samo 4!?

Kad se kanta upali uredno rade ventilatori, ali HDD turira, vergla, ali također na drugoj kanti radi normalno!

Ja sam to probao složiti 3 puta, i 2 puta veoma iskusni informatičari sa ovog foruma i ništa, i dalje isti problem.

Sutra planiram odnesti sve to u servis da mi tamo sastave i to če me koštati 150 kn i više.

Sad ako imate kakve prijedloge da usposobim kantu, stvarno sam očajan.

dao san 1500 kn za sve to i na kraju nemam ništa več mjesec i više dana.

HELP ME!

Pa to se vrlo jednostavno riješi, daj im cijeli komp na servis i naći će ti kvar/nekompatibilnost.

A inače kad već sumnjaš na napajanje, pa zar nemaš nikoga tko bi ti mogao posudit napajanje na pola sata da isprobaš?

15 godina
neaktivan

hvala na odgovoru miki,

da u vezi napajanja sprobao sam sa dva različita ali ta dva također nemaju 8 pin konektore, več samo 4.

No za slanje cijelog pc-a to ne bi bilo baš jeftino kako mi se čini.

Ma serviser mi je rekao da je sprobao sa indentičnim komponentama u servisu i da matična radi odlično.

Dal je netko imao sličan problem?

več sam živčan, 2 tijedna se već mučim sa tim komponentama.

Ja ne vjerujem da je kvar do spajanja power buttona na matiičnu jer kako god da okrenem bilo to horizontalno ili vertikalno plus ili minus on upali PC-a (pusti struju, no dalje ništa.)

15 godina
Bernard Huky Hux kaže...

hvala na odgovoru miki,

da u vezi napajanja sprobao sam sa dva različita ali ta dva također nemaju 8 pin konektore, več samo 4.

No za slanje cijelog pc-a to ne bi bilo baš jeftino kako mi se čini.

Ma serviser mi je rekao da je sprobao sa indentičnim komponentama u servisu i da matična radi odlično.

Dal je netko imao sličan problem?

več sam živčan, 2 tijedna se već mučim sa tim komponentama.

Ja ne vjerujem da je kvar do spajanja power buttona na matiičnu jer kako god da okrenem bilo to horizontalno ili vertikalno plus ili minus on upali PC-a (pusti struju, no dalje ništa.)

A ako je tako onda drugo kućište, nek ti frend posudi komp, ili ako imaš doma neki straiji komp ili od koga od ukučana, kroz sat vremena se dođe do problema sigurno.

Ma napajanje nije problem jel ima 4 ili 8 pin ATX konektor dok god je dovoljno jako i ispravno.

Ako misliš da je do ožičenja paljenja to ćeš lako provjerit, uzmi ravni kacavid ili jumper ili spajalicu i kratko spoji "powerbutton" pinove.

Znači odspojiš one žice koje idu od matične na kućište, ali odspoji sve, i hdd led i reset i power, i onda samo ručno kratko spojiš ona dva pina koja su za paljenje. I onda se komp mora upalit. Naravno sve mora biti spojeno u struju.

I nek te ne bude strah jer koja god dva susjedna da spojiš neće se baš ništa dogoditi.

EDIT: ako kažeš da pusti struju i da se dalje niš ne dogodi.. to moće biti i do proca. Znači ventovi vrte ali nema dalje ničega. Imaš li spojen zvučnik na matičnu? Ako imaš i niš se ne čuje, ali ventovi vrte onda je najvjerojatnije proc

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.11.2011 19:31 (miki1981).
15 godina
neaktivan

ma matična mi nema zvučnik, ali sam stavio onaj neintegrirani!

I nema nikakvog zvuka.

Pa i drugi mi govore da je procesor, ali stavio sam ga u prijateljev soket am2+ i tamo se sve pokrenulo lijepo, digli windowsi i sve.

Ništa sutra ću ga odnesti u lokalni servis i potrošiti 150 kn složili oni ili ne.

jako čudan kvar, to se samo meni može dogoditi :(

15 godina
Bernard Huky Hux kaže...

ma matična mi nema zvučnik, ali sam stavio onaj neintegrirani!

I nema nikakvog zvuka.

Pa i drugi mi govore da je procesor, ali stavio sam ga u prijateljev soket am2+ i tamo se sve pokrenulo lijepo, digli windowsi i sve.

Ništa sutra ću ga odnesti u lokalni servis i potrošiti 150 kn složili oni ili ne.

jako čudan kvar, to se samo meni može dogoditi :(

Onda ti preostaje samo 2 kompa i dio op dio iz jednog u drugi...

AKo nemaš s kim to ukrstit onda u servis i oni će to riješti.

17 godina

A jesi li isprobao matičnu izvan kućišta?!

Ponekad se dogodi da neki spoj kućišta i matične pravi probleme...

Ako nisi, izvadi fino ploču, stavi je na neki komad kartona i probaj tako "skresati" pa nam javi što se dogodilo?!

...ali sutra, dragi moj Samsone, trofej i slava neće nas zaobići!
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
cro_blue kaže...

A jesi li isprobao matičnu izvan kućišta?!

Ponekad se dogodi da neki spoj kućišta i matične pravi probleme...

Ako nisi, izvadi fino ploču, stavi je na neki komad kartona i probaj tako "skresati" pa nam javi što se dogodilo?!

I to sam isprobao, mislio sam da mi je kučište toliko kinesko da grafička dobro ne sjedne ali nije ni to.

Isprobao sam komponente zasebno na drugoj ploči i rade, procesor digne windowse, windowsi ga očitaju kao new hardware isto tako i memoriju.

Tako sam mislio da ploča nevalja ali ispada da radi ili ovi u ADM seruckaju pa neću je zamjeniti (neznam stvarno).

I dalje je isti problem, grafička radi na drugoj ploči, isto tako ni jedna druga ne radi na mojoj i sa procesorom ista stvar.

Stavio sam athlona x4, ma sve isto.

morat ću otići u lokalni servis i platiti da vidim šta će oni reći, ali ne nadam se previše uspješnom poslu jer ako nisu moglu neki forumaši sastaviti konfu nevjerujem da će i servis, nego će testirati i dalje ću znati gdje sam.

Ali imam osjećaj da više neću biti u dobrim odnosima sa ADM-om.

A i reklamirati neću moći ostale komponente jer su mi uzeli računa, više ga nemam. Neznam dal je to uobičajno ili bi ga ipak trebali poslati natrag.

U svakom slučaju hvala na pomoći i javit ću vam rezultate.

LP!

15 godina
neaktivan

Evo da vam javim da sam rješio problem.

Dao sam PC na servis i ispalo je da sve komponente rade kao lude,

samo je meni moje jeftinjara Hyperovo 425w napajanje riknulo do pola i nije davalo struje grafulji i Hdd-u 

pa je zato bio bsod i HDD verglanje (turiranje).

Toliko od mene.

LP!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

imam jedno pitanje u vezi maticne iz naslova..da ne otvaram novu temu, aj pomozite tu:)

kakva je opcenito? koliko bi mogo clockat s njom?kak bi to sve skupa radilo?

ostatak konfe 

gigabyte gts250 1gb

amd phenom ii x4 955 3.2

4gb ram ddr3 1600mhz

hvala!

KUPUJEM AM3 MBO DDR3 PONUDE NA PP HITNO!!
Poruka je uređivana zadnji put čet 29.12.2011 16:14 (DommY).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

ajde neko help! da ne otvaran novu temu..

KUPUJEM AM3 MBO DDR3 PONUDE NA PP HITNO!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice