AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.303
|
čitano: 5.666.090
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)
Boris grozni kaže...
Dobro i koliko je novi ryzen jeftiniji s obzirom da dobiš sporiji cpu od stare serije?😂😭

Sećaš li se kad si poslednji put napisao išta korisno?

Ako je neko slučajno upravo pao s Marsa i ne zna, dodatni silicijum se plaća, bilo da su u pitanju dodatni cache (X3D) ili dodatna jezgra ("obični" modeli). Dodatni cache čini CPU bržim u igrama, dodatna jezgra u multithreaded ("productivity") primenama. Dakle:

• X3D čipovi su za gaming i brži su u tome od ne-X3D čipova iste generacije
  • ne X3D čipovi su, ako imaju jednak broj jezgara, jeftiniji od X3D varijanti, sporiji su u igrama i otprilike jednaki u svim ostalim primenama (ako ne i brži jer neretko imaju viši clock)
  • ukoliko ne-X3D čip ima više coreova nego X3D čip, onda više nije jeftiniji (može bti i skuplji), te je osetno brži u multithreaded primenama (iako i dalje gubi u igrama).

Poređenje između modela različitih generacija se ne može napraviti unapred. Skok između serija 7000 i 5000 je bio takav da je 6-jezgarni model serije 7000 bez X3D i u igrama i u "productivityju" otprilike izjednačen sa 8 core i X3D modelima serije 5000 (5800X/X3D). Kod serije 9000 ćemo videti kada budu izašli, ali za sada deluje da skok neće biti tako veliki.

Naravno, kolega Boris je ovde dugo i zna sve ovo. Pa zašto onda piše to što piše? Zato što troluje. Zašto mu onda odgovaram? Da ne bi svojim pisanjem doveo u zabludu nekog ko je možda nov na forumu. I da bih ga zamolio da se ponaša korektno, za promenu.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put sri 24.7.2024 14:16 (Ivan(4)).
Moj PC  
4 1 hvala 0
5 mjeseci
protjeran
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
hahhaajaads kaže...

Problem ce bit i rami.. Trenutni sweetspot za Zen 4 je ~6000 CL30, a po nekakvih testiranjima ovi koji vec imaju procesore, za Zen 5 bi sweetspot mogao bit 7200 (koje latencije, ne znam), tak da onda treba i nove rame 

Sweet spot bude 6400MTs za zen 5 i FCLK ide na 2400MHz kao i na trenutnim APUima.

7200MTs nebude nikada sweetspot jer to je 1:1:2 ratio koji ima velike penale na latencije, a da bi u 1:1:2 modu nadmasio 6400MTs u 1:1 modu trebao bi minimalno 7800MTs uz dobre latencije i uz to turbo skupu 2dimm overklokersku ploču kao ROG Gene ili Aorus Tachyon.

16 godina
Kec na desetku kaže...
hahhaajaads kaže...

Problem ce bit i rami.. Trenutni sweetspot za Zen 4 je ~6000 CL30, a po nekakvih testiranjima ovi koji vec imaju procesore, za Zen 5 bi sweetspot mogao bit 7200 (koje latencije, ne znam), tak da onda treba i nove rame 

Sweet spot bude 6400MTs za zen 5 i FCLK ide na 2400MHz kao i na trenutnim APUima.

7200MTs nebude nikada sweetspot jer to je 1:1:2 ratio koji ima velike penale na latencije, a da bi u 1:1:2 modu nadmasio 6400MTs u 1:1 modu trebao bi minimalno 7800MTs uz dobre latencije i uz to turbo skupu 2dimm overklokersku ploču kao ROG Gene ili Aorus Tachyon.

Trenutni setup (7500F i 2x16GB@6000MT/s CL32) mi je za sada više nego ok. Ako budem radio upgrade na postojećoj platformi, ili ću prihvatiti par procenata performance hit (6400 vs 6000 je ni 7% , a CPU performanse nije da skaliraju linearno sa brzinom RAMa), ili ću hteti i više RAM-a, tako da će se moduli i inače menjati. Ima i treća varijanta, da probam da poguram ove module na malo više, što verovatno i mogu, Hynix DDR5 A die ide i dosta preko 6000.

Poruka je uređivana zadnji put sri 24.7.2024 15:37 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 mjeseci
protjeran
Ivan(4) kaže...

Trenutni setup (7500F i 2x16GB@6000MT/s CL32) mi je za sada više nego ok. Ako budem radio upgrade na postojećoj platformi, ili ću prihvatiti par procenata performance hit (6400 vs 6000 je ni 7% , a CPU performanse nije da skaliraju linearno sa brzinom RAMa), ili ću hteti i više RAM-a, tako da će se moduli i inače menjati. Ima i treća varijanta, da probam da poguram ove module na malo više, što verovatno i mogu, Hynix DDR5 A die ide i dosta preko 6000.

U suštini da, ako vec imas Hynix A die, svakako sta se rama tice ces moci taj sweetspot od 6400MTs dohvatiti, jedini faktor u tome bi bio koliko kvalitetan kontroler na procesoru dobijes jer ima ih i ispod prosjeka...

3 godine
suspendiran
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Moj PC  
0 1 hvala 0
15 godina

To su sada poučeni Intelovim zajebom. Pa vjerojatno nemaju namjeru se blamirati sa naknadnim patchevima i fixevima. Vode se onim - bolje spriječiti, nego liječiti. Zašto da plasiraju nestabilne tj. manjkave procesore?

Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina

Ma vrlo vjerovatno su ih malo požurili jer su znali da Arrow Lake melje pa da ih izbace što prije.

0 0 hvala 0
16 godina

Imam 7500F i ASRock B650M-HDV/M.2. U BIOSu je sve je na default postavkama, osim što sam uključio XMP.

Stajao mi je uključen HWMonitor i, kad sam krenuo da ga ugasim, primetio sam da mi je u toku večeri nekoliko coreova dostiglo 5.3GHz, iako bi maksimalni boost za ovaj model trebalo da bude 5.0.

Ima li ko ideju kako je to moguće?!

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.7.2024 1:26 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 mjeseci
protjeran
Ivan(4) kaže...

Imam 7500F i ASRock B650M-HDV/M.2. U BIOSu je sve je na default postavkama, osim što sam uključio XMP.

Stajao mi je uključen HWMonitor i, kad sam krenuo da ga ugasim, primetio sam da mi je u toku večeri nekoliko coreova dostiglo 5.3GHz, iako bi maksimalni boost za ovaj model trebalo da bude 5.0.

Za CPUID Monitor sam vise puta čuo da je netočan za AMD platformu i da ga se izbjegava, a preporuka je koristiti HWinfo ili AIDA 64.

3 godine
Ivan(4) kaže...

Meni pak boosta do 5.4 u cinebenchu, ovako ne pod heavy loadom na 5.5, nikad na 5.6 niti na jednoj jezgri što bi trebao moći, doduše namjestio sam ga na -35 offseta curve optimizera i tempa mu tako namještenom peaka u heavy loadu na 94c zimi, ljeti do 95c što je TJMax, trebao bih već nakon godine i po repastati i očistiti vodeno ali ne da mi se ništa, prevruće je.

12 godina

Zasto ti nemas neku bolju graficku kolega?! :)

Nisi gamer, ne drzis do GPU-a..?

Lako za taj Ryzen, al moras mu naci kvalitetnije drustvo!

maximum effort
3 godine
metallic kaže...

Zasto ti nemas neku bolju graficku kolega?! :)

Nisi gamer, ne drzis do GPU-a..?

Lako za taj Ryzen, al moras mu naci kvalitetnije drustvo!

Nisam gejmer, ne treba mi, u zadnjih godinu dana jedino što sam odigrao novoga i što me je interesiralo je bg3.

12 godina

Dobro je to, pravi covik s takvim odabirom igre.

Mene je recimo sram sto to jos nisam stigao.

Uzivaj

maximum effort
13 godina
Izzy kaže...

To su sada poučeni Intelovim zajebom. Pa vjerojatno nemaju namjeru se blamirati sa naknadnim patchevima i fixevima. Vode se onim - bolje spriječiti, nego liječiti. Zašto da plasiraju nestabilne tj. manjkave procesore?

Netko je na twitteru napisao da su problemi samo u kvaliteti pakiranja 9900 i 9950, sve štima sa samim procesorima..

16 godina
Kec na desetku kaže...

Za CPUID Monitor sam vise puta čuo da je netočan za AMD platformu i da ga se izbjegava, a preporuka je koristiti HWinfo ili AIDA 64.

Izgleda da je to, HWInfo ne vidi te frekvencije:

3 godine
ivicask kaže...
Izzy kaže...

Netko je na twitteru napisao da su problemi samo u kvaliteti pakiranja 9900 i 9950, sve štima sa samim procesorima..

Pod pakiranje se misli na lid, tiskanu pločicu itd. ili na kutiju u kojoj dolazi?

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.7.2024 11:52 (notloB).
15 godina
mislioc kaže...

Ma vrlo vjerovatno su ih malo požurili jer su znali da Arrow Lake melje pa da ih izbace što prije.

Još pola god do izlaska arrowa "melje" ih, back to the future momčić več ima jednog u kompu samo ne smije još objavit recenziju jer će ga intel tužit.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
13 godina
notloB kaže...
ivicask kaže...
Izzy kaže...

Pod pakiranje se misli na lid, tiskanu pločicu itd. ili na kutiju u kojoj dolazi?

Nezna se točno, ali i ja imam feeling da je do IHS a ne kartonaže :D

12 godina

A sto ako karton nije kvalitetno odradjen pa udje vlaga!!

Onda sve zahrđa, kao kod susjeda, di smo onda?!?!!?

maximum effort
3 godine
ivicask kaže...

Nezna se točno, ali i ja imam feeling da je do IHS a ne kartonaže :D

Koliko god je ekonomično, juzer frendli itd. toliko su i zasrali s tim podebljim ihsom, praktično je nemoguće konvencionalnim hlađenjem doseći deklarirane brzine a kamo li overklok na 79xxx, j.i.p.m., vidjet ćemo na 9900x pošto su smanjili napon, zaboravih koliki je deklarirani boost za te nove proceve...

13 godina
dery kaže...
mislioc kaže...

Još pola god do izlaska arrowa "melje" ih, back to the future momčić več ima jednog u kompu samo ne smije još objavit recenziju jer će ga intel tužit.

Amd for life.

15 godina

Na kraju me je prevladao upgrade-titis (kao sise ) i uzeo sam Ryzen 7 5700X3D sa vodenim hlađenjem Be quiet Pure Loop 2 FX 240mm. E sada naravo odmah mi se ne sviđa temperatura proca u idle modu od 42°-50° (da li je to normalno) - nekako mi se to čini puno, jest da je u sobi oko 24°, ali svejedno mi se to čini puno stupnjeva za idle, u full modu ne ide preko 78°. RPM vodene pumpe je oko 5.000 spojena je drito na ploču na header AIO PUMP, a u biosu je postavljeno u PWM mod, tako da se rpm kreće od 4.800-5.200. Da li je to greška? Koliko vidim na stranicama Be quiet kaže da max rpm pumpe 5.500, da li bi trebao dati na nekako da bude na max konstantno pumpa pa je zbog toga ovakva temp idle proca. Opcija za pumpu u biosu imam AUTO, DC control ili PWM control - Asus ploča. Čak bi rekao da je ovo vodeno prilično glasno spram mog starog zračnog Be Quiet Shadow Rock Slim coolera, a i na Ryzen 5600 je idle temp na tom starom cooleru bila oko max 35°, pa me sada ovo malo zbunjuje.

Nadalje nemam ARGB header na ploči i Pure Loop 2 FX mi uopće ne svijetli, ne kontam jer sam imao tako ARGB ventilatore koje također nisam imao spojiti u ARGB header, ali su svijetlili jednobojno, ovo čudo se uopće ne pali.

Moj PC  
4 0 hvala 0
15 godina

Možda si zaboravio skinuti naljepnicu sa bloka?

16 godina

Skini i postavi ponovno hladnjak, nanesi pastu ravnomjerno po cpu, te u biosu se poigraj sa pwm i dc funkcijom pa vidi kako ti odgovara po pitanju buke. Svijetliti ti ne može nikako ako nemaš 3pin argb header na mbo.

15 godina
Izzy kaže...

Nisam

Wiz3m4n kaže...

Skini i postavi ponovno hladnjak, nanesi pastu ravnomjerno po cpu, te u biosu se poigraj sa pwm i dc funkcijom pa vidi kako ti odgovara po pitanju buke. Svijetliti ti ne može nikako ako nemaš 3pin argb header na mbo.

Jeli moguće da je previše paste stavljeno pa da zato ima slabo hlađenje. Frend mi je to stavljao i napravio je X na procu i dosta je paste stavio, meni se je činilo možda i previše, ali ne znam da li može biti previše.

15 godina

termalna pasta je da ispuni mikro nepravilnosti (osim ako nisi savršeno ispolirao IHS i dno hladnjaka), i stavlja se u čim manjem sloju...

ja stavljam "zrno riže" i onda razmažem starom plastičnoom karticom, lijevo-desno / gore-dolje...

znači ne mažeš paštetu na kruh nego kremu po guzi zgodne ženskice...

polako i temeljito...

Ju je je? Je ju je!
11 godina
MasterOfDisaster kaže...
Izzy kaže...

Nisam

Wiz3m4n kaže...

Jeli moguće da je previše paste stavljeno pa da zato ima slabo hlađenje. Frend mi je to stavljao i napravio je X na procu i dosta je paste stavio, meni se je činilo možda i previše, ali ne znam da li može biti previše.

Nedavno sam vidio da nekom nisu stimale temperature zbog toga sto je pretegnuo blok na procesor, radilo se o arctic liquid freezeru 3 240mm...

14 godina
MasterOfDisaster kaže...

Jeli moguće da je previše paste stavljeno pa da zato ima slabo hlađenje.

Ne, višak paste će iscuriti ako dobro prišarafiš hladnjak.

Nije problem osim ako pasta provodi struju, samo će ti nered napraviti.

Say hello to my little friend
15 godina

Promjenio pastu, dao Noctua NT-H1 i razmazao ju špatlicom ravnomjerno i temperature skoro identične idle 42°-50°, a max opterećenje je 80° u ternutku mjerenja sobna temperatura je bila 28°.

Sad više ništa ne kontam.

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice