AMD FX Club
- poruka: 5.910
- |
- čitano: 876.701
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
povećaj napon ramu na 1.65V i vidi šta imaš od ovih funkcija od LLC sa druge slike pa namjesti
povećaj napon ramu na 1.65V i vidi šta imaš od ovih funkcija od LLC sa druge slike pa namjesti
Sad cu podesit u biosu, pa onda stress test i nadat se najboljem.
Mislim da nema potrebe dizat napon na 1.65V. Taj Kingston po defaultu radi na 1.5V za 1866MHz. Tek iznad 1866 se treba/mora dizat napon.
CPU LLC i CPU/NB LLC na tom modelu ploce ima samo opciju: Auto, Enabled i Disabled. S istima se takoder mozes poigrat, tj. vidjet ces koja opcija ti najvise odgovara. Za pocetak stavi na Enabled.
Trebao bi prvenstveno pogledat latencije RAM-a, jer ako ih nisi podesavao rucno, onda je ploca (naravno) podesila latencije automatski s time da je "Command Rate" najvjerojatnije na 1T.
U tom CR-u bi mogla biti kvaka, pogotovo ako je postavljen na 1T.
Iste treba podesiti rucno na: 10-11-10-30 2T za 1866MHz (1.55V max.) ili 10-10-10-30 2T za 1600MHz (1.5V).
CnQ, C1E, C6, SVM i APM stavi na Disabled. HPC na Enabled.
Multi (za pocetak): x20 / dizi po potrebi
HT Link: 2400 MHz
CPU/NB Freq: 2200 MHz
CPU Voltage: 1.20V - 1.30V max. za 4.0GHz (napon zavisi od primjerka CPU-a i ploce, tj. VRM-a)
CPU/NB Voltage: Auto ili 1.20V (ako dizes iznad 2200, onda napon max. 1.30V)
DRAM Voltage: 1.50V - 1.55V (1600MHz - 1866MHz)
Sad kreni na Prime95 (zadnja verzija).
Prvo Small FFT 15-tak min., ako padne digni CPU napon mrvicu, pa opet test. Ako prode, odvrti Blend barem 60 min. ili optereti sistem nekom igrom (takoder, barem 60min.) U principu ti je svakodnevni rad i igranje igri (naravno) najbolji pokazatelj stabilnosti sistema.
Kad zavrsis, digni multi, malo CPU napon i sve opet ispocetka.
Naravno prati temp. dok testiras CPU. O istima je sve objasnjeno ovdje.
Sve ostale postavke mozes vidjet ovdje.
Za LLC na M5A97 obavezno na enabled, i za dram i za cpu. Na auto ili disabled ce ti dropovi biti preveliki i neces nikako imat stabilan napon.
Mislim da nema potrebe dizat napon na 1.65V. Taj Kingston po defaultu radi na 1.5V za 1866MHz. Tek iznad 1866 se treba/mora dizat napon.
CPU LLC i CPU/NB LLC na tom modelu ploce ima samo opciju: Auto, Enabled i Disabled. S istima se takoder mozes poigrat, tj. vidjet ces koja opcija ti najvise odgovara. Za pocetak stavi na Enabled.
Trebao bi prvenstveno pogledat latencije RAM-a, jer ako ih nisi podesavao rucno, onda je ploca (naravno) podesila latencije automatski s time da je "Command Rate" najvjerojatnije na 1T.
U tom CR-u bi mogla biti kvaka, pogotovo ako je postavljen na 1T.
Iste treba podesiti rucno na: 10-11-10-30 2T za 1866MHz (1.55V max.) ili 10-10-10-30 2T za 1600MHz (1.5V).
CnQ, C1E, C6, SVM i APM stavi na Disabled. HPC na Enabled.
Multi (za pocetak): x20 / dizi po potrebi
HT Link: 2400 MHz
CPU/NB Freq: 2200 MHz
CPU Voltage: 1.20V - 1.30V max. za 4.0GHz (napon zavisi od primjerka CPU-a i ploce, tj. VRM-a)
CPU/NB Voltage: Auto ili 1.20V (ako dizes iznad 2200, onda napon max. 1.30V)
DRAM Voltage: 1.50V - 1.55V (1600MHz - 1866MHz)
Sad kreni na Prime95 (zadnja verzija).
Prvo Small FFT 15-tak min., ako padne digni CPU napon mrvicu, pa opet test. Ako prode, odvrti Blend barem 60 min. ili optereti sistem nekom igrom (takoder, barem 60min.) U principu ti je svakodnevni rad i igranje igri (naravno) najbolji pokazatelj stabilnosti sistema.
Kad zavrsis, digni multi, malo CPU napon i sve opet ispocetka.
Naravno prati temp. dok testiras CPU. O istima je sve objasnjeno ovdje.
Sve ostale postavke mozes vidjet ovdje.
Postavio sam sve kako si mi napisa i nije se rusilo, konacno! Cini se da caka bila u command rate-u.. 1866MHz,1.55V, latencije 10-11-10-30 2T i sve ok za sada
4GHz uspjesno, kad uhvatim vremena radit cu daljna testiranja da vidim dokle "ide" te koja ce mi freq. najbolje odogovarat za 24/7 upotrebu.
pozdrav
kupio sam AMD FX 6300 pa imam nekoliko pitanja
namjeravam kupiti MBO Asus M5A97 LE R2.0
zanima me jeli moguce na toj maticnoj odkljucati dodatne 2 jezgre na procesoru
te koji cooler mi preporucujete radi toga i radi overclocka
LP i hvala
pozdrav
LP i hvala
Na FX procesorima nema otključavanja dodatnih jezgri kao što se moglo na Athlonima i Phenomima. I mrvicu se protegni i uzmi Asusovu M5A97 R2.0 (bez LE) jer je bolja.
Što se tiče hladnjaka ovisi koliko imaš na raspolaganju love.
pozdrav
LP i hvala
stock kuler je dovoljan za OC do 4ghz nema potrebe za jacim
Ili M5A97 R2.0 EVO jer će dobro doć više faza za FX cpu.
@chaselol: stock je sasvim ok ako osoba ima visoku toleranciju na zvrndanje ventilatora :D
Uhh, kad se sjetim svog starog X2 555BE. Odlican primjerak je bio..
Taj nije ni sekunde radio kao dualac.
24/7 clock, 4100 MHz, 4500 MHz
@chaselol: stock je sasvim ok ako osoba ima visoku toleranciju na zvrndanje ventilatora :D
i kad se turbo core pali pod najvecim opterecenjem proc je hladan a vent nije glasan k'o sto ljudi pricaju, sasvim kulturno se ponasa
naravno da je za svaki proc iznad 100 evra preporucljivo uzeti aftermarket hladjenje, ali ovdje nema potrebe, kao sto i nema potrebe da se proc clocka jer se tako malo dobije u danasnjim igrama...osim ako nemas neku grafu gdje bi ti proc bio BN mada sumnjam da bi i tu pomoglo.
Je li greska kupiti ASUS M5A99X EVO R2.0 pored ASUS Sabertooth ploce? Skuplja se Sabertooth poprilicno, ali eto isao bi i na nju ako je toliko i bolja.
Je li greska kupiti ASUS M5A99X EVO R2.0 pored ASUS Sabertooth ploce? Skuplja se Sabertooth poprilicno, ali eto isao bi i na nju ako je toliko i bolja.
Nije greška, obe ploče su dobre ali Sabertooth je u vrhu ponude ploča za am3+ i dolazi sa više faza i još nekim sitnicama koje ova druga nema (neznam točno treba malo usporedit) i sa malo višom cjenom. Ako nećeš ić na multi gpu sustav bit će ti i dovoljna M5A97 EVO R 2.0. ili neki ekvivalent od gigabytea.
pozdrav
LP i hvala
Na FX procesorima nema otključavanja dodatnih jezgri kao što se moglo na Athlonima i Phenomima. I mrvicu se protegni i uzmi Asusovu M5A97 R2.0 (bez LE) jer je bolja.
Što se tiče hladnjaka ovisi koliko imaš na raspolaganju love.
Te am3+ R2.0 mobo ne podržavaju otključavanje Phenoma II ; ali to i nije potrebno sa FX.
Molim vas pomoć,uzeo sam FX 6300 Black Edition,na svoju matičnu AsRock N68C GS-FX...sad imam problem,na stranicama matične piše da podržava..e sad ovako pošto imam sad Phenom II x3 720 sa DDR2 memorijom,negdje sam pročitao da FX radi samo sa DDR3 memorijom.Da li je to točno??
Da, točno je. FX-ovi rade samo sa DDR3 memorijom. Prodaj tu ploču i kupuj novu.
stavis gore fxa i moras stavit ddr3 rame.
Na kraju sam narucio Sabertooth. Sutra stize. Hvala svima na pomoci. :-D
Pošto nisam u toku baš u zadnje vrijeme s tržištem procesora, dali se isplati još uvijek uzeti FX-a? Ili će u skorije vrijeme AMD izbaciti novi socket/seriju procesora?
Pitam jer bi sad uzeo AM3+ matičnu i 2X4GB RAMa pa onda riješio Phenoma i uzeo 8320/50 kroz nekih mjesec-dva.
Svakako se isplati, imaš i 8320E (economic).
ljudi bok ;)
namjeravam kupiti fx 6300 te gigabyte ds3p. zanima me kakve ce biti temperature (bez oc i turbo, mid gaming) sa stock coolerom, odnosno vrijedi li spire kepler 85 kuna (nije puno, ali nastojim sto vise ustediti)
kuciste je zalman z3
hvala puno :D
Pa neće se on pregrijavat samo je pitanje hoće vent na hladnjaku bit bučan ili ne. Kad si sastaviš komp vidjeti ćeš sam kako ti to zvuči, jel bučno ili nije.
ljudi bok ;)
namjeravam kupiti fx 6300 te gigabyte ds3p. zanima me kakve ce biti temperature (bez oc i turbo, mid gaming) sa stock coolerom, odnosno vrijedi li spire kepler 85 kuna (nije puno, ali nastojim sto vise ustediti)
kuciste je zalman z3
hvala puno :D
Uzmi rade Asus M5A97 R2.0 msm protegni se 100 Kn,za pocetak ti je dovoljan stock cooler mozda ce malo bucit . A ako bas zelis cooler onda uzmi LC POWER LC-CC-95 i GA 970A DS3P.Al takvi cooleri ti nisu nista bolji nesto od stock,treba ti Hyper Evo 212 ili Raijintek Themis
nesto tipa toga,uglavnom nista ispod nekih 200-250 Kn,nema nekih velikih pomaka na ovim za 100 Kn.
AMD stock cooler max rpm 6000 dok je lc cc 95 radi na max 1800. Na tim pločama se neće previše naklokat takod a je i lc cc 95 dostatan za boost frekvencije