64-bit sistem

poruka: 54
|
čitano: 15.237
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
RE: 64-bit sistem
logic kaže...

Ovakav rijecnik nije u redu ..

-da, tu se potpuno slažem.

opet, moram u odbranu Cartmana... jer to što si nabrojao je bila njegova reakcija na takve postove... (uzrok-posljedica).

- i ispravak, x86 se odnosi na sve (uključujući i 64bit, možda i buduće 80-128...)... Zato je od samog početka Cartman u pravu. Dok je oznaka -64, dodana da bi se razlikovali između dosadašnjih 32... kao npr DDR -jedinica nema oznaku jedan DDR-I, kao DDR-II ili 3... Pa se DDR kolokvijalno naziva 'jedinica', samo zbog razlikovanja.

x86 je arhitektura CPUa, to znači da se softvare pisan za x86 može izvšavati na tom CPU, za razliku od npr PowerPC, Pa-RISC, Cell, ... upravo se ukida podrška za IA-64 (Itanium). I nema nikakve veze s brojem bitova...

Uz temu, nikakve veze nema interna duljina za operacije, s adresiranjem. Do sad niti jedan CPU nije bio po tom pitanju jednak, tj nije se njegova arhitektura odnosila na adresni prostor.

Drago mi je raspravljati s tobom, nadam se bez ljutnje i sl..

jer, također imam pozitivno mišljenje o tebi (usporedi s prosjekom... -katastrofa.)

- i stalo mi je do mišljenja, razgovora (smisao foruma?) a možda ako sam u krivu nešto naučim... jer ni ja nisam nepogrešiv.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan

Apsolutno se slazem sa tobom i njim sto se tice arhitekture i to sam napisao i njemu. Moja konkretno ispravka je da se oznaka x86 ne koristi za 64-bitne sisteme. Ne da nije tacna nego se ne kroisti. On je napisao ovo:"zašto ga onda zbunjivat sa nekim x86 oznakama koje su se uzimale i za 16-bitne a koje se uzimaju i za sadašnje 64-bitne OS-ove." I dao link na kojem pise ovo:"Although most x86 processors used in new personal computers and servers have 64-bit capabilities, to avoid compatibility problems with older computers or systems, the terms x86-64 and x64 are often used to denote 64-bit software, with the term x86 implying only 32-bit".Niko nije pa ni on u tom momentu pricaoo arhitekturi.

I ja se za razliku od drugih ne ljutim akd me se ispravi ali meni se zamjeri sto te ispravke moraju biti argumentovane a ne ja tako kazem a ti si glup i sl. To ne priznajem. Njegova je greska sto nije prihvatio ispravku u kojoj sam citirao tekst sa linka koji je on dao. A rijecnik je neprihvatljiv bez obzira bio on u pravu ili ne. Tako se ne razgovara i ako tako nastavi nece ga niko shvatiti za ozbiljno bez obzira koliko pametan i obrazovan bio.

15 godina
neaktivan
64-bit sistem

@logic

Kao prvo, ako sam te riječju "lupetaš" ikako uvrijedio, duboko se ispričavam.

Ostale riječi koje si 'boldovao' nisu se odnosile ni na koga konkretno (osim u slučaju korisnika I Am Alive i riječi bullshit, koji je iskreno govoreći odlučio jednostavno da me, kako on to sam kaže, popljuje, bez da argumentira svoju izjavu i kaže zašto sam to zalužio; tako da se njemu ne namjeravam izvinjavati. Ako su me petorica ispravili, bio ja upravu ili ne,  znači li to da sam popljuvan?) i pročitaš li malo bolje moje postove to ćeš i vidjeti.

Sam izraz "pričaš gluposti" koristim svakodnevno, kad god me netko pokušava uvjeriti u nešto netočno, a da pri tome nije upotrijebio iole razmišljanja (a takvih je bilo u ovoj temi) i osobno ga ne smatram nekom uvredom niti sam ga napisao sa namjerom da nekoga uvrijedim.

Kao drugo, taj famozni link x86 nisam postavio ja, nego kizo2703, pročitaš li malo bolje i to ćeš vidjeti.

Kao treće, ihusha nisam "počastio svojim riječnikom" jer je lik sasvim fer i korektan i nema razloga da ga citiram jer, očito, govori o stvarima u koje se razumije (opet, ne kao neki koji su se javili na ovu temu).

I kao posljednje, ja se ne ljutim kada me netko ispravi (nije li to ustvari bit foruma - nešto naučiti, razmijeniti iskustva...?), ali kada me netko ubjeđuje u nešto što je netočno i pri tome me pokušava napraviti glupim (sorry, al neznam koju riječ da upotrijebim Osmijeh), e onda mislim da se imam pravo ljutiti.

Keep knocking on Devil's door and sooner or later somebody will answer you

1 0 hvala 0
17 godina
64-bit sistem

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.4.2010 14:00 (Hyperion).
Moj PC  
5 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ovo bi trebala biti potvrda da se 64 bitni sistemi ne oznacavaju sa x86 vec sa x86-64 ili samo x64.

16 godina

@ Hyperion, x86 i x86-64, ''.. The term x86 derived from the fact that early backward compatible successors to the 8086 also had names ending in "86". ..''

ili  '' piše Hunde al' piše i Mile..'' To su samo nazivi, nepreciizni, precizno x86 nije 32bita, uopće se ne odnosi na istu stvar. Ta oznaka je za IBM-PC compatibile, (IBM-PC) kasnije nazvan Wintel, (windows+intel)...

Kao što su npr Amiga (Motorola), Macintosh, (PowerPC),.. nekompatibilni, tj nemožeš na njima pokrenuti IBM/MS-DOS ili windowse, linux itd... (software koji zahtjeva x86 kompatibilnost!)

-Nasuprot, novi Mac je na intelu (uskoro možda na ADMu), zato je moguć Hackintosh, jer je sadašnji OSX=OSx86. -razumljivo?

-uopće nema veze s količinom bitova. Zato je puni naziv x86-64. Zato se ispuštanjem podrazimijeva x86-32=x86.

U tome imaš pravo, ali samo kao termin koji se udomaćio.

-proizlazi, realno nije pogrešan, jer vjerojatno više nitko nema CPU koji bi bio dovoljno star a da nije 32bitini (kao 286).

Zato je 'dozvoljeno' tako označiti i podrazumijevati 32bita. Ali nije ispravno.

Kao što logic primjećuje... za oznake.

-ali to je samo kraćenje, neprecizno. Ponekad samo zbog marketinga (veći broj)

Opet precizno, nesmije se nazvati x64, jer je x-varijabla, u oznaci x86 može biti 2-3-4-.. dok kod 64bitnog nemože biti varijabla, a kompatibilnost je s PCjem, tj x86.

Dakle ili 64 (kratica) il x86-64 kao puni naziv (kako stoji u CPUIDu).

otišli smo u WOT, ali nadam se da nikom ne smeta... Nevinašce

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
64-bit sistem

Cartman ,jel ti stvarno nemaš pametnijeg posla? Da ,u pravu si kad pišeš da nema 86 bitnog OS-a ,ali svi ,pa i ja smo te samo ispravili radi toga ,jel Hyperion NIGDJE nije to ni napisal :

Hyperion kaže...

Ja sam na laptop stavio x64 verziju sedmice iako ima 2GB ram-a, ništa se nebuni.

Mislim da je čak i trun bolje nego x86.

Da ,x86 jeste arhitektura procesora ,ali je isto tako već godinama sinonim za SVE 32 bitne sisteme.

It tells you what type of application you would like to install, x86 means a 32bit operating system. x64 means a 64 bit operating system. Almost all new computers are built with 64 bit operating systems. You should check under computer properties what you have, most likely 32bit.

(Izvor - answers.yahoo)

x64 refers to 64 bit processors made by Intel. These are capable of running the 64 bit versions of Windows (XP64, Vista 64 and the soon to be released Windows 7 64). They can also run 32 bit versions of Windows. A x64 machine may or may not come with a 64 bit version of Windows.

(Izvor - answers.yahoo)

Stavil sam prve i najjednostavnije odgovore ,a mogu stavit još hiljadu vrlo sličnih!

Koliko ja znam ,već godinama se više ne rade 8 ili 16 bitni sistemi ,i gdje god vidiš x86 ,zna se da se to odnosi na 32 bitni sistem.

Da ,možemo sad postat picajzle i pisat striktno x86-32 i x86-64 ,ali čemu to??

Sorry ako si se osjetio uvrijeđen ,ali ti sam si onda počeo napadati sve oko sebe i ispao smiješan.

I mislim da bi bilo vrijeme za prekid ove besmislice!

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.4.2010 15:10 (kizo2703).
Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina
kizo2703 kaže...

x64 refers to 64 bit processors made by Intel. These are capable of running the 64 bit versions of Windows (XP64, Vista 64 and the soon to be released Windows 7 64). They can also run 32 bit versions of Windows. A x64 machine may or may not come with a 64 bit version of Windows.

(Izvor - answers.yahoo)

Hahaha "made by intel", a šta je sa AMD-om, on i je izmislio i izbacio prvi x64 procesore (athlon 64)

"Sorry ako si se osjetio uvrijeđen ,ali ti sam si onda počeo napadati sve oko sebe i ispao smiješan."

Ja napadao nekog?Neodlučan

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.4.2010 15:37 (Hyperion).
16 godina
Hyperion kaže...

"Sorry ako si se osjetio uvrijeđen ,ali ti sam si onda počeo napadati sve oko sebe i ispao smiješan."

Ja napadao nekog?Neodlučan

Ti?? Ne ,nisi ,post nije ni namjenjen tebi ,cool down!

Ovo sad nema veze s tobom ,osim kaj je tvoj post naveden samo zato da se vidi da nigdje nisi napisal ''86 bitni'' OS.

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.4.2010 16:07 (kizo2703).
16 godina
odjavljen
Hyperion kaže...
kizo2703 kaže...

(Izvor - answers.yahoo)

Hahaha "made by intel", a šta je sa AMD-om, on i je izmislio i izbacio prvi x64 procesore (athlon 64)

Nije točno. Prvi x86-64 procesori su zajedničko djelo Intela i HPa čija je arhitektura (IA-64) smišljena davne 1989. Istina, odgovarajućeg procesora nije bilo sve do 2001. a kad se pojavio Itanium, dobio je ime "Itanic". AMD je počeo razvoj AMD64 arhitekture 1999. godine dok se prvi x86-64 AMD procesor pojavio 2003. godine (Opteron.).

Dakle, intel je prvi napravio x86-64 procesor.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
17 godina
neaktivan
64-bit sistem

x86-64 (ili x86_64, ili AMD64 kako se nekad naziva) je djelo AMDa

x86-64 i IA64 (Itanium arhitektura) nemaju veze jedno s drugim.

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.4.2010 16:34 (stef).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
64-bit sistem

32 bitni CPU

32 bita širina registra

32 bita širina podatkovne i adresne sabirnice (adresna sabirnica -određena je maksimalnim željenim prostorom memorije- to je ono 4GB o čemu vi pričate Cool)

32 bita širina ulaza/izlaza aritmetičko logičke jedinice

32 bita podatkovni registar i instrukcijski registar (zbog podatkovne sabirnice)

32 bita adresni registar (zbog adresne sabirnice)

logički prostor kojeg procesor može generirati je od 0000 0000 do FFFF FFFF (duljina sabirnice)

fizički prostor manji je ili jednak logičkom prostoru (to je opet o čemu vi pričateCool)

64 bitni CPU

64 bita širina registra

64 bita širina podatkovne i adresne sabirnice (adresnasabirnica -određena je maksimalnim željenim prostorom memorije- to je ono 4GB o čemu vi pričate Cool)

64 bita širina ulaza/izlaza aritmetičko logičke jedinice

64 bita podatkovni registar i instrukcijski registar (zbog podatkovne sabirnice)

64 bita adresni registar (zbog adresne sabirnice)

logički prostor kojeg procesor može generirati je od 0000 0000 0000 0000 do FFFF FFFF FFFF FFFF (duljina sabirnice)

fizički prostor manji je ili jednak logičkom prostoru (to je opet o čemu vi pričateCool)

*nikad se ne mogu adresirati sve adrese, neka adrese su unaprijed predodređene procesoru za njegov rad

x86 / x64
X86-32 je x86 arhitektura procesora koja ima 32 bitni procesor (čitaj sabirnicu)

x86-64 je x86 arhitektura procesora koja ima 64 bitni procesor (čitaj sabirnicu)

x86 obitelj ima točno zadani skup instrukcija i registara po kojim se razlikuje od ostalih arhitektura!

2^32 = 4 GB (2^32b=4294967296b; 4294967296b/1024=4194304kb; 4194304kb/1024=4096mb; 4096mb/1024=4gb)

Tako da je cartman imao pravo... to što je dečko bahat ne znači da zna manje od vas koji se tu dolazite praviti pametni

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

A koga tacno ti ispravljas? Ja konkretno nista kontra ovog tvog nisam rekao a nisam primijetio i da je iko drugi kontra ovog rekao. Pricalo se o oznacavanju a ne o arhitekturi. On je rekao da se sa x86 oznacavaju i x64 os-ovi a cak ni ti nisi nigdje napisao x86 za x64 sistem.

16 godina
neaktivan
64-bit sistem

Ja sam na faksu skidao ovo sa MSDNAA: Windows 7 (x86) i Windows 7 (x64)

Ušlo je u primjenu skraćeno pisanje na OS-ovima, tako za 64 bitni os piše x64 a za 32 bitni os piše x86

Možeš provjeriti na MSDNAA... opet cartman ima pravo

EDIT: ne samo na os-ovima nego i na svim programima

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.4.2010 16:43 (random89).

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
64-bit sistem

Gle, ja sam skidal Debian i386, i Debian AMD64 .... i ostale linux distre uglavnom koriste iste oznake.

Dakle sasvim nevažno, sve je to x86 arhitektura i nije propisano kak će tko diferencirati 32 od 64 bita.

Što se mene tiče, x64 je glupost, al eto uhvatilo se.

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.4.2010 16:51 (stef).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
stef kaže...

Gle, ja sam skidal Dbian i386, i Debian AMD64 .... i ostale distre uglavnom koriste iste oznake.

Dakle sasvim nevažno, sve je to x86 arhitektura, nije propisano kak će tko diferencirati 32 od 64 bita.

Ja ti opet kažem da je ušlo u upotrebu pisanje x86 za 32 bitne verzije programa i x64 za 64 bitne verzije programa

E kad bi ti odlučivao o tome što je glupost a što ne vjerovatno nebi ovdje samnom razglabao Cool

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.4.2010 16:53 (random89).
17 godina
neaktivan
64-bit sistem

Gdje to ... na Linux-u, na Mack-u, na BSD-u?

Ja to nisam vidio.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
64-bit sistem

evo:

(x86) (x64) (x86) (x64)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
64-bit sistem

recimo da ne ne koristim Windowse, kaj onda ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
random89 kaže...

Ja sam na faksu skidao ovo sa MSDNAA: Windows 7 (x86) i Windows 7 (x64)

Ušlo je u primjenu skraćeno pisanje na OS-ovima, tako za 64 bitni os piše x64 a za 32 bitni os piše x86

Možeš provjeriti na MSDNAA... opet cartman ima pravo

EDIT: ne samo na os-ovima nego i na svim programima

Cartman je napisao ovo:"Autor posta je pitao za 64-bitni sustav, zašto ga onda zbunjivat sa nekim x86 oznakama koje su se uzimale i za 16-bitne a koje se uzimaju i za sadašnje 64-bitne OS-ove."

Poenta je da se oznaka x86 ne uzima za x64 sisteme.

Ovo je poptuno nebitno i otislo je predaleko.

EOD sto se mene tice.

16 godina
neaktivan
stef kaže...

recimo da ne ne koristim Windowse, kaj onda ?

ne koristiš Windowse?

evo Ubuntu x86 i Ubuntu x64 - http://gigabitwarez.com/download/ubuntu+x64+vs+ubuntu+x86.html

15 godina
neaktivan
64-bit sistem

x86-32 i x86-64. x86 i x64 su samo općeprihvaćeni pojmovi u "informatičkom žargonu" koji u biti ne označavaju ništa. x86 je postao sinonim za za 32-bitni OS jer se u zadnjih 20ak godina jedini koristio (sve do izlaska 64-bit). Dakle x86 i x64 su samo pojmovi, a nikako neka potpuna ili nedajbože točna informacija.

Keep knocking on Devil's door and sooner or later somebody will answer you

1 0 hvala 0
17 godina
ihush kaže...
Elles D. kaže...
--

-pojasni. Uz molbu, da se rasprava vodi pristojno. Ako imaš argumente to nebi smio biti problem.

Ne pada mi napamet sudjelovati u prepucavanju tinejđerki.

Imate besmisleno prepucavanje, ne o mišljenjima, nego o činjenicama.

Argumente ćeš naći u svakoj knjizi o arhitekturi računala i onaj koji je savladao to gradivo može se samo nasmijati ovoj "raspravi" (ili zaplakati, ovisno osobnim preferencama).

Always code as if the one ending up maintaining your code is a violent psychopath who knows where you live.
16 godina
odjavljen
stef kaže...

x86-64 (ili x86_64, ili AMD64 kako se nekad naziva) je djelo AMDa

x86-64 i IA64 (Itanium arhitektura) nemaju veze jedno s drugim.

Intel (HP točnije) se ostavio RISCa koji je dosegao svoja ograničenja sa x86-32 i prešao na novu EPIC arhitekturu koja "nativno" podržava 64 bit i to je "od nule" dizajnirana arhitektura dok je AMD64 samo "proširenje" postojeće x86-32 arhitekture koja dodaje 64 bitni adresni prostor i sve ono što je na IA-64 nativno podržano. Kada je Intel skužio da od IA-64 ništa i da je to propao slučaj (u vrijeme izdavanja Itaniuma koji je radio na 800mhz su postojali P4 procesori na ~2ghz) prilagodili su AMD64 svojim procesorima. Tako barem piše na wikipediji.

Točno je da IA-64 i AMD64 nemaju veze jedno sa drugim ali intel je prvi napravio 64 bitni procesor, a ne AMD.

random89 kaže...

ne koristiš Windowse?

evo Ubuntu x86 i Ubuntu x64 - http://gigabitwarez.com/download/ubuntu+x64+vs+ubuntu+x86.html

Clap-clap Viče

Stvarno ti je odlična stranica. WOT scorecard.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice