Ultimativna tema za odabir prijenosnika izdvojena tema

poruka: 37.161
|
čitano: 13.548.793
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Re: Ultimativna tema za odabir prijenosnika

Kolega je otvoren za bilo kakva pitanja u vezi svog y50.

Inaće moje mišljenje je da se sad y50 malo približio nitro-u jer sad oba imaju IPS za slične novce, plus što y50 sada dolazi sa 4gb 860m (nitro to nema zasada u hr). Naravno nitro je još uvijek 2 koraka ispred, 1. korak je nadogradivost radi SSD i tih slotova koje y50 nema, + što nitro ima ODD, a drugi korak su temperature. E sad kod skupljeg nitro modela sa i7 kolega oldy je rekao da mu se dosta grije procesor, dok kolega sa istim tim i7 4710 hq u asusu x550jk je rekao da nema tih problema (ne sjećam se imena kolege, znam samo da je to onaj što neda sestrama 

Hahahahaha... :D

Far cry baga,sutra cu pokusat fifu i javit temperature,a prekosutra sniper elite 3.

Pa volim i ja gustat,ebiga :D

Origin ID:Draksides,Steam ID:drakul101,Xfire-Darksides
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.1.2015 2:24 (drakula789).
10 godina
neaktivan
drakula789 kaže...

Far cry baga,sutra cu pokusat fifu i javit temperature,a prekosutra sniper elite 3.

Vidim da su sestre još na čekanju. 

Inače kakve su temperature kod FC4? Probaj se malo igrat sa postavkama. Fifa nebi smjela biti nikakav problem, a isto tako ni SE3.

9 godina
neaktivan
aced kaže...

Pozdrav,

tražim laptop do 5000kn. Uglavnom će služiti za surfanje, filmove i office, no htio bih da potraje koju godinu i da je ipak sposoban zavrtit mrvu zahtjevnije stvari.

Kandidati su:

................

Hvala!

Ja sam 3 mjeseca traži neki laptop u tom rangu 5000 kn, svi koje si gore naveo su bili u uzem izboru, no na kraju sam uzeo ovo za 5219 kn

AcerAspire v3- 572G nxmpyex041, magazinRS.

TFT matte 1920x1080, 15,6"

core-i5-4210u 2.7 ghz

8gb-ddr3

240gb SSD

GeForce 840M

Win 8.1 /NX.MPYEX.041

osvjetljena tastatura

metalni alu poklopac i okvir tastature točno ovakav kao na njemačkoj stranici

http://www.notebooksbilliger.de/acer+aspire+v3+572g+50e4/eqsqid/2c4add84-fd44-4240-99a4-1b365d22778e

kod nas dolazi s windowsima (ona fora win8.1 with Bing) 

laptop je predobar, boot niti 10 sek, s windowsima, radi nekaj, jedino je mozda slika rati tft.a malo preblijeda... 

koliko vidi sam ih ima samo još ovdje:

http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=NX.MPYEX.041

5380 kn   u modul 8

slicni ti je ovaj ali nije FHD, i disk je mehanički: 

http://www.instar-informatika.hr/notebook-acer-aspire-v3-572g-nxmnjex007-windows-81-core-i5-4210u-8gb-1tb-geforce-gt840m-2gb-2-god-dolazak-cca-0910-/NX.MNJEX.007 

13 godina
neaktivan

2 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Ultimativna tema za odabir prijenosnika

Mišljenja o ovom laptopu

Intel Core 2 Duo Processor T8100

(2.1Ghz, 800Mhz FSB, 3MB L2 CACHE)
15,4" WXGA Acer CrystalBrite LCD
(8ms/220-nit)
Up to 1280 MB NVIDIA GeoForce
8600M GT TurboCache
4 GB DDR2
500GB HDD
Digital TV
Blu-Ray
802.11a/b/g/Draft-N WLAN
Bluetooth 2.0+EDR
Subwoofer 

jaaa
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Marko dobar laptop nema šta 

jaaa
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.1.2015 12:22 (pajapatak1).
14 godina
neaktivan
mucamica kaže...

Koji da kupim? 1. HP15-R099SM,N2830,500GB,4 GB RAM,INTEL HD GRAFIC  ili

2.   TOSHIBA SAT. C50-B-15N----N2840,500GB,4 GB RAM,INTEL HD GRAFIC

Molim odgovor na ovaj upit  :)

Samo Canon priznam
9 godina
neaktivan

toshiba ima 2 god. garancije, ne? a HP 1 godinu...

14 godina
neaktivan
Railgun2 kaže...

toshiba ima 2 god. garancije, ne? a HP 1 godinu...

A šta se tiče kvalitete ,to je tu negdje skoro pa isto ili  ?

Samo Canon priznam
11 godina

Dobar, a razmisli i o Asus g551jk Taj ima puno bolji ekran, tj. IPS i FHD rezoluciju na kojoj bi dobar dio igrica mogo pokrenut sa 850m.

Zatim razmisli treba li ti zbilja pravi i7 jer ako bi najjaca namjena bila gaming onda bih ja rekao da ne, ne treba ti, nego radje idi na puno bolji IPS FHD ekran. Takodjer g551jk je nesto bolje sveukupne izrade i ima famozni ROG logo. Evo ti jedan dobar link usporedbe i7 i i5 u gamingu sa 850m ili jos jacom 860m grafickom: http://www.gaminglaptopsjunky.com/i5-vs-i7-midrange-gaming-performance-test-gt-850m/Procitaj cijeli Conclusion odlomak, ja cu citirat glavni dio:

"It’s quite obvious that the I7 has no real advantage in FPSs, even in Crysis 3 where is it known to use the abilities of an I7. This is the case with midrange GPU level of a GTX 860M or GTX 850M – the GPU bottlenecks way before t he small advantage of the I7 kicks in."

@aced

Probook kojeg si spomenuo nema HDD jel? Inace imas isti sa i5-4200M, 8750m, 1TB HDD, HD rezom od 4050kn - klik Da, izrada je solidna, aluminij gore, solidan je i Asus koji ima gore metal/alu. Malo guglaj tocne modele. Razlike u procesorima sam detaljno pojasnio u zadnjem postu prije ovog i zavrsio sa editom tog posta, znaci i7-4510U, pogotovo u Asusu ce bit gotovo jednako jak kao i5-4200M, bez osjetne razlike. Sa Asusom imas FHD rezu. Reza laptopa nema veze sa rezom TVa nego sa grafom, a i integrirana je dovoljna za radit na 1080p i 2D radnjama tih programa, no Probook bez grafe ne kosta puno jeftinijie od ovog sa grafom. Ako bi se vise bavio 3D i ako ti programi ili dijelovi tih programa kojima bi se bavio koriste CUDA jezgre onda je bolji izbor 840m grafa, tj. kako ne zelis Acera, taj Asus, a bas sa i7U da imas nesto blizu razine i5M i jos ti ostane FHD reza. Znaci koristio ga na bateriji, ustekanog ili kako got, moj prijedlog je K555LN Asus iz spomenutih razloga. Evo najboljeg reviewa kojeg sam nasao za k555ln model: http://www.tlbhd.com/asus-x555-k555-review-19364/

*Lenovo z50 dolazi u vise verzija, neki imaju vise aluminija, neki vise plastike, mislim da ih nema sa metalnom gornjom izradom, iako je i to kod Asusa neka legura, ali nema plastike. Od ispod svi imaju plastiku naravno, tak to ide. I sto se tice nadogradnje Lenovo i Probook prednajce ispred Asusa, a kod Asusa mislim da lako mozes nadogradit rame, bateriju i vjerojatno hard, malo to jos vidi ako je bitno. i7U proc se nemoze nadogradjivat jer je zalemljen, dok se M mogu mjenjat cisto da imas uvid u valjda sve.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.1.2015 14:36 (The_Fichek).
12 godina
neaktivan

Pozdrav svima,

molim vas za mišljenje: je li se isplati protegnuti do 4000 kuna i uzeti neki model umjesto http://www.bug.hr/cijene/search/?q=V3-572G-33X6 ?

Ovaj mi se čini kao best buy, trebam laptop za multimediju i gaming.

Ne znam je li se može za tih dodatnih 600-700 kuna naći neki i5 proc ili općenito bolja konfa?

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.1.2015 15:15 (Narfxy).

0 0 hvala 0
11 godina

Zavisi sto tocno ocekujes od tog gaminga, koje igre, koje postavke, koja rezolucija.

Konkretno u tvom slucaju bolje mozes dobit sa i5-4210U kojeg ima u Lenovu z50, 100kn van tvog budzeta, znaci za 4100kn: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=lenovo+z50+i5+840m Evo ti 2 reviewa za taj laptop: review1, review2

Druga stvar koju mozes dobit ako se protegnes 50kn van budzeta je: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=i5-4200m+probook+8750m

Samo tu sad nemas FHD rezoluciju, isto solidna izrada, imas osjetno jaci proc i od i3U i od i5U, ali slabiju grafu, iako i dalje solidnu (navodno -10fps prosjecno u odnosu na hrpu igara u istim postavkama u odnosu na 840m, izvor notebookcheck, koji got izvor bio dobro je sto su testirane u skroz istim stvarima, a ti mozes dobit i veci fps ako smanjis postavke!) znaci za npr. WoW bi ovaj bio najbolje rjesenje.

Lenovo ima glossy ekran, Acer i Probook matt, nekog smeta to nekog ne. Za same kvalitete ekrana nema sta drugo nego gledat youtube i te reviewove jer sansa da laptop bude upaljen u ducanu je skoro pa nikakva, pogotovo kako ti modeli bas i ne dolaze sa windowsima.

@doma_supertramp

Isto se odnosi na tebe, malo napisi sto ocekujes od tog gaminga. Osim predlozenih tebi bi jos preporucio Acer E5, taj nema dobru izrado kao V3 i Probook, nesto je to slabije i od Lenova, mozda i jednako dobro jer E5 modeli sto se tice gornje izrade variraju kao i Lenovo z50. Sama konstrukcija je solidna za budzet laptop. Ono bitno, performanse su osigurane i to je jedan od rijetkih laptopa u kojima ja 840m uparena sa i5M, a ne i5 ili i7U. Cisto za gaming taj je u svakom scenariju najbolji u tom i nesto skupljem rangu, ali zavisi bi li ti se svidio i kakve su tocno temperature, iako one nebi trebale bit problem ako malo opcenitije gledamo E5 Acere i to sto unutra nije H proc ni i7. Uostalom i5M na balanced modeu je i dalje sitno jaci od i5U, a balanced mode snizuje temperature. Za popunit budzet mozes kupit posten cooler kojeg sam imam, ali potrebe za njim u startu nema, prvo vidis kak se ponasa laptop.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.1.2015 15:35 (The_Fichek).
12 godina
neaktivan
AirLive kaže...
drakula789 kaže...

Vidim da su sestre još na čekanju. 

Inače kakve su temperature kod FC4? Probaj se malo igrat sa postavkama. Fifa nebi smjela biti nikakav problem, a isto tako ni SE3.

Ne znam jer me igra nervira..Na high sam u pocetku imao nekih 50 frejmova i sad na jednom dijelu igre kad umrem nece me spawnat opet i igra ima uzasan suttering i kad stavim na low imam osijecaj kao da je 20 fps max..

Imam ga,dobar je,ali da je jedan kit od 8 gb bi bilo puuuno bolje..

Origin ID:Draksides,Steam ID:drakul101,Xfire-Darksides
12 godina

Ako netko bude htio napravim review torbe i cooling pada... 

https://www.svijet-medija.hr/art/ruksak-za-laptop-port-designs-courchevel-17-3-18-crna-160511/53860

Hladilo za laptop Gigatech GLC-F965 - Skuzio sam da ga uopce vise nema u svijetu medija niti kad upisem u nabava.net... brijeem da sam zadnjeg upikno.

https://www.youtube.com/user/crazypeopleteamcro
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Poštovani,

pozdrav svima! Upadam ovdje s pitanjem u vezi prijenosnog računala. Nisam baš neki stručnjak, a vidjeo sam da se ovdje dosta ljudi razumije. Trebam kupiti laptop do 5.000,00 kuna. Laptop bi trebao pokretati neke zahtjevnije programe poput AutoCAD-a, neke programe za renderiranje. Visual Studio itd...

Neke od karakteristika su:

- 17" ekran

- više od 4GB RAM

- te da graf. kartica ne bude integrirana (NVIDIA?)

- više od 600GB HDD

Pronašao sam u linksu ovaj Acer model. Možete li mi reći zašto ne bih trebao uzeti ovaj model te što vi preporučujete?

LP :)

0 0 hvala 0
11 godina

Bilo bi dobro kad bi postojala tema za laptop periferiju. Šime mozes pitat moderatora, meni se neda.

brkios

Nije lose, al za brze obavljen posao mozda pametnije protegnut se na Lenovo z710 radi M procesora, tj. nekakve razlike od najmanje 20-25%, jer nema tocnih informacija kolki clock drzi taj Acer na high-performans mode-u. Citam ovaj review. Tako da, razlika izmedju procesora je prosjecno 0.5Ghz, zavisno o modelima vise, ali tesko manje od toga, znaci to je nekakva najmanja sigurna razlika i stoga 20-25% ako gledas sto taktovi tih zapravo istih Haswell procesora rade u nekim testovima (npr. Passmark). Oba laptopa su solidna, Lenovo sveskupa sa malo boljom izradom, a Acer sa malo boljim ekranom. Acerov ekran je inace matt, od Lenova glossy, ako ti je bitno. Pogledaj si i review2 Lenova, makar nije tocno isti model, ali da imas uvid u vecinu toga pa i temperature jer 740m trosi prakticki jednako kao 840m. Temperature su vrlo dobre kod oba laptopa.

Nema drugih konkurentnih 17,3" laptopa u tom rangu, eventualno Dell, ali nema FHD rezu, rami i nisu tak skupi ako gledas 6GB vs 8GB, 3 god jamstva, ali produljivanje jamstva kod Lenova i Acera se moze sredit u roku 1 god od kupovine i kosta povoljnih vise manje 300kn za produljenje na 3g.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.1.2015 17:03 (The_Fichek).
12 godina

Laptop ti je vrh za te novce. Ja sam ga upikno na eKupi za kojih 4500kn ali sa 8gb rama. 

Ekran je stvarno fenomenalan sa FHD rezolucijom odlican za gledanje filmova, youtube i Photoshop. 

Performanse u igrama su isto odlicne. FIFA 15 FHD i low ( samo zato jer je katastrofalno optimizirana ) vrti odlicno, BF 4 ( FHD i Medium postavke - vrti takoder odlicno ), Wargame RD odlicno vrti, Insurgency takoder... ne znam sta sam jos probao a da vrti kako treba... 

Baterija na balancedu ide preko 4h na power saveru i preko 5h sigurno ( nisam probo ). Laptop se ne zagrijava nesto pretjerano posto je to U procesor ( stedljivi ) ali opet kvalitetan. Jedine teocke zagrijavanja su to oko tipki QW1, pretpostavljam da se tu nalazi proces i to samo kod heavy gaming preko 2-3h. 

Hmmm... sta da ti jos kazem :D Laptop je napravljen od kvalitetne plastike, ne uvija se, ne frce se, ne skripi. Tipkovnica ugodna za pisanje, fine ''plitke'' tipke ( meni osobno najdraze ). 

Laptop je u tom rangu i za tu lovu best buy. 

Ako imas jos koje pitanje slobodno na PM ubaci. 

https://www.youtube.com/user/crazypeopleteamcro
Moj PC  
1 0 hvala 1
9 godina
neaktivan

Hvala vam na upucivanju The_Fichek i SimeKZ :D

Evo baš sam pogledao Lenovo z710 i baš je dobar. Rado bih ga uzeo, međutim ogranicen sam na 5000kn :D
Tako da uzimam Acer :D

Brat ima 4 godine Acer Aspire 7739G i jako je zadovoljan, tako da sam i ja nekako zagovornik Acera.

Drago mi je cuti da je dobre izrade i da odlicno vrti zahtjevnije igre :D

Hvala Vam još jednom!! :D

13 godina
neaktivan
The_Fichek kaže...

Na high performansu ne pada clock ispod odredjene frekvencije i to je tako non stop, znaci zadrzan je onaj vislji clock od nominalnog/stock. Znaci meni ne pada ispod 2300Mhz, nikad. Evo dokaza: http://www.speedyshare.com/mGAUn/Izvolis.txt Radnja: jedan gejm dota2 na FHD. Log file je od Realtemp-a. Procesor koji imam je i5-4200U koji ima nominalni 1.6Ghz clock speed i 2.6Ghz turbo clock speed, dok noviji i5-4210U imaju za 0.1Ghz vece te vrijednosti.

Naravno isto vrijedi i za ostale brandove. Malo citajte te reviewove, ne testiraju ljudi dzabe laptope. Asus navodno pokazuje najbolje rezultate, tj. za 0.1 ili 0.2Ghz zna preskocit konkurenciju kada se gledaju performanse na high performansu. Naravno najbitnije je da ta frekvencija ostaje na mjestu i upravo to oni na notebookchecku gledaju, ispod kojeg broja NE pada frekvencija/clock,/takt jezgri, zovite kak ocete.

Znaci na nekoj frekvenciji izmedju clocka i turbo clocka/boosta/speeda je zadrzana frekvencija na high performansu i ne pada ispod, i ona je redovito barem na pola puta izmedju nominalnog stock clocka i turbo clocka, a kod dosta laptopa je to blize toj gornjoj granici. Naravno onaj propisani/nominalni turbo clock vrijedi samo za 1 jezgru, za 2 jezgre najvisa moguca frekvencija jezgri kod i5-4200U je 2.4Ghz, kod i5-4210U 2.5Ghz, navodno 2.8Ghz za i7-4510U Radi onda jos onog 1MB vise L3 cachea to je vrlo vrlo performansama i5-4200M koji navodno ima najvise moguce za 2 jezgre 3Ghz na high performansu. Hoce li to biti na najvisem mogucem taktu ovisi o hladjenju i jos vise o maticnoj ploci, regulaciji napona itd., ali o tome ima vrlo malo informacija kod laptopa. Kod kupovine desktop maticnih je totalno drugacija prica, sve se zna i sve lijepo pise.

Otkud znas kolko integrirana grafa trosi W? Neznam kakvog tocno efekta ima, a slazem se da jedino sto moze zagrijat taj proc i podrucje tog dijela laptopa je integrirana grafa. To grijanje se lagano osjeti na high-performansu i zavisno o laptopu se moze osjetit malo na balanced, nista strasno i ne utjece na performanse jezgri procesora.

Sto se tice baterije moze to i tako rjesit, ali mislim da U proc i dalje produljuje vise autonomiju kad se stavi na power saver, ako vec ides gledat M proc na power saver, jedino ako korisnik misli jos vise snizit napon nego sto to po difoltu ide sa power saver opcijom.

Najveci problem sa tim laptop procesorima, bilo M bilo U kod laptopa je da to bas tako ne funkcionira kad su istekani iz punjaca. Tj kod vecine laptopa kad su istekani opadaju performanse bio M, H ili U proc.

Za kraj, slazem se sa kolegom da M procesori bolje koriste turbo pa se zato i i7U usporedjuje sa i5M, dok se i5U usporedjuje sa i3M koji nit nema turboa. i3M je pak vrlo rijedak kod mainstream laptopa sa zasebnom grafickom.

Ono sto je kljucno u cijeloj prici je omjer ulozeno/dobiveno, po kojoj cijeni se mogu dobit ti procesori i hoce li za korisnika bit neke velike razlike imao i5M ili i3U.

Eto, malo sam preuredio post, da to ljepse izgleda i da se ne zbunite citajuci.

EDIT: Skonto sam na sto tocno misli notebookcheck kad za i7-4510U kaze "Each core offers a base speed of 2.0 GHz, but can dynamically increase clock rates with Turbo Boost up to 3.1 GHz for 1 active core or 2.8 GHz for 2 active cores."  Znaci tih 2.8Ghz bi vrlo vjerojatno trebala bit prosjecna max. brzina, a ne max. max. brzina jer kod mog i5-4200U su napisali 2.3Ghz for 2 cores, a lijepo se vidi iz mog loga kojeg sam prilozio da nerijetko to ide i vise, ali ne preko 2.4Ghz, sto bi znacilo da i7-4510U max. moze potegnut 2.9Ghz za 2 jezgre, tj. sitno manje, npr. 2885Mhz, ako ovaj moj i5-4200U poteze max. 2384.48Mhz. Tolko o tome kad vec pisem u detalje.

*Evo primjer reviewa Lenova sa i7-4510U, izvuci cu citat: "The specified maximum clock of 2.8 GHz could not be maintained during the Cinebench R11.5 Multi-CPU test and dropped to 2.6 GHz after around a minute. This is a pretty good result. All in all, the CPU shows the expected performance under load." Npr. neki drugi laptop, mozda Asus bi sacuvao max. 2.8Ghz, zavisi od modela do modela.

Tebi tvoj i5 u ne pada ispod 2300 :) curin i5 3230M ne pada ispod 3.1 Ghz.

U nijednom trenu nije limit "napajanje" maticne nego računica TDP-a i TDC-a. Znači visina turba koju pojedini cpu moze drzati se svodi na maksimalnu potrosnju - koji je odredio Intel i temperature.  Znaci 15W je maksimalno kolko kompletan cpu zajedno s grafickom moze koristiti i to nece jedna maticna iskoristiti bolje, druga losije.

Ovih zadrzavanje od 2.8ghz i7 4510U nije ni do hlađenja niti do matične, nego do korištenja Short Turbo Boosta koji mu dozvoljava da jednu minutu "prekorači" 15W. Konkretno moj i7 4810MQ moze jednu minutu radit na 58.750W i tu onda pod famoznim cinebenchom imam radni takt od 3.6ghz za sve 4 jezgre. Nakon sto 1 minuta prođe ustabili se na 3.3ghz. Opet to nije do hlađenja nego do načina na koji je intel iste dizajnirao.

Ti U procesori jednostavno imaju preniski TDP, po meni trebali su ih ostaviti na nekih 20W da mogu imat barem normalne stock taktove i to je to.

Sto se tice manje potrosnje - sam chipset za U procesore ima manju potrosnju, ali ona u dizajnu cijelog laptopa je gotovo zanemariva. U procesori manje trose jer imaju nize radne taktove, a za nize radne taktove sam intel je predefinirao nize napone. Sad dok ovo pisem moj i7 radi na 800mhz i 0.6V - vrijednosti u zadnja 2 laptopa koja su mi kroz ruke prosla, a da su imali U procesore, naponi su se ponasali jednako za iste množitelje - odnosno radni takt. Ako je vjerovat grafovima koje prikazuje Intel XTU.

Najgora stvar od svega je sto Intel ima istu cijenu za i3, i5 i7 U kao i za njihove M varijante. Znaci i3u na 1000 komada košta kao i i3M, a mali dvoglavi i7U košta kao i7 MQ - di ces veceg apsurda. Prodaju ti sporije, vele da je bolje i tvrde da si ti izvukao bolji deal.

Moja poanta je da ako biras izmedju 2 laptopa gotovo istih performansi a razlika je U ili M ili H - uzmi M ili H, iz jednostavnog razloga sto na trajanje baterije ti kao korisnik mozes itekako utjecat, a na maksimalnu brzinu ne.

Najveći apsurd od svega mi je da P8600 (25W) - ima gotovo jednake performanse kao i3 4010U (15W) - znaci 5 godina stariji cpu bez problema se nosi s ovim novim. Najveci problem je da bez obzira na sve intelu treba TDP lufta i radni takt da ostvari performanse, a s trenutno dostupnim U procesorima su jednostavno sve s***ali. Ivy je bio zlatno doba procesora, ovo s Hasfejlom je tuzno.

Dell Precision M6800 i7 4810MQ, 8GB, FirePro M6100, 240 + 500 + 100
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.1.2015 18:01 (darkydark).
11 godina

Sa renderanja i visual studia na igrice, haj oke. Sto se tice tog renderinga, ako se mislis cesce time bavit radje idi na Lenovo z710. Zavisi i sto ces renderat, al sta got bilo trebat ce ti cim jaci hardver. Ovo za igre ja nisam rekao. Ja bih rekao da ce dobro vrtit novije igre, sigurno ne odlicno. Zahtjevnije i najzahtjevnije, tu ces trebat bit pametan sa postavkama, vjerojatno i smanjivat rezu sa FHD na HD da to bude fluidnije. Ipak je to laptop, a ne desktop PC.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.1.2015 18:00 (The_Fichek).
11 godina
darkydark kaže...

Tebi tvoj i5 u ne pada ispod 2300 :) curin i5 3230M ne pada ispod 3.1 Ghz.

U nijednom trenu nije limit "napajanje" maticne nego računica TDP-a i TDC-a. Znači visina turba koju pojedini cpu moze drzati se svodi na maksimalnu potrosnju - koji je odredio Intel i temperature.  Znaci 15W je maksimalno kolko kompletan cpu zajedno s grafickom moze koristiti i to nece jedna maticna iskoristiti bolje, druga losije.

Ovih zadrzavanje od 2.8ghz i7 4510U nije ni do hlađenja niti do matične, nego do korištenja Short Turbo Boosta koji mu dozvoljava da jednu minutu "prekorači" 15W. Konkretno moj i7 4810MQ moze jednu minutu radit na 58.750W i tu onda pod famoznim cinebenchom imam radni takt od 3.6ghz za sve 4 jezgre. Nakon sto 1 minuta prođe ustabili se na 3.3ghz. Opet to nije do hlađenja nego do načina na koji je intel iste dizajnirao.

Ti U procesori jednostavno imaju preniski TDP, po meni trebali su ih ostaviti na nekih 20W da mogu imat barem normalne stock taktove i to je to.

Sto se tice manje potrosnje - sam chipset za U procesore ima manju potrosnju, ali ona u dizajnu cijelog laptopa je gotovo zanemariva. U procesori manje trose jer imaju nize radne taktove, a za nize radne taktove sam intel je predefinirao nize napone. Sad dok ovo pisem moj i7 radi na 800mhz i 0.6V - vrijednosti u zadnja 2 laptopa koja su mi kroz ruke prosla, a da su imali U procesore, naponi su se ponasali jednako za iste množitelje - odnosno radni takt. Ako je vjerovat grafovima koje prikazuje Intel XTU.

Najgora stvar od svega je sto Intel ima istu cijenu za i3, i5 i7 U kao i za njihove M varijante. Znaci i3u na 1000 komada košta kao i i3M, a mali dvoglavi i7U košta kao i7 MQ - di ces veceg apsurda. Prodaju ti sporije, vele da je bolje i tvrde da si ti izvukao bolji deal.

Moja poanta je da ako biras izmedju 2 laptopa gotovo istih performansi a razlika je U ili M ili H - uzmi M ili H, iz jednostavnog razloga sto na trajanje baterije ti kao korisnik mozes itekako utjecat, a na maksimalnu brzinu ne.

Najveći apsurd od svega mi je da P8600 (25W) - ima gotovo jednake performanse kao i3 4010U (15W) - znaci 5 godina stariji cpu bez problema se nosi s ovim novim. Najveci problem je da bez obzira na sve intelu treba TDP lufta i radni takt da ostvari performanse, a s trenutno dostupnim U procesorima su jednostavno sve s***ali. Ivy je bio zlatno doba procesora, ovo s Hasfejlom je tuzno.

Ja sam ti htio rec da si u krivu sto se tice toga da pada na stock. Znaci stock bi bio 1.6Ghz jel, a pada najmanje na 2.3Ghz i ne ide ispod toga. To je prica mog i5-4200U i Acer v5-573g laptopa. U mojoj prici ulogu Short Turbo Boosta kojeg spominjes ja vidim u tu i tam dizanju takta do skoro 2.4Ghz. Ocito neznatna uloga od samo 0.1Ghz. U primjeru Lenova sa i7-4510U kojeg sam dodao zadnjeg u tom postu se vidi da ima ulogu od 0.2Ghz. Znaci reko bih da Short Turbo boost ima vecu ulogu sto je procesor jaci.  Gledam po reviewevima da te najvece vrijednosti taktova nisu iste za sve laptope pa reko da o necem mora zavisit sto nema veze sa samim procesorom. Pretpostavka je pala na maticnu i hladjenje. I ti si sam napisao u pocetku: "koji je odredio Intel i temperature". Asus opcenito ima i najbolje temperature na laptopima, nisu velike razlike u odnosu na konkurenciju, ali se najcesce vide pa moguce da zbog toga njihovi laptopi vrlo dobro drze stedljivce na kolko je za njih mogucim visim clockovima. Pretpostavio sam da se radi i o maticnoj jer npr. moj Acer bas i nije najbolji primjer odlicno hladjenog laptopa, tj. zna se on i zagrijat pa opet ne pada taj clock.

Znam da je svaki i5M zadnje 3 generacije jaci od Haswell i5U i ne muci me to.. Sto se tice performansi, a ne imena, tu treba usporedjivati i7U sa i5M, i5H je iznad oba i vec osjetno jaci od i7U. To sam sve napisao, neznam zasto se ponavljam. Da, pravilna usporedba bi bila i5U vs i5M no zato smo mi tu da na to upozorimo ekipu koja kupuje laptope :)

Cijene su takve kakve jesu, hebiga. i7U je svakako precijenjen. Problem cijena bi se vjerojatno rjesio kakvom konkurencijom od AMDa.

Sto je sa efikasnoscu?

Kolko taj P8600 gura prosjecnu laptop bateriju na kojem got mode-u oces? Ako se ista mjenja u svakoj iducoj intel generaciji onda je to efikasnost. Poanta tih stedljivih procesora je upravo da cim dulje radi laptop dok je istekan. Prosjecni korisnik bas i nece undervoltat M proc nego ga stavit na power-saver i onda ako isti laptop stavimo sa U procesorom i isto stavimo na power saver, taj sa U bi trebao dulje radit dok je istekan, ali da, sigurno da ce i i5M na power saveru imat dobro trajanje baterije.

Ta efikasnost uostalom radi to da Haswell na npr. 2.9 ili 3Ghz radi sto i Ivy Bridge na 3.1Ghz. Da malo je to, ali nije ni Ivy Bridge tak star. Broadwell ce jos vise povecat efikasnost, ti procesori su zapravo vec stigli u laptope, nema ih jos kod nas. Skylake? Navodno vise nece trebat kablova i isto stizu u 2015. Sve ide prema efikasnosti, a skylake bi napokon trebao dodat i nekakve osjetno jace performanse.

Ja isto nemam pojma o cemu se raspravljamo. Taj Asus sa i7U, 840m, FHD, metal/alu gornjom izradom i sa cijenom od 4880kn je odlican best buy, ako gledamo hrv. trziste laptopa. Da, Acer E5 sa i5-4210M i 840m za 4400kn ce ga presisat, ali eto covjek ne zeli Acera i taj vjerojatno ima samo plastiku gore, znaci klasicna izrada. Steta sto sa Probookom ne dolazi kvalitetniji FHD ekran i jaca graficka, sigurno da bi bio konkurentiji za prosjecnog korisnika koji se zeli i naigrat na laptopu, a takva je izgleda vecina. Ne velim da je 8750m slaba, al ono, cini mi se da se ljudi vise zele igrat na laptopu nego radit neznam kakve projekte sto se tice zahtjevnijih radnji pa je onda bolje uzet 840m i i5U po meni ili i5M sa tim E5 Acerom. Najveci problem vidim u tome sto laptopa sa FHD, 840m i i5M praktici ima samo u 2 slucaja na hrv. trzistu, u tom Aceru i Lenovo z710, evo puna lista kao dokaz.

Zato i pitam uvijek trebaju li nekome cim jace CPU performanse ili ne, a da je i5U los kako si pisao, ne, ocito da nije i da clock na high-performansu u valjda 90% laptopa ne pada ispod 2, 2.1Ghz za obje jezgre u high performansu. Oko 1.6/1.7Ghz se vrti na balanced modeu, naravno onda takt i skace po potrebi, nema konstantnih vrijednosti.

Sto je sa nizim rangom? Ima li ijedan jedini laptop sa i3-4000M i 840m: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=i3-4000m+840m Nema. Onda naravno da je bolje ako netko kupuje laptop za 3300kn i zeli tu i tam nesto odigrat da je bolje predlozit mu i3U + 840m nego i3-4000M bez zasebne grafe. Ja kolko sam vidio, sestrin laptop sa IB i3U mi se opcenito cini skroz solidan. Uostalom hrpa igrica bi se vrtila sa Intel Atomom i tako nekom zasebnom grafom. Igre su vise graficki zahtjevnije, ogromna vecina.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.1.2015 19:17 (The_Fichek).
15 godina

Ne znam di da pitam,pikiram jedan laptop na njuskalu,ima i3 4000m procesor i covjek mi poslao screenshot CPUID i GPUZ di je drugacije od onog sto nalazim na netu.

Primjer pise i5 da je,da ima dvije jezgre i 4 threada ( HT a i3 nema dok i5 ima HT,govorim o laptopima ) i puno manji bandwith ova integrirana ima.

Kako pise pobogu da je i5 i da ima 4 threada kad je i5 ?

Jel moguce ovo vezano za grafiku da je to je veci bandwith na jacim procesorima ? 

ovako mi covjek poslao ovako mi covjek poslao
ovako je na netu ovako je na netu
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.1.2015 19:22 (doky01akablava).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Haswell i5M ima 2 jezgre i sa tehnologijom Hyperthreadanja 4 logicke jezgre, tj. 4 threada da. HD 4600 je trenutno najjaca mainstream integrirana intel graficka za sada. Intel Iris je rijetka. Ima na njuskalu laptopa sa AMD procesorima koji konkuriraju i3-4000M i takvi imaju i solidnu 8750m grafu pa mozes i takve gledat ili ti ih mogu linkat.

Ocito da si se malo pobunio jer si iso usporedjivat sa desktop procesorima. Znaci i5 laptop procesori se ponasaju kao neki desktop i3 koji isto tak sa HT imaju 4 threada. Klasicnih desktop i5 nema u laptop svijetu.

Ovo sto si ti gledao na netu je gotovo pa sigurno desktop HD 4600, a ne laptop, razlikuju se.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.1.2015 19:30 (The_Fichek).
13 godina
neaktivan

Evo odlucio i ja uzet novi laptop. Koristio bi ga uglavnom za fax i multimediju, isao bi do max 6000kn. Preferiram Lenovo/Toshiba, ali moze i neki drugi proizvodac, nije toliko bitno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
The_Fichek kaže...

Zato i pitam uvijek trebaju li nekome cim jace CPU performanse ili ne, a da je i5U los kako si pisao, ne, ocito da nije i da clock na high-performansu u valjda 90% laptopa ne pada ispod 2, 2.1Ghz za obje jezgre u high performansu. Oko 1.6/1.7Ghz se vrti na balanced modeu, naravno onda takt i skace po potrebi, nema konstantnih vrijednosti.

Tu se slažem da i5u nije loš, dapače, u reviewu alienwarea 13 se vidi koliko dobre performanse ima kad je uparen sa 860m.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.1.2015 22:27 (AirLive).
15 godina
The_Fichek kaže...

Haswell i5M ima 2 jezgre i sa tehnologijom Hyperthreadanja 4 logicke jezgre, tj. 4 threada da. HD 4600 je trenutno najjaca mainstream integrirana intel graficka za sada. Intel Iris je rijetka. Ima na njuskalu laptopa sa AMD procesorima koji konkuriraju i3-4000M i takvi imaju i solidnu 8750m grafu pa mozes i takve gledat ili ti ih mogu linkat.

Ocito da si se malo pobunio jer si iso usporedjivat sa desktop procesorima. Znaci i5 laptop procesori se ponasaju kao neki desktop i3 koji isto tak sa HT imaju 4 threada. Klasicnih desktop i5 nema u laptop svijetu.

Ovo sto si ti gledao na netu je gotovo pa sigurno desktop HD 4600, a ne laptop, razlikuju se.

Daj mi molim te linkaj u poruke ili ovdje te sa 8750.

Ma znam da je drugacije desktop i laptop serija Intelovih procesora,nego me bunilo to sto pise u specifikacija da ima i3 procesor,a koliko znam mobilni i3 nemaju HT,a CPUZ izbacuje da ima i5 i 4 threada.

Izgleda da je neka greska u ocitanju.

Da,to je desktop,gdje sam nasao na netu sliku je i7 desktop i HD 4600,a ovo je  i3 mobilni i HD 4600 i malo manji bandwith ima.

13 godina
neaktivan

Bok svima,

kupuje se novi laptop:

-što jeftinije

-sa što više garancije 

-za surfanje, skype, film

- po mogućnosti da nije preosjetljiv na kvarove

- baterija manje bitna jer će bit korišten u kući uglavnom

-dućan s mogućnošću kupovine karticom na rate

ono što sam našao najjeftinije sa 3 godine garancije je ovaj DELL (klik) za 2374kn(ne znam jel vrijedi i na karticu na rate)

ima nejaki intel  Celeron 2957U, ali ne znam treba li išta jače za navedene potrebe, inače po ovom chartu (klik) ako išta znači ne rangira jako loše, čak je po njima 50% jači od nučestalog N2830 koji radi na puno većoj frenvenciji ali ima duplo manji cache, ...Što vi mislite o toj usporedbi N2830 vs 2957U, ako je ovome za vjerovat, onda ga 2957 gazi 

Razmišljao sam odmah ubaciti i SSD jer sam primjutio da obični hard jako usporava laptop neovisno o procesoru, pa mislim da je bolja investicija hard nego jači procesor,

pa što mislite jel bi bilo ok ubaciti u njega ovaj SSD 120.0 GB KINGSTON V300 ili čak 240gb verzija 300kn skuplja

pa ne znam još je li gubim garanciju ako sam ubacim disk, ako da, ne znam koliko bi još koštala ugradnja...

i kakav je inače taj portio dućan i  ta garancija 3 godine jel to vrijedi il je prevara?

što mislite o svemu tome, je li bolje uzeti ovako neki dell jeftini(manje kvalitetni) sa 3 godine garancije

ili neki sa 2 godine garancije možda kvalitetniji? koji lap je najkvalitetniji u tom cjenovnom rangu cca2500?

znači imam za 2850kn (u najboljem slučaju)

Laptop sa 3 godine garancije, SSDom, i ne baš najlošijim procesorom, sasvim ok za net i filmove?

a ovaj 500gb  koji mi ostane, koliko bi to moglo vrijediti u oglasu možda si čak mogu i vratiti neke pare od toga , vidim da se najeftiniji 500gb kreću oko 350 kn, možda bi mogo izvuć 150-200kn za to, ili za 50-100 kn uzmem vanjsko kućište za njega, makar ne znam je li mi to zbilja potrebno..

hvala

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.1.2015 23:32 (bgm256).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
AirLive kaže...
The_Fichek kaže...

Tu se slažem da i5u nije loš, dapače, u reviewu alienwarea 13 se vidi koliko dobre performanse ima kad je uparen sa 860m.

Ti si valjda jedina osoba na internetu koja je ovo izjavila. Ako se nekaj iz reviewa vidi, to je da Alienware 13 ima preslab procesor za 860M. Sa i7 U na svim testovima se postizu cca 20% bolji rezultati, i tu ne govorim o botovima u sintetici, nego o fps-u u gotovo svim igricama koji spadaju u "gpu bound" kategoriju.. Daleko od toga da lap ne radi super, ali procesor i5 4210u je u startu bottleneck i to zesci za tu graficku.

Posjeti notebookreview i pogledaj kaj ljudi pisu koji imaju isti.

Dell Precision M6800 i7 4810MQ, 8GB, FirePro M6100, 240 + 500 + 100
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.1.2015 0:04 (darkydark).
15 godina

Ja osobno ne bih savjetovao ljudima da ako idu na i7 danas da idu na i5 jer kao igre to ne trebaju.

i7 je veći ulog u budućnost za slijedećih nekoliko godina jer se lap ne kupuje za danas već za ubuduće. :)

1 0 hvala 0
15 godina
doky01akablava kaže...

Ne znam di da pitam,pikiram jedan laptop na njuskalu,ima i3 4000m procesor i covjek mi poslao screenshot CPUID i GPUZ di je drugacije od onog sto nalazim na netu.

Primjer pise i5 da je,da ima dvije jezgre i 4 threada ( HT a i3 nema dok i5 ima HT,govorim o laptopima ) i puno manji bandwith ova integrirana ima.

Kako pise pobogu da je i5 i da ima 4 threada kad je i5 ?

Jel moguce ovo vezano za grafiku da je to je veci bandwith na jacim procesorima ? 

Moj mobilni i7-4710HQ ima ovu intel 4600 mislim istu kao lenovo jel?

a ova druga sa net-a je možda sa desktopa ne znam. 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice