Kupovina laptopa pod t-com najmom?

poruka: 5
|
čitano: 7.466
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Pozdrav,

Mozda se ovo vec spominjalo, no ne mogu naci nigdje nista.. :-/

Imam ponudu za laptop prakticki u pola cijene koji je "kupljen" u T-comu, tj. 

unajmljen od njih preko ove sheme:

https://www.hrvatskitelekom.hr/poslovni/ict/oprema/prijenosna-racunala/

Naravno, prodavatelj kaze da racunalo ima garanciju ovjerenu i kopiju ugovora

koji su dovoljni u slucaju kvara.. 

Vidio sam da se spominje mogucnost otkupa tih racunala nakon 3 godine 

po cijeni od jedne kune.

No mene zanima da li on to racunalo uopce smije nekome prodati te da li su nekako

slucajno zasticena od strane T-coma? Npr sifra u biosu, nekakvi programi za nadzor

(vidim da imaju remote desktop nekakav gore za "popravke"), ili nemam pristup racunalu

kao administrator i sl..

Ok, lako obrisati windowse i dici ih gole opet, ali bi bilo lijepo imati originalne windowse,

radi se o gadno skupom laptopu.

Thnx svima!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Kupovina laptopa pod t-com najmom?
Cortez kaže...

..

po cijeni od jedne kune.

No mene zanima da li on to racunalo uopce smije nekome prodati te da li su nekako

slucajno zasticena od strane T-coma? Npr sifra u biosu, nekakvi programi za nadzor

.. 

- on to računalo ne smije prodati jer nije vlasnik, tj možda postane vlasnik nakon 3god.

- nisu slučajno, nego namjerno zaštićena. Bez admin passova ništa. Tj. barem par ljudi iz tcoma ima nešto znanja, pa sam siguran da je to napravljeno (mora biti zbog licence), ali tko zna.. može bit svašta.

- na kraju nije isplativo, tj cijena je cca x2 s popustima.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
ihush kaže...
Cortez kaže...

..

po cijeni od jedne kune.

.. 

- on to računalo ne smije prodati jer nije vlasnik, tj možda postane vlasnik nakon 3god.

- nisu slučajno, nego namjerno zaštićena. Bez admin passova ništa. Tj. barem par ljudi iz tcoma ima nešto znanja, pa sam siguran da je to napravljeno (mora biti zbog licence), ali tko zna.. može bit svašta.

- na kraju nije isplativo, tj cijena je cca x2 s popustima.

1) Pretpostavih da ne smije, na kraju sam nasao informaciju da ga moze otkupiti za 1 kn nakon 3 godine.

2) Jel zasticeno ili ne? :) Prvi dio recenice sugerira da znas nesto konkretno, drugi da nagadjas da je zasticeno

i da ne znas zapravo kako.. kao sto ne znam ni ja.. :) a to je najbitniji dio u cijeloj prici. T-com se realno moze

ugovorom osigurati (i je). Covjek je potpisao da ce placati 400kn iduce 3 godine i to im je dovoljno osiguranje.

3) Ovaj dio oko isplativosti mi nije previse jasan. Covjeku trebaju novci odmah, a kad izbije PDV racunalo ga nece

izaci nista vise nego sto kosta u trgovini sad. Meni se svakako isplati jer bi za 6000kn dobio komp od 12.000kn.

...ali garanciju mogu zaboravit u ovoj varijanti ocito..

16 godina
Cortez kaže...
.

1) Pretpostavih da ne smije, na kraju sam nasao informaciju da ga moze otkupiti za 1 kn nakon 3 godine.

2) Jel zasticeno ili ne? :) Prvi dio recenice sugerira da znas nesto konkretno, drugi da nagadjas da je zasticeno

i da ne znas zapravo kako.. kao sto ne znam ni ja.. :) a to je najbitniji dio u cijeloj prici. T-com se realno moze

ugovorom osigurati (i je). Covjek je potpisao da ce placati 400kn iduce 3 godine i to im je dovoljno osiguranje.

3) Ovaj dio oko isplativosti mi nije previse jasan. Covjeku trebaju novci odmah, a kad izbije PDV racunalo ga nece

izaci nista vise nego sto kosta u trgovini sad. Meni se svakako isplati jer bi za 6000kn dobio komp od 12.000kn.

...ali garanciju mogu zaboravit u ovoj varijanti ocito..

-1. nakon tog je vlasnik računala, ali ne i softwarea. Soft licence nisu prenosive, dok je MS unazad godinu dana omogućio rentanje soft.

-2 -točno, nagađam kao ćorava kokoš, jer tcom nije baš blentava firma (da napravi takav propust), zbog soft licenci sistem je sigurno zaštićen, tako da možeš zaboraviti na izmjenu postavki ili OSa. Desktop bi mogao (osim na poslovnim serijama zbog CLR-BIOSa/pass), notebook nikako ako je zaključan.

-3. jasna mi je matematika (isplativost) osim što kupac PDV može provlačiti kroz mjesečne rate dakle 3god, razlika je u startnoj (napuhanoj) cijeni. Za 5-6.000 kupiš jače računalo (novija serija npr Lenovo Z500) bez tih 'problema'. Jednokratno povuče PDV što ti još pokrije cijenu licence za OS i imaš notebook bez problema iz stavke 2. Istovremeno i tak 'posrednik' se uvaljuje u ugovorni odnos na 3g. .. što ako propadne do kraja, što ako mora vratiti računalo, jer logična predpostavka, novca nema.. klasičnom kupnjom bar nema tu obavezu osim kad inspektor naiđe i pita gdje je računalo koje je uzeto na raun firme (PDV) a nije u firmi... ali to je tad njegov problem (koji je jednak i u ovoj kombinaciji).

-... zapravo, kad imaš keš, možeš kupiti bez 'Škegre' direktno od trgovca s normalnom garancijom itd.. modele tih cijena ljudi kupuju za cca 30% nižu cijenu (trgovac kemija PDV ali to s tobom nema nikakve veze), pa računaj. Istom matematikom kad izbaciš posrednika (tcom i firma koja kupuje) ako ništa drugo s manje petljanja imaš izbor...

Otkup nakon 3 goine je sporedan, garancije i cijena popravka ako se desi bilo koji ozbiljniji kvar, vijek trajanja i zastarijevanja računala uz pad cijena i povećanje performansi novih.. Tako da bi tek nakon 3g postao normalan vlsnik, bez soft licence.. po meni je to kemijanje neisplativo.

Ali i moja greška, jer 'tvrdim' nešto za što nemam konkretan podatak (admin pass), samo predpostavka.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan

Hmda, svakakve komplikacije su moguce.. osim sto navodno racunalo ne mora vratiti nazad u slucaju neplacanja

nego su osigurali ugovorom da ako ne plati da mora vratit cijeli iznos odjednom.

Njega bi to racunalo kostalo preko 13.000kn.. ali bi mene zato izaslo 6000 :)

Kako god bilo, thnx, ali mislim da cu tu kombinaciju preskociti.. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice