Kako utisati ventilator?

poruka: 13
|
čitano: 10.253
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen
Kako utisati ventilator?

Imam Dell laptop malo stariji od dvije godine solidnih performansi, core i3 2.4 GHz, 4 GB RAM, Ati 7670m, intel HD.... Uglavnom taj laptop cvili oduvijek, dva puta sam ga slao na servis i nikad nisu nista napravili, samo su mi napravili malu ogrebotinu (pretpostavljam sa odvijacem) u desnom kutu ekrana, tak da sam od toga odsuto.

Sad napokon imam nesto slobodno vremena i ocu rijesit taj problem.

Dakle, ventilator je upaljen gotovo stalno, uglavnom srednjim prema jacem intenzitetu, dok laptop nije pod opterecenjem (recimo kad pisem ovaj post) onda je neka ajmo reci onda je na nekoj granici da se moze izdrzat, al cim otvorim neku web stranica tipa youtube (s tim da ne otvorim video) gotovo, cuje se ko turbina.

Kaj da radim s tim?

Da ga jednostavno otvorim i promijenim pastu? Ne pada mi nista drugo na pamet.

Dok je jos bio novi mogo sam igrat recimo Euro Truck Simulator ili PES, a sad se nakon 5,6 min dogodi da imam FPS dropove zbog pregrijavanja jer procesor automatski spusta takt...

Pa je moje pitanje da li vama ostalima prilikom surfanja recimo ventilator vrti sve u 16?

http://isvijet.com.hr, Siemens C60, SE K700i, Samsung D600, Sam. Omnia i900, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, Galaxy SIII, Nexus 5
Poruka je uređivana zadnji put pon 16.2.2015 20:26 (Edge).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Kako utisati ventilator?

Možeš probat par stvari.

Prva je najbanalnija. Vjerojatno si isprobao, ali eto, ya svaki slučaj...

Uzmi usisavač i usisaj sve otvore. Naročito one ispod, otkud uvlači zrak. Iznenadim se koliko tog iziđe kad to napravim.

Provjeri u BIOS-u da ti je uključen Speedstep, Intelova tehnologija dinamičkog mijenjanje frekvencije, inače proc uvijek radi na max frekvenciji.

Je li ti upaljena stalno diskretna grafička kartica? Je li na maksimalnim postavkama?

Ona je spojena na isti sklop hlađenja kao i proc.

Sljedeće, možeš podesiti max frekvenciju procesora, time i grijanje.

Za Win7 npr: Control Panet > Power Options.

Vidiš koji je plan izabran, Change plan settings

Pa na dijalogu koji dobiješ, klinki na Change advanced power setings, dolje lijevo.

U velikom listoboxu koji se prikaže, idi do Processor power management

Tamo promijeni Maximum processor state

Umjesto defaultnih 100% stavi 98%, 95% ili 90%, isprobaj koji ti je najbolji.

Isplati se da u servisu otvore, počiste prašinu koja se zavukla i promijene termopastu ili termotraku, ne znam što tvoj ima.

I na kraju, ako sve to ne pali - kupi ili novi ventilator ili novi sklop za hlađenje. NE može biti preko 500 kn.

Možda je cijeli blok neispravan.

Javi nam obavezno što je bilo, da znamo s drugim Dellovim laptopima

3 0 hvala 0
15 godina
Re: Kako utisati ventilator?

Aj poprati malo temperature u radu (surfanju), igranju i mirovanju. Ako se pokažu visoke nemaš druge nego čiščenje i mijenjanje paste.

Inače sam naletio dosta puta da se laptop pregrijava samo dok se surfa, naravno promjena paste i čiščenje bi otklonilo problem.

Još je moguće da je otišao ležaj na ventilatoru pa se usljed bilo kakve vrtnje poprilično čuje, u tom slučaju ili mijenjanje ventilatora ili podmazivanje, al to je riješenje kratkog vijeka jer prozuji opet nakon nekog vremena.

Zdravi i veseli bili :)
17 godina
odjavljen
Kako utisati ventilator?

Hvala na odgovorima...

Odmah mogu eliminirat prasinu, par puta sam cak i s kompresorom probo ispuhat i nikad nis nije izaslo...

Prilikom surfanja kad je stranica u loadu temperatura se vrti oko 60°C +/- koji stupanj. U idle-u je jedna jezgra oko 48,49°C dok druga oko 43... Sobna temperatura je oko 21°C.

U zadnje sam vrijeme primjetio da se tu i tamo cuje krckanje u ventilatoru, nema odredjenih intervala niti pravila kad se to dogodi, moze proc dan bez toga, a moze i vise puta u danu kvrcnuti.

Windowsi rade uredno, tak da bi to isto mogu eliminirati.

Vidio sam na netu upute kak promijenit pastu, nije neka nauka, pa mozda za pocetak to pa pratit daljnje rezultate.

Kakva su vasa misljenja o temperaturama?

http://isvijet.com.hr, Siemens C60, SE K700i, Samsung D600, Sam. Omnia i900, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, Galaxy SIII, Nexus 5
Poruka je uređivana zadnji put pon 16.2.2015 21:12 (Edge).

0 0 hvala 0
15 godina

Obzirom da se radi o laptopu temperature su u redu.

Bez obzira što si ti ispuhao svejedno bi bilo pametno rastaviti sve, očistit od prašine i promjenit pastu. Nisi napisao koliko je laptop star...spominjem to jer pasta izgubi svoje svojstvo nakon nekog vremena.

Zdravi i veseli bili :)
14 godina
neaktivan
Edge kaže...

Hvala na odgovorima...

Odmah mogu eliminirat prasinu, par puta sam cak i s kompresorom probo ispuhat i nikad nis nije izaslo...

Kad si svu prasinu razbacao samo unutra po kucistu ventilatora. Pogledaj sliku vezanu uz moj post, ako si na svom laptopu puhao komprimirani zrak u izlaz vruceg zraka, deku prašine si razbacao po kučištu ventilatora i kroz 5-10 minuta se ona natrag "posložila" na hladnjaku. Usisavač takvu deku nemože povuć van, a ako si upuhavao zrak kroz perforacije na dnu laptopa gdje je usis nisi napravio apsolutno ništa.

Navedi tocan model laptopa ak hoces detaljniju pomoc. Redovito usisavanje laptopa pomaze do neke granice, odnosno odgađa "zaštopavanje", ali do njega na svakom laptopu prije ili poslje dođe.

Isto tako svaka pasta nakon xyz vremena izgubi dobar dio svoje termalne vodljivosti i potrebno ju je zamjeniti.

Sto se tice temperatura kad se surfa, ovisi od laptopa do laptopa, al na mom se sve do 50c (Dell Precision M6800) ne pale ventilatori, curin Latitude E5430 pali vent na 45c. Osobno ako je temperatura izmedju 30-50 kad se surfa, a laptop nije ko da poljece mlaznjak glasan, nema razloga za brigu.

Dell Precision M6800 i7 4810MQ, 8GB, FirePro M6100, 240 + 500 + 100
12 godina
Kako utisati ventilator?

Nakon kolko bi bilo dobro promijenit pastu i ocistit ga? Moj dell inspirion ima sada godinu i pol specifikacije pod moj pc. Igre ne igram na njemu igrao nesto sitno na pocetku al nema smisla. Koristim ga za surfanje i gledanje filmova  prek hdmi kabla na tv.

temperatura proca mibse uglavnom vrti od 47-53 stupnja koristim inaj he monitor i laptop je necujan. Kad stavim ruku tamo di puse zrak osjeti se jedva mlako puhanje zraka. Ventilator se jedino zna pojacat kad gledam film i to na minutu i to se dogada jako rijetko recimo svaki deseti film.

uglavnom jako sam zadovoljan i mislim ga imat dok ne krepa pa zato i pitam kad bi ga bilo dobro ocistii i zamijeniti pastu na procesoru.

a imam i garanciju jos godinu i 5 mjeseci tak da nebi smel ni sam prckati po tome

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
omomomomoomm kaže...

Nakon kolko bi bilo dobro promijenit pastu i ocistit ga? Moj dell inspirion ima sada godinu i pol specifikacije pod moj pc. Igre ne igram na njemu igrao nesto sitno na pocetku al nema smisla. Koristim ga za surfanje i gledanje filmova  prek hdmi kabla na tv.

temperatura proca mibse uglavnom vrti od 47-53 stupnja koristim inaj he monitor i laptop je necujan. Kad stavim ruku tamo di puse zrak osjeti se jedva mlako puhanje zraka. Ventilator se jedino zna pojacat kad gledam film i to na minutu i to se dogada jako rijetko recimo svaki deseti film.

uglavnom jako sam zadovoljan i mislim ga imat dok ne krepa pa zato i pitam kad bi ga bilo dobro ocistii i zamijeniti pastu na procesoru.

a imam i garanciju jos godinu i 5 mjeseci tak da nebi smel ni sam prckati po tome

Svoj laptop cistim svakih 6 mjeseci, ali moj puno više i puno češće vrti zahtjevnije stvari pa i usiše prašinu, ako su temperature takve kakve se naveo i radi normalno ne bi trebalo biti brige.

Što se tiče čiščenja - najpametnije je odnjeti u ovlašteni servis često mnogi od njih imaju nekakve povoljne akcije oko toga.

Dell Precision M6800 i7 4810MQ, 8GB, FirePro M6100, 240 + 500 + 100
17 godina
odjavljen
Kako utisati ventilator?

Sljedeci tjedan (pon, eventualno uto) bit ce promijenjena pasta pa cemo vidjet rezultate...

Svakako javim! :)

1 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Kako utisati ventilator?

Sa malim zakasnjenjem pasta je zamijenjena.

Uglavnom, prasine nije bilo puno, bar ne u tolikoj mjeri da ozbiljno narusi proces hladjenja.

Laptop je sad osjetno tisi, dok CPU nije pod opterecenjem necujan je, prilikom surfanja se pali, ali ne postize velike brzine okretaja tad da je sve u tolerancijama.

U svakom slucaju dobar potez.

1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
Kako utisati ventilator?

Termalna pasta s vremenom izgubi "vlažnost" i onda imaš samo prah koji ne provodi toplinu, zato se bar jednom godine mjenjaju ove komercijalno dostupne termalne paste.

U pravilu sve provode toplinu bolje od onog što proizvođaći stavljaju, ali isto tako kraće traju. Dok tu i tam znam naletjeti na pastu proizvođaća koja još ima vlažnosti nakon 2-3 godine, nikad još nisam naletio na neku od MX2, MX4, AC5 i sličnih koje se nakon godinu dana nisu "posušile".

Dell Precision M6800
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.3.2015 10:41 (darkydark).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
darkydark kaže...

Termalna pasta s vremenom izgubi "vlažnost" i onda imaš samo prah koji ne provodi toplinu, zato se bar jednom godine mjenjaju ove komercijalno dostupne termalne paste.

U pravilu sve provode toplinu bolje od onog što proizvođaći stavljaju, ali isto tako kraće traju. Dok tu i tam znam naletjeti na pastu proizvođaća koja još ima vlažnosti nakon 2-3 godine, nikad još nisam naletio na neku od MX2, MX4, AC5 i sličnih koje se nakon godinu dana nisu "posušile".

ne znam kako druge, no meni je antec formula bila preko godinu dana na procu i kad sam skinuo hladnjak, bila je "masna" kao i prvog dana

14 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...
darkydark kaže...

ne znam kako druge, no meni je antec formula bila preko godinu dana na procu i kad sam skinuo hladnjak, bila je "masna" kao i prvog dana

Eto znaci ima nekih komercijalnih koje zadrže viskoznost na duge staze, ide odma na listu za šoping za ekipu kojoj održavam laptope.

Dell Precision M6800
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice