Grijanje hard diska u laptopa?

poruka: 20
|
čitano: 9.041
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Je li normalno da se hard disk u laptopa jako grije? Znao je se i ugasiti par puta. Koje su normalne temperature diska?

Ako nije normalno, kako riješiti taj problem. Laptop je iz potpisa. Rado cu dati bilo kakve informacije koje su potrebne, ne bih želio da mi laptop rikne Osmijeh.

Ovdje bih nešto kao trebao napisati, jel?
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Za promjenu bi bilo dobro znat o kojim temperaturama govorimo. Nigdje nisi naveo.

World championships:7,GP started:250,GP wins:91,Podium finishes:154,Pole positions:68,Fastest laps:76,Points:1,369
Poruka je uređivana zadnji put ned 12.7.2009 16:42 (F1-IVO).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Trenutna je 48, a ne radim ništa što traži puno rada sa diskom.

Nemam puno iskustva sa laptopima, ali mislim da se ne bi smjeli gasiti ni pod kakvim opterećenjem.

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.7.2009 16:51 (Mr. Monster).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Imam i ja isti problem samo što se meni ne gasi ali su mi igrice nakon par minuta usporene - manje od 10 FPS-a

EVERYBODY LIES
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Gledao sam na nekim stranim forumuma da je nekima temp isto oko 45-50 stupnjeva. Sto se tice gasenja jel ti mozda nastimana opcija da ti se hard gasi nakon odredjenog vremena neaktivnosti? Razmisli i o kupnji nekog docka sa ventom.

World championships:7,GP started:250,GP wins:91,Podium finishes:154,Pole positions:68,Fastest laps:76,Points:1,369

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Sad ću ga na HD Tuneu izmrcvariti par puta pa vidjeti temperature.

EDIT: Uradio sam jedan bench na accurate, i poceo error scan, ali sam ga zaustavio na 22 GB jer mi je HD tune javi kritičnu temperaturu. Evo temperatura iz PC Wizarda

Voltage CPU : 1.21 V
ACPI Thermal Zone : 35.5 °C
  :
Processor : Thermal Diode
Intel Pentium (Core 1) : 35 °C
Intel Pentium (Core 2) : 35 °C
  :
Hard Disk Monitoring : S.M.A.R.T
Hard Disk ST9120822AS : 55 °C

Temperatura GPU-a je 60 °C,ali on je uvijek između 40 i 60 ovisno od posla.

Sve mi ostale temperature izgledaju normalno, GPU povišen, ali ova od diska ne bih rekao da je normalna

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.7.2009 17:19 (Mr. Monster).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

oj meni se isto tak zagrijavao na netbooku i znao se gasit netbook... sve u svemu nedugo nakon se pokvario.. na servisu su mi rekli da je hard otiso.. sreca da sam imoa na stolnom vecinu podataka...tak da razmisli da backupirash sve vazne stvari

zakleti amdowac! zeli propast svim megalomanskim kompanijama!

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
RE: Grijanje hard diska u laptopa?
Mr. Monster kaže...

Sad ću ga na HD Tuneu izmrcvariti par puta pa vidjeti temperature.

EDIT: Uradio sam jedan bench na accurate, i poceo error scan, ali sam ga zaustavio na 22 GB jer mi je HD tune javi kritičnu temperaturu. Evo temperatura iz PC Wizarda

Voltage CPU : 1.21 V
ACPI Thermal Zone : 35.5 °C
  :
Processor : Thermal Diode
Intel Pentium (Core 1) : 35 °C
Intel Pentium (Core 2) : 35 °C
  :
Hard Disk Monitoring : S.M.A.R.T
Hard Disk ST9120822AS : 55 °C

Sve mi ostale temperature izgledaju normalno, ali ova od diska ne.

debelo previsoka temperatura čak i za laptop. Moje 2 barracude u kompu su na 30-35c ovisno o opterećenju. Backupiraj sve što ti treba i nosi to na servis jer će na tim temperaturama brzo crknut...

I've seen things that you people wouldn't believe...
16 godina
neaktivan

Hvala. Izgleda da će morat novi disk u njega. Vidit ću još. Postoji li opasnost za ostatak laptopa?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Nema opasnosti za ostatak. Planut nemore Smijeh

I've seen things that you people wouldn't believe...
16 godina
neaktivan

u pravilu ne.al znas onu narodnu ak se griju muda nije ni k.. daleko.. jedna komponetnta stvara veliku toplinu u malom prostoru koji nema bas veliku mogucnost rasipanaj topline u okolinu..moze stradat chipset(citaj maticna,ovisi o rasporedu komponenti od lapa do lapa)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Meni radi na 58 stupnjeva trenutno.

Nije bas malo,ali nema nekih nuspojava osim sto nemogu bas predugo drzat dlanove na njemuSramim se

Temperatura Temperatura
...Scooter Tuning is not A Crime!!...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Nisu problem dlanovi.  Osmijeh Ne grije se toliko s gornje strane koliko sa donje i to točno gdje je kućište od diska. Je li moguće da se disk dodatno zagrijava od grafičke, iako mi se čini da ventilator koji hladi procesor hladi i grafičku? Temperature grafičke mi izgledaju normalne, između 45 i 65 stupnjeva.

16 godina
neaktivan

graficki cip je malen niej to ko disk kojei je masivan imas jednu dobru formulu iz termodinamike Q=mXcX(t2-t1) sve u svemu sto vise mase imas to ona ima vise topline to se teze toplina baca van..disk je nekih 30 puta tezi od grafe

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Da malo dignem temu iz pepela..

Ovako, imam problema sa grijanjem laptopa. Prvo je jako grijalo tipkovnicu pa sam mijenjao termalnu pastu i ocistio ventilator, ali to nije rijesilo problem. Bilo je bolje, ali ne skroz, pa sam primjetio da mi je najveće grijanje u području gdje je bio HDD. Znao sam mjeriti između 55-60 stupnjeva. Planirao sam ionako kupiti SSD pa sam mislio da će to riješiti problem, ali sad s novim SSD-om dok skoro nista ne radim je temperatura 53 stupnja, vidim da mi je kao blago upozorenje u programu za monitoring temperature. Znam da mi prijatelj na obicnom HDD mjeri nekih 36 stupnjeva pa me zanima jel bi trebao nešto poduzeti ?

Sad je hladnije u sobi pa je i bolja situacija, al ljeti ce sigurno sve ici par stupnjeva gore. Ventilator mi smanji za 2-3 stupnja, ali nista značajno. Kakva je temp na Vašim laptopima ? jel se trebam zabrinuti ?

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Grijanje hard diska u laptopa?
mb34 kaže...

Da malo dignem temu iz pepela..

Ovako, imam problema sa grijanjem laptopa. Prvo je jako grijalo tipkovnicu pa sam mijenjao termalnu pastu i ocistio ventilator, ali to nije rijesilo problem. Bilo je bolje, ali ne skroz, pa sam primjetio da mi je najveće grijanje u području gdje je bio HDD. Znao sam mjeriti između 55-60 stupnjeva. Planirao sam ionako kupiti SSD pa sam mislio da će to riješiti problem, ali sad s novim SSD-om dok skoro nista ne radim je temperatura 53 stupnja, vidim da mi je kao blago upozorenje u programu za monitoring temperature.

Ako je temperatura ispravno izmjerena, to bi značilo da je problem u konstrukciji laptopa pa previše topline prolazi preko diska/SSD-a.

Koliko ti je inače tipično zauzeće procesorskog vremena i koliko ti je opterećen disk? Noviji Windowsi, pogotovo od kad guraju defender, telemetry i sl. bezveze svako malo roštaju nešto po disku. Isto tako ako si naknadno skidao Windows Media Player, zna se događati da kad ga pokreneš bezveze se pokreće neki Windows Driver Foundation koji grozno rošta po disku.

10 godina
neaktivan

Ma laptop je slabo stvarno opterećen, ova mjerenja su očitana dok sam surfao netom samo sa otvorena 2 tab-a u Chromu. Na to se i svodi skoro korištenje tog laptopa.Temperaturu sam očitao sa Crystal Disk Info programom.  Problem je sto unazad 2 godine koliko imam laptop sam bio super zadovoljan i nisam ni pratio temperature dok stvarno nisam primjetio veliku promjenu pa od onda stalno gledam. Moj neki subjektivni dojam je da se nije grijao prije. A budući da je laptop, onda sam malo ograničen sa rješenjima. Nemam nikakve pozdinske programe, Media Player sigurno nisam ni upalio nikad

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
mb34 kaže...

Ma laptop je slabo stvarno opterećen, ova mjerenja su očitana dok sam surfao netom samo sa otvorena 2 tab-a u Chromu. Na to se i svodi skoro korištenje tog laptopa.

Nije u pitanju što ti radiš s laptopom, nego što laptop radi sam sa sobom.  Znači, kad otvoriš Task Manager, koliko ti je opterećenje procesora i diska? Ostavi kompjuter uključen 10 minuta pa bez diranja tipkovnice/miša provjeri ponovno.

Napisao sam inače ovo "Ako je temperatura ispravno izmjerena, to bi značilo da je problem u konstrukciji laptopa pa previše topline prolazi preko diska/SSD-a.". Nisam gledao - to bi bilo pod uvjetom da si laptop počistio od prašine i promijenio termalnu pastu. Pa eto - izgleda da je vrijeme za temeljito čišćenje laptopa i zamjenu termalne paste.

10 godina
neaktivan
mb34 kaže...

Prvo je jako grijalo tipkovnicu pa sam mijenjao termalnu pastu i ocistio ventilator, ali to nije rijesilo problem. 

To sam već pokušao i nije pomoglo.

A CPU je na 7%, Disk 0% nakon sto sam ih ostavio, temperatura 52 stupnja

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.10.2015 0:05 (mb34).
17 godina
moderator
mb34 kaže...
mb34 kaže...

Prvo je jako grijalo tipkovnicu pa sam mijenjao termalnu pastu i ocistio ventilator, ali to nije rijesilo problem. 

To sam već pokušao i nije pomoglo.

A CPU je na 7%, Disk 0% nakon sto sam ih ostavio, temperatura 52 stupnja

Onda sam očito nećeš ništa riješiti. Daj ga u neki servis, možda najbolje ovlašteni.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice