E, sad mi stvarno treba asistencija...

poruka: 22
|
čitano: 3.504
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Bog, ljudi. Dakle, planiram kupiti laptop kojeg namjeravam koristiti dulje vremena pa bi mi sad stvarno, kao što rekoh, trebala asistencija :-)

Ono što bih želio je da ekran bude veličine 17'' jer se dosta bavim grafikom, a smatram da je i puno ugodnije raditi na toj površini. Što se tiče aplikacija, uglavnom se bavim obradom fotografija (ponekad filma), grafičkim designom, obradom zvuka i komponiranjem. Zato bih želio neki laptop koji bi mogao stvarno adekvatno odgovoriti takvim zahtjevima. Fond kojim raspolažem je do 8.000 kn. Ja se baš i ne razumijem suviše dobro u karakteristike komponenti (uglavnom zdravoseljački gledam samo da su brojke što veće :-), ali sam naišao na ovu dolje navedenu konfiguraciju pa vas iskreno molim za mišljenje (jel to išta valja, jel grafička kakva itd.) i  za neki savjet može li se za te novce nabavit nešto bolje. Hvala unaprijed!

*HP 6820s KE273EA Core2Duo T8300 2GB 250GB 17'' WXGA+ ATI X1350 DVDRW WiFi BT V.B.+Office 2007 Ready

Core 2 Duo T8300 2x 2.40GHz •

2048MB (2x 1024MB) •

250GB •

DVD+/-RW DL •

ATI Mobility Radeon X1350 128MB max.384MB shared memory •

3x USB 2.0/Modem/LAN/WLAN 802.11abg/Bluetooth •

ExpressCard/54 Slot •

SD-Card Slot •

17" WXGA+ non-glare TFT (1440x900) •

Windows Vista Business •

Li-Ionen-Akku (6 Zellen) •

2.95kg •

Gotovina/Kartice:  7.855,00 kn

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

uzmi vise rama i neku bolju grafu inace je odlicno

It*s our destiny

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: E, sad mi stvarno treba asistencija...

Za obradu fotografija trebaš kvalitetan monitor, za obradu filma što brži procesor, kod obrade zvuka opet

što jači procesor, kod snimanja zvuka što kvalitetniji DAC-ovi na zvučnoj kartici, kod komponiranja vjerojatno

tražiš mogućnost spajanja nekakve klavijature MIDI-jem što opet traži zvučnu karticu sa ASIO drajverima

kako bi latencija kod sviranja bila što manja.

Naravno za sve te poslove dobro dođe što više RAM-a i što veći disk.

Procesor i RAM izgledaju OK, dodatni disk uvijek možeš dodati kroz USB, grafika za navedeno odgovara,

a o zvučnom čipu ništa ni ne piše.

Monitor tj. ekran - ne znam kakav je priznajem, ali valjda si pogledao sam kakav je.

Iskreno ne znam što bih rekao, razmisli, za te poslove osobno bih radije nabavio dektop.

Pozdrav

17 godina
neaktivan

Inače ljude ne odgovaram od njihovih nauma ali za sve postoji prvi put. Pišem ovo isključivo u dobroj namjeri pa molim suputnika da uzme u obzir ovo što pišem...

Za oba zadatka koja misliš izvršavati (obrada grafike i zvuka) ni pod razno se ne može preporučiti prijenosno računalo. Evo i zašto tako mislim:

Ako se iole ozbiljno baviš grafikom onda imaj na umu da niti jedan prijenosnik nema tako kvalitetan zaslon da bi udovoljio minimalnim standardima u vjernosti prikaza boja. Osim toga u radu s grafičkim alatima doći će do izražaja i sporost HD koji se na prijenosnicima najčešće vrte na 5400RPM (negdje i 4200RPM a jaako rijetko 7200RPM) tako da je obrada grafike na prijenosnicima vrlo upitna po pitanju učinkovitosti.

Što se tiče obrade zvuka -- reprodukcija zvuka na prijenosnicima je u najboljem slučaju očajna!!! Postoje mobiteli koji reproduciraju zvuk bolje nego 95% prijenosnika na našem tržištu. Za obradu zvuka treba ti sve samo ne zvučne kartice implentirane u prijenosna računala.

Stoga ako ti je namjera stvarno baviti se spomenutim radnjama molim te nemoj se zalijetati i za takve stvari uzeti laptop. Shvati ovo kao prijateljski savjet.

Inače laptopu koji si naveo obzirom na papirnate karakteristike nema se što prigovoriti, ali on kao niti bilo koji drugi laptop [makar on koštao i 20k kuna] nije namijenjen za obradu grafike niti zvuka.

Ne kažem da se to ne može odraditi na prijenosniku. To nikako. Ali iz tvog posta može se zaključiti da ćeš se najčešće baviti se obradom grafike i zvukom pa je zato bolje nabaviti računalo koje je barem donekle doraslo tim poslovima, kako bi svoj glavni posao  obavljao što ugodnije.

S druge strane ako si već u sebi donio odluku - što vjerojatno jesi - kupi brate, ali znaj da ćeš se sjetiti ovog posta [preko nekoliko puta :) ], a vjerojatno ćeš se prepoznati u mom potpisu.

Pozdrav

It may be that your whole purpose in life is simply to serve as a warning to others!!
17 godina
neaktivan

da da slazem se sa lupusom Nevinašce

Aj em IronMAn

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Da, molim te pojasni, bi li ti ovo bilo sekundarno računalo ili primarno. Ja se bavim profesionalnom obradom videa i sama znam koliko je važno da imaš dobar stroj na kojem možeš ugodno i efikasno radit. Ako ovaj laptop nabavljaš samo za korištenje u mobilnim situacijama onda dobro, ali ako misliš ozbiljno na njemu radit onda... nabavi stolno. Ne znam koliko se ozbiljno baviš navedenim poslovima ali ako provodiš više od par sati dnevno radeći ih, onda stvarno, nabavi si stolno, za navedenu cifru bi mogao sastaviti nešto bolje i prikladnije navedenim potrebama.

Što se samog laptopa tiče, za navedenu cifru je sasvim dobro, ali bi bilo super kada bi ga mogao, ako se odlučiš na kupnju, prvo isprobati, tj. uvjeriti se u kvalitetu ekrana. I pošto sama imam loših iskustava s HP laptopima, provjeri je li imaš garanciju na 1 ili više godina.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.5.2008 15:07 (manic).
17 godina
neaktivan

Slažem se s Lupusom da za imalo ozbiljniji rad s grafikom i zvukom laptop nedolazi u obzir...

Osobno imam HP Pavilion dv9500 sa C2D T7100 1.8GHz, 2GB RAM-a, dva 120GB HDD, GF8600M 256,bla bla i najlošijim 17" monitorom na svijetu što se tiče prikaza boja. Totalna katastrofa...

Uzeo sam ga čisto za prezentacije i iskreno mi je više dosta objašnjavanja klijentima da "ova" blijedo crvena boja je ustvari žarko crvena... aaaaaaaa GroArrr...

Eto, moje iskustvo s HP-om ali mislim da ni ostali prijenosnici nemaju baš puno bolji ekran (osim možda Dell-a)...

PS.  Ali zato stvara WoW efekt kad ga vidiš... Smijeh

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.5.2008 15:40 (brainiac).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Garanciju svakako provjeri,lap za grafiku je samo u zamjenskim situacijama,inače sve radim na lapima osim grafike i eventualno zvuka(sad će zlonamjernici reći-pa to je sve).Ali za poluprofesionalni rad i dobru grafiku je ok!Pogledaj IBM i Lenovo,sad su na akcijama a ja s njima imam dobro iskustvo,ako već želiš Lap.
17 godina
neaktivan

Ej, ljudi, doista vam hvala puno na savjetima jer su stvarno korisni i pametni. Da, zaboravio sam napomenuti (a ipak je važno) da taj laptop nije namjenjen baš primarno za taj posao. Desktop računalo je svakako puno bolje. Ali mislio sam imati neki prijenosnik koji će mi dobro doći kad nemam pristupa nečem suvislijem :-) A kako sam često u pokretu, nužno mi je imati laptop. Ja sam zapravo htio dobiti neki best buy koji će imati dobre hardwarske kvalitete i na kojemu će se laptopovski "nedostaci" za ove djelatnosti najmanje doći do izražaja. Eto, pa vas molim da mi date neki savjet u vezi toga. Neki dan sam naišao na nešto zbilja zanimljivo, naime u Sloveniji se prodaje neki čudan model (koji ima samo tamo!?) a kojemu pišu iste ove karakteristike (samo bez windowsa). Čini li se vama kao dobar izbor? Evo ovako kaže:

Osnovne tehnične lastnosti:
Procesor Intel Core 2 Duo T8300 (2.4GHz) 800MHz FSB 3MB Cache
Intel PM965 Chipset
Pomnilnik 2048MB DDRII (667MHz) do 4096MB - prosta reža
Trdi disk: 250.0GB SMART SATA HDD 5400rpm
Optična enota: DVD+/-RW enota, Light Scribe
Grafična kartica ATI Mobility radeon X1350 128MB
Zaslon 17'' TFT 1440x900 WXGA+ WVA
Modem 56k V.92, mrežna kartica 10/100
Baterija High Capacity LiON 6 Cell 
Integriran 802.11 a/b/g wireless Lan, Bluetooth
OS FREE DOS
Vmesniki: 3xUSB 2.0,1x RJ11, RJ45, VGA, 2xAudio, Express card 32/54 slot, SD slot
Dimenzije: 34.9x357x265
Teža: 2,95Kg 
Garancija: 1 leto

884,00 €

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
suputnik kaže...

Ej, ljudi, doista vam hvala puno na savjetima jer su stvarno korisni i pametni. Da, zaboravio sam napomenuti (a ipak je važno) da taj laptop nije namjenjen baš primarno za taj posao. Desktop računalo je svakako puno bolje. Ali mislio sam imati neki prijenosnik koji će mi dobro doći kad nemam pristupa nečem suvislijem :-) A kako sam često u pokretu, nužno mi je imati laptop. Ja sam zapravo htio dobiti neki best buy koji će imati dobre hardwarske kvalitete i na kojemu će se laptopovski "nedostaci" za ove djelatnosti najmanje doći do izražaja. Eto, pa vas molim da mi date neki savjet u vezi toga. Neki dan sam naišao na nešto zbilja zanimljivo, naime u Sloveniji se prodaje neki čudan model (koji ima samo tamo!?) a kojemu pišu iste ove karakteristike (samo bez windowsa). Čini li se vama kao dobar izbor? Evo ovako kaže:

Osnovne tehnične lastnosti:
Procesor Intel Core 2 Duo T8300 (2.4GHz) 800MHz FSB 3MB Cache
Intel PM965 Chipset
Pomnilnik 2048MB DDRII (667MHz) do 4096MB - prosta reža
Trdi disk: 250.0GB SMART SATA HDD 5400rpm
Optična enota: DVD+/-RW enota, Light Scribe
Grafična kartica ATI Mobility radeon X1350 128MB
Zaslon 17'' TFT 1440x900 WXGA+ WVA
Modem 56k V.92, mrežna kartica 10/100
Baterija High Capacity LiON 6 Cell 
Integriran 802.11 a/b/g wireless Lan, Bluetooth
OS FREE DOS
Vmesniki: 3xUSB 2.0,1x RJ11, RJ45, VGA, 2xAudio, Express card 32/54 slot, SD slot
Dimenzije: 34.9x357x265
Teža: 2,95Kg 
Garancija: 1 leto

884,00 €

Dobar je! Za te novce zapravo izanredan.
17 godina

Performanse su sasvim pristojne, pogotovo za laptop u tom cenovnom rangu, no moram se pridružiti onima koji su te savetovali da uzmeš desktop. Osim što je moguće dobiti (mnogo) bolje performanse za manje novca, ekran je ono što bi moglo biti mnogo veći problem! Prijateljica koja se bavi grafičkim dizajnom je nabavila monitor na svoju ruku i sad očajava jer, kako god ga podesila, ne može da izbegne da joj pojedine nijanse sive budu ljubičaste i sl (dobro, sad je diplomirala i zaposlila se pa će uzeti nešto bolje), a ni sa uslovno boljim ekranima nisi načisto jer često (osim ako se malo više ne isprsiš) ono što si uradio neće izgledati isto na monitoru i kada se odštampa. Takođe, retko koji laptop nudi nešto više od jednog priključka za mikrofon, tako da ovo verovatno nije najsrećnije rešenje ni kada je bavljenje muzikom u pitanju.

Ukratko, ako ti je baš neophodan laptop, teško ćeš dobiti bolje od onoga što si našao za te pare, no računaj da bi ti zaista valjalo da u nekom momentu dokupiš kvalitetan monitor koji ćeš držati tamo gde nejčešće radiš i na koji ćeš spajati laptop, kao i neku Express Card zvučnu. No ako možeš živeti sa desktopom, onda preporučujem neki quad core, mnogo RAMa (ne mora da bude najskuplji i najbrži, najvažnije je da ga ima dovoljno), monitor sa što vernijim prikazom boja i zvučna koja ima priključke koji ti trebaju. Ostalo po želji i mogućnostima.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

S obzirom da si spustio kriterije kao računalo za boravak na pustom otoku zvuči OK Smijeh.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
suputnik kaže...

Ej, ljudi, doista vam hvala puno na savjetima jer su stvarno korisni i pametni. Da, zaboravio sam napomenuti (a ipak je važno) da taj laptop nije namjenjen baš primarno za taj posao.

E hebi ga sad... ili jesi ili nisi. No dobro, ovaj zaokret me podsjeti na sljedeci vic/anegdotu:

Mjesto radnje: Bosna.
Došao čovjek kod brice na brijanje. Dok ga brico priprema, razgovaraju:

Brico: Priča se da se muškarci iz Sarajeva briju u hladnoj vodi!

Čovjek:  Jest, istina je. Evo ja sam od Sarajeva, pa makni tu vrelu vodu, ponesi hladne pa ćeš vidjeti!

Odgovara brico čovjeka, no ovaj se inzistira. Što će brico već donese hladne vode i počne brijati čovjeka.
Spočetka je čovjek trpio, no na kraju nije više mogao izdržati pa reče brici:

De ti malo ulij u to vrele vode, jerbo nisam ja baš iz Sarajeva nego malkoc dalje!

No dosta offtopica...
Ako je tako kako veliš u svom zadnjem postu onda biraj što te volja, nitko ti ne zna bolje od tebe što ti treba. Jedini savjet je da ne gledaš laptope s granacijom u trajanju od 1 godine. Dvije godine minimalno!! Trust me!

Pozdrav.

It may be that your whole purpose in life is simply to serve as a warning to others!!
17 godina
neaktivan

Ak' ima ekran kao KE161ES (jeftiniji brat blizanac), onda je katastrofa, pogotovo za obrade fotki...BTW. slabiji modeli 6820s imaju mono zvuk :)

17 godina
neaktivan

mislim da za te pare nema bolje, imam jedan takav, ima fenomenalnu tastaturu a za 17" ekran nije ni tezak, kuciste je prilicno cvrsto a nisam primjeio neko grijanje izrazeno. Ekar je prilicno ostar i ja preferiram nonglare varijantu i mislim da je to puno bolje ako ikako mislis raditi na tom cudu, performase su mu ok, nije za igranje ali eto ja sam na njemu vrtio prvi TW medieval  i naigrao se nekoliko sati vec sa medieval 2 nema govora o komforu.

Mislim da je to OK laptop

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

dvije riječi. macbook pro

http://www.apple.com/macbookpro/

djevice,padobranci i mineri griješe samo jednom!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

DA, MacBook Pro, ali čovjek je rekao do 8000 kuna a najjeftiniji u hrvatskoj je 16000 kuna

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Da,da, MacBook pro... to je za odlikaše :-)

17 godina

Prvo, ispricavam se ako ce netko biti uvrijeden mojim postom!!!

Iskreno smatram, posto je trenutno boom, poplava laptopa s cijenama od 3k do recimo 8k kN, da sve te masine, i jesu jedino masine, i mogu se koristiti kao pisace masine (elektronske bome), prijenosni DVD playeri, ili MP3 playeri, ili Internet kiosci, malo surfanja, malo mailova, malo rada u Office-u i to je to.

Daj baci gore malo neki malo zahtjevniji program i MRTAV je, spor do bola.

Moj stav je da dobar laptop kosta vise od 12k KN, i to je neki minimum za poslovan, profesionalan laptop.

Laptop za 8k je isto sto i desktop za 2k KN, jedina razlika je u tezini, ali lap ipak bacis ispod ruke pa ga pokazujes okolo, ono , vidi ja imam laptop.

Ovo je moje misljenje,    moji favoriti : Lenovo T61p ( u mom vlasnistvu), HP 8710w, Dell Precision itd, samo prave stvari.

Za primjer, na T61p sa 2 Gb ram, Quadro FX 570m 256MB, World in Conflict benchmark Average 45 fps, jako dobro za laptop.

Znam da vecina ljudi nema para za ovakve masine, ali to je gola istina.

Nema mi gorjed kad covjek dodje naruciti komp za 3.5k i kaze: ma za gledat filmove, slusat muziku, internet    i da se sin malo igra.

I ona sin ode kod frenda, ciji je stari lovator, a on ima komp sa    3 way SLI GF 9800 GTX i vrti sve od sale.

I tako nas mali junak uzme neku igru, donese doma, instalira, kad ono nula, nista, nema snage.

I onda se zali ocu, a ovaj u trgovinu, i pita, kako on moze, a ja ne???

A ono razlika u cijeni 15k ...

To je surova istina

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.5.2008 18:22 (hitman047).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ne znam zašto bi se netko osječao uvrijeđenim, kao što se nadam kako se ni ti nećeš osjetiti povrijeđenim ako te pitam za argumentaciju gornje tvrdje?

Naime:

1) besmisleno je za mašinu koja ima FX 570 grafiku raditi benchmark sa World in Conflict

2) koji to malo zahtjevniji program baci laptop na koljena? molim te imaj na umu kako je prilično besmisleno

pokretat programe za obradu videa pa i photoshop na laptopu - prvenstveno zbog monitora, a jednalp i CAD programe

3) ako kupiš laptop koji je OK za CAD onda si kupio nešto velike dijagonale i dobre matrice - što se samo po sebi skupo

onda ni RAM ni jači procesor nisu problem

4) nije da se u potpunosti ne slažem s tobom, ali nekakva osrednja mašina koja košta oko 6-7 tisuća kuna nipošto

nije Internet kiosk, a uostalom laptop još uvijek služi ili kao priručno (drugo ili treće) računalo, naročito nekom tko se služi teškom

artiljerijom od softvera - taj svakako ima pravu pilu stacioniranu na poslu ili doma (kako već tko može) ili kao glavno računalo

nekom tko i je piskaralo (bez uvrede, tu spadaju svi koji trebaju dokumente - ja sam isto većinom piskaralo)

5) ono kasnije oko desktopa je živa istina i to je nažalost tako, ali tako nije samo sa računalima - većinaljudi tako kupuje sve;

primjerice auto - glavno da je novi, neka malo troši, neka brzo ide, nek se lako parkira, da je dobar za putovanje,

da malo košta registracija i osiguranje, a toga nema

17 godina

Znam, slazem se s tobom 100%, ali samo sam htio vidjeti razliku izmedu moje FX 570, FX 4600 koju imam u desktopu i GF 8600 GT u drugom laptopu, nista drugo.

Sto se tice zahtjevnijih programa, samo sa izrekao moje misljenje na prvi post ove teme o kupnji laptopa:

Kao, za obradu fotografija, itd

Samo zbog toga sam ovo napisao.

Donekle se slazem s tobom, ali onda ovdje nadjes ekipu koja izdvoji 6-7k kuna i kupi laptop, a nakon toga pitanja, kako overclokirati, zasto je tako spor, jel mogu zamijeniti graficku i slicne ideje.

I ja sam isto piskaralo, vjerojatno kao i ti, ali zbog prirode mog posla ( oko 50% vremena koristion AutoCad ) sam morao kupiti malo jaci laptop.

Mislim da znas kako je raditi kad imas otoren Cad sa 10 nacrta, a svaki je 100-ak MB, uz to Outlook radi non-stop, jer mailovi dolaze neumorno,

i uz to jos moras napraviti specifikacije materijala u Excelu, plan izvedbe u Projectu, i naravno prezentaciju za sefa u PPointu.

Na poslu imam stvarno mocan komp( Dell Precision 690 workstation, Xeon inside, 4 GB ram, 250GB HDD + 2x500GB HDD, Quadro FX 4600 768MB, itd)

ali ponekad taj posao moras ponijeti doma, a za to koristim laptop i 5 eksternij HDD.

17 godina
neaktivan

Baš si piskaralo :)

Slažem se, nemam što nadodat.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice