Dobar dan
Spremam se na kupnju laptopa, i pošto nisam previše upućen na tom području, imam par pitanja. Surfajući webom, naišao sam na gore spomenuti model, Asus M70V i njegovog nešto starijeg (i jeftinijeg) brata M50V.
Specifikacije su i cijena (HGSpot):
Notebook ASUS M70VN- 7T005, Intel Core 2 Duo P8400, 17" WUXGA, RAM 4GB, HDD 640GB, DVD+-RW, nVidia GeForce 9650 GT (1GB), LAN, WLAN, Linux (8500 kn)
Notebook ASUS M50VN- AK015, Intel Core 2 Duo P8600, 15.4" WSXGA+, RAM 4GB, HDD 320GB, DVD+-RW, nVidia GeForce 9650 GT (1GB), LAN, WLAN, Linux (7700kn)
Laptop će mi trebati za faks, gledanje filmova, surfanje i sve to standardno, ali i igre tu imaju veliku ulogu, i stoga me privukao ovaj model, jer ima hrpu RAM-a i jaku grafičku. Pritom, ne mislim baš na neke uber nove pucačine, već me više privlače nešto starije igre (ali volim biti pripremljen).
Sad, za laika kao što sam ja, jedine razlike su u veličini zaslona, veličini HDD-a (mada mi je i 320 GB previše) i stavka kod procesora (P8400 i P8600 - što god to bilo). Prema stranici www.notebookcheck. net, ovaj stariji model, iako ima manji zaslon, podržava 1680x1050 rezoluciju. Novi model podržava samo 1440x900 iako je veći.
Dakle, za ove moje potrebe, da li se uopće isplati kupovati ovaj 700 kn skuplji model? Postoje li u istom cjenovnom rangu bolji laptop (uzimajući jačinu u obzir)?
Također, predstavlja li problem što je OS Linux? Kako u tom slučaju instalirati windows XP i poinstalirati sve potrebne drivere?
I još jedno pitanje koje je nevezano za ovo prije: Kakve su cijene laptopa u Njemačkoj u odnosu na ove kod nas? Isplati li se više kupovati laptope kod nas ili tako u inozemstvu? Pitam zato jer možda postoje komplikacije kod, primjerice servisiranja i sl.
Unaprijed zahvaljujem na vremenu, ispao je malo duži post nego što sam očekivao :)