Slike vaseg hardvera-Pitanja & odgovori izdvojena tema

poruka: 11.790
|
čitano: 1.705.925
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Slike vašeg Hardvera
12 godina
protjeran
Re: Slike vaseg hardvera-Pitanja & odgovori
picajzla0707 kaže...

ma zrno riže, isto kao i na cpu

mijenjao sam pastu na nekoliko grafa i funkcionira bez greške

EDIT:

uostalom, žrtvuj malo paste, stavi zrno riže stegni i rastavi da vidiš kako se raširila

kod razmazivanja uvijek postoji mogućnost da će ti ostati mjehurići zraka koje nećeš skužiti

Ovo je zapravo pametno sa "zrtvovanjem". Ma gledao te tech kanale i to bas ove sta raskapaju kartice na tjednoj bazi i svi razmazuju jer kao vazno je sve prektiti, ovo za mjehurice sam isto istrazivao i ne salzem se bas s time, al necemo sad ponovno pokretati tu zlu temu. 

11 godina
lav1000 kaže...

ako dovoljno staviš, jednoliko stegneš sve šarafe, mora funkcionirati

ja razmažem čisto da se ne dogodi da koji mm2 ostane nepokriven pastom

obrati pozornost na 2.00 minuti videa, to nećeš ni vidjeti da se dogodilo kad staviš hladnjak a nikako nije dobro za čip

zrno riže je više nego dovoljno da prekrije čip od grafe i siguran si da neće biti mjehurića

12 godina
protjeran
To s mjehuricima ignorirajte jer je totalno zanemarivo, kad vam se pasta prelije i zapece na okolne elemente cipa i nedaj boze malo jace to potegnete tokom ciscenja mozete samo stetu napraviti, gpu cip nema ihs na njega se pasta maze do 2-3mm do ruba tako kad pritisnete hladnjak ostatak se popuni do ruba, definitivno najbolji i najcisci nacin za gpu.lp
Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
9 godina
odjavljen
lav1000 kaže...

Glavas_ZG koji ti to model 1080 točno imaš?

Zotac GTX 1080 mini
https://www.zotac.com/us/product/graphics_card/zotac-geforce-gtx-1080-mini

war3_tft kaže...

Glavas_ZG 

Nisam nikad mijenjao pastu na kartici, ali koliko sam citao i gledao navodno bi se cijeli die trebao prekiti pastom da bi se izbjegla ostecenja tj u ovom slucaju da je tehnika razmazivanja bolja? Zrno rize je druga prica na IHS-u procesora jer se sami die nalazi na sredini i manji je pa ce pasta pod pritiskom prekriti cijelu povrsinu die-a, ali kod kartice ne mora znaciti da ce se rasiriti od ruba do ruba sto je navodno pozeljno. Molim za malo edukacije od onih koji su bolje upoznati u ovu problematiku. 

Na kartici doista treba prekrit cijeli die, zato se ne stavlja ''Zrno riže'' kao kod procesora nego se stavi veća količina, ili ako hoćeš ''jako veliko zrno'' tako kad pritisneš hladnjak. pasta se rašiti preko cijelog die-a.

Razmazivanje paste je po meni preporučljivo samo za paste koje su na bazi ''tekućeg metala''.

13 godina
neaktivan
Slike vaseg hardvera-Pitanja & odgovori

Kamikaza1600vti

Kolika ti je bila brzina okretaja ventilatora na arctic liquid 240 na 290x i pri kojoj okolnoj temperaturi si mjerio? Ja imam TRUE-a na r9 390 pa me zanima čisto radi usporedbe?

14 godina

Glavas_ZG

there goes your warranty

14 godina
protjeran
1BIT kaže...

Glavas_ZG

there goes your warranty

Ih, rijesi se to bez beda, nije problem nabavit nove nalje i vide za slucaj da ima tragova na njima ;)

16 godina
picajzla0707 kaže...
lav1000 kaže...

ako dovoljno staviš, jednoliko stegneš sve šarafe, mora funkcionirati

ja razmažem čisto da se ne dogodi da koji mm2 ostane nepokriven pastom

obrati pozornost na 2.00 minuti videa, to nećeš ni vidjeti da se dogodilo kad staviš hladnjak a nikako nije dobro za čip

zrno riže je više nego dovoljno da prekrije čip od grafe i siguran si da neće biti mjehurića

Evo ovdje nema

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.10.2017 13:32 (boxer).
14 godina
protjeran

Na velikoj jezgri/ihs-u zrno rize je losa metoda. Puno bolje viska paste nego manjka...

11 godina
boxer kaže...

Evo ovdje nema

sad ću malo picajzlati jer mi je i nadimak picajzla... 

tvoj video pokazuje sasvim drukčiji postupak, lik je stavio staklenu ploču od 20x20 centimetara na hladnjak i to vrlo pažljivo, bez imalo micanja - što je baš sa tako velikom pločom i lakše postići jer lakše kontroliraš pomicanje

sa manjim površinama kakve su proc i hladnjak to je teško postići, a najgore od svega je što ne vidiš što se događa ispod

pogledaj bilo koji video sa zrnom riže - sigurno nema mjehurića, dok ovdje postoji mogućnost - nisam rekao da ih ne možeš izbjeći ili da će uvijek biti, ali sa razmazivanjem ta mogućnost postoji, a što je najgore nemaš pojma ima li ih ili nema

također, ako se pojave mjehurići - pojavit će se i na sredini ihs-a, tamo gdje ih najmanje želiš

dok sa zrnom riže, ako i ostane nepokriven dio ihs-a, to će biti rubni dijelovi pod kojima ionako nije čip i koji se ne griju direktno kao što se grije dio pod kojim je čip

hoću reći, da je ihs i 20x20 cm a čip ispod njega 1x1cm, najbitnije je ohladiti onaj dio ihs-a koji naliježe na čip, za ostatak te boli kujac - zato je zrno riže zakon

EDIT:

evo ti slike deliddinga grafičke kartice, jasno se vidi da je ihs površinom bar duplo veći od samog čipa koji je ispod njega

čak s donje strane ihs-a nema nikakve paste na ovom dijelu okolo površine koja sjeda na čip, pa zašto bi onda bilo veze da s gornje strane mora biti od ruba do ruba 

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.10.2017 13:59 (picajzla0707).
14 godina
ansha kaže...
Ih, rijesi se to bez beda, nije problem nabavit nove nalje i vide za slucaj da ima tragova na njima ;)

hahaha vidi se tko je snalažljiv

13 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...
boxer kaže...

Evo ovdje nema

tvoj video pokazuje sasvim drukčiji postupak, lik je stavio staklenu ploču od 20x20 centimetara na hladnjak i to vrlo pažljivo, bez imalo micanja - što je baš sa tako velikom pločom i lakše postići jer lakše kontroliraš pomicanje

sa manjim površinama kakve su proc i hladnjak to je teško postići, a najgore od svega je što ne vidiš što se događa ispod

pogledaj bilo koji video sa zrnom riže - sigurno nema mjehurića, dok ovdje postoji mogućnost - nisam rekao da ih ne možeš izbjeći ili da će uvijek biti, ali sa razmazivanjem ta mogućnost postoji, a što je najgore nemaš pojma ima li ih ili nema

također, ako se pojave mjehurići - pojavit će se i na sredini ihs-a, tamo gdje ih najmanje želiš

dok sa zrnom riže, ako i ostane nepokriven dio ihs-a, to će biti rubni dijelovi pod kojima ionako nije čip i koji se ne griju direktno kao što se grije dio pod kojim je čip

hoću reći, da je ihs i 20x20 cm a čip ispod njega 1x1cm, najbitnije je ohladiti onaj dio ihs-a koji naliježe na čip, za ostatak te boli kujac - zato je zrno riže zakon

EDIT:

evo ti slike deliddinga grafičke kartice, jasno se vidi da je ihs površinom bar duplo veći od samog čipa koji je ispod njega

čak s donje strane ihs-a nema nikakve paste na ovom dijelu okolo površine koja sjeda na čip, pa zašto bi onda bilo veze da s gornje strane mora biti od ruba do ruba 

Ovisi o bazi hladnjaka, ako je puna klasična baza (što je i bolje) onda može tako kako si rekao ali ako je HDT npr. s 5 toplovodnih cijevi onda treba pokrit sav IHS. Inače ovaj IHS šta je Nvidia stavljala na gtx 400 seriju je totalna glupost jer se sa vremenom pasta sasuši i onda ga moraš maknuti.

11 godina
carmack kaže...

Ovisi o bazi hladnjaka, ako je puna klasična baza (što je i bolje) onda može tako kako si rekao ali ako je HDT npr. s 5 toplovodnih cijevi onda treba pokrit sav IHS.

nisam baš siguran da to ovisi o tipu hladnjaka

to bi možda vrijedilo da je umjesto ihs-a postavljen bakreni blok, pa da čip zagrijava cijelu površinu tog bakrenog bloka i da se temperatura najprije prenosi na blok i širi se njime, pa zatim na sve cjevčice

ihs je pretanak za takvo što i ako uspijevaš ohladiti onaj dio ihs-a koji direktno naliježe na čip, onda se ostatak ihs-a baš i ne stigne zagrijati da bi prenio toplinu na ostale cjevčice

zato na grafama koje nemaju direktni kontakt cjevčica imaš onaj bakreni blok, a ne tanku pločicu kakav je ihs

16 godina
picajzla0707 kaže...
boxer kaže...

Evo ovdje nema

Koja je to grafička kartica na tvojim slikama?

Moje grafičke nemaju IHS na GPU, hladnjak direktno naliježe na GPU. Tako da zrno riže više nije zrno nego mora biti veće da se pritiskanjem razlije na cijeli čip i onda se izljeva sa strana, dok razmazivanjem postižem sigurnu i uredniju pokrivenost GPU. Kako god bilo obje metode imaju svoje prednosti i mane, lično razmazujem, a balončiće ne vidim no vidim da si temeprature pale na 280x i 290 u nekim situacijama i do 10-tak C, čak nisam stavljao niti neku posebno dobru pastu (fabrička Scythe koju sam dobio uz cooler).

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
11 godina
Grafa je gtx 570, jedina za koju ima video deliddinga na yubito

da, ovo sto kazes sa cipom bez ihs-a si u pravu, nisam razmisljao - tu je bitno da pasta pokrije sve

ali ti mjehurice ionako ne mozes vidjeti bez stakla
16 godina

I šta sad možemo zaključiti?

Na CPU zrno riže, a na GPU razmazivanje.

11 godina
boxer kaže...

hahaha, u pravu si 

14 godina
protjeran
boxer kaže...

Na Threadrippera zrno rize, pun pogodak 

12 godina
protjeran
picajzla0707 kaže...
boxer kaže...

hahaha, u pravu si 

Kad sam ponovno naceo ovu temu prije par dana mislio sam si "oh no, what have i done", ali vidim dobro se zavrsilo i jos su ljudi koji su pratili mogli ponesto i nauciti. 

16 godina
ansha kaže...
boxer kaže...

Pa nije beg cicija, stavit ćemo 2 zrna riže.

11 godina
war3_tft kaže...

Kad sam ponovno naceo ovu temu prije par dana mislio sam si "oh no, what have i done", ali vidim dobro se zavrsilo i jos su ljudi koji su pratili mogli ponesto i nauciti. 

jbga, ne razmišljam i što je još gore - očito nisam dobro pročitao tvoj cijeli post

zadnje sam mijenjao pastu baš na gtx 570, dobio sam solidno niže temperature sa antec formulom (oko 15-ak stupnjeva, ako se dobro sjećam) i uopće mi izašlo iz glave da ima grafa bez ihs-a i da je tu bitno pokriti cijelu površinu

14 godina
protjeran
boxer kaže...
ansha kaže...
boxer kaže...

Prije 6 zrna, 2 stupca po 3 zrna...

9 godina
odjavljen
1BIT kaže...

Glavas_ZG

there goes your warranty

Nope, stavio sam plastičnu vrećicu na šarafciger kad sam skidao šarafe da ne dođe do ni najmanje ogrebotine.

ansha kaže...
1BIT kaže...

Glavas_ZG

there goes your warranty

Ništa se ne vidi, još sam se i dvoumio, no kad sam vidio kakva je pasta bila unutra suha i skurena, reko omg ...

16 godina
ansha kaže...

Prije 6 zrna, 2 stupca po 3 zrna...

Pa to je već rasipanje, može se komotno i razmazati.

12 godina

Jel nova pasta iste boje kao stara?

13 godina
Extrime kaže...
MVMe SSD 960 EVO M.2 Samsung 

Budem i ja krenuo tvojim stopama, 1 TB model mi je dosta za glavni PC (muzika i filmovi su na HTPCu), samo ja vjerujem budem uzeo PRO model zbog duže garancije, 

a i većega ukupnoga broja zapisanih podataka, tako da sljedećih pet godina sam miran što se tiče skladišta, uz još 16 GB RAMa se bude uklopio samo tako.

Znam da može netko reći da za manje ili iste novace uzmem još veći SATA kapacitet ili uštedim i uzmem postojeći, ali meni je osobno cilj riješiti se SATA kabela skroz.

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.10.2017 18:21 (Valentin17).
14 godina

X3M - molim te javi kakvi su ti Z200 zvučnici.

8 godina
protjeran

Meni su super.

8 godina
neaktivan
LogicusMPS kaže...

sasvim dovoljni

nista spektakularno da ces ostati zapanjen, ili da ce ti susjedi zvoniti da smanjis bass :)

za 15 kvadrata sobe u kojoj mi je komp su savrseni, dovoljno glasni i cisti visoki i srednji tonovi, bass se cuje zadovoljavajuce

MP3, youtube, twitch prijenosi turnira, kada sam lijen se dignut do TV-a poneka serija, sve 5 sto se toga tice

ako trazis zvucnike za igranje igara gdje ti zvuk pomaze kod otkrivanja pozicioniranja protivnika i slicno, onda nisu za to, ili ako si audiofil, mozes zaboraviti na HiFi, FLAC i slicno sto se muzike tice neces moci u tome uzivati sa ovim zvucnicima

cijena, minimalisticki dizajn, zadovoljavajuci zvuk, u tome cjenovnom rangu mislim da nema boljih zvucnika

nadam se da sam pomogao

14 godina
X3M kaže...
LogicusMPS kaže...

sasvim dovoljni

nista spektakularno da ces ostati zapanjen, ili da ce ti susjedi zvoniti da smanjis bass :)

za 15 kvadrata sobe u kojoj mi je komp su savrseni, dovoljno glasni i cisti visoki i srednji tonovi, bass se cuje zadovoljavajuce

MP3, youtube, twitch prijenosi turnira, kada sam lijen se dignut do TV-a poneka serija, sve 5 sto se toga tice

ako trazis zvucnike za igranje igara gdje ti zvuk pomaze kod otkrivanja pozicioniranja protivnika i slicno, onda nisu za to, ili ako si audiofil, mozes zaboraviti na HiFi, FLAC i slicno sto se muzike tice neces moci u tome uzivati sa ovim zvucnicima

cijena, minimalisticki dizajn, zadovoljavajuci zvuk, u tome cjenovnom rangu mislim da nema boljih zvucnika

nadam se da sam pomogao

Odlično, tako san nešto i mislia, a i gledan uzet. Ne želin da imaju basa, pošto ih staroj kupujen, jer trenutno nema nikakve zvučnike. Hvala!

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Slike vašeg Hardvera
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice