Kvaliteta DSL parice?
- poruka: 6.156
- |
- čitano: 1.677.989
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pozdrav. Evo nastavak situacije.
Jucer mi vrag nije dao mira i otvorio sam onu telefonsku kutiju na kuci da vidim kakvu je stanje unutra,posto smo iznajmili kucu i samo dragi bog zna kakvo je stanje. Primjetio sam kako plasticni dio zice ide preko bakrenog kontakta,te sam naravno to maknuo. Instantno mi je SN margina skocila na preko 12 i Line Attenuation se spustio na oko 20-25. Internet je bio stabilan cijeli dan i danas ujutro kad sam otisao na posao. Danas ujutro dok me nije bilo je dosao tehnicar sa novim routerom. Bila cura doma,pa rekla "Zasto ne,novi router nemozhe stetiti" . Usput su pogledali onu kutiju vani na cesti. Sad sam dosao doma i vidim tu kutiju otvorenu,na njoj su sa markerom napisani neki brojevi,pretpostavljam da su valjda jos neki radovi u tijeku iako su tehnicari otisli prije 4 sata,kaze mi cura. Meni je opet SN margina na 6. Sad cekam da vidim kad i dal ce se vratiti,pa cu detaljnije sa njima probati popricati. Internet je puknuo jedanput zasad. Ovo je stanje u routeru trenutno. Vidim opet veliki broj errora koji raste svaku minutu vise manje. Jucer je to sve vise manje stagniralo.
Eto,tolko od mene zasad. Pozdrav.
P.S. Zahvaljujem svima koji su odgovarali na moja pitanja,iz nekog razloga mi ne radi hvala i thumbs up tipka.

Da,eto,radno vrijeme je gotovo,nitko se nije pojavio. Ja sam otisao na cestu da barem pritvorim tu kutiju,sva sreca da je suncano vrijeme,jer da je kisa bilo bi veselo. Pokusavam ih zvati u tehnicku sluzbu,nitko se ne javlja i tako to. Meni je internet stabilan 3 sata vec,jedino te margine stabilno stoje na 6/6..sto mi je cudno posto je ujutro prije posla bilo oko 12...

Imam jedno pitanjce . Imam jednu tel. liniju. optima 03 paket jedan tel spajam preko splitera a drugi telefon direktno , kada tako spojim slika na tv mi trza a propusnost parice sa 21 pada na 10 . Ako drugi telefon isto spojim preko drugog splitera naravno anex a trebalo bi biti sve u redu . Zašto? molio bih kratko pojašnjenje , hvala
edit :iz one telefonske kutije ide kabal na tavan . tu se razvodi na 2 dijela sve je dosada bilo u redu odjednom čak i ako skidam torente slika mi trza na tv-u.

Pozdrav!
Imam problem sa propusnosti.
Prije je bila 23Mbps, a sada je 19. Pala je u zadnjih par dana.
Na H1 sam.
Do čega to može biti?
Pozdrav,
evo imam jedan problem koji me muci vec nekoliko godina. Kako ne zivim u gradu nego u selu imam internet od t-coma i dosta sam udaljen od centrale (zracna udaljenost je cca 4 km). Brzina:
http://www.speedtest.net/my-result/3575314112
Ova brzina je katastrofa i bili su tehnicari kod mene i rekli da ne mogu imati vecu brzinu. Moze li se bilo sta napraviti da dobijem vecu brzinu???
Daj parametre iz routera...

Ogromna gušenja i preniske margine. Jako loša parica ili si predaleko od centrale. Prijavi ovo....
I ja imam iste parametre u ruteru sto se tice zagusenosti linije Line att.59 i sn margin 6 db, udaljenost od centrale 4 km.
Brzina down mi je 2.8 ako se ruter sinhronizira po danu, ako kasno navece ugasim i upalim ruter onda dobijem 2. Zato probajte sada po danu ugasiti ruter,pa mozda brzina nesto poraste,trebala bi biti preko 2.
Ma prijavljivao sam ja to 100 puta i uvijek nakon mjesec dana dođe tehničar nesto napravi pa se brzina digne na 2.5 Mbit-a i to draje 1 sat i onda oped po 1.5 Mbit. Ja stvarno nemam ideje vise sta da radim. Sta se ne moze dodat nesto pa da se brzina poveca, novac ne igra neku ulogu (do neke odrežene mjere), meni je bitno samo da se brzina poveca na bilokakav nacin.
Bio je jednom lik iz t-coma i isli smo provjeriti ormarice od telefona i parice su izgledale dobro (nisu oksidirale ni nista slicno) ali smo ih svejedno zamjenili ali nije nista pomoglo.
Pozdrav,
Evo da i ja upitam za savjet vezano za liniju.
Podaci iz OpenWrt-a (Siemens SX763)
http://i.imgur.com/XHKwZ66.png
Kao sto je i vidljivo line attenuation je dosta visok, a s/n margin je relativno ok. Trenutno je linija jako stabilna (sa siemensom), dok sa ADB-om dosta cesto puca (sto je i ocekivano zbog losijeg modema).
Danas sam bio na tavanu i spojio router drito na dolazni tel. kabel (jer sam sumnjao u kvalitetu kucne instalacije), no dobio sam zanemarivo poboljsanje (atten. je bio oko 36.8, s/n je varirao isto oko 8.8/9 dB.
Sto bi reklo da su instalacije u kuci relativno ok. Takodjer sam pokusao bez splittera, no tu mi je attenuation cak i porastao na 38-39 dB. ???
Vanjski telefonski kabeli idu preko nekoliko kuca, pa tek onda na razvodni stup, a prije godinu/dvije mi se po zimi znalo desavati da sam imao ceste smetnje na tel. liniji i znao sam cuti tel. razgovore susjeda (preko cijeg tavana mi ide kabel).
Na prijavu smetnje t-com je samo zamijenio parice na kabelu, sto je donekle rijesilo problem (ako nista drugo bar vise ne cujem susjeda :d ). U kratkom razgovoru sa tehnicarima receno mi je da su parice dosta lose te da bih trebao podnjeti zahtjev da mi se linija izdvoji (znaci ukapanje dva nova telefonska stupa te provlacenje kabla od moje kuce drito do razvodne kutije koja je udaljena 40 metara od kuce), no naravno to se nikad nije realiziralo od strane t-coma.
Moje pitanje je dali ima smisla boriti se sa t-omom oko izdvajanja linije, tj. dali bi mogao dobiti kvalitetniju liniju, ili moram nauciti zivjeti sa ovakvom situacijom. Trenutno mi cak i brzina nije toliko problem koliko je ping (oko 34-38ms). Brzina koju placam je naravno 5-10Mbit.
Svaki savjet je dobrodosao. :)
Pozdrav,
Evo da i ja upitam za savjet vezano za liniju.
Podaci iz OpenWrt-a (Siemens SX763)
http://i.imgur.com/XHKwZ66.png
Kao sto je i vidljivo line attenuation je dosta visok, a s/n margin je relativno ok. Trenutno je linija jako stabilna (sa siemensom), dok sa ADB-om dosta cesto puca (sto je i ocekivano zbog losijeg modema).
Danas sam bio na tavanu i spojio router drito na dolazni tel. kabel (jer sam sumnjao u kvalitetu kucne instalacije), no dobio sam zanemarivo poboljsanje (atten. je bio oko 36.8, s/n je varirao isto oko 8.8/9 dB.
Sto bi reklo da su instalacije u kuci relativno ok. Takodjer sam pokusao bez splittera, no tu mi je attenuation cak i porastao na 38-39 dB. ???
Vanjski telefonski kabeli idu preko nekoliko kuca, pa tek onda na razvodni stup, a prije godinu/dvije mi se po zimi znalo desavati da sam imao ceste smetnje na tel. liniji i znao sam cuti tel. razgovore susjeda (preko cijeg tavana mi ide kabel).
Na prijavu smetnje t-com je samo zamijenio parice na kabelu, sto je donekle rijesilo problem (ako nista drugo bar vise ne cujem susjeda :d ). U kratkom razgovoru sa tehnicarima receno mi je da su parice dosta lose te da bih trebao podnjeti zahtjev da mi se linija izdvoji (znaci ukapanje dva nova telefonska stupa te provlacenje kabla od moje kuce drito do razvodne kutije koja je udaljena 40 metara od kuce), no naravno to se nikad nije realiziralo od strane t-coma.
Moje pitanje je dali ima smisla boriti se sa t-omom oko izdvajanja linije, tj. dali bi mogao dobiti kvalitetniju liniju, ili moram nauciti zivjeti sa ovakvom situacijom. Trenutno mi cak i brzina nije toliko problem koliko je ping (oko 34-38ms). Brzina koju placam je naravno 5-10Mbit.
Svaki savjet je dobrodosao. :)
Teško ćeš dobit puno bolji ping, najbolji koji sam vidio na ADSL2+ je bio 24-27ms i to na 200-250m od centrale.
meni ping prema ncvvo.hr (koristi se carnetov server u hr) je 16 - 17 ms na adsl 2+
A meni zna biti 12-15 na hrv. serverima (isto ADSL2+, 550m od centrale, line att. 8/10, SNR 18/20).
Sta meni se onda ne moze nikako povecati brzina ili??

Evo ovako nakon malo razmisljanja dosao sam do ideje kako povecati si brzinu do normalnih 4 Mbit. Kako zivim u selu i teren je dosta brdovit, imam jednog prijatelja (cca. 2 km zracne udaljenosti od mene) koji je blizu t-comove centrale i ima normalni net. Moja ideja je da kod njega stavim moj ruter i na ruter spojim yagi antenu (krov) koja ima jacinu da salje wifi signal tih 2 km. Kako imamo odlicno opticku vidljivost (jedino smetaju jedno par drveta ispred moje kuce) mogao bi si na krov staviti uređaj (neznam mu ime) koji prima wifi signal i pretvara ga u Ethernet koji bi isao do moga modema u kuci na kojega se mogu spojiti drugi kompjuteri (preko Etherneta) i odasilje wifi signal (jer znam da onaj izvana necu moci loviti na drugom kraju kuce). To je dosta ulaganja ali kako meni treba dobar internet pod svaku cijenu... Moje pitanje je hoce li sve to raditi i hocu li imati normalan ping jer dosta igram multiplayer paaa...
Hvala unaprijed.

To preseljenje znam kako cu izvest samo prije nego kupim svu tu opremu moram znati koliko ce se ping povecat i da li se moze nekako smanjit?

Ok, hvala.
Budem vidio pa javim.
nemogu opisati koliko jedva cekam da mi istekne ugovor s optimom, sad imam preko carneta opti tv i internet i dobijem 3 mbit brzine za 260 kn mjesecno...jel postoji koji operater da nije puno skuplji od ovog a da je brzina bar 4-5 mbit? nesto sam gledao vip i H1 telekom, ugovor mi istice taman u 12. mjesecu kad su akcije kod njih
Već 2 dana mi je pala brzina sa 10 mbps na 7.5. Resetirao ruter, zvao t com službu za korisnike, oni resetirali vezu i dalje ništa, brzina ista. Srećom imam 2 prnt scr sa različitim datumima, pa jel mi netko može objasniti šta se to desilo ???