Kvaliteta DSL parice?
- poruka: 6.156
- |
- čitano: 1.678.361
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore

E jesam glup, sad sam se sjetio da mi stara doma ima DSL radi posla.
Evo podataka.
Ping prema google.hr je nevjerovatnih 7ms?!
Najvise me zanima jel bi VDSL islo 100mbps.
Teško. Predaleko si od centrale.
1.6 km sam udaljen,propusnost 15Mb/s,da nije možda do oksidiranih izvoda ili nešta tako?
bok ljudi.
Trenutno sam na optimi i razmišljam o prelasku na h1 surf and call 20 paketu. Pitao sam ljude u optimi kolika mi je propusnost parice a oni su rekli 18.8 mbps u najboljim uvjetim,a inače 15mbps.
Gledao sam noise Margin, line Attenuation, output Power, i po tome sam u super uvjetima, a jedino me zabrinuo Maximum line rate.
Dali mi je 5900 kbps maksimum koliko mogu imati?
od HT-a 10 MB brzina
http://www.speedtest.net/result/3680873416.png
http://www.pingtest.net/result/103773752.png
bok ljudi.
Trenutno sam na optimi i razmišljam o prelasku na h1 surf and call 20 paketu. Pitao sam ljude u optimi kolika mi je propusnost parice a oni su rekli 18.8 mbps u najboljim uvjetim,a inače 15mbps.
Gledao sam noise Margin, line Attenuation, output Power, i po tome sam u super uvjetima, a jedino me zabrinuo Maximum line rate.
Dali mi je 5900 kbps maksimum koliko mogu imati?
Mislim da ti je to radi ograničenja trenutne brzine.
Pozdrav!
Moj prijatelj se želi prebaciti sa HT-a na VIP. Trenutno ima 20 Mb down / 1 Mb up paket. Realne download brzine su mu oko 18-19Mb. Nalazi se na području gdje dsl ide preko HT-ove parice, pa bi brzina trebala ostati ista i nakon prelaska na VIP.
No, pojavio se jedan problem. U VIP-u su mu rekli da mu ne mogu garantirati tu brzinu i kada prijeđe na VIP. Navodno je problem u HT-u. Iako HT može isporučiti tu brzinu, nije obavezan. Minimalno mora isporučiti 14Mb. Sve poslije toga je bonus.
Sve se svodi na milost i nemilost HT-a. Možda ne bude nikakvih problema, a možda bude dobio baš tu minimalnu brzinu.
I sad. Može li on nešto učiniti za slučaj da dobije samo minimalnu brzinu? Jer, problem u parici nije.
Dakle da objasnim kako prozivljavam krug pakla sa t-comom i pucanjem veze.
Dosao je prvi tehnicar u vezi pucanja neta svakih par sati, provjerio kable i rekao da je sve oke, da ce mi sa 10MB smanjit na 4MB pa ako je dobro, nema mi druge nego ostat na 4MB, ako i dalje puca, da ih opet zovem.
Naravno i dalje je pucalo, zvao ih, dosao drugi tehnicar i promjenio je samo zadnji kraj zice, od glavnog voda, koji ide u spliter, kao nesto su olabavile zice i to bi trebalo rijesit problem.
Usput, dok je on to promjenio ja sam pocupao kable iz PCa i MaxTVa i stavio nove UTP kable, takoder sam iz nekog ocaja promjenio i produzni kabl od struje.
I gle radi od jucer do danas, vidim ja veza vec traje 16 sati, proradilo sve i idem nazvat sluzbu da mi vrate natrag 10MB, prije par sati vratili i opet vrag puca svakih 2-3 sata -.-
.......
Prilozena slika prikazuje trenutno stanje, s tim da noise margin varira od 7.8-8.1 down (kad je bila veza na 4MB noise margin je bio oko 12.5-13)
Sta mi je ovdje radit, zvati i pomirit se sa 4MB brzinom ili zvati i da im kazem da promjene paricu ili kako to da prijavim?
Premalene margine... Trebalo bi vidjeti parametre na izvodu (ali su prelijeni) i tako eliminirati kućne instalacije. Ako je i na izvodu katastrofa, najvjerovatnije parica ne valja ili si jednostavno predaleko od centrale.
Premalene margine... Trebalo bi vidjeti parametre na izvodu (ali su prelijeni) i tako eliminirati kućne instalacije. Ako je i na izvodu katastrofa, najvjerovatnije parica ne valja ili si jednostavno predaleko od centrale.
A zanmljivo je to da sam koristio 2 godine 10MB brzinu do trenutnog problema koji se desava, zasto sada, previse novih ljudi su spojeni na centrali?
Iako dok je sada bio zadnji tehnicar rekao sam mu da bi ja 10MB i pitao da li bi to funkcioniralo, on je izmjerio sa onim svojim uredaom da kao bi, da bi jos ostalo i "lufta" , zato sam ja brze bolje nazvao i rekao da prebace na 10MB, no ocito tu nesto previse smrdi...
Ako bi vratio natrag na 4MB, da li bi se te margine vratile kako je bilo 12-13 i da li je to dobro onda?
Poštovani, budući da je moja situacija približna kao i na gornjem postu, možete li reći da li jedan od uzroka smanjenja margine može biti i povećanje brzine te dodavanje TV usluge. Prilažem stanje od prije (s 4 Mbps) i sadašnje stanje (10+TV). Barem sam takav dojam dobio na stranici 18.
Drugo pitanje je, što se može napraviti po pitanju margine budući da sam relativno blizu centrale? Doduše, još nisam imao nikakav kvar priznajem, ali koliko vidim, na graničnoj sam vrijednosti: 8. Da zovem HT, da sam pogledam neke spojeve...?
Hvala.
Plaćam 20 Mbit brzinu, ali dobivam oko 17, dok je ping 10 ms. Rekao mi je HT-ov tehničar neki dan da ću dobiti maksimalnu brzinu kad me prebace na VDSL što bi se trebalo dogoditi tokom ovog mjeseca. Mene sad zanima hoće li mi se ping smanjiti, povećati ili ostati isti na VDSL-u?
Evo, jučer su me prebacili na VDSL. Bili su isto popravili ovo sa 17 na malo više dok sam još bio na ADSL. Ping mi se povećao. Evo slika ako nekoga zanima;
Plaćam 20 Mbit brzinu, ali dobivam oko 17, dok je ping 10 ms. Rekao mi je HT-ov tehničar neki dan da ću dobiti maksimalnu brzinu kad me prebace na VDSL što bi se trebalo dogoditi tokom ovog mjeseca. Mene sad zanima hoće li mi se ping smanjiti, povećati ili ostati isti na VDSL-u?
Evo, jučer su me prebacili na VDSL. Bili su isto popravili ovo sa 17 na malo više dok sam još bio na ADSL. Ping mi se povećao. Evo slika ako nekoga zanima;
Jesi li zatražio prebacivanje na VDSL ili su te prvo oni nazvali i rekli ti da je ta usluga dostupna?
Gušenja su ti previsoka (attenuation rate). Moraju biti ispod 30. Na ADSLu si imao premalene margine i prevelika gušenja po jednoj grani. Ostavili su te na istoj parici koja je u lošem stanju.
Jesi li zatražio prebacivanje na VDSL ili su te prvo oni nazvali i rekli ti da je ta usluga dostupna?
Pa sam si citirao odgovor. Nisam dobivao punu brzinu i kad sam ih zvao rekli su da će me prebacit na VDSL i da ću onda dobiti 20 MBit. Isto tako su rekli, citiram, "VDSL je vrsta usluge koju ne dajemo na zahtjev korisnika, već je uvodimo gdje je, po našim procjenama, za to najbolje rješenje...".
Gušenja su ti previsoka (attenuation rate). Moraju biti ispod 30. Na ADSLu si imao premalene margine i prevelika gušenja po jednoj grani. Ostavili su te na istoj parici koja je u lošem stanju.
I što ja mogu učiniti po tom pitanju?
Kako se može prijeći na VDSL ? Uopće kakva je procedura oko toga, jel to T-com mora ugraditi na Dslamu (centrali) i to je to.
Jer trenutna situacija ADSL-a je jako loša u mome kraju, centrala jako udaljena od korisnika i brzine je 1 do 2 Mbit/s
Da li bi se onda ugradnjom VDSL-a dobila veća brzina.
Imam pitanje, bi li za nas koji smo po 3-4 km udaljeni od centrale zamjena same centrale pomogla bar za nekoliko mbita brzine, ili bi trebalo mijenjati samo žice od centrale do kuće? Ili oboje?
EDIT: I što možemo mi koji smo udaljeni 3-4 km od centrale učiniti da dobijemo veću brzinu od 4 mbit/s?
Jer mi nije jasno, prema podacima na routeru i ostalim podacima s raznih kalkulatora itd ja s 44 dB downstream attenuationa i 3.2 km udaljenosti mogu imati kojih 6-6.5 mbit/s, a ja inače imam 4.2 mbit/s, ali kad se upali maxtv dobivam 1.3 mbit/s.
Imam pitanje, bi li za nas koji smo po 3-4 km udaljeni od centrale zamjena same centrale pomogla bar za nekoliko mbita brzine, ili bi trebalo mijenjati samo žice od centrale do kuće? Ili oboje?
EDIT: I što možemo mi koji smo udaljeni 3-4 km od centrale učiniti da dobijemo veću brzinu od 4 mbit/s?
Jer mi nije jasno, prema podacima na routeru i ostalim podacima s raznih kalkulatora itd ja s 44 dB downstream attenuationa i 3.2 km udaljenosti mogu imati kojih 6-6.5 mbit/s, a ja inače imam 4.2 mbit/s, ali kad se upali maxtv dobivam 1.3 mbit/s.
Teško da možeš imati brzinu 6 mbit/s na udaljenosti od 3.2 km od centrale, oko 4 - 4.5 mbit/s je tvoja max. propusnost parice.
Jer ja sam 3.9 km od centrale i mogu dobiti max 3.3-3.4 mbit/s (58 db downstream attenuation) sve ovisi o zagušenosti, broju korisnika, stanje žica-kablova i izvoda u ormariću.....)
Znam jedan primjer gdje je udaljenost 3 km, 59 db downstream attenuation i ima brzinu 1.8 mbit/s, tako da podaci i tabele nekakvih izračuna padaju u vodu.
I što ja mogu učiniti po tom pitanju?
Ništa. Žali se ako ti veza bude pucala.
Kako se može prijeći na VDSL ? Uopće kakva je procedura oko toga, jel to T-com mora ugraditi na Dslamu (centrali) i to je to.
Jer trenutna situacija ADSL-a je jako loša u mome kraju, centrala jako udaljena od korisnika i brzine je 1 do 2 Mbit/s
Da, na HDFu u centrali te moraju prepucati na port na miniDSLAMu. Minuta posla. To je kada je sve ok. I VDSL modem. Dok u tvom slučaju...
VDSL za normalan rad treba imati idealnu liniju - margine preko 15, gušenja ispod 30 i ADSL attainable rate preko 18mbit. I tu je glavni zahtjev - ispod 1600-1800 metara udaljenosti jer na većoj jednostavno nema dovoljnu snagu za rad pri tim brzinama (tj., ne može ni DSL sinkronizaciju ostvariti). Tebi VDSL nemože ni teoretski raditi.
Udaljenost nije glavni faktor. Kvaliteta parice od centrale (porta) do tebe (utičnica) mora biti takva da može podnesti x mbit. Ti sa svojih 44 dB gušenja dobro da uopće imaš DSL. Brzina ti padne na 1.3 mbit jer ti MaxTV krade dio raspoložive (ukupne) brzine da bi radio. Dosta si daleko i loša ti je linija (možda je izvod u banani ili čak sam kabel). Zovi ih nek to riješe. Po mom iskustvu, imaš problem na nekom od spojeva (vjerojatno primar i/ili sekundar).
Kod mene u kući nije problem, sve moguće spojeve sam dodatno pričvrstio, a i susjedima je ista zagušenost. Problem je što su žice pred kojih 20-30-40 godina zakopane samo kao žice, koje ne idu po cijevima (bar koliko su meni lokalni mudraci rekli), i sad bi oni trebali kopati kroz polja i dvorišta i kud sve idu te žice, pod cestama itd. i naravno da im se ne isplati, a načelnik kaže da ne želi probleme da mu dvije godine kopaju po općini zbog jednog kabla, što isto stoji.
I jel sad to pošteno? U vrijeme dok drugi imaju 100 mbit, ja se tu borim za barem 2 s upaljenim maxtv-om.
EDIT: Gdje je taj spoj? Gore na stupu u onoj kutiji ili?
Da, na HDFu u centrali te moraju prepucati na port na miniDSLAMu. Minuta posla. To je kada je sve ok. I VDSL modem. Dok u tvom slučaju...
VDSL za normalan rad treba imati idealnu liniju - margine preko 15, gušenja ispod 30 i ADSL attainable rate preko 18mbit. I tu je glavni zahtjev - ispod 1600-1800 metara udaljenosti jer na većoj jednostavno nema dovoljnu snagu za rad pri tim brzinama (tj., ne može ni DSL sinkronizaciju ostvariti). Tebi VDSL nemože ni teoretski raditi.
.
Hvala na odgovoru, onda mi nema pomoći ni sa VDSL-om, jer meni je margina 6 - 7 db a gušenje 58.
Znaći ovih 2-3 mbit/s što imam to je to, i moliti se da tako ostane da se samo ne smanji još
Kod mene u kući nije problem, sve moguće spojeve sam dodatno pričvrstio, a i susjedima je ista zagušenost. Problem je što su žice pred kojih 20-30-40 godina zakopane samo kao žice, koje ne idu po cijevima (bar koliko su meni lokalni mudraci rekli), i sad bi oni trebali kopati kroz polja i dvorišta i kud sve idu te žice, pod cestama itd. i naravno da im se ne isplati, a načelnik kaže da ne želi probleme da mu dvije godine kopaju po općini zbog jednog kabla, što isto stoji.
I jel sad to pošteno? U vrijeme dok drugi imaju 100 mbit, ja se tu borim za barem 2 s upaljenim maxtv-om.
EDIT: Gdje je taj spoj? Gore na stupu u onoj kutiji ili?
Redom:
DSLAM -> (par žice, ranžirka) -> tvoj port na HDFu (ULL) -> (kablovi sa 32 para žica) -> razdjeljnik 1 -> [sad smo izašli iz centrale] (tel. kablovi sa 4 ili više parova) -> razdjeljnik 2 -> (tel. kablovi) -> razdjeljnik N ..... -> primarni izvod (da, kutija na stupu ili negdje u zgradi, obično prizemlje, HTT piše na njoj) -> (tel. kabel, 2, 4 ili 6 parova) -> sekundarni izvod (kutija na stupu kod kuće, na tavanu ili gdje već ili maleni spoj iznad vrata stana u 95% slučajeva) -> tvoje kućne instalacije (UTP kabel ili obični dvožilni tel. kabel) -> utičnica -> modem
Pošto kažeš da i susjedi imaju problema, za pretpostaviti je da je problem do primara tj., neki od razdjeljnika ili kablova na putu iz centrale (R1) ne valja. Ako ti je veza loša, imaš HAKOM i njihov HAKOMetar koji je pravovaljan za žalbe (brzina ispod isporučene, yadda-yadda...).
Moguće je da i port/DSLAM ne valjaju (Ericsson...). Ugl., žali se, zovi i gnjavi. Netko će kad-tad odustati i poslati nekog da riješi problem. Neka kopaju, za to su plaćeni (DTK je "njihov"...)
Hvala na odgovoru, onda mi nema pomoći ni sa VDSL-om, jer meni je margina 6 - 7 db a gušenje 58.
Znaći ovih 2-3 mbit/s što imam to je to, i moliti se da tako ostane da se samo ne smanji još
Gle, nisi jedini. Jedino što možeš je žaliti se na kvalitetu usluge, da saniraju taj kaos. U H1 da to prijaviš i da tehničar dođe na to, nebi ga pustili da zatvori nalog dok se ili ne riješi ili se ne ustanovi da je krivnja HTa (loši parametri na izvodu, H1/Optima/Iskon/tkogod to ne rješavaju, to je HTov problem, vidi odgovor gore...).
Dakle, da neke stvari dodatno pojasnimo... Za početak, jedan dijagram:
Pojašnjenje:
1. Crvena boja je POTS linija
2. Plava boja je ADSL linija koja ide na splitter (bitstream)
3. Žuta boja je ADSL linija na ULLu
4. Ljubičasta boja je VDSL linija
Tipična ADSL mreža u Hrvata (a i šire) se sastoji od par osnovnih komponenti: MSAN ("DSLAM" za POTS, običnu analognu telefoniju), DSLAM (za ADSL) i miniDSLAM (za VDSL) te korisničke (terminalne) opreme. Između je uglavnom kablovina.
Situacija 1 (POTS korisnik):
On je spojen na MSAN uređaj. Njegov signal putuje od MSANa do njegovog ULLa prvo 32 parnim kabelom do reglete. Tamo je ranžirom "prepucan" (prespojen) sa njegovim ULLom tj. vezom na telefonsku mrežu. Od ULLa kabel ide do prvog razdjelnika u centrali. Tu dolaze ULLovi od svih korisnika (POTS, ADSL, VDSL) i od tuda izlaze van prema stupovima i kanalima. Na putu do krajnjeg korisnika, taj signal prolazi kroz par razdjelnika (ovisno o odaljenosti i arhitekturi mreže, može ih biti samo par ili 50 i više komada) sve do primarnog izvoda. U slučaju kuća, to je obično kutija na stupu ili na cesti. Ako je riječ o stambenoj zgradi, obično se nalazi u prizemlju.
Od centrale do primarnog izvoda, tel. signal je putovao "običnim" debelim (16-32 para) kabelom. Ta relacija, centrala-izvod, je odgovornost i vlasništvo T-Coma. Korisnik nema ništa sa njom. Od primarnog izvoda do sekundarnog također putuje tel. kabelom sa 4-8 parica (ovisno o potrebi tj. broju korisnika). Tek na sekundarnom izvodu se razdvaja od ostalih korisnika. U slučaju kuća, obično bude na stupu ili tavanu u neposrednoj blizini objekta (ili na fasadi).
Od sekundarnog izvoda počinje korisnikova kućna instalacija koje je njegova briga. U slučaju našeg POTS korisnika, ide ravno od izvoda do utičnice pa u telefon. To je ok. A ADSL...
Situacija 2 (ADSL korisnik na bitstreamu - splitter)
Na dijagramu vidimo da naš bitstream korisnik svoj telefon i ADSL dobiva sa dva izvora (osim u nekim slučajevima ali nećemo u tolike detalje) - MSAN i DSLAM. Dakle, na centrali se nalazi (u HDF ormaru) isti splitter kao kod korisnika samo što je ovaj "obratno" spojen. Signal iz MSANa ide na phone, signal sa DSLAMa na modem ulaz a line ide u ULL i tako nastavlja put do korisnika kao i POTS iz prošle situacije (isti je put). Razlika je u tome što se dogodi nakon utičnice - taj signal koji smo spojili u jedan (MSAN + DSLAM) ponovno razdvajamo u POTS i DSL. Priča je poznata - jedan kabel iz utičnice u splitter, dva van iz splittera - jedan je telefon, drugi je DSL.
E sada, zašto je splitter potreban? Naime, da nema splittera, dizanje slušalice prekida DSL sinkronizaciju i telefon prolazi a DSL ne. Ako netko želi isprobati, može spojiti telefon na DSL na splitteru i trebao bi čuti jako tihi šum - to je DSL signal. Isto tako, ako netko ne planira koristiti telefon a ima splitter, može ga slobodno maknuti i spojiti DSL ravno u utičnicu - DSL će raditi. Možda čak i sa malo boljim parametrima.
Situacija 3 (ADSL ULL korisnik)
Za razliku od br. 2, ovaj korisnik ima telefon preko VOIPa - efektivno, DSLAM "glumi" splitter na jednoj strani a modem na drugoj. Put je isti kao i kod prva dva samo što nema splittera - telefon ide u Phone na modemu/routeru.
Situacija 4 (VDSL korisnik)
Ovaj sretnik nije na DSLAMu, već na miniDSLAMu ili nekoj sličnoj varijanti koja ne pušta ADSL već VDSL signal koji podnosi daleko veće brzine (oko 75mbit je max) nego ADSL sa svojih 20ak mbit. Kao i kod ADSL ULL korisnika, nema splittera niti ičeg nego VDSL putuje standardnom rutom do modema. Telefoni se spajaju na modem.
Situacija 5 (dodatna linija)
Ovo je situacija kada je ADSL ili VDSL korisniku potrebna dodatna linija za nešto što baš ne podnosi VOIP najbolje (alarmne centrale, npr.) ili jednostavno želi dodatni broj za fax, npr. Kako to ostvarujemo? Kao i kod bitstream korisnika, dodaje se splitter kako bi se poslao dodatni MSAN signal po liniji. Razlika je u tome što se u pravilu na bitstreamu koriste Annex B modemi i splitteri dok na ULLu Annex A. To je za ADSL sa dodatnom linijom. Na VDSL sa dodatnom linijom, ide Annex B splitter kod korisnika i na centralu.
Parametri linije:
Za normalan rad bilo koje od ove 3 usluge, moraju biti zadovoljeni neki uvjeti. Za početak, za normalan rad POTS linije, ne smije nigdje biti kratkog spoja ili prekida po jednoj grani (žici). U slučaju kratkog, korisnik će neprestano biti zauzet a kod otvorenog prekida, nema POTS signala uopće. Loši spojevi na razdjelnicima i izvodima i/ili utičnici mogu dovesti do šuma ili prekidanja veze.
DSL je malo veći problem. Osim što logično ne smije biti kratkog spoja niti prekida po jednoj žili, linija mora biti dobre kvalitete. Dakle, udaljenost manja od 4km, šum (Attenuation rate) manji od 30 dB te margine (SNR margin) veće od 10 dB kako bi se uspostavila DSL sinkronizacija. U slučaju prekida po jednoj žili, sync je i dalje moguć ali su vidljive jako malene margine (3-4) obično na uploadu i jako malena brzina na upu (100-300 kbit).
Visoki šum i malene margine mogu rušiti brzinu. Kako to riješiti? Pa, prekontrolirajte kablove i spojeve. Je li utičnica oksidirala? Je li neki od kablova ispao? Svaki spoj mora biti dobar i čist. Ako je do sekundarnog izvoda sve u redu, prijavite smetnju. Koji god da je operater, ako imate uslugu koja radi loše (učestalo pucanje i/ili malena brzina), to se mora riješiti.
VDSL je još osjetljiviji na smetnje i udaljenost. Moje pravilo je bilo manje od 2km, ADSL barem 15mbit, margine preko 12 te gušenja ispod 25 dB kako bi VDSL radio stabilno sa kakvih 20ak megabita.
Propusnost:
Želite veći paket kod svog operatera? Provjerite parametre linije. VOIP traži 1mbit, IPTV 4-8mbit. Dakle, netko sa 18mbit attainable ratea (ne gledati max DSLAM troughtput, to je samo koliko vam je pušteno, ne koliko realno dolazi do vas!) bi mogao imati sigurnih 10mbit interneta uz normalan rad VOIPa i IPTVa.
Ovo je napisano nabrzinu, budem još dodao...
evo i ja se borim sa njima ima sad već puna tri miseca
prije sam ima bez problema 18-19 mbita, no kako je vrime prolazilo tako su oni počeli nešto dirat
spuštali i dizali mi brzinu, spuste je na 10 dok ne primjetim, kad bi ih zva, isprike, evo vraćamo i dobijem 16 nazad
no, i sa tim sam moga živit, a onda ovo proliće
surfan i malo mi trzucka, naravno ne idem odma za tim, prošlo par dana, nije bolje, izmirim, i roleta. 6mbita
zovem tcom, oni ništa neznaju šta i kako i vrate m je na 14
dva tjedna bilo sve ok i opet isti schwanz, ja već podsvijesno davim ukućane na putu do telefona
isprike, pa neznamo nla bla, šta ću ja morat svaka 2 tjedna zvat za brzinu koju plaćam
a od 1.6 spektakl
po pola dana nema neta, pa ima 2 mbita, pa 6, ali uglanom katastrofa
one curke vele da će mi smanjit pretplatu, NE ŽELIM
ŽELIM 18-19 mbita ko šta sam i imao prije
i ta trakavica još i danas traje, s tim da dolazi lik ovaj tjedan, i rečeno mu je da mu nema kući dok ne bude sve tip top
još naravno, svaki put mene one curke, pa gospodine dali vam svijetli DSL lampica, svaki put sam to čuja, a lik je uletia siguran u sebe, a da vam ne gori utorrent
pa gdje se taki nalaze
to be cintinued....
prije sam ima bez problema 18-19 mbita, no kako je vrime prolazilo tako su oni počeli nešto dirat
spuštali i dizali mi brzinu, spuste je na 10 dok ne primjetim, kad bi ih zva, isprike, evo vraćamo i dobijem 16 nazad
jel moguće da gamad namjerno smanjuju brzinu starijim korisnicima kako bi mogli priključiti nove, odnosno da nam brzinu ograničavaju namjerno u ovakvim situacijama, pa ako prođe prođe
uzmi za primjer da imaš stotinjak korisnika sa takvom brzinom na nekom području i oni smanjuju svima, od tih stotinu se žali njih deset (ostali ili ne kuže ili im se ne da zahebavat) i onda dobiju dodatnu propusnost za nove korisnike, bez da moraju ulagati u infrastrukturu
Svi operateri to namjerno rade . Meni su redovno spuštali brzinu dok ja nisam počeo svaki dan zvat i bit dosadan i od tada ispod 4 mbit/s ne ide a imam ugovoreno 5 mbit/s.
jel moguće da gamad namjerno smanjuju brzinu starijim korisnicima kako bi mogli priključiti nove, odnosno da nam brzinu ograničavaju namjerno u ovakvim situacijama, pa ako prođe prođe
uzmi za primjer da imaš stotinjak korisnika sa takvom brzinom na nekom području i oni smanjuju svima, od tih stotinu se žali njih deset (ostali ili ne kuže ili im se ne da zahebavat) i onda dobiju dodatnu propusnost za nove korisnike, bez da moraju ulagati u infrastrukturu
navodno to program sam spusti čim ima nekih problema, ok ima smisla, ali ako ga program može sam spustit, bogami ga onda može i sam dignit
a i ovo spuštanje brzina u dalmaciji je liti više ka dobardan
previše apartmana, skužili su ljudi da moraju imat internet tako da ti je to liti najunosniji posao
sve se mislim da i ja iduće lito idem na najam bandwidtha, ionako ostanem bez njega a ovak mogu koju kunicu ubit
odo sad odvest pse u mračnu prostoriju do petka, malo sist iprid kuće i dvocijevku malo mzit i pazit