Sajt netindeks je sproveo istraživanje,ko koristi najbrži,a ko najsporiji internet.
http://www.netindex.com/download/allcountries/
Na vrhu liste su Južna Koreja sa 32,Latvija sa 23 i Litvanija sa 21‚mb/s.
Od zemalja Balkana kao i obično najbolja je Slovenija 36 na listi sa 7.5 mb/s.Nakon toga ide Makedonija (51 mjesto) sa 5.5 mb,pa Hrvatska (54 mjesto) sa 4.9 mb/s.
Nakon toga ide Crna Gora sa 3.8 mb/s i ona je 67 mjesto.
I nakon toga kao i uvijek u svemu uvijek smo zadnji Srbija i BIH.Srbija je 83 sa 2,6 mb/s,a BIH je 89 sa 2,4 mb/s. (Tu negdje).
Važi i napomenuti da smo mi BIH i Srbija u rangu sa nekim ultrazaostalim banana republikama za koje nisu čuli ni nastavnici geografije (Martiniqe ? Kajmanska Ostrva? Grenada?)
Ako nam je nama i vama za utjehu barem se neko razvio.Slovenija ima po tom pitanju bolji standard čak i od Ujedinjenog Kraljevstva,Španije,Italije..
USA,koja bi trebala biti div u ovome ima skromnih 9,8 mb.
Rumuni 9 na svijetu 19,3 mb /s :shock:
Bugari 11 na svijetu 17,1 mb/s je prosjek.
Najsporiji internet ima Zimbabve, 0.30 mb/s
To je pokazatelj gdje smo,šta smo i dokle smo stigli.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
poseram se ja na ovo istraživanje...samo toliko...jedna ghana i moldavija ispred italije?imaju 2 prikljucka od 10mbit vjerovatno neki mobilni i oni su ispred italije?ma daj molim te
Da. To je sve uvezi downloada. Ali neke ljude puno više zanima za upload (torrentaši :P ). Da te ispravim, mbps ti je mbit/s, a ne mb/s.
Na vrhu liste su Južna Koreja sa 18mbps ,Litvanija sa 13mbps i Litva sa 12mbps, a posljednji su Zimbabve i Libanon.
Od balkana, Slovenija prednjači na 20. mjestu sa 4.00mbps, Macedonija je 44. sa 1.48mbps, Bosna i Hercegovina 81. sa 0.81, Srbija 91. sa 0.71, a Hrvatska posljednja od ovih zemalja 95. sa 0.69.
I da se nadovežem na tvoj post; bugari 6. na svijetu 8,61 mb/s je prosjek, rumunji su 9. na svijetu 7,68 mbps.
Da. To je sve uvezi downloada. Ali neke ljude puno više zanima za upload (torrentaši :P ). Da te ispravim, mbps ti je mbit/s, a ne mb/s.
Na vrhu liste su Južna Koreja sa 18mbps ,Litvanija sa 13mbps i Litva sa 12mbps, a posljednji su Zimbabve i Libanon.
Od balkana, Slovenija prednjači na 20. mjestu sa 4.00mbps, Macedonija je 44. sa 1.48mbps, Bosna i Hercegovina 81. sa 0.81, Srbija 91. sa 0.71, a Hrvatska posljednja od ovih zemalja 95. sa 0.69.
I da se nadovežem na tvoj post; bugari 6. na svijetu 8,61 mb/s je prosjek, rumunji su 9. na svijetu 7,68 mbps.
Pa dobro,ja sam rapid premium pa me moj mizerni upload ne zanima
Ali zar je moguće da je jedna Rumunija,puna sirotinje a na ovom polju ovako razvijena?

imas jako krivu predodzbu o svijetu, ekonomiji, politici i zivotu uopce ako ti brzina internet konekcije u nekoj drzavi opisuje stanje razvoja iste.

imas jako krivu predodzbu o svijetu, ekonomiji, politici i zivotu uopce ako ti brzina internet konekcije u nekoj drzavi opisuje stanje razvoja iste.
Kada sam to rekao mislio sam na brzinu interneta ;)
Ma daj molim te...
Treća po redu je Andora?
A četvrta Aland Islands?
Koji fail od ljestvice ono...
ne kuzim sta vam nije jasno,kliknite na svaku zemlju na ljestvici pa cete dobiti objasnjanje kako su mjerili i kad su mjerili brzinu
a to sto su alandski otoci 5-i po redu ili sto je andora 4 nije nist cudno,male su zemlje imaju po par desetaka tisuca stanovnika imaju dobar bdp,
i nije veliki posao umreziti tako male zemlje
Naravno da je upload jako vazan za one koji cesto skidaju torrente.Ja koristim stranicu Partis.si(od susjeda slovenaca)i brzine su fenomenalne(dowload naravno 4/mbps)negdje maksimalno 430-480kbps) a bannali su me mnogo puta jer nisam uplodao.Brzina uploda mi je bila oko 25kbps sto je mizerno...i onda moram cekat par dana jer ta stranica pamti ip adresu da napravim novi acc..Inace veza od t-coma je preodlicna sto se tice igranja na netu (ping 20-50)na dobrim serverima..a upload...nemam se kay zalit tolko mi baka placa...xD