Vaš audio kutak izdvojena tema

poruka: 11.767
|
čitano: 2.763.430
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Savjetnik za izbor pc zvučnika, Koji media player kupiti?
2 mjeseca
Re: Vaš audio kutak

Izađeš malo iz budgeta i onom Fyne Audio zvučnicima nadodaš integrirac/dac

https://www.ronis.hr/integrirano-pojacalo-arcam-a15-crno/677773/product/

... i svemu tome nadodaš WiiM Mini streamer za dodatnih 100€.

11 mjeseci
Vaš audio kutak

e sad se već približavamo.... sviđaju mi se ovi veći zvučnici.

I Elac i Fyne.

Moram malo pročitati o oba. 

A što se tiče streamera, za wiim sam čitao da je lošiji od noda. ali ako sam dobro shvatio, važniji je dac nego streamer.

da ne zaboravim.... momci, hvala za pomoć i savjete. 

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 18:48 (tatekIV).

0 0 hvala 0
3 godine
goddard kaže...
Preporučam ti da pročitaš recenzije, a onda odeš poslušat KEFove sam, pa i Marantza. To nisu mali zvučnici, to su prilično velike mrcine sa 3 drivera. Slušao sam ih dosta velikoj prostoriji, preko 30 kvadrata, i činilo mi se da su zdenfani u tom prostoru. Uostalom, dosta skuplji R3 nisu ništa veći, samo imaju bolju kutiju i malo bolji niskotonac. Što se tiče "igračke" od 2 kile, svakako ju treba čuti da bi se donosio zaključak. U svakom slučaju, za taj budžet od 2,5 k eura, jedna od najboljih kombinacija. Slušna pozicija ionako ne bi trebala biti uza zid, ne znam kakva ti je točno konfiguracija sobe, al velika je šansa da Q Meta neće biti premali. Drugo što sam čuo da je povoljno, kvalitetno i može ispuniti veliku sobu je Vestlyd

Ajd malo više detalja o ovome ako imaš volje. Hvala.

3 godine
tatekIV kaže...

I Elac i Fyne.

A što se tiče streamera, za wiim sam čitao da je lošiji od noda. ali ako sam dobro shvatio, važniji je dac nego streamer.

Ovo je isto dobra prilika JBL L82 Black Edition.

11 mjeseci
Vaš audio kutak

e sada opet trebam malo pomoć iskustva.

za fyne kaže da je važno da su dobro upareni. 

za elac ona dva recenzenta kažu da je slabiji u bas području.

jeste vi imali ove konkretne zvučnike? kakva su vaša iskustva? koliko su te primjedbe opravdane? 

0 0 hvala 0
4 godine
Vaš audio kutak

Po specefikacijama Fine Audio ide nešto dublje, ali je pitanje koliko je taj bas definiran.

Elac im 8 drivera, od toga tri bass aktivna i 3 bas pasivna radijatora.

I duplo je teži zvučnik i duplo veće cijene.

Imao sa Elac FS 209.2 a susjed mi ima nove Elac Vela FS 409.

Oni oba idu do 30 Hz i imaju dobar bas.

1 0 hvala 0
2 mjeseca
tatekIV kaže...

I Elac i Fyne.

Kod WiiM Minija nije bitan njegov interni dac jer bi ga optikom spojio na eksterni.

4 godine
Vaš audio kutak

Ako si iz Zagreba, najbolje bi bilo da odeš u Audio Cinema Art i HD Multimedia poslušati navedene zvučnike.
Tako bi stekao neko slušno iskustvo, a tamo vjerojatno možeš poslušati i neke druge zvučnike.

https://audiocinema-art.hr/shop/fyne-audio-f502

Na donjoj slici je prikaz aktivnog bas drivera i iza njega pasivnog bas radijatora kod Elac Adante AF61.

Dakako da je kvaliteta DAC-a bitnija od Streamera, pa ako se uzima zasebni Streamer isti može biti i neki početni, a više uložiti u DAC.
Važno je da Streamer ima sve digitalne izlaze (Coax, optika, USB) da se lako poveže sa vanjskim DAC-om.

Poruka je uređivana zadnji put danas u 7:54 (analogni).

1 0 hvala 1
11 mjeseci

U blizini ZG sam. budem se zaletio. Jučer sam gledao onaj dućan multimedija. radno vrijeme im je vrlo neobično. 

4 godine
Vaš audio kutak

Nazoveš ih prije slušanja pa se dogovorite.
Po potrebi se i produži radno vrijeme.

Mi smo išli u Zg po Elac s jednim autom, pa nam zvučnici nisu stali unutra i vraćali se u Čk po drugi, a gazda nas je naravno pričekao, već dosta izvan radnog vremena.
Ne prodaje se svaki dan zvučnik od par K €.

Tebi trebaju zvučnici sa "velikim" zvukom (u okviru budgeta) i najbolje je da ih osobno čuješ.

Nakon slušnih probi ćeš lakše donijeti odluku.

2 0 hvala 0
16 godina
tatekIV kaže...

WiiM Pro Plus je jeftion a potpuno transparentanšto se tiće DAC-a i samim time ne može biti bolji ili lošiji u tom segmentu od bilo čega isto tako transparentnoga. Ostale WiiM streamere se puca na vanjski DAC, makar ne vjerujem da će itko čuti neku razliku među njima.

Deckard
13 godina
Posto ima doma poprilicnu prostoriju porilicna razlika ce bit zvuk u slusaoni kod hifi dilera i doma..to nekad zna bit dvosjekli mac..
E sad sto kupit kvalitetniji bookshelf dvisistemac ili “slabije” florstandere?!
AUDIOFIL
Moj PC  
1 0 hvala 0
4 godine
deckard kaže...
WiiM Pro Plus je jeftion a potpuno transparentanšto se tiće DAC-a i samim time ne može biti bolji ili lošiji u tom segmentu od bilo čega isto tako transparentnoga. Ostale WiiM streamere se puca na vanjski DAC, makar ne vjerujem da će itko čuti neku razliku među njima.

Što to znači "transparentan" ?
Da li to znači da je Wiim Pro Plus (glede DAC-a) zvukom isti kao npr. Eversolo DMP A8, Gustard R26 i sl ?
Ne bu išlo.......

A onoga Mernika @Amirma iz ASR nije vrijedno niti komentirati.....

Poruka je uređivana zadnji put danas u 9:26 (analogni).
8 godina

to je nekakav bandpass sub s pasivnim? zanimljivo.

moj vote je za nesto vecih gabarita, pogotovo kad covik ima mista, nego multi driver.

cak bi pogleda po njuskalu starinske 3 way, ako ih se moze otic probat jer znaju iznenadit, a uvik ima dobrih tj jeftinih ponuda npr:
https://www.njuskalo.hr/zvucnici/onkyo-sc-401-oglas-45274566
https://www.njuskalo.hr/zvucnici/zvucnici-marantz-p-1030-oglas-45285465
https://www.njuskalo.hr/zvucnici/coral-electronics-cx-7-l5-zvucnici-oglas-40590364

Poruka je uređivana zadnji put danas u 9:42 (dabar_solta_V2).
11 mjeseci

Hvala dabar... mislio sam da zvučnike koji su ispod 1000€ ne trebam ni gledati, ali budem malo pročitao o ovima koje si naveo. vizualno mi se budu dobro uklopili.
pretpostavljam da takvi zvučnici ne mogu baš imati linearnu karakteristiku... posebno u nižem spektru.

Poruka je uređivana zadnji put danas u 9:52 (tatekIV).
16 godina
Just Outlaw kaže...
goddard kaže...
Preporučam ti da pročitaš recenzije, a onda odeš poslušat KEFove sam, pa i Marantza. To nisu mali zvučnici, to su prilično velike mrcine sa 3 drivera. Slušao sam ih dosta velikoj prostoriji, preko 30 kvadrata, i činilo mi se da su zdenfani u tom prostoru. Uostalom, dosta skuplji R3 nisu ništa veći, samo imaju bolju kutiju i malo bolji niskotonac. Što se tiče "igračke" od 2 kile, svakako ju treba čuti da bi se donosio zaključak. U svakom slučaju, za taj budžet od 2,5 k eura, jedna od najboljih kombinacija. Slušna pozicija ionako ne bi trebala biti uza zid, ne znam kakva ti je točno konfiguracija sobe, al velika je šansa da Q Meta neće biti premali. Drugo što sam čuo da je povoljno, kvalitetno i može ispuniti veliku sobu je Vestlyd

Ajd malo više detalja o ovome ako imaš volje. Hvala.

Ako misliš na Q Concerto, čini mi se da ćeš teško negdje drugdje dobiti toliko kvalitetnih drivera za tu cijenu, kao ovdje, i u vrlo solidnoj kutiji. Možda stvarno jesu preambiciozni za 60-tak kvadrata, ali ja sam stekao dojam da mogu ići u vrlo veliku sobu. Mislim, ima u toj seriji i veći model za ne preveliku doplatu, ali meni se čini da je baš Concerto najbolje pogođen, i svojevrsni best-buy. Naravno, ima i drugih velikih zvučnika za tu cijenu, ali ja sam uglavnom primjetio kompromise kod takvih, ako je riječ o velikim kutijama sa puno drivera.

Inače, što se tiče rabljenih zvučnika, ja osobno ne bih davao velike novce za membrane koje su desetljećima obavljale mehanički rad, pod utjecajem vlage, suhog zraka i prašine. Mislim, pa i elektroliti procure nakon tolko vremena, kamoli da bi ovjesi i membrane ostali isti kao prvog dana. Ja sam svojevremeno obnavljao jedan kultni model, i to je i trajalo i bilo neizvjesno, jer je meštar jedva nacentrirao jedan koaksilajalac, pa je onda trebalo spuštat f sa nekim premazom, i tak svašta----da ne velim da kutija nakon brušenja i lakiranja nije ispala baš onak kako sam htio. Čini mi se da je primjerica AR koji je kolega postao vjerojatno rupa bez dna, gdje pitanje što se uopće da napravit a da praktički ne izradiš novi zvučnik, i to ako uspiješ pronaći prave dijelove.

Drugo, i još važnije - mislim da ti stari driveri nemaju što tražiti kraj modernih jedinica, posebno što se tiče visokotonaca. Jednostavno su današnji neusporedivo bolji. Tako da što se tiče SH, osobno bi išao na nešto staro par godina, isključivo ako je cijena dosta pala u odnosu na originalnu, a i onda bi dobro pogledao i poslušao kako uopće radi zvučnik, jel struže ili što slično.

Reporter: What is your ambition in life? Parvulescu: To become immortal, and then to die.
Poruka je uređivana zadnji put danas u 10:27 (goddard).
8 godina

fizicki je lakse vecem zvucniku dobit isti level basa nego manjem, jer mora manje "radit" unutra vanka, a sta manje radi zvucnik je linearnij, manji efekti power kompresije, blabla svasta nesto, mana vecih drivera je beaming/cone breakup/peaking ako se koriste pre visoko u frekvenciji, sta u pravilu nije slucaj s starinskim 3way jer imaju mid driver pa kidaju nize na bas driveru.

sigurno je tehnologija napredovala od onda, ali svejedno me tu i tamo nekakve starine za stotinjak eura iznenade, npr sebi ispred kompa imam neke totalno nepoznate i super su mi, samo sam mjenja u skretnici po dva kondenzatora zbog starosti, nista strasno.

btw evo 

malo cackanja po integriranoj d klasi, sweep, na male herce se vidi odakle dolazi sinus u analog input d klasi, video za ove sta se jos uvjek boje d klase.. zanemarite ringing hah ipak je prototip nepostojeceg proizvodjaca.

11 mjeseci
goddard kaže...

Ako misliš na Q Concerto, čini mi se da ćeš teško negdje drugdje dobiti toliko kvalitetnih drivera za tu cijenu, kao ovdje, i u vrlo solidnoj kutiji. Možda stvarno jesu preambiciozni za 60-tak kvadrata, ali ja sam stekao dojam da mogu ići u vrlo veliku sobu. Mislim, ima u toj seriji i veći model za ne preveliku doplatu, ali meni se čini da je baš Concerto najbolje pogođen, i svojevrsni best-buy. Naravno, ima i drugih velikih zvučnika za tu cijenu, ali ja sam uglavnom primjetio kompromise kod takvih, ako je riječ o velikim kutijama sa puno drivera.

misliš na ove/ovakve?
https://www.ronis.hr/zvucnici-kef-q7-meta-walnut-par/887660/product/

obzirom na veliku razliku u cijenu u odnosu na elac... mogu li im oni parirati? Pitam jer sam sada već pogubio... sve što čitam mi ima smisla, ali neke stvari se međusobno pobijaju.
znaš kako kaže izreka... ako ne znaš što valja, znaš što je skupo 

2 mjeseca
Vaš audio kutak

Velika soba, veliki zvučnik.

Ja sam isprobavao hrpu zvučnika, da bi na kraju zadržao B&O BeoVox 3000 na 4 Ohm. Papirnate membrane, dansko ugljeno drvo. Do sada niti jedan moderan i tehnološki napredan zvučnik mi ne da dobar zvuk kakav mi daje BeoVox 3000. I što je još najbolje i dan danas za te zvučnike postoji podrška u obliku dijelova i ostaloga.

Do tog zvučnika sam došao sa svim slučajno (besplatno i od susjeda) i nekoliko godina mi je stajao u odlagalištu stvari.
Iz čiste dosade sam ga povezao na pojačalo i od tad je to to.

Moj zvučnik je proizveden 1969-70 godine i nema tragova oštećenja membrana, ovjesa, žica, a susjed ga i nije baš čuvao i još ga je držao naopačke. Bas ide gore, a ne dolje.
I tko god ga čuje, ne vjeruje kako dobro radi.

Jedine preinake koje sam napravio da sam stavio banana utičnice, jer je taj zvučnik bio sa žicom od nekoliko metara, koja je imala jedva 0.7m2 i polakirao u bijelo jer je izvorna boja izbijelila.

Još sad tražim Beovox 2500 (visokotonci) koji idu na Beovox 3000 ako ima potrebe za njima. Ja bih ih stavio više zbog izgleda.

Tvrdim da ne stoji, da stare zvučnike ne treba kupovati. Mnogi su se iznenadili u pozitivnom smislu.

Moj PC  
2 0 hvala 2
4 godine
Vaš audio kutak

Ti Kef Q7 su ipak dosta lakša kategorija naspram Elac Adante.
I glede težine i veličine (količine) bas drivera i zapremnine kabineta, pa i cijene.

Poslušaj ti predloženo pa ćeš znati više.

1 0 hvala 0
2 mjeseca
Vaš audio kutak

Zadnji novi iz trgovine su mi ovi zvučnici i mogu se sakriti pred BeoVox-om.

https://www.ronis.hr/zvucnici-acoustic-energy-ae1092-walnut/462336/product/

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
tatekIV kaže...
goddard kaže...

misliš na ove/ovakve?

obzirom na veliku razliku u cijenu u odnosu na elac... mogu li im oni parirati? Pitam jer sam sada već pogubio... sve što čitam mi ima smisla, ali neke stvari se međusobno pobijaju.

Pa da, referirao sam se na taj model, ali nemoguće je reći kako bi se međusobno usporedili obzirom na hrpu faktora. U prvom redu u odnosu na prostor i pojačalo. Ta su dva zvučnika relativno slične koncepcije, jedino što je KEF bas-refleks a Elac ima pasivne membrane, što znači da traži jače i sposobnije pojačalo. Opet, u krajnjoj usporedbi to ne mora ništa posebno značiti. Elac je model kojeg više nema u katalogu firme, dakle, discontinued je, a KEF je potpuno novi model.

Nema boljeg savjeta nego da poslušaš sam - uostalom, pa ne kupuješ zvučnike svaki tjedan. To što sad izabereš slušat ćeš godinama, pa nema smisla da nešto kupuješ putem preporuke sa foruma, bez da sam prije poslušaš. To će ti svakako biti lakše ako kupuješ novo.

Dodajem još jedan prijedlog, čini mi se odlična cijena za dokazano dobar zvučnik, isto čini mi se linije koja se više ne proizvodi:

https://www.ronis.hr/zvucnici-revel-f35/489793/product/

Reporter: What is your ambition in life? Parvulescu: To become immortal, and then to die.
11 mjeseci
goddard kaže...
 Pa da, referirao sam se na taj model, ali nemoguće je reći kako bi se međusobno usporedili obzirom na hrpu faktora. U prvom redu u odnosu na prostor i pojačalo. Ta su dva zvučnika relativno slične koncepcije, jedino što je KEF bas-refleks a Elac ima pasivne membrane, što znači da traži jače i sposobnije pojačalo. Opet, u krajnjoj usporedbi to ne mora ništa posebno značiti. Elac je model kojeg više nema u katalogu firme, dakle, discontinued je, a KEF je potpuno novi model.

Nema boljeg savjeta nego da poslušaš sam - uostalom, pa ne kupuješ zvučnike svaki tjedan. To što sad izabereš slušat ćeš godinama, pa nema smisla da nešto kupuješ putem preporuke sa foruma, bez da sam prije poslušaš. To će ti svakako biti lakše ako kupuješ novo.

Dodajem još jedan prijedlog, čini mi se odlična cijena za dokazano dobar zvučnik, isto čini mi se linije koja se više ne proizvodi:

https://www.ronis.hr/zvucnici-revel-f35/489793/product/ 

Svakako sam mislio isprobati zvučnike prije kupnje, ali prije nego odem, moram uopće imati viziju što želim probati i imati neku suženu listu... jer kada uđem u dućan i krenu preporuke prodavača budu me izbacili iz kolosijeka. zato se pripremam prije toga :D
svakako hvala svima na prijedlozima.

p.s. ako ima nešto na što treba posebno obratiti pozornost ili poslovično izbjegavati, rado ću poslušati.

Poruka je uređivana zadnji put danas u 11:13 (tatekIV).
2 mjeseca
tatekIV kaže...
goddard kaže...

misliš na ove/ovakve?

Malo im je niža osjetljivost pa će ti trebati jače pojačalo, a to opet utječe na budget. Zaista... prouči malo onaj Fyne s njuškala... komad zvučnika, prilično osjetljiv.

11 mjeseci
Krellac kaže...

Malo im je niža osjetljivost pa će ti trebati jače pojačalo, a to opet utječe na budget. Zaista... prouči malo onaj Fyne s njuškala... komad zvučnika, prilično osjetljiv.

Budem. Još su i oni u igri....  jel ih ti prodaješ?

10 godina
Vaš audio kutak

A kako bi se ponasali
https://www.eliteaudio.hr/proizvod/evo-4-4/
U takvoj prostoriji?

1 0 hvala 0
4 godine
tatekIV kaže...

p.s. ako ima nešto na što treba posebno obratiti pozornost ili poslovično izbjegavati, rado ću poslušati.

Najviše pažnje posvetiti srednjetonskom spektru.

Mora biti jasan, rezolutan uz dovoljno detalja i dovoljno otvoren i nenaporan zvuk. 

Bas mora biti definiran tj. čvrst, kratak i bez bumijanja ili sl.

Visokotonski spektar mora biti jasan, ne kreštav i bez naglašenuh sibilanata (č,š,ž...).

Pozornica mora biti veća, sa primjerenom širinom i dubinom, izraženog fokusa i stereo separacije.

Vokali i akustički instrumenti moraju imati prirodan timbar, klavir dobar klang i sustain...itd...

2 mjeseca
Vaš audio kutak

Ovisi i kakvu muziku preferiraš.

Nisu svi zvučnici za svaku vrstu muzike, kao i DAC-ovi, pojačala i tako dalje.

I u tome leže zamke.

Moj PC  
2 0 hvala 0
2 mjeseca
tatekIV kaže...
Krellac kaže...

Budem. Još su i oni u igri....  jel ih ti prodaješ?

Ne... ne prodajem.

2 mjeseca
xarelto kaže...

A kako bi se ponasali
https://www.eliteaudio.hr/proizvod/evo-4-4/
U takvoj prostoriji?

Ništa lošije od ovih ovdje predloženih. Istina je da 60 kvadrata prostora ipak traži bolji zvučnik, ali onda ulazimo u drugi problem.

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Savjetnik za izbor pc zvučnika, Koji media player kupiti?
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice