Nikakav komp nije dobro spajati na DAC, bez obzira koji OS ima, jer gomila aktivne elektronike na maticnoj, diskovi, ... rade svoje. Zato bi svakome preporucio Raspberry Pi kao streamer, i npr RoPieeeXL OS, podrzava od Roona, do Apple Playa, Dlna, upnp, ... I jos ga spojis na linearni PSU, i eto ti jeftinog solidnog streamera!
A kako bi se onda danas snimala i producirala glazba?
i raspberry je komp, ko i svaki drugi streamer. nema veze ako ima linearno napajanje, isto ima na njemu par switching regulatora plus cpu koji je isto ogroman switching chip.
s raspberry pi neznam tocno koji model sam ima sitnih problema sa šumom kad sam ga koristi za rtl-sdr tj rtl_tcp lokalni server, van audio frekvencija je jos veci nered, ali ih je mozda lakse filtrirat. ima sam diy linearno napajanje za isti i to s litij baterija na regulatore, ne pomaže puno. na kraju sam brusilicom ispila rpi popola da mi ne padne napamet slucajno više s tim smecem gubit vrijeme u bilo kojem smislu. sad mi je stari x86 amd laptop bez ekrana u istoj funkciji napajan s switching 12v kineskim lošim wall wartom od par ampera koji ide u mali boost konverter koji je dodan na maticnu. puno manje problema zapravo nemam problema jer kad mi se razbila nedavno antena moga sam gain raspalit na max na fm frekvencijama bez smetnji i nisam mora baš taj dan ic popravljat. doduse na usb kabelu mi je mali choke s par turnova za common mode noise.
ima optika, ima aktivna usb izolacija, ima najbolje balansirana oprema, ili nekad dovoljno kupit usb kabel s dobrim chokom ili jednostavno samo presložit štekere i smanjit loop.
Da, sve je komp... Al ARM bazirani niskopotrosni mobilni hardver, u raznim streamerima i RPi, generira manje suma nego 500W PC sa 4080 RTX! Cak manje i od nekog Celerona.
Npr, Pi2AES streamer koji ja imam, HAT na Rpi 4, mjerno je odlican, Amir sa ASR bi dozovio extazu da ga ide testirat! Njegov USB (sa Rpi MB) i AES (sa HAT-a) out zvuce bolje od laptopa, cak i na moje nagluge usi!
Dal bi neki kvalitetni wal wart (iFi,...) bio isti/bolji/losiji od LPSU, nemam neke brojke i mjerenja, ja sam odmah uzeo LPSU cim sam dobio PiAES. Mislim da GoldenSound ima neka mjerenja na svom blogu.
Generalno mislim da je ok nac kompjuter sa sto manjim potrosnjom. Naravno da to ne ganartira cisti signal bez suma, al je predpostavljam vjerojatnost nesto veca. Jos uzmes neki uredjaj koji je puno ljudi probalo, odnosno testiralo i mjerilo, i eto solidnog DIY rjesenja.