Evo par dojmova, uhvatio sam kratko vremena na poslu:
Prvo, mapa kampanje izgleda puno bolje nego u Shogun 2, nekak prirodnije i življe. kampanje više nisu fokusirane, nego se vraćaju korijenima i sve to ima oblik prave grand strategije, što mi osobno jako odgovara.
Generali postaju bitna sastavnica, prije se moglo uzeti par jedinica i krenuti u akciju, sada toga nema. Sve jedinice moraju biti predvođene generalom. Broj generala je ograničen i ovisi o veličini carstva, također nove jedinice "nastaju" tamo gdje je genreal a ne u gradovima, pa nema onih duhih šetnji i čekanja da legije stignu na potrebno mjesto.
Jedinice imaju više kontrole poput forced marcha, mogu gradit svoje specifične objekte koje pomažu u borbi, vojska se može povući u šumu i čekati u zasjedi, a bitke su prava poslastica, grandiozne, lijepe ali i teže nego do sada. Treba malo više mozgati, a to mi je zadnjih godina jako falilo u igrama, tako ove promjene do sada obožavam, stvarno su pogodili.
Najjače mi je kad jedinice sa velikim štitovima prebace neprijatelja iza sebe pa ih onda pomoćne trupe iza jedno njih 5 pogodi kopljima, ili ludi grci i njihove hoplite ekipe, to treba vidjet... Kad se spusti kamera na razinu čovjeka, čuje se urlanje, vika, ako je pobjeda u pitanju onda nešt ko pobjedničko navijanje, ono ko u Troji kad se bore Hektor i Patroklo preobučen u Ahileja, stvarno za prezentaciju svaka čast.
Sve neprijatalje ne možete vidjeti od jednom na mapi ako vaši ljudi ih ne vide, pa uvijek postoji rizik od zasjede ako krenete full march pored šume.
Pomorske bitke su sada više akcijski orijentirane i brže.
Zamjerka je čekanje između turnova. Na mojem i5 3570k, 8 GB ram i GTX 660 Ti to traje obično oko minute. Ali ima dosta posla između turnova i po 10-20 minuta + bitke tako da to i nije tako strašno.
Politika, utjecaj senata mi nije baš najjasniji, al nisam se previše ni zamarao sa tim. Igram sa frakcijom Julija, a ima ih 3.
AI nije posebno loš, ista stvar kao i sa prošlim nastavcima, ne kužim zakaj hejtaju toliko. Nema nikakvih game breaking bugova.
Za vrtiti igru na visokim detaljima na FHD treba pila od kompa, posebno kad dođu masovne bitke, tada i 660Ti zna štucnuti ako su bitke baš ekstremne, npr. bitka 3 vojske za Rim.