Savjet pri overklokiranju procesora

poruka: 37
|
čitano: 9.033
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
pitanje

Pozdrav ljudi!!!

Radi se o AMD Athlonu64 3800+ (2400mhz) AM2, cool&quiet (45W mislim da trosi). Htjeo bih ga "malo" overklokirati putem BIOSA pa bih vas zamolio da mi kazete koliko bih smjeo ici a koliko mi preporucavate za siguran i stabilan rad? Strastveno koristim procesor, nikada nije ispod 100%, ako nije nesto od strane mene onda je BOINC tako da bih i minijaturne pomake primjetio.

Primjetio sam da mi je temperatura prilicno stabilna, nakon 24 sata na 100% opterecenja procesora temperature je striktno na 50 stupnjeva uz okretaje hladnjaka (koji sam dobio uz procesor) 1700 okretaja max, a ja sam cuo da taj hladnjak moze ici i do 3000 okretaja. Zato mi je palo na pamet da bi se to moglo malo i iskoristiti.

Na jednom forumu sam citao da podizanje frekvencije moze rezultirati određenim greskama u kalkulacijama BOINC-a pa me zanima je li to opravdana sumnja ili je netko "bubnuo"?

...Od ostalih komponenata imam:

2X1gb DDR2 800 Kingmax -RAM

MSI K9NNeo -Maticna

Gainward GeForce 7600GT GDDR3 -Graficka

500W Smartbox -Napajanje

250 gb Samsung SATA2 -Hard

...Znam da komponente nisu bajne u usporedbi sa vasima ali uzmite u obzir da je konfiguracije (osim memorije) stara preko godinu i pol dana a tada sam procijenio da je best-buy.

Hvala svima na savjetima i jos jednom pozdrav od mene! ;)

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.2.2008 22:44 (Luka).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

To ti nitko nemože reći koliko ga možeš dići.

Ja sam jednom imao X2 3800+ ali ne am2 nego socket 939.

Išao je do 3200mhz.

Kod tvojeg stvarno neznam ali možeš pokušati.

Podiži ga u kratkim koracima.

Obavezno skini Prime95 i testiraj.

Ja testiram oko 1 sat pa tek onda idem na više.

Ako postane nestabilan znači trebaš povisit struju koju proc dobiva(što ti mislim nije u cilju)

Sa strujom diže se i temperatura pa ćeš tvojih 50 stupnjeva vrlo brzo moć zaboravit.

Obavezno drži temperaturu na oku.

C2D@3360mhz,GA-P35-DS4,2GB DDR2 Kingmax@960mhz
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Savjet pri overklokiranju procesora
autorov komentar

Hvala na odgovoru.

A jel mi tko moze otprilike reci koliko bi ga on dizao? A pogotovo me zanima je li istina da overklokiranje moze rezultrati greskama u kalkulacijama, sto vi mislite?

17 godina
neaktivan

Overclocking je dosta 'pipljiv' posao i traži strpljenja i nešto znanja/iskustva, ukoliko se želi napraviti kako spada.

Realna potreba za njim u biti ne postoji, osim iz hobija ili čiste želje da se 'nabrije' makina, jer dobivene performanse nisu uvijek dostatne da opravdaju moguće posljedice.

17 godina
neaktivan
autorov komentar

Ma i 5% performansi meni znaci.

Imao sam ja starog Durona 1100, njega sam u biosu na 1200 podigao, nisam imao nikakvih osjetnih promijena u stabilnosti a u performansama mozda koji postotak.

Jel mi tko moze dati odgovor na postavljeno pitanje, dali postoji opasnost od pogreske u kalkulaciji u slucaju overklokiranja a pod tim overklokiranjem ne mislim dizat sa 2.4 na 3.4 recimo nego na sigurnije razine.

Hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Možeš očekivati nekih 2.6-2.8, sve ovisi o primjerku, tj batchu/steppingu procesora.

Inače u vezi tih bojazni oko ''kalkulacija''...imaš stress test programe koji testiraju stabilnost

OC-anog procesora. Ako se ruši, znači da je procesor nestabilan, iliti je napravio grešku u kalkulaciji.

► Intel Core 2 Duo E6750 (L719A782) || abit iX38 QuadGT || 2x1GB Crucial Ballistix PC5300 || XFX GF8800GT 512MB DDR3 || Western Digital Caviar 320GB AAKS || LG GSA-H66N || Corsair VX450W || Antec SLK3000B-EU ||
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Evo bio sam malo probao, prvo sam digao CPU FSB Frequency sa 200 na 205, tj. 3%, preko PRIME95 sam testirao 1 sat i nije bilo niakvih problema.

...Onda sam stavio FSB na 210, pri bootanju Windowsa mi se HARD DISK ugasio! Odmah sam se us*** pa sam odmah vratio na 200 pri resetiranju! :)

Onda je meni palo na pamet, posto imam MSI maticnu postoji i opcija "CPU dynamic overclocking", citao sam dosta o tome, mozda je bolje na taj nacin overklokirati, cini mi se sigurnije?

...Sve u svemu mene zanima da li ima jos kakav nacin za overklokiranje osim CPU FSB jer sam cuo da se podizanjem FSB-a utjece i na rad ostalih komponenti. A preko jumpera, ako je to jos moguce mi izgleda opasno.

Hvala svima na odgovoru!

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.2.2008 15:37 (Luka).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Da imaš Athlon 64 FX, onda bi mogao overclockirati i podizanjem množitelja procesora na veću vrijednost od tvorničke. Obzirom da nemaš, ostaje ti samo FSB.

Imaj na umu da podizanjem frekvencije sabirnice, a time i procesora, podižeš i frekvenciju memorije, pa ti je ona možda kočnica u cijeloj priči. To što ti se hdd odmah ugasio najvjerojatnije nije vezano uz samo podizanje FSB-a budući da si zaista malo modificirao takt. Da li imaš SATA ili IDE hard disk?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Imam SATA2 Samsung 250gb i nikada prije mi se nije onako ugasio.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Probaj ga prebaciti na neki drugi SATA konektor. Neki čipseti imaju problema sa zaključavanjem SATA sabirnice prilikom dizanja takta FSB-a. Drugim riječima, premda bi takt SATA sabirnice trebao ostati isti uz podizanje takta FSB-a, na nekim se čipsetima i to samo na pojedinim SATA konektorima, dizanjem FSB-a diže i takt SATA sabirnice.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Eventualno blesiranje SATA kontrolera se može dešavati ako si dizao PCI-E frekvenciju.
17 godina
neaktivan
Razer kaže...
Eventualno blesiranje SATA kontrolera se može dešavati ako si dizao PCI-E frekvenciju.
 To je to. Stavi PCI-E Frequency na 100 MHz i neće biti problema.

Intel Pentium E2160 | 1 GB Kingmax | Gigabyte N650SLI-DS4 | Leadtek WinFast PX8500GT | WD 40 GB i Hitachi 250 GB | Enermax SMFA 370W Noise Taker
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Evo prvo sam probao prebaciti na neki drugi SATA controler, podigao CPU FSB sa 200 na 210 i opet pri učitavanju Windowsa- ugasi se naglo hard i reset kompa.

PCI-E frekvenciju nisam dirao, po defaultu je. Mozda je trebam rucno namjestiti na neku frekvenciju? Ali opet pri CPU FSB namjestenom na 200 radi normalno a i na 205 nije nikakvih problema bilo.

...Da li ima netko jos kakvu ideju?

Hvala svima na odgovoru!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Luka kaže...

Evo prvo sam probao prebaciti na neki drugi SATA controler, podigao CPU FSB sa 200 na 210 i opet pri učitavanju Windowsa- ugasi se naglo hard i reset kompa.

PCI-E frekvenciju nisam dirao, po defaultu je. Mozda je trebam rucno namjestiti na neku frekvenciju? Ali opet pri CPU FSB namjestenom na 200 radi normalno a i na 205 nije nikakvih problema bilo.

...Da li ima netko jos kakvu ideju?

Hvala svima na odgovoru!

De pročitaj što sam napisao gore...

Intel Pentium E2160 | 1 GB Kingmax | Gigabyte N650SLI-DS4 | Leadtek WinFast PX8500GT | WD 40 GB i Hitachi 250 GB | Enermax SMFA 370W Noise Taker
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Evo gledao sam po BIOSU nema toga nigdje.

Ima nesto slicno pa cu tu navesti jer nisam siguran sta je i koje bi vrijednost trebale biti:

Hyper Transfer cnfiguration:  -SB to SPU configuration: AUTO

trenutna vrijednost mu je 800 a moze se namjestiti do 1600, najmanja 200.

PCI latency timer je namjesten na 64, tu uopce neznam sta da namjestim pa je pod default a moze ici od 32 do 248.

...Ima jos jedna stvar koju odmah idem probati a to je nesto otprilike Graphic adapter primary stalno stavi PCI a ja cu ga staviti na PCIe, mozda to zaje. sve!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

.

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.1.2011 23:09 (XPCBIT).

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Luka kaže...

Evo gledao sam po BIOSU nema toga nigdje.

Ima nesto slicno pa cu tu navesti jer nisam siguran sta je i koje bi vrijednost trebale biti:

Hyper Transfer cnfiguration:  -SB to SPU configuration: AUTO

trenutna vrijednost mu je 800 a moze se namjestiti do 1600, najmanja 200.

PCI latency timer je namjesten na 64, tu uopce neznam sta da namjestim pa je pod default a moze ici od 32 do 248.

...Ima jos jedna stvar koju odmah idem probati a to je nesto otprilike Graphic adapter primary stalno stavi PCI a ja cu ga staviti na PCIe, mozda to zaje. sve!

Jesi nadograđivao BIOS ploče? 
17 godina
neaktivan

Luka - Hyper Transpert stavis na malo manji 600 ili 800 čisto da te ne koči.

Ali kako je Denis prije rekao, to su zbilja minorni pomaci da bi uzokovali neka rušenja.

Ovaj dio ''Graphic adapter primary'' nema ama bas nikakve veze. To ti je samo da odaberes na kojoj sabirnice se nalazi graficka kartica

Ja imam PCI-E karticu pa je ostavljeno na PCI, nema nikakve veze.

I da digni si tu sabirnicu malo više. Bar nekih 220MHz, pa probaj.

► Intel Core 2 Duo E6750 (L719A782) || abit iX38 QuadGT || 2x1GB Crucial Ballistix PC5300 || XFX GF8800GT 512MB DDR3 || Western Digital Caviar 320GB AAKS || LG GSA-H66N || Corsair VX450W || Antec SLK3000B-EU ||
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.2.2008 17:35 (Razer).
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Nisam nadogradivao jer sam mislim da nije potrebno posto nije to jos toliko staro.

Probao sam namjestiti PCI-e i onda FSB na 210 i nakon ucitavanja windowsa se nije ugasio HD nego je bila crna, prazna slika, resetirao sam komp, opet je ucitao windowse i nakon ucitavanja prije welcome screen mi se pojavila popularna plava slika koja javlja gresku (ne pise u cemu tocno) i opet sam sada stavio FSB na normalu na 200.

...Kopao sam jos po BIOSU i naisao na par stvari koje bi mogle biti povezan pa cu ih izlistati ako tko zna kakve bi vrijednost trebale biti, bio bih mu zahvalan.

Necu vas jos dugo gnjaviti! ;)

CPU spread spectrum: Central (moze se namjestiti Down i Disabled

SATA spread spectrum: Enabled (da nije mozda ovo problem)?

PCI-e spread spectrum: Enabled (ili ovo)?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar
Razer kaže...

Luka - Hyper Transpert stavis na malo manji 600 ili 800 čisto da te ne koči.

Ali kako je Denis prije rekao, to su zbilja minorni pomaci da bi uzokovali neka rušenja.

Ovaj dio ''Graphic adapter primary'' nema ama bas nikakve veze. To ti je samo da odaberes na kojoj sabirnice se nalazi graficka kartica

Ja imam PCI-E karticu pa je ostavljeno na PCI, nema nikakve veze.

I da digni si tu sabirnicu malo više. Bar nekih 220MHz, pa probaj.

Hvala, idem sada to probati!

Cek mislis CPU FSB na 220? Mislis da nije riskanto ako se uzme u obzir da na 210 vec zaje****?
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.2.2008 17:46 (Luka).
17 godina
moderator
prihvaćeno rješenje

Stavi sve Spread Spectrume na Disabled.

E da, nadogradi BIOS prije nego što kreneš overclockirat. Pretpostavljam da već postoje 3-4 novije verzije za tvoju ploču.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar
Darude kaže...
Luka kaže...

500W Smartbox -Napajanje 

po ćemu si zaključio da je ovo BestBuy :)

Sta je toliko smece?:D

Nisam jedino napajanje znao procijeniti, a bilo je 206 kn prije god i pol a gledao sam po tome koliko je teska (vele da su teze bolje) a ova je bila medu najtezima, a i trgovac mi ju je preporucio! ...Mozda su ubacili malo olova da me zeznu! :D
...Sada vidim da mi voltaža jezgre ide od 1.32 do 1.36, neznam jel to dobro ili lose. Nikada mi se ne zamrzava pa rekoh dobro napajanje!

...Evo idem naci novi BIOS pa sve to probati, mozda i uspije! Hvala svima.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nije sve u težini...

Reci koliko dotično ima watta na 12v railu?

17 godina
neaktivan
autorov komentar

12V1--> 16 A

12V2--> 18 A

...za wate ne znam gdje mogu vidjeti, nisam znao niti da se to moze znati. Ako mi kazes kako da to vidim, pogledat cu, sada i mene zanima! :)

17 godina
neaktivan

Čini mi se da to sr... ovaj, napajanje ima 100W na 12V railu

17 godina
neaktivan
Luka kaže...

12V1--> 16 A

12V2--> 18 A

...za wate ne znam gdje mogu vidjeti, nisam znao niti da se to moze znati. Ako mi kazes kako da to vidim, pogledat cu, sada i mene zanima! :)

Vidi koliko piše da je max opterećenje 12V linije, samo ti vidi koliko ima ampera ( W = A*V )
17 godina
neaktivan
autorov komentar

A cuj, napajanje 100% nije medu boljima ali sve mi radi bez ikakvih problema. Znam kada mi je prijatelj kupio GeForce 7600 ali AGP koja je zahtijevala dodatni konektor da mu nije htjela raditi a na kraju se ispostavilo da je imao na toj 12V svega 12 ili 14 A, a ona je zahtijevala 16A.

Zato ja kazem da je moje napajanje OK.

Ali nisam napravio topic zbog napajanja nego overkloking problemi, evo bas sam skinuo novi BIOS idem vidjeti kako ce sve raditi!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pa možda ti baš napajanje radi probleme prilikom OC-anja Belji se

Makar nije to to...PCI-E frekvencija tebe zeza, točnije to što ti se i SATA kontroler overclocka skupa sa svime ostalim...Ali rekao si kako ništa nisi uspio naći...hmmm...nije valjda kako matična nema PCI-E lock X-D

0 0 hvala 0
17 godina

a da ti konačno updateaš BIOS?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Neznam koliko će vama ovo imati smisla, ali i ja sam imao sličan problem na svojoj strojki, i nakon što sam malo podigao napon memorije sve je u redu radilo. Probaj podignuti napone memorije za +0.050 ili +0.100
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice