Overclocking Intel Sandy Bridge procesora izdvojena tema

poruka: 1.339
|
čitano: 244.164
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Overclocking Intel Sandy Bridge procesora
infeqt0r kaže...
GoodAngel kaže...

Jedno pitanje za nekog tko si je clockirao i5-2500K na 4.4Ghz, za koliko mu se u postotku povećale performanse u igrama može u postotku rečeno(10-15% ili više?). I temperatura pri loadu, dal je extremno skočila ili je u granicama normale.

Evo posto sam ga svjeze clockao mogu ti reci da mi se recimo u MW3 na max postavkama FPS povecao s nekih 70-80 na jedno 120. Prije sam imao i5-650. Digao sam ga na 4.0 GHz sa stock coolerom i temperatura ne prelazi 52 stepena nakon sto igram BF3 i CoD satima.

Ček, tebi se povećao FPS nakon stock i5-2500K 3,3GHz sa 70,80 na 120 nakon što si ga clockao ili je bio 70fps-a sa starim procom? Jer mislim da nema teorije da dobiješ toliko ubrzanje samo dizanjem sa 3,3GHz na 4,0Ghz...

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein
14 godina
neaktivan
infeqt0r kaže...

Naravno, uz adekvatno hladjenje ako mislis ici preko 4.5 GHz. Evo ja sam takodjer po preporuci forumasa stao na 4.0 GHz jer jos uvijek imam stock cooler, nije mi ni potrebno vise zasad. Tako da bih ja clockao taj Ivy odmah u startu kao sto sam i ja svoj. Ja sam uglavnom osjetio boost, narocito mi je dobrodosao u BF3 posto sam s dualca presao na quada. Ne znam koji proc i grafu sad imas pa da ti mozemo reci hoce li biti nekog boosta kupovinom novog koji si naveo.

Pa trenutno imam AMD Phenom 2 X 6 1090T, grafa mi je PoV-560Ti. Hlađenje će mi vjerojatno bit Mugen3, možda neko drugo ako nađem bolje za te pare, al vjerojatno ću njega uzet.

AMD Phenom II x 6 1090T
14 godina
Overclocking Intel Sandy Bridge procesora

Ne isplati ti se prijeci sa tog Phenoma II X6 kad je i on zvjerka, nista neces osjetiti prelaskom na I5 2500K.

clock2much

2 1 hvala 0
14 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

Ne isplati ti se prijeci sa tog Phenoma II X6 kad je i on zvjerka, nista neces osjetiti prelaskom na I5 2500K.

Ne mislim prijeć na i5.2500K, nego na i5.3570K. A mislim da će to bit proc osjetno jači od mog trenutnog, barem za 20 posto. Što i nije zanemarivo, a sad na koliko će se dat klockat, pa pretpostavljam da im ne bi trebao bit problem doć do 4.40Ghz jer su fixirani na 3.40Ghz. Povećanje takta za 1Ghz, bi trebalo bit izvedio i za njih podnošljivo, odnosno stabilno.

AMD Phenom II x 6 1090T
14 godina
neaktivan
GoodAngel kaže...
zoharbizo kaže...

Ne mislim prijeć na i5.2500K, nego na i5.3570K. A mislim da će to bit proc osjetno jači od mog trenutnog, barem za 20 posto. Što i nije zanemarivo, a sad na koliko će se dat klockat, pa pretpostavljam da im ne bi trebao bit problem doć do 4.40Ghz jer su fixirani na 3.40Ghz. Povećanje takta za 1Ghz, bi trebalo bit izvedio i za njih podnošljivo, odnosno stabilno.

Prelazak na Ivy Bridge platformu trazi kupovinu procesora i maticne (a kristalna kugla mi govori da ces i RAM mijenjati). To ce te (bez RAM-a) doci 3000-3500kn. U igrama ces (velikoj vecini igara koje su vise GPU zahtjevne nego CPU) dobiti vrlo malo. Ako su igrace performanse ono sto trazis najpametnije bi ti bilo za puno manje love kupiti jos jednu graficku (koje napajanje i koju maticnu trenutno imas?) ili prodati tu graficku dok se za nju moze dobiti pristojna lova i ici na jacu (HD7950-GTX670). Manje ulaganje, puno bolji rezultat u igrama.

14 godina
neaktivan
Pero Dinamit kaže...
infeqt0r kaže...
GoodAngel kaže...

Jedno pitanje za nekog tko si je clockirao i5-2500K na 4.4Ghz, za koliko mu se u postotku povećale performanse u igrama može u postotku rečeno(10-15% ili više?). I temperatura pri loadu, dal je extremno skočila ili je u granicama normale.

Evo posto sam ga svjeze clockao mogu ti reci da mi se recimo u MW3 na max postavkama FPS povecao s nekih 70-80 na jedno 120. Prije sam imao i5-650. Digao sam ga na 4.0 GHz sa stock coolerom i temperatura ne prelazi 52 stepena nakon sto igram BF3 i CoD satima.

Ček, tebi se povećao FPS nakon stock i5-2500K 3,3GHz sa 70,80 na 120 nakon što si ga clockao ili je bio 70fps-a sa starim procom? Jer mislim da nema teorije da dobiješ toliko ubrzanje samo dizanjem sa 3,3GHz na 4,0Ghz...

Ne ne....tu razliku sam osjetio nakon sto sam presao sa i5-650 3.2GHz(Stock) na 2500k clockan na 4.0GHz. :) Nema teorije toliko dobiti samim clockom : )

OT: Ako imas tog Phenoma, slozio bih se sa @Zohar-om i @Blue-om. Povuci ce ti to jos troskova jer mijenjas kompletnu platformu, cekaj iducu godinu pa razmisljaj o prelasku na novi teren.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.4.2012 15:56 (infeqt0r).
14 godina
neaktivan
BlueMax kaže...

Prelazak na Ivy Bridge platformu trazi kupovinu procesora i maticne (a kristalna kugla mi govori da ces i RAM mijenjati). To ce te (bez RAM-a) doci 3000-3500kn. U igrama ces (velikoj vecini igara koje su vise GPU zahtjevne nego CPU) dobiti vrlo malo. Ako su igrace performanse ono sto trazis najpametnije bi ti bilo za puno manje love kupiti jos jednu graficku (koje napajanje i koju maticnu trenutno imas?) ili prodati tu graficku dok se za nju moze dobiti pristojna lova i ici na jacu (HD7950-GTX670). Manje ulaganje, puno bolji rezultat u igrama.

Pa to i planiram prodat proc matičnu napjanje i grafičku, i ostatak što mi bude falio nadoplatit i uložit u novu konfiguraciju. Neću ja ništa puno izgubit, jer za proc matičnu napajanje sam već našo kupca, a za grafičku još tražim. Tako da kad se sve zbroji i oduzme, razlika će mi bit možda +-1500kuna. Zanemarivo, a opet ću imat bolju soluciju za igranje i sve ostalo. Nego kažem, brine me jedino ta temperatura i isplativost OC i5.3570K. A vidit ću, imam još vremena do izlaska toga svega.

ps. napajanje mi je 450W njega ću mjenjati(ali i prodati), Ram imam 8GB Corsair i to neću mjenjati.

AMD Phenom II x 6 1090T
14 godina
neaktivan

Nema teorije da prodas polovni X6, maticnu, napajanje i graficku i da za 1500kn vise kupis Z77, 3570K, jacu graficku i jace napajenje. Osim toga tih 450W, ako je dobro napajanje, ni ne trebas mijenjati za novi setup. malo smo se odmakli od teme i spamamo veoma kvalitetan i koristan thread. daljnja rasprava o Ivy Bridgeu i okstatku konfiguracije u : http://www.bug.hr/forum/topic/slaganje-pc-konfiguracija/sklapanje-pc-konfiguracija/35450.aspx

2 0 hvala 0
13 godina
odjavljen

Može li mi netko pomoći?

Imam ploču Gigabyte GA-Z68XP-UD3P,i uspješno sam ocao proc,ali sa naponom koji nije baš na razini na kojoj ga ima ekipa na netu.

E sad,pošto nisam baš siguran da sam sve dobro napravio-koje funkcije treba isključiti i kako da podesim određene napone (PLL i tome slično).

Ekipa na netu je čak ocala preko Turbo boosta,ali to mi je malo bezveze i ne izgleda baš zdravo za proc.

Neznanje nije opravdanje za glupost.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Pranja kaže...

Može li mi netko pomoći?

Imam ploču Gigabyte GA-Z68XP-UD3P,i uspješno sam ocao proc,ali sa naponom koji nije baš na razini na kojoj ga ima ekipa na netu.

E sad,pošto nisam baš siguran da sam sve dobro napravio-koje funkcije treba isključiti i kako da podesim određene napone (PLL i tome slično).

Ekipa na netu je čak ocala preko Turbo boosta,ali to mi je malo bezveze i ne izgleda baš zdravo za

@Pranja, OT: kak si zadovoljan s plocom?

15 godina
neaktivan
Pranja kaže...

Može li mi netko pomoći?

Ekipa na netu je čak ocala preko Turbo boosta,ali to mi je malo bezveze i ne izgleda baš zdravo za proc.

Na koju frekvenciju ciljas i daj malo podataka na koliko si sad uspio natjerat stabilno, temperaturem naponi itd...

Sto se napona tice malo se poigraj sa postavkama LLC-a pa vidi kako se procesor i naponi ponasaju pod odredjenim postavkama LLC-a

Google is your friend
13 godina
odjavljen

@zvonac:

Zadovoljan sam sa izgledom,layoutom i opremom. Još samo da skužim kako se oca na njoj. XD

@Jurky:

42x100 4,2 GHz pri 1,3 V , temp pod loadom 55 C.

Na netu svi spominju LLC 6-7.

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.4.2012 12:31 (Pranja).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Stavi LLC na very high iliti na predzadnji najviši broj, digni multi na bar 45 pri 1.3V te ako je dobar proc ide to i više sa tim naponom.

Frekvencija ne utječe drastično na temperaturu samo napon.

Upozorenje: Sva elektronika radi na bijeli dim, kad on ode pouzdano možemo zaključiti da je mrtva.
Poruka je uređivana zadnji put ned 22.4.2012 12:34 (strit).
15 godina
neaktivan
Pranja kaže...

@zvonac:

Zadovoljan sam sa izgledom,layoutom i opremom. Još samo da skužim kako se oca na njoj. XD

@Jurky:

to je pretjeran napon za 4.2 da je neznam kako los primjerak prijemrak procesora... ostavi fiksno napon 1.3 i probaj ga dignuti na 4.4-4.5 i prati preko cpu-z ili hwmonitora napon vcore u loadu sa razlicitm postavkama LLC-a, nadji postavku da ti ploca ne droppa u loadu, vec radje da malo overvolta.... moguce je da ti je sad u biosu namjesteno 1.3V a to u loadu da bude 1.22V jer ti ploca ima drop napona...

Google is your friend
14 godina
Pranja kaže...

@zvonac:

@Jurky:

Na toj GIGI pojam fiksni napon ne postoji nego podesavas onoliko koliko dodajes na normalni napon?Jesam li u pravu?Evo ti jedan link.Osobno sam imao Z68X UD3P B3 i nisam bio nimalo zadovoljan, bolje sam OC rezultate imao na Asrocku.Budi zadovoljan sa 4,5GHZ.Nego reci mi pratis li oscilacije napona tokom CPU intenzivnih procesa tipa neki CPU bench?Ako nisi prati pa javi ima li velikog overvolta.

clock2much
13 godina
odjavljen

Uspio sam ga dobiti na 4,2 GHz pri 1,225 V što je po meni i više nego ok. No sad me muči kako validirati tog vraga jer sam ostavio C1,C3,C6 uključenima i stalno mi visi na 1,6 GHz.

EDIT: Riješio.

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.4.2012 22:55 (Pranja).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

netko je pitao koliki je porast performanski klokanjem i5-ice...davno sam ja na forumu ovo objavio, moji podaci, moj sadašnji i5, sintetika, netreba previše doslovno shvatiti ali podaci i matematika pokazuje svoje

iznosim neke brojke kod mene kako je, čisto basic aida testovi:

klok od 27%
                   3.3ghz-4.5 ghz = razlika
cpu queen: 31285 - 42695        (26,7%)
photo works : 35675 - 36208    (2%)
zlib: 189 - 262.5                      (28%)
aes: 226 154 - 226223             (1%)
hash: 2011 - 2742                   (26,6%)
vp8 : 3128 - 4202                   (25,6%)
julia: 16 223 - 22019               (26,3%)
mandel: 9012 - 12231           (26%)
sin julia: 2917 - 3976              (26,6%)

samo krupno, ništa sitniš
14 godina

Kao sto vidimo, skaliranje je na razini.

clock2much

2 1 hvala 1
13 godina
neaktivan

Evo moje zadnje validacije : http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2356783. Sad me zanima kako udesiti da imam okrugle cifre u CPU-Z softveru. Sad nešto izađe primjera 4200.72 Ghz. Šta da postavim da bude okruglo 4200? Nije neki aman problem, nego eto da ljepše izgleda.

@Jurky - Šta ti misliš?

Dafuq I just read?
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.5.2012 22:32 (SaidSikiraX).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
odjavljen

Bojim se da to nije moguće.

Case and PC modder.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
SaidSikiraX kaže...

Evo moje zadnje validacije : http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2356783. Sad me zanima kako udesiti da imam okrugle cifre u CPU-Z softveru. Sad nešto izađe primjera 4200.72 Ghz. Šta da postavim da bude okruglo 4200? Nije neki aman problem, nego eto da ljepše izgleda.

@Jurky - Šta ti misliš?

CPU Spread Spectrum - staviti na Enable ukoliko zelis konstantni bclk 100

to ti je sve sto mozes napravit..., ali jako tesko ces dobit 100.00, uvijek to malo varira na .01 . 02 i sl.

Google is your friend
13 godina
neaktivan
Jurky kaže...
SaidSikiraX kaže...

@Jurky - Šta ti misliš?

to ti je sve sto mozes napravit..., ali jako tesko ces dobit 100.00, uvijek to malo varira na .01 . 02 i sl.

Postavljen je na Enable, i on se ne mijenja 90 % vremena, ali frekfencija se mijenja svake sekunde. Sad 4200.37, 4200.72 i tako dalje. Ima li pomoći, ili ću se pomiriti sa situacijom?

Dafuq I just read?
14 godina
neaktivan

Moras izmislit neku novu vrstu struje da bi ima konstantnu frekvenciju.

3 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
SaidSikiraX kaže...

Postavljen je na Enable, i on se ne mijenja 90 % vremena, ali frekfencija se mijenja svake sekunde. Sad 4200.37, 4200.72 i tako dalje. Ima li pomoći, ili ću se pomiriti sa situacijom?

Nema ti tu vise pomoci, osim da malo manje gledas CPU-Z {#}

Google is your friend
14 godina
neaktivan

Treba napravit vertiju CPU-Z-a koji zaokruziva na 100MHz :)

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Pomiri se s tim, znam da je tesko ali prebrodit ces.

:D

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

MBO: ASUS P8Z68-v LE

CPU: Intel i5 2500k stock 3.3Ghz

CPU COOLER: ThermalTake SPINQ VT

PSU: FORTRON AURUM GOLD 600W

OSTALO NEBITNO.

PITANJE:

Kako da overclockam ovaj procesor na ovoj maticnoj, pokusao sam zajedno sa serviserom (prodavacem) ovog pc-a i stavili smo auto overclock, kao da ce sam clockat na  4.8-4.9 , isli restart, windows, opet na control panel 3.3Ghz, upalim prime95, 100% use, opet stoji na stock 3.3Ghz.

Znam da ploca nije bas najbolja za OC, 4+2 Phase, ali bar ako mozete mi neki prospekt napisati , odnosno reci sta trebamo da podesimo da bi ga clockali na kojih 3-8, 4.0Ghz.

Imaju tutoriali, ali posto je ovo ploca za koju nisam siguran kako se ponasa pri OC, molim napisite ako nije problem, sve sam procitao na bug forumu, ali...

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.5.2012 17:17 (Tenkre).

0 0 hvala 0
15 godina

Pročitaj prvi post koji je BTW rađen na asus ploči.{#}

Upozorenje: Sva elektronika radi na bijeli dim, kad on ode pouzdano možemo zaključiti da je mrtva.
14 godina
neaktivan
Tenkre kaže...

MBO: ASUS P8Z68-v LE

CPU: Intel i5 2500k stock 3.3Ghz

CPU COOLER: ThermalTake SPINQ VT

PSU: FORTRON AURUM GOLD 600W

OSTALO NEBITNO.

PITANJE:

Kako da overclockam ovaj procesor na ovoj maticnoj, pokusao sam zajedno sa serviserom (prodavacem) ovog pc-a i stavili smo auto overclock, kao da ce sam clockat na  4.8-4.9 , isli restart, windows, opet na control panel 3.3Ghz, upalim prime95, 100% use, opet stoji na stock 3.3Ghz.

Znam da ploca nije bas najbolja za OC, 4+2 Phase, ali bar ako mozete mi neki prospekt napisati , odnosno reci sta trebamo da podesimo da bi ga clockali na kojih 3-8, 4.0Ghz.

Imaju tutoriali, ali posto je ovo ploca za koju nisam siguran kako se ponasa pri OC, molim napisite ako nije problem, sve sam procitao na bug forumu, ali...

ta ploča i nije tako loša, uz to je Z chipset pa je to pjesma klokat. Ima tu kolega na forumu koji vrte na 4.5 sa istom pločom. Pa jednostavno

-overclocking tuner MANUAL

-namjestiš množitelj (cpu ratio) 40 (ako želiš 4ghz)

-llc ultra high

-t.probe

-auto oc tuner CANCEL

-cpu capability 100posto

-pll overvoltage disabled

-speedstep disabled (ako neželiš da spušta i diže takt ovisno o optrećenju)

-memoriju na 1600 ili kolko već imaš

-cpu voltage, manual i stavi recimo za 4ghz 1.2 sasvim fajn al kreni sa 1.3v pa spuštaj (slučajno da ti nezamrzava) ovisi i kakav primjerak si dobio

-ostale sve voltaže netrebaš dirati

-cpu configuration - c1, c6, c0 sve disable

više manje to ti je to...nea tu prevelike muke sa 4ghz nema šanse da se mučiš ili da ćeš imat nekih problema

samo krupno, ništa sitniš
13 godina
protjeran

Ta LE ploca je losa i okrljastena, za nikakav veci OC nece posluziti.Iako ces sa njom 4GHZ ko od sale dostici.

clock2much

4 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice