Pa barem nešta,ako imaš kakve linkove ili išta drugo samo daj,da ga barem malo clocknem ;:)
Overclocking Intel procesora (dual,quad)
- poruka: 4.205
- |
- čitano: 664.014
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pozdrav posto sam ja dobio novi komp, ovaj sam dao bratu, volio bih izvuci maksimum, no bez kvarova stoga bi ga volio Overclockati. Pošto sam početnik, jel ima tu par stručnjaka da mi objasni to područje jer bi se i u budućnosti volio malo baviti time.
Proc:Intel Dual Core E6300 2,8 ghZ
Power supply CoolerMaster 430 W
Matična: AsRock P45DE
Graf: Geforce 9500 gt 1g
2gram DDR2
Molim vas da me ne flejmate jer sam početnik :D, volio bi neki step by step tutorial
Evo tu ti je detaljno obrađeno
http://www.bug.hr/forum/topic/overclocking/uputstvo-kako-overclockirati-core2duo-procesore/384.aspx
Dakle kupio sam novi Cpu Cooler i overclockao sam procesor preko Gigabyte Quick Smart Boost na 3.68 GHz . Dali neko ima neki savjet kako da mu jos podignem frekvenciju bar na 4.0 ili vise.
slika: http://prntscr.com/1zil5w

Uspio sam Druze, 4.2 frekvenciji stabilan, temperatura otprilike 46-50 stepeni. Zahvaljujem
Uspio sam Druze, 4.2 frekvenciji stabilan, temperatura otprilike 46-50 stepeni. Zahvaljujem
odlicno! iako je vec blizu maxa, osobno prek 4ghz nebi drzao taj proc, ali ak velis da je sve hladno i full stabilno(recimo ak ti prolazi Small FFts test u primeu95) super
odlicno! iako je vec blizu maxa, osobno prek 4ghz nebi drzao taj proc, ali ak velis da je sve hladno i full stabilno(recimo ak ti prolazi Small FFts test u primeu95) super
Iskreno nema ni neke potrebe da ga uopste overclockam, jednostavno eksperimentisem malo pa dokle ide ide :D
pozdrav zanima me kako mogu overclockirati intel procesor E5700 3.0 GHZ?
ajde dajte ljudi bilo tko samo da mi objasni?
kako da pocnemo ak neznamo koju plocu imas? dizi sabirnicu dok ti se nepocne rusiti u primeu95 nakon toga dizi voltazu pa ponovis postupak dok nedodes do zeljenih mhz! naravno rame je preporucljivo drzati na stock frekvam pa se i oko toga treba malo zezati tj namjestiti da se ne dizu skupa s sabirnicom! LP
Vozdra!
Frend ima ovak konfu: MSI P45-C51 ((mislimo da je 775)),Core2Quad Q8200,4GB RAM-a.kloknuli smo proc na 2.6,ja se osobno nisam usudio dizati voltažu na tako staroj matičnoj((Ako je stara)),pa sad vas pitam koliko bi trebalo dici voltažu da dobiemo barem 3.0,i koliko bi zapravo smijeli dizat voltažu?
Vozdra!
Frend ima ovak konfu: MSI P45-C51 ((mislimo da je 775)),Core2Quad Q8200,4GB RAM-a.kloknuli smo proc na 2.6,ja se osobno nisam usudio dizati voltažu na tako staroj matičnoj((Ako je stara)),pa sad vas pitam koliko bi trebalo dici voltažu da dobiemo barem 3.0,i koliko bi zapravo smijeli dizat voltažu?
radit ce i prek 3ghz bez diranja voltaze, ploca ce mu sama do neke granice(mhz) davati dovoljno napona...probaj nemre mu nis biti iako je ploca dno,dna!LP
Vozdra!
radit ce i prek 3ghz bez diranja voltaze, ploca ce mu sama do neke granice(mhz) davati dovoljno napona...probaj nemre mu nis biti iako je ploca dno,dna!LP
Nece,digli na 2.7 i rusi se,naci nije pametno dirati voltažu?
Vozdra!
Nece,digli na 2.7 i rusi se,naci nije pametno dirati voltažu?
s obzirom na plocu nebi ti preporucio danje overklokanje s dizanjem voltaze i svega ostalog!LP
pozdrav svima, zanima me kako sve to ide oko clockanja i ako neko moze poslat neke linkove o tome kako se radi. zelim clockat komp ali pocetnik sam u tome svemu pa ako moze malo savjeta, hvala...
pozdrav svima, zanima me kako sve to ide oko clockanja i ako neko moze poslat neke linkove o tome kako se radi. zelim clockat komp ali pocetnik sam u tome svemu pa ako moze malo savjeta, hvala...
imas 125 stranica o overklokanju vrati se samo par postova iznad sve ti pise... konstantno se ponavlja!
Evo ti link tu sa foruma pa uči
Koja bi bila max temp na kojoj bi smio bit ovaj moj proc (Intel Pentium Dual Core E6300 2.8 je stock) kad bi ga clockao? U pon dobijam cooler pa čisto do koje granice?
Pozdrav ekipa,
zelio bih overclockati svoj procesor Core2Duo E4500 @ 2.20GHz, ali imam jedan problem koji iritira i nikako ga razrjesiti...
Naime prije(dok to nisam nikada niti planirao ) tastatura mi je u BIOS-u radila normalno (i PS/2 konektor, i USB konektor takodjer), a u zadnjih par dana kada nastojim da oveclockam PC, u BIOS mogu uci i to je to, prije ulaska u bios tastatura radi normalno, PC je prepoznaje, dok udjem u BIOS nista ne prihvaca niti mogu prelaziti kroz menije ili bilo sto drugo....takodjer pokusao i sa PS/2 konektorom, i sa tipkovinom - USB konektor isti apsolutno problem,... trazio sam rjesenje na net-u ali gdje god sam nasao pise da resetiram CMOS, tj. da vadim bateriju maticne i vratim je, ali ukoliko bih to uradio trebalo bi podesiti BIOS a to ne znam i nebih zelio supati...
Ukoliko znate ikakvo rjesenje ili nacin kako bih ovo mogao rjesiti, a da je i za mene "laika" izvedivo bilo bi super.
Hvala unaprijed :)
ja sam pocetnik u ovome tako da nista ne kuzim..ako mozes daj mi neke linkove od programa i ukratko objasni kako da napravim?
kako da pocnemo ak neznamo koju plocu imas? dizi sabirnicu dok ti se nepocne rusiti u primeu95 nakon toga dizi voltazu pa ponovis postupak dok nedodes do zeljenih mhz! naravno rame je preporucljivo drzati na stock frekvam pa se i oko toga treba malo zezati tj namjestiti da se ne dizu skupa s sabirnicom! LP
ja sam pocetnik u ovome tako da nista ne kuzim...ako mozes daj mi neke linkove od programa i ukratko objasni kako da napravim?
Pozdrav,
Imam komp sa C2D E6320 (266*7 MHz) procesorom, Gigabyte P965-DS3 matičnom i DDR2 RAMom deklariranim na 800 MHz, stock hladnjaci. Kad clockam proc na 280*7 MHz, RAM stavim množitelj na 2.5, napon je defaultni 1.35 V u BIOSu, 1.312 V efektivno.
Pokrenem PC sve uredno radi i pod opterećenjem. Restartam komp da povisim clock i ne želi ga bootati (nema nikakvog zvuka iz matične). Restartao sam CMOS i opipom provjerio temperaturu hladnjaka proca i grafe i sve je vrlo mlako tako da se oni ne pregrijavaju.
Ali je zato heatsink od čipseta dost vruć. Jel možda ne želi bootati komp zbog vrućeg čipseta?
To mi je dosta čudno pošto nikad nisam čuo da nekome čipset radi probleme u overclockanju.
Čipset sve to kontrolira i jako je bitan
Čipset sve to kontrolira i jako je bitan
Sad je opet na tvorničkim postavkama i svejedno je heatsink čipseta vruć... Ne kužim zašto ne želi bootati čak ni za tako mali OC (s 1.86 na 1.96 GHz). Probao sam i s automatski postavljenim naponom čist da vidim dal će onda htjeti bootati i ništa.
S tom plocom neces nista postic ona jednostavno nije za clockanje.

Samo još par stvari ako možda utječe na moj problem - komp se ne boota se na način da matična uopće ne napravi POST, ali se svi ventovi pokrenu, power ledica zasvjetli i nema slike na monitoru. Ista se stvar događa ponekad na tvorničkom clocku, kad prisilno ugasim komp (na gumb) pa ga opet hoću upaliti.
Googlanjem sam utvrdio da dosta ljudi ima problem s nebootanjem s tom matičnom i to nije nužno povezano s overclockom. Neki su rješili problem neortodoksnim metodama (npr. šarafi coolera prečvrsto zategnuti), neki jednostavno reklamiraju ploču.
Također, vidio sam da imam verziju BIOSa F8, a na stranici za update BIOSa je moj procesor (E6320) službeno podržan valjda tek s verzijom F11... Wat do?
Ispričavam se na double-postu, mislim da sam skužio u čem je problem:
Frekvencija sabirnice od 1333 MHz na mojoj matičnoj je podržana tek od verzije BIOSa F9, a ja imam F8 koja valjda ima max. frekvenciju od 1066 MHz. Pošto C2D procesori obavljaju 4 instrukcije po clocku, maksimalna frekvencija osnovnog clocka može biti 266 MHz i s max. otključanim multiplierom od 7 je maximalna frekvencija ona nominalna od 1.86 GHz.
Jel ima neke logike u tome? Ili to tako ne funkcionira? :D
Pozdrav, zelio bih overclockati intelov dual-core e5300 2.60. Novi sam u ovome pa zelim sve polako znati o tome. Zanima me posto ste rekli da temperatura ne bi trebala prelaziti preko 60, tocno me zanima temperatura cega ako mi mozete objasniti na ovoj mojoj slici. Na mom su temperature poprilicno visoke (ako se gleda temperatura procesora), ali npr kad udem u igru one znaju prelaziti i tih 60 pa tako dogurat i do 64 stupnja. Sad mene zanima kada one ne bi trebale prelazit te temperature za vrijeme manje zahtjevnog rada ili pak kod igranja igara ne bi trebale preko toliko? I sta mi preporucujete kako bih smanjio temperaturu, novi hladnjak ili pokoji ventilator da jos ubacim u komp? Ako neko ima slican ili isti procesor a da ga je overclockao do koliko gHz je maksimum moguce izvuci? Maticna ploca je Pegatron 2A94h.