RAM-e po pravilu stavljaš onoliko koliko su ti deklarirani,znači sve stock,MHz,volt i latencije!!
Overclocking Intel procesora (dual,quad)
- poruka: 4.205
- |
- čitano: 664.433
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Staviš napon na manual,spustiš malo i testiraš prime95
RAM-e po pravilu stavljaš onoliko koliko su ti deklarirani,znači sve stock,MHz,volt i latencije!!
Na RAM pise 2133mhz ali procesor podrzava do 1600 tako da sada rade na 1600mhz. 1.50v
Staviš napon na manual,spustiš malo i testiraš prime95
Stavi napon na manual 1.20v
i sad opet na full load napon je na 1.20v ali VID mi je na 1.2820 v
To nekuzim, zasto ga toliko dize?
Koji god napon da stavim VID mi udara 1.2820v
Evo sad VCore napon na 1.180v a opet mi VID na 100 load udara na 1.282v.
Zbog cega se to desava? Nekuzim
http://www.bug.hr/forum/topic/overclocking/overclocking-intel-sandy-bridge-procesora/93188.aspx
evo ovdje ces si naci sigurno koju dobru informaciju ili savijet...!
http://www.bug.hr/forum/topic/overclocking/overclocking-intel-sandy-bridge-procesora/93188.aspx
evo ovdje ces si naci sigurno koju dobru informaciju ili savijet...!
Nista od toga, i tamo spavaju.
Nemam pojma sta dalje, sad sam na 1.070v i VID opet skace na 1.2810v.
Trenutno pici prime95
Hvala
Hvala
na tvojoj maticnoj ne! ogranicava te b75 cipset na kojem je zakljucan mnozitelj ak se ne varam...i naravno da se mogu klokati non k procesori!
Toliko "informaticara" i ja na kraju moram sam
Sve u svemu na 4.4GHz sa 1.260v, jos sam na zracnom hladenju pa mi najtoplija jezgra udari 73, ostale su 64, 65, 68.
Na 1.245 prolazi burn od 4 sata ali za igricu koja mi jede jednu jezgru sam ga stavio na 1.260v.
Uz to dok prime95 radi svoj posao ja mogu surfati i otvarati bilo koje programe tako da sam stabilan i .eebe mi se zivo
Hvala na citanju, za dodatnu pomoc posavjetujte se sa zivcima.
jedno pitanje, odnosno više njih...problem je sljedeći - probao sam e8400 kloknut preko profila koji dozvoljava 5, 10, 20 i 30 posto kloka, odabrao samo 20 posto i dobio 3,6 ghz, no problem je nastao na testu (occt) jer je nakon 10-ak minuta prekinuo i javio grešku na jednoj od jezgri
pitanje je dakle o čemu se radi i može li memorija biti problem obzirom da imam jednu pločicu kingston ddr2 i drugu koja ima nešto nižu frekvenciju ali sve skupa inače radi
napomena - i inače imam problema s procom jer se grije abnormalno i sa stock coolerom se ruši, a sa malo boljim ga uspijevam održati do 45 na idle i 75 stupnjeva na full load (klokanjem na 3,6 razlika u temperaturi je bila minimalna do nekih 76-77 stupnjeva što me i dalje potiče na klokanje)
jedno pitanje, odnosno više njih...problem je sljedeći - probao sam e8400 kloknut preko profila koji dozvoljava 5, 10, 20 i 30 posto kloka, odabrao samo 20 posto i dobio 3,6 ghz, no problem je nastao na testu (occt) jer je nakon 10-ak minuta prekinuo i javio grešku na jednoj od jezgri
pitanje je dakle o čemu se radi i može li memorija biti problem obzirom da imam jednu pločicu kingston ddr2 i drugu koja ima nešto nižu frekvenciju ali sve skupa inače radi
napomena - i inače imam problema s procom jer se grije abnormalno i sa stock coolerom se ruši, a sa malo boljim ga uspijevam održati do 45 na idle i 75 stupnjeva na full load (klokanjem na 3,6 razlika u temperaturi je bila minimalna do nekih 76-77 stupnjeva što me i dalje potiče na klokanje)
Sve preko 72 stupnjeva nije dobro za tvoj procesor. Zato nemoj clockati na stock hladnjaku, već si uzmi neki solidan aftermarket hladnjak i onda clockaj.
Ako već imaš aftermarket hladnjak i temperature veće od 70 stupnjeva, onda ti vjerojatno hladnjak ne leži dobro na procesoru ili si stavio premalo termalne paste.
Preporučio bih ti da komp dobro očistiš od prašine (pogotovo ventilatore i mrežice za prašinu), bolje uredi kablove da imaš što bolji protok zraka, te ubaci bar još jedan ventilator koji upuhuje zrak (pretpostavljam da imaš jedan na zadnjem djelu kućišta koji ispuhuje zrak).
Različite memorije ne bi trebale biti problem, jer ih MBO uskladi da rade obje na frekvenciji one koja je niža, ali možeš probati jedan keks izvaditi pa probaj clockat.
Prije clockanja bi trebao testirati ispravnost memorije (Memtest86+) dok su na stock frekvenciji, te ih testirati i poslije clocka jer su im tada frekvencije vjerojatno podignute, te je moguće da na takvim podignutim frekvencijama rade greške i onda ne možeš proći OCCT test.
Tebi su temperature veliki problem, jer na stock clocku ne bi trebale u idlu prelaziti 40 stupnjeva, a u full loadu ne smije ići preko 72 stupnja.
Sve preko 72 stupnjeva nije dobro za tvoj procesor. Zato nemoj clockati na stock hladnjaku, već si uzmi neki solidan aftermarket hladnjak i onda clockaj.
Ako već imaš aftermarket hladnjak i temperature veće od 70 stupnjeva, onda ti vjerojatno hladnjak ne leži dobro na procesoru ili si stavio premalo termalne paste.
Preporučio bih ti da komp dobro očistiš od prašine (pogotovo ventilatore i mrežice za prašinu), bolje uredi kablove da imaš što bolji protok zraka, te ubaci bar još jedan ventilator koji upuhuje zrak (pretpostavljam da imaš jedan na zadnjem djelu kućišta koji ispuhuje zrak).
Različite memorije ne bi trebale biti problem, jer ih MBO uskladi da rade obje na frekvenciji one koja je niža, ali možeš probati jedan keks izvaditi pa probaj clockat.
Prije clockanja bi trebao testirati ispravnost memorije (Memtest86+) dok su na stock frekvenciji, te ih testirati i poslije clocka jer su im tada frekvencije vjerojatno podignute, te je moguće da na takvim podignutim frekvencijama rade greške i onda ne možeš proći OCCT test.
Tebi su temperature veliki problem, jer na stock clocku ne bi trebale u idlu prelaziti 40 stupnjeva, a u full loadu ne smije ići preko 72 stupnja.
kad sam dobio proc već se pregrijavao na stocku, zato sam i uzeo coolermaster hladnjak (ne znam točno koji, ali nije bio loš - gledao sam malo po forumima reakcije i dosta spušta temp) s kojim su temperature bile do 75 stupnjeva, hladnjak sam više puta pokušavao nanovo staviti ali ako se na stocku pregrijava, a na ovom nejde niže onda vjerujem da nije do toga (makar možda i griješim), kablovinje sam uredio (koliko se moglo premjestio iza matične i provukao samo one koje koristim), vent od 140 sam stavio s prednje strane 120 sa zadnje (provjerio na koju stranu pušu), time sam i dobio koji stupanj niže temperature
...probat ću memtest i izvaditi keks pa se javim, jedino mi je malo problem s vremenom
temperatura je već duže problem, odnosno otkako sam prešao sa e7200 na e8400 (bilo je besplatno pa sam se polakomio, jgba)
fala na odgovoru, čujemo se
Jel je moguce OC i5 3570 (non k) verziju sa ovom maticnom http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_214_352&products_id=11565 ?
Jel je moguce OC i5 3570 (non k) verziju sa ovom maticnom http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_214_352&products_id=11565 ?
tesko se oca ako nije k verzija
ali niti ga trebas ocat, jer ni 1 fps razlike nes imat ako iams karticu slabiju od gtx690
tesko se oca ako nije k verzija
ali niti ga trebas ocat, jer ni 1 fps razlike nes imat ako iams karticu slabiju od gtx690
LOL?? SVE ovo kaj si reko je KRIVO. Ne razumijem kakve to savjete dajes ako nemas pojma. Sry kaj ti to moram reci. Al mozes OC i5 3570, a ovo za gtx 690 ne razumijem. Jel se zajebavas il kaj?

ma s gtx660 nece ni 1 fps dobit, jer ce gpu ionako biti na 99%, s clockom i bez

http://www.techpowerup.com/reviews/Intel/Core_i5_3570K_and_i7_3770K_Comparison/8.html
Testirano s GTX680, nema nikakve znacajne razlike(2-3fps), ovo je 3570k, ali nema veze, jer nije overclockan.
Iako je BF3 mp procesorski zahtjevniji, nebi smjelo biti nikakve razlike sa gtx660ti, ionako igra na high ili ultra s 1080p rezom, tako da sam 100% siguran da nebi bilo apsolutno nikakve razlike.

Da, ali tu je gtx680 koja je puno jaca od gtx660ti, tako da s 660ti nebi biblo nikakve razlike niti u cpu zahtjevnim igrama.

low postavke, eto tako, na ultra ili high to nije moguce, jer s tom karticom nema prostora za veci fps...

Neka proba, nek napravi screen sa afterburnerom di se vidi fps u igri na istim mjestima, sa overclockom i bez, nece biti razlike.
Ti si poseban slučaj ,ne znam kako si uspio dobit +20fps dizanjem za 500 mhz clocka!!
Slažem se s kolegom poviše, klokanjem tog procesora neće imat značajniji pomak fps-a!
Ti si poseban slučaj ,ne znam kako si uspio dobit +20fps dizanjem za 500 mhz clocka!!
Slažem se s kolegom poviše, klokanjem tog procesora neće imat značajniji pomak fps-a!
procitaj tocno gore sta sam napisao! ak ti nije jasno zao mi je! jasnije nemoze biti!LP
procitaj tocno gore sta sam napisao! ak ti nije jasno zao mi je! jasnije nemoze biti!LP
Što mi nije jasno," u bf3mp dignuo i5 3470 za 500mhz+gtx660ti dobio 20fps-a" ovo dalje neću ni komentirat!
Što mi nije jasno," u bf3mp dignuo i5 3470 za 500mhz+gtx660ti dobio 20fps-a" ovo dalje neću ni komentirat!
a covjece! bf3mp profitira od oc jer je mp vise cpu bound! sta nije ti jasna usporedba starog i7 vs novi i5??? pa ova stara krama rastura "ovog i5" u bf3mp(konfa jedna pored druge bila)! zbog toga sam dobio 10fps-a vise!...i ponovit cu detalji su bili vecinom na high...!LP
ps.
ovo je rijesenje za sve ko nezna!