trebam pomoc ne mogu naci u biosu kako da overclockam procesor imam intel g460 1.8 ghz a zelio bih napravit 2.0 ili 2.1 ghz pomoc molim
trebam pomoc ne mogu naci u biosu kako da overclockam procesor imam intel g460 1.8 ghz a zelio bih napravit 2.0 ili 2.1 ghz pomoc molim
Nemožeš clockati taj procesor! Novi intelovi procesori se mogu clockati samo ako imaju K oznaku, npr. i5 3570K. Istina je da ima novih intelovih procesora koji imaju djelomično zaključan množitelj, pa se mogu malo clockati (10-tak posto - što ja osobno ne smatram overclockingom, već samo igranjem overclockinga od dosade) ili se mogu malo clockati preko FSB-a (200-300MHz - zanemarivo), ali to onda povlači zasobom memoriju, PCI E itd., testiranja te naravno moguću nestabilnost sistema za praktično nikakvu dobit.
Vjerojatno imaš i matičnu ploču koja ne podržava overclocking.
hvala maticna p8h61-m lx3 motherboard ma zeza me tera enmasse mislio sam pojacat procesor i uze grafu da pojacam fps u igri
znaci ostaje mi samo grafa za uzet
Čuj neznam koju grafu sad imaš, ali za dobru grafu tipa HD 7770/7850 ili GTX 650/660 i jače ti treba i bolji procesor od ovog što ti imaš.
ma integriranu prerucaju mi hdd 6770 nije toliko zahtjevna igra ali steka
Onda uzmi novu HD 7750/GTX650 ili na njuškalu nađi HD5770/6770 ili GTX 260/450/550Ti.
hvala puno na odvojenom vremenu na nooba
pozz, imam e7200 koji radi na 2.5 ghz (266*9.5), i trenutno je overclockan na 3.1 (333*9.5). nisam htio ic vise jer imam 1 gb rama koji radi na 667 mhz, i 2 gb koji radi na 800. Plan mi je promjenit ovaj koji radi na 667 i stavit neki koji radi na 800 mhz, kako bi mogo postic veci oc.
moje pitanje je koju voltazu da namjestim na vcore-u? trenutno mi radi na auto, a cpuz pokazuje 1.232V. nikad se nisam igro sa voltazom tako da mi je taj dio nepoznat.
mbo je gigabyte ga-ep45-ds5
svaki savjet je dobrodosao.
poZz jel mi mozete rec onak odokativno do koliko bih otprilike mogao ic sa stock naponom i5 3570k i dali je bolje preko turba da se on sam oca ili da dignem mnozitelj a iskljucim turbo..??
Pozz!
Prvi put pišem u ovoj temi pa me zanima može li mi netko dati uputstva za overclockiranje mog procesora.
Imam:
- Intelov C2D 6420 (2x2,13 ghz; 1066 Mhz fsb; 4 MB cache) stock cooler
- Asus P5Q i
- 2x1 Gb Ram Corsair(5-5-5-18) + 2x2 Gb ram G-skill(5-5-5-15) - 800 Mhz DDR2 sve 4 pločice
- Chieftec 550W
Znam da se moj procesor može klokati na preko 3 Ghz, no nisam još do sad pokušavao. Jel mi može neko dati neki kratak tutorial ili link(ove) kako da što bolje iskoristim svoj procesor?
Unaprijed hvala o/
*Bonus pitanje: da li bi nvidiina GF GTX460 1GB/256bit bila overkill za moj procesor?
poZz ljudi znaci imam jedan problemcic vidite kao iz gornjeg posta da imam i53570k i sad idem ga testirat za oc i stavim mnozitelj na 40(40x100) kad ono proc radi samo na 3803 i pise mnozitelj 38 jel zna neko u cemu je problem maticnu imate pod moj pc nema regulaciju voltaze nazalost i jel moze to bit mozda do stock voltaze ili do nekih sigurnosnih opcija koje trebam iskljucit a nisam..??
Pozz!
Prvi put pišem u ovoj temi pa me zanima može li mi netko dati uputstva za overclockiranje mog procesora.
Imam:
- Intelov C2D 6420 (2x2,13 ghz; 1066 Mhz fsb; 4 MB cache) stock cooler
- Asus P5Q i
- 2x1 Gb Ram Corsair(5-5-5-18) + 2x2 Gb ram G-skill(5-5-5-15) - 800 Mhz DDR2 sve 4 pločice
- Chieftec 550W
Znam da se moj procesor može klokati na preko 3 Ghz, no nisam još do sad pokušavao. Jel mi može neko dati neki kratak tutorial ili link(ove) kako da što bolje iskoristim svoj procesor?
Unaprijed hvala o/
*Bonus pitanje: da li bi nvidiina GF GTX460 1GB/256bit bila overkill za moj procesor?
Evo ti link na tutorijale za overclocking.
GTX460 je prejaka za tvoj procesor čak i kad ga budeš overclockao dokle ide. Za tu karticu je najbolje uzeti četverojezgreni procesor.
poZz ljudi znaci imam jedan problemcic vidite kao iz gornjeg posta da imam i53570k i sad idem ga testirat za oc i stavim mnozitelj na 40(40x100) kad ono proc radi samo na 3803 i pise mnozitelj 38 jel zna neko u cemu je problem maticnu imate pod moj pc nema regulaciju voltaze nazalost i jel moze to bit mozda do stock voltaze ili do nekih sigurnosnih opcija koje trebam iskljucit a nisam..??
Nemas potrebe overclockat, neces imat ni 1fps razlike posto iams HD7850.
Overclocka se kada se ima minimalno gtx680 ili jaca kartica, mada ni tu nema bottlenecka.
dok cekam novi procesor, pokusavam stari clockat koliko god mogu (400 fsb), ali problem je u tome sta kad namjestam vcore, u biosu, pod health status (ili tako nes) pokazuje manju vrijednost od namjestene. npr. stavim vcore 1.23750 V, pa kad provjerim pise da je 1.204 V. takodjer, cpu-z, easy tuner, occt, itd. takodjer pokazuju manju vrijednost...
ima netko kakvu ideju o cemu se tu radi?
dok cekam novi procesor, pokusavam stari clockat koliko god mogu (400 fsb), ali problem je u tome sta kad namjestam vcore, u biosu, pod health status (ili tako nes) pokazuje manju vrijednost od namjestene. npr. stavim vcore 1.23750 V, pa kad provjerim pise da je 1.204 V. takodjer, cpu-z, easy tuner, occt, itd. takodjer pokazuju manju vrijednost...
ima netko kakvu ideju o cemu se tu radi?
Radi se o vdrop i vdroop. Za opširnije stisni KLIK.
Evo sad sam na 1.312V pa cu probati.
Pitanje. Za vecu stabilnost dali je bolje dizati sa mnoziteljem ili sa Bus Speed?
Sada je 21x191
Mozda bi sa 20x200 trebao manje napona ili?
Moje je iskustvo da je stabilnije dizati FSB sa manjim množiteljem, ali to nije uvjek slučaj i zavisi od drugih faktora i ne znači da će trebati manje napona.
Za sada netrza, imam jos 1.3075V pa cu i to probati ako ovaj sada izdrzi testiranje, dakle za koji dan
Da zavrsim na 4.0GHz na 1.312V napon sve je ok, na manjem trza igrica ali prolazi intel burn od 16 sati.
Dakle 21x191 cpu 1.312V, RAM 1445MHz 1.63V, za sada radi vec mjesec i pol bez BSOD-a ili zamrzavanja.
Razlika izmedu 21x191 i 20x200 nema, tj ja nevidim nikakvu razliku ni u naponu ni u stabilnosti ni u temperaturama.
Malo je zatoplilo pa Core0 lupa do 65 stupnjeva u igrici i 71 na intlel burn testu, sto ce nadam se reducirati EKWB kad skupim sve komponente
Nakon toga cu ici na 4.2GHz ako mi temperature budu to dozvoljavale. Ako prodem 4.2 onda idem na 4.5 samo za validaciju da vidim dali moze.
Nakon toga montiram i5 3570K i krecemo ispocetka.
Mile hvala na pomoci
I need help!
Jučer sam bio kod frenda mu malo počistim komp,stavio novu pastu itd..pa sam ga malo testirao da vidim kako radi i uočio sam da mu je cpu usko grlo za grafu (gpu usage u igrama mu je max cca 60-65%)..Mislio sam ga malo kloknuti ali prvi put radim s intelom pa mi je bios malo čudan,nigdje nemogu naći opciju di mu dižem FSB. Multiplier mu je zaključan na 7.5 ,a FSB (QDR) 1333mhz,zar nebi ova vrijednost trebala biti 333 mhz?? (333 x 7.5 = 2,5 mhz)
I dali se uopće isplati dizat taj proc??
Evo konfa:
Cpu intel core 2 quad 8300 @ 2.5 ghz
Gpu xfx 6850 1 gb
Mbo asus striker 2 extreme
Ram 4 gb
Psu Corsair 600w
I need help!
Jučer sam bio kod frenda mu malo počistim komp,stavio novu pastu itd..pa sam ga malo testirao da vidim kako radi i uočio sam da mu je cpu usko grlo za grafu (gpu usage u igrama mu je max cca 60-65%)..Mislio sam ga malo kloknuti ali prvi put radim s intelom pa mi je bios malo čudan,nigdje nemogu naći opciju di mu dižem FSB. Multiplier mu je zaključan na 7.5 ,a FSB (QDR) 1333mhz,zar nebi ova vrijednost trebala biti 333 mhz?? (333 x 7.5 = 2,5 mhz)
I dali se uopće isplati dizat taj proc??
QDR znači quad data rate, iliti ''quad pumped''.
Pravi fsb dobiješ da ovaj podijeliš sa 4. Znači ovako: 1333/4=333.25.
Zatim upravo dobivenih 333.25 pomnožiš sa multiplierom i onda je to 333.25x7.5=2499.375Mhz ilitiga 2.5 Ghz (stock brzina).
Ako bi ga htio OC recimo na 3.0 Ghz onda bi trebao imati FSB 400 (3000/7.5) tj. QDR na 1600 (4x ovih 400).
Nadam se da je pomoglo.
bolji od ovoga nema:-) izvoli http://www.bug.hr/forum/topic/overclocking/oc-i7920-on-asus-p6t-plocama-bios-primjerima/58101.aspx ja sam svog uspio dogurati do 4.45ghz LP i nemas brige kaj se tice pregaranja ili nekaj slicno ima zastitu na 90°c! LP
Evo sad sam na 1.312V pa cu probati.
Pitanje. Za vecu stabilnost dali je bolje dizati sa mnoziteljem ili sa Bus Speed?
Sada je 21x191
Mozda bi sa 20x200 trebao manje napona ili?
Moje je iskustvo da je stabilnije dizati FSB sa manjim množiteljem, ali to nije uvjek slučaj i zavisi od drugih faktora i ne znači da će trebati manje napona.
Za sada netrza, imam jos 1.3075V pa cu i to probati ako ovaj sada izdrzi testiranje, dakle za koji dan
Da zavrsim na 4.0GHz na 1.312V napon sve je ok, na manjem trza igrica ali prolazi intel burn od 16 sati.
Dakle 21x191 cpu 1.312V, RAM 1445MHz 1.63V, za sada radi vec mjesec i pol bez BSOD-a ili zamrzavanja.
Razlika izmedu 21x191 i 20x200 nema, tj ja nevidim nikakvu razliku ni u naponu ni u stabilnosti ni u temperaturama.
Malo je zatoplilo pa Core0 lupa do 65 stupnjeva u igrici i 71 na intlel burn testu, sto ce nadam se reducirati EKWB kad skupim sve komponente
Nakon toga cu ici na 4.2GHz ako mi temperature budu to dozvoljavale. Ako prodem 4.2 onda idem na 4.5 samo za validaciju da vidim dali moze.
Nakon toga montiram i5 3570K i krecemo ispocetka.
Mile hvala na pomoci
Evo me opet, nazalost nisam stigao probati na 4.2GHz, otisli proc i maticna, 3570K je tu i krecem sa clockanjem.
Procitao masu tutoriala, kontaktirao kolegu sa foruma, upoznao se sa BIOS-om, svakom stavkom pojedinacno, googlao, pitao, sramotio se itd...
Sad krecem u manual OC, do sada je radio na 4.2GHz preko AII, a ova nova Asus P8Z77V-PRO/THUNDERBOLT ima simpatican bios, nadam se da se necu pogubiti negdje.
Cilj mi je naci ga na 4.4GHz za 24/7 sa sto manjim temperaturama.
A vise od 4.4 ce biti kad zavrsim vodeno.
Vjerujem da ce biti kikseva pa ocekujte pitanja
Iiii... evo me
CPU-Z Vcore 1.216 v, a na CoreTemp VID 1.2810 v
PLL na Auto. Kad ga stavim na 1.700 v opet bude isto. Cini mi se VID prevelik i nekuzim u cemu grijesim.
Pa molim pomoc.
Ima profila ali ja bi Manual da snizim napon i temperature na sto manje moguce.
Turbo OC recimo me dovede do 4.182GHz, tad sam clocka i resetira se, ali mi i rame stavi na 1900mhz a original su na 2133mhz.
Pa sam u fazi manualnog podesavanja ali gubim se u PLL, VID, itd...
Sada sam na 2133mhz RAM i 4.2GHz proc, trazim mu stabilnost i najnize moguce temperature tako da mogu krenuti na 4.4 ili 4.5ghz.
OC intel procesora dual quad. Jer to nije ova tema??
Iiii... evo me
PLL na Auto. Kad ga stavim na 1.700 v opet bude isto. Cini mi se VID prevelik i nekuzim u cemu grijesim.
Pa molim pomoc.
Vjerujem da ti clock procesora isto varira,reci mi jel pod loadom u CPU-z pokaziva isto 1,21v ili više??
Iiii... evo me
Pa molim pomoc.
Vjerujem da ti clock procesora isto varira,reci mi jel pod loadom u CPU-z pokaziva isto 1,21v ili više??
Clock mi varira samo kad sam u balanced power save modu, na performance mi nepada clock na 1.6ghz. I da varira mi napon kad mi pada clock. Ali sad mi je bitnije doci do male razlike izmedu VCore i VID pod loadom.
Stavio sam sad BIOS default pa krecem ispocetka.
Vec sam se pogubio u svim postavkama i tutorialima, svaki pise drugacije hebote.
Opet cu danima traziti njegovu G tocku
Sad sam na 4.0ghz na stock naponu.
Krecem sa dizanjem frekvencije dok mi se nekrene rusiti, kad se srusi dizem malo napon.
Kad ga i tu nadem stabilno opet cu dizati frek. i tako cu polako nadam se doci do zeljenog cilja.
Za sad sam RAM stavio na 1600, kad se stabilizira cpu onda cu dici rame na 2133mhz.
I sad na 100 load dobijem VCore 1.288v i VID 1.286. to je na 4.0ghz.
Sa tim da je cpu voltage na na offset mode ali nisam dirao nista drugo. Offset mode sign je +
Sta sad da mjenjam da spustim napon? A da ostane stabilan?
Da stavim cpu voltage na manual i koji onda napon da stavim?