Terminologija

poruka: 15
|
čitano: 2.278
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Terminologija

dakle.. muči me sljedeća stvar..

računaRstvo ili računaLstvo?

pošto studiram računaRstvo, a učim i radim sa računaLima.. ko tu koga? puno puta po potvrdama i papirima iz principa pišem - računalstvo. do sada fala bogu nisam imao problema..

kod nas se kaže računalo, kod naših istočnih susjeda računar.. nije da imam predrasude nego me čisto zanima odkud im ta riječ :|

17 godina
moderator
RE: Terminologija

Ako se ne varam, racunarstvo dolazi od rijeci "racunati", a racunalstvo od rijeci "racunalo".

17 godina

i danas.. kad me neki stariji ljudi pitaju kaj studiram.. velim im računarstvo. oni to odmah povezuju sa ekonomijom i računovodstvom.

ne znam, dosta toga mi u vezi te riječi nije jasno :D neko je neš gadno za*ebo :D

17 godina
moderator

Meni su nekako "kompjuter" i "informatika" ljepše riječi od "računala" i "računarstva"... Uz to, ako dobro pamtim, na svojem sam faksu studirao smjer "informatika", a ne "računarstvo".... Osmijeh

drpetric
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Ako se ne varam, racunarstvo dolazi od rijeci "racunati", a racunalstvo od rijeci "racunalo".

ja mislim isto tako

H-MAN RULES!!!11
17 godina

a s druge strane..

u govoru se koristi - računali smo.. ne računaRi smo

računara - računala.

ima hrpa primjera, nijedan pošteni odgovor ;\

17 godina
moderator
nixass kaže...

a s druge strane..

LOL! Pismenost na razini. A po kojem bi se to jezicnom pravilu govorilo "racunari" smo?
17 godina
neaktivan
Terminologija

Da nije možda neka glasovna promjena, ciljan na jednačenje po mjestu tvorbe. :)

17 godina

@ mbkasa

yebemu, daj čitaj kaj pišem.

A po kojem bi se to jezicnom pravilu govorilo "racunarstvo"? po vukovom?
samo ti dajem primjere di se vidi nebuloza ove riječi..

17 godina
moderator
nixass kaže...

@ mbkasa

yebemu, daj čitaj kaj pišem.

A po kojem bi se to jezicnom pravilu govorilo "racunarstvo"? po vukovom?
samo ti dajem primjere di se vidi nebuloza ove riječi..

A trebalo bi biti - sto? Racunstvo? To bi dolazilo od rijeci racun. Racunalstvo? To se odnosi na racunala, ne racunanje. Sto jos preostaje? Racunati - rac... Sto?
Vinograd - vinogradarstvo. Cvijeće - cvjećarstvo. Računati - računanje - računarstvo.

PS stavi bilo koji glagol u perfekt prvog lica mnozine pa onda jos jednom razmisli o gluposti koju si napisao (racunati - racunali smo, pjevati - pjevali smo, pisati - pisali smo) - zar smo pjevari?:
nixass kaže...

a s druge strane..

17 godina
neaktivan
nixass kaže...

i danas.. kad me neki stariji ljudi pitaju kaj studiram.. velim im računarstvo. oni to odmah povezuju sa ekonomijom i računovodstvom.

ne znam, dosta toga mi u vezi te riječi nije jasno :D neko je neš gadno za*ebo :D

Haha, tako je i meni stalno.
17 godina

nije glupost.

računarstvo i računalstvo su potpuno različite stvari ;)

17 godina
moderator
nixass kaže...

nije glupost.

računarstvo i računalstvo su potpuno različite stvari ;)

Ako su to "potpuno razlicite stvari", zbog cega se onda ne bi i pisale razlicito? Na FER-u je racunarstvo  - citiram s njihovog weba: Računarstvo i računarska znanost obuhvaća teoriju, metode analize i sinteze, projektiranje i konstrukciju, primjenu i djelovanje računalnih sustava. Objekt proučavanja u računarstvu jest cjelokupnost sklopovlja (engl. hardware) i programske opreme (engl. software), te postupaka i načina primjene računala.)
Glupost je tvoja argumentacija koja pokazuje zapanjujuce nepoznavanje hrvatskoga jezika. Namigiva
17 godina
moderator

PS Ima i onih koji smatraju da je izraz "racunalstvo" pogresan i to pokusavaju adekvatno argumentirati - pogledaj ovo. Iako mi se ne svidja sto tip pljuje po FOI-u (u nebesa uzdize elektrotehnicare i "racunarce", a podcjenjuje informaticare), u tekstu navodi i konstataciju da bi za racunalstvo ispravnije bilo reci informatika (uoci da je FOI kratica za Fakultet organizacije i informatike, a ne Fakultet organizacije i racunalstva).

17 godina
protjeran
Pa dobro koji je onda zakljucak. Ja sam informaticko, racunarske te ostale gore navedene satove provodio u obliznjem kaficu, te se nemogu sjetiti ni pomocu trikova koji je izraz tocan, a vidim da je Terminologija vaznija u nekim slucajevima od samog predmeta rasprave.
Dajte ljudi da se nesramotim, ja cu vam reci koja je kava najbolja.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice