Kakav je to muški forum bez razgovora o kuhanju? :)
Ovde možemo stavljati svoje omiljene recepte, pitati za savjete ili eventualno raspravljati o proceduri pripremanja hrane, sastojcima itd.
Evo ja započinjem sa svojim omiljenim šugom za manistru - bolognese.
Zašto mi je zanimljiv sada ovaj šug? Zato jer sam otkrio jedan sastojak koji okus diže u nebesa.
Kao što vjerovatno znate, osnova za ovaj šug je kapula, mrkva i selen izdinstani na malo extra djevičanskog maslinovog ulja tj. "mirepoix" - francuska riječ.
E sad, konkretno par riječi o selenu ili celeru. Ako pogledate ovaj recept na npr. crochef.com vidjet ćete da naši kuhari stavljaju korijen od selena/celera ali u biti potrebno je nascjeckati i dinstati stabljiku od selena.
Ne trebam Vam govorit o ljekovitom djelovanju selena kao biljke a kamoli što radi okusu. Taj miris nećete zaboravit. Idemo.
Na extra djevičanskom maslinovom ulju omekšajte na kockice narezanu kapulu, mrkvu i stabljiku od selena. Dakle kad se ulje dobro ugrije, ubacite pa smanjite vatru da se lijepo smekša a da ne izgori.
Ubacim i grančicu ruzmarina odmah kad i sve to.
Mliveno meso, može junetina, može miješano ali bitno je da je sviježe iz mesara, ne ono zapakirano u ciglu se doda povrću i dinsta (malo ga tlačit sa kuhačom, miještat itd) dok ne izgubi crvenu boju i dobije malo rumenila.
Onda je potrebno dodati vino - bijelo preferiram ali može i crno, nebitno. Neka vino slobodno prekrije to sve.
Kad je cuga ishlapila ostalo je samo ono što valja za šug. Može se probati sa žlicom i pogledat jeli se osjeća alkohol ili ne.
I onda se dodaje konšerva tj. koncentrat od rajčice u tubi. Stavi se ono punu šaku toga. Tako će šug biti "baršunast", "svilenkast".
Dodamo odmah i pomodoru. Preferiram u staklenci a ne u tetrapaku. Može pola staklenke.
Zatim se doda vode. Da ne bude prerijetko, da nebude ni gusto ali malo više od željene gustoće jer će ionako ishlapit u kuhanju višak.
Začinit sa par klinčića, listom lovora, sol, papar, vegeta.
Poklopit teću, smanjit malo vatru i neka se kuha tako pola sata, možda 45 min.
Kad je gotovo pomiješat sa skuhanom manistrom. Obavezno prije miješanja probajte malo šug i dodajte papra i soli - malo dotjerajte okus jer se dosta izgubilo kuhanjem.
Recimo pomješa se pola napravljenog šuga sa manistrom a pola se može ostavit u frižideru i sutra napravit lazanje.
Ne koristim mjerice već sve radim "od oka"
Mjerice su za noobove :)
Može tema?