Recepti

poruka: 10
|
čitano: 4.647
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Recepti

Kakav je to muški forum bez razgovora o kuhanju? :)

Ovde možemo stavljati svoje omiljene recepte, pitati za savjete ili eventualno raspravljati o proceduri pripremanja hrane, sastojcima itd.

Evo ja započinjem sa svojim omiljenim šugom za manistru - bolognese.

Zašto mi je zanimljiv sada ovaj šug? Zato jer sam otkrio jedan sastojak koji okus diže u nebesa.

Kao što vjerovatno znate, osnova za ovaj šug je kapula, mrkva i selen izdinstani na malo extra djevičanskog maslinovog ulja tj. "mirepoix" - francuska riječ.

E sad, konkretno par riječi o selenu ili celeru. Ako pogledate ovaj recept na npr. crochef.com vidjet ćete da naši kuhari stavljaju korijen od selena/celera ali u biti potrebno je nascjeckati i dinstati stabljiku od selena.

Ne trebam Vam govorit o ljekovitom djelovanju selena kao biljke a kamoli što radi okusu. Taj miris nećete zaboravit. Idemo.

Na extra djevičanskom maslinovom ulju omekšajte na kockice narezanu kapulu, mrkvu i stabljiku od selena. Dakle kad se ulje dobro ugrije, ubacite pa smanjite vatru da se lijepo smekša a da ne izgori.

Ubacim i grančicu ruzmarina odmah kad i sve to. 

Mliveno meso, može junetina, može miješano ali bitno je da je sviježe iz mesara, ne ono zapakirano u ciglu se doda povrću i dinsta (malo ga tlačit sa kuhačom, miještat itd) dok ne izgubi crvenu boju i dobije malo rumenila. 

Onda je potrebno dodati vino - bijelo preferiram ali može i crno, nebitno. Neka vino slobodno prekrije to sve.

Kad je cuga ishlapila ostalo je samo ono što valja za šug. Može se probati sa žlicom i pogledat jeli se osjeća alkohol ili ne.

I onda se dodaje konšerva tj. koncentrat od rajčice u tubi. Stavi se ono punu šaku toga. Tako će šug biti "baršunast", "svilenkast".

Dodamo odmah i pomodoru. Preferiram u staklenci a ne u tetrapaku. Može pola staklenke.

Zatim se doda vode. Da ne bude prerijetko, da nebude ni gusto ali malo više od željene gustoće jer će ionako ishlapit u kuhanju višak.

Začinit sa par klinčića, listom lovora, sol, papar, vegeta.

Poklopit teću, smanjit malo vatru i neka se kuha tako pola sata, možda 45 min.

Kad je gotovo pomiješat sa skuhanom manistrom. Obavezno prije miješanja probajte malo šug i dodajte papra i soli - malo dotjerajte okus jer se dosta izgubilo kuhanjem.

Recimo pomješa se pola napravljenog šuga sa manistrom a pola se može ostavit u frižideru i sutra napravit lazanje.

Ne koristim mjerice već sve radim "od oka"

Mjerice su za noobove :)

Može tema?

MIKROBLOG: FU not ftw
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.8.2012 21:55 (KIKI3ooo).
16 godina
Recepti

Moj najdraži {#}

Jednostavno i odlično. Još otopim čokoladu i stavim na vrh.

Kolač u 5 min.

Netko radi što zna, a netko zna šta radi
15 godina
Recepti

Probat će se :)

MIKROBLOG: FU not ftw
15 godina
Recepti

Ova recept što ću sad ga stavit je nešto što možete pobjedit u Večeri za 5. To je recept none od moje žene koja je živila u Italiji 40 godina. Ali pazite, morate ga napraviti točno kako vam kažem jer ga možete zas.... samo tako.

Vrganj suhi - stavite kesicu, ili 2 ili kilo ili jednu gljivu (šala mala), stavite koliko imate u jednu malu tečicu tipa gdje kuhate jaja u tvrdo itd.

ulijte mlake vode, ne samo da ih prekrije, nego ono da ima jer ćemo sa tim na kraju polivat rižu

stavite na vatru, kad uzavrije, izgasit i poklopit, stavit sa strane.

Dok se gljive točaju i dok čekate da uzavre da izgasite, pravimo mirepoix, mrvu, selen stabljika na što manje komadiće i na maslinovo ulje dinstat. Onda kapulu isickat na što manje i ubaci i nju da se dinsta.

Kako se dinsta? Ubacite npr. mrkvu, selen, kapulu i kad uzavre, smanjite malo. Sve vam je isti princip, kad uzavre, smanjite da vrije i dalje samo polakše, laganije. Tako povrće pustite da se dinsta. Gotovo je kad prbate komadić kapule i vidite da vam nije tvrd, da je jestiv, da se topi, da je uvenilo. Tako i mrku i tako i selen. Ok.

Ubacite češnjak, na što sitnije, i meso (junetina ili teletina koja je duplo skuplja, na kockice male) i mišajte. Kad je meso izgubilo crvenu boju, kad je malo porumenilo ulijte bijelog vina da prekrije sve to. Kad vino uzavre onda smanjite da vrije lagano. Kad je cuga posve isparila (probaje jeli ako neznate po oku ocjenit kad je to) onda ulijte može vruće obične vode. Dodajte, list-2 lovora, 3-4 klinčića, vegetu, sol, papar. Kad uzavre, možete potpuno poklopit teću i smanjit skroz vatru da se meso smekša. Može i poklopit prije nego što uzavre da što prije uzavre tako da ubrzate vrijeme.

Kad se meso smekašalo (otklopite teću i probajte komadić mesa, nesmi bit na zub nego potpuno mekano) dodajte gljive iz one tečice koje sam spominjao na početku. Možete ih prethodno isjeckat ili ne morate. Kad ste dodali glive dodajete i isjeckani peršin. Poklopite da uzavre, kad uzavre smanjite ali otklopite teću da ovaj put isparava. Neko se lagano kvrčka.

U isto vrijeme kad ste ubacili gljive, onu vodu di su bile gljive stavite na vatru da se zagrije koliko god može dok gljive ne budu gotove. Jer ćemo sa tom vodom kasnije poljevat rižu a ta voda mora biti iste temperature, slične da riža pusti sluz. Tu vodu di su bile gljive i posolite.

Kad glljive budu meke onda dodajte rižu. 2 šake riže po osobi. Riža da je neznam kakve kvalitete, nakon kupanja u ovom šugu će vam se oči okretat naopako od fleša.

E sad, ima debila koji pojačaju vatru do kraja i mješanjem dovodu tj. barem pokušavaju rižu do kraja do trenutka kad se može jest, dok ne bude meka - ali to ta velika vatra uništi sve što ste stvarali do tog trenutka. To vam je isto kao da jaje naoko pravite na jakoj vatri pa vam bude neukustno. Na lagano se radi jaje naoko, kajgana itd. 

Dakle, kad je ubačena riža onda se doda ona voda di su bile gljive. Rižot kuvajte na laganoj vatri i nadoljvajte one vode di su se gljive točavale, sve dok riža ne bude mekana.

Kad je riža gotovo, sljedu najljepši trenuci. Maknite teću sa vatre i ubacite komad maslaca u to i promještajte. Kad se maslac rastopi onda dodajte vrhnje za kuhanje, cijeli oni mali tetrapak i promješajte. U iperšpara mi je ludilo vrhnje za kuhanje jer nije tekuće nego je malo kruće. Probajte sve. Ako fali soli dodajte, papra isto tako. Dotjerajte okus. Ja volim dodat suhog sjeckanog bosiljka točno na kraju za ultimativni okus.

Poslužite sa parmezanom.

Ovo nemožete naručit u restoranu jer im se jednostavno ne isplati zbog sastojaka. Kome god ovo napravite gledat će vas drugim očima :))))

9 godina
neaktivan
Recepti

Svi recepti za vas najednom mjestu...posjetite nas blogi podijelite ga sa svojim prijateljima...

http://najjednostavnijiirecepti.blogspot.ba/

15 godina
Junk food

Evo jedan osvrt na naše pekare i fastfood-ove.

Ako ćemo staviti na stranu žalosnu činjenicu da se narod stjecajem okolnosti pretežno hrani junkom, zatim zdravlje i nutricionističke vrijednosti samih obroka, može se primjetiti da je kvaliteta i kvantiteta ponude junka postala vrhunska!

Sjećam da se prije u pekarama moglo kupiti kruh, krafna i kroasan - a danas:
- picete sa odlično zamiješanim tijestom, ok rajčicom, dobrom salamom (ne onom najjeftinijom), poštenom količinom sira, šampinjona, i naravno prekrasnog origana
- bureci koji su okusom isti kao bureci koji su se prije mogli naći samo u najboljim šiptarskim rupama (joint)
- bezbroj savršeno pečenih peciva u raznim varijacijama
- i naravno, više vrsta kruha pri čijem se spravljanju koriste tradicionalni recepti

Fast food-ovi, u kojim se prije moglo kupiti topli sendvić i neka jadna osušena pizzeta (prelivena koncentratom rajčice a.k.a. konšervom umjesto sokom od rajčice) se danas mogu pohvaliti sa ponudom koja je po kvaliteti i vrstama jela ravnopravna restoranskoj ponudi! Pizze, sendvići, hamburgeri/cheeseburgeri, mješano meso, ćevapi, piletina, lasagne, škampi/lignje, hot dog/kobasice, tortilje/somuni... a sve svježe i sa žara.

Bogatstvo ponude u vitrinama, mirisi svježe pečenog peciva, i tako od pekare do pekare, zatim kvaliteta ponude fastfoodova koja je na razini restoranske... rekao bih, i sigurno nebi puno falio  (jer sam bio u Italiji više puta, a Italija...tko je pogledao film Eat Pray Love sve mu je jasno), da se malo koja zemlja može pohvaliti sa takvom ponudom junk food-a.

Ja i supruga se stjecajem okolnosti možemo hraniti kod kuće i ne trebamo barem jedan junk obrok dnevno kao mnogi, ali otprilike jednom tjednom odemo na pizzetu i topli, ili tako nešto - jer je ponuda izvrsna.

15 godina
Palačinke

Nastavno na gornji post, sad su popularna mjesta gdje se jedu samo palačinke na 100 načina (pancake joint). Meni su se već polako "dosadila" ali svejedno jednom tjedno sa suprogom i djecom svratim na palačinku. Jednostavno umjesto da spremamo palačinke kod kuće odemo pojest vanka nakon šetnje. Umjesto 5-6 palačinki koje bi napravio doma, ovde ću pojest jednu ali pravu... i bar znam na što sam "bacio kalorije". Bolje mi je pojest palačinku na cheat meal neko bilo koji kolač u slastičarni, ili nešto slatko iz pekare, ili Mcdonaldsa (cool pita, sladoled) ili iz trogovine (tipa Milka - koja je definitivno najbolja čokolada).

9 godina
neaktivan
Re: Junk food

Još je šokantnije da sam ja čak uspio u Zagrebu u jednoj pekari kupiti buhtlu od čokolade koja je cijelom dužinom bila ispunjena čokoladom !!!

Pogledajte to čudo, izrod, i pekarskog monstruma:

Nevjerovatno, premda se više nikad nije ponovilo.

Ali, i koštala je  6,50 kuna...

Kruha i igala...
15 godina
Parmezan

Zna se da je trenutno nabolji parmezan (od onih "dostupnijih") Sirelin Ribanac. Sve druge marke jednostavno nisu dobre a neke su toliko loše da ukvare cijelo jelo koje zna smrdit na kozu! Problem je što košta bar 8 kn ali radije dam te 3 kune više (a kako nas je četvero u obitelji, treba minimalno 2 paka, a kako jedemo tjesteninu i rižu bar jednom tjednom to je 4 paka tjedno, samo na fucking parmezan) nego da mi jelo smrdi na fucking kozu! 

Sad (već ima nekoliko mjeseci... ako ne i godinu dana) sam pronašao u Tommya, ni više ni manje nego Grana Padano za 5ipo kn, naravno izvrsnog ukusa... i 10g više parmezana.

Ako netko zna za neki povoljni a dobri parmezan, neka preporuči :)

15 godina
Re: Junk food
fer-de-lance kaže...

Još je šokantnije da sam ja čak uspio u Zagrebu u jednoj pekari kupiti buhtlu od čokolade koja je cijelom dužinom bila ispunjena čokoladom !!!

Pogledajte to čudo, izrod, i pekarskog monstruma:

Nevjerovatno, premda se više nikad nije ponovilo.

Ali, i koštala je  6,50 kuna...

Ajme šta sam radio po pekarama ovo ljeto na godišnjem odmoru... doručak 2 croasana od čokolada, 2 romba i 2 krafne. Žena i punica gledaju ne mogu vjerovat. Onda su skužili moju šemu pa smo jedan put svi (dvi velike obitelji) tako došli u pekaru i kupili masu tih peciva i sjeli na zidić ispred pekare pa udri tamanit peciva - kao oni sa pivama ispred dućana/male trgovine 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice