Ja jeo na malti u nekom restacu u Mdini unutra popne se gore po stepenicama ...Nelosa pizza bila al sad da je bila vrh ponude nije .
Pizza, diskusija
- poruka: 588
- |
- čitano: 256.204
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
ja bih samo prisnazio, burek je s mesom, ali nemam nista ni protiv sirnice ponekad. zeljanica, rijetko.
ja bih samo prisnazio, burek je s mesom, ali nemam nista ni protiv sirnice ponekad. zeljanica, rijetko.
meni je burek dobar i sa sirom, ponekad i s jabukama, ali burek s mesom mi je najdraži, ako je dobar
nisam to nikada jeo.... ;)
burek je burek, ostalo su pite, tako kazu u mojoj mahali :)
Jedem burek s jogurtom a vi ga jedite i s lubenicama ako želite...
Ajde vi bosanci se maknite s ove teme ako cete o tim pizdarijama o bureku sa sirom koji postoji svugdi od Turske do Alpa samo u vas neke mudrolije.
Kad smo kod bureka, neki dan speko tepsiju bureka sa mesom, okus fantazija, ko iz pekare.
Ajde vi bosanci se maknite s ove teme ako cete o tim pizdarijama o bureku sa sirom koji postoji svugdi od Turske do Alpa samo u vas neke mudrolije.
ne vrijedjaj,....ja nisam bosanac, na nasim prostorima burek sa sirom ne postoji. postoji sirnica. osim kod takvih kao ti, ohladi malo.....
Na kraju krajeva, jedino je bitno da NIKAD NIKOME ne padne na pamet ispeći pitu/burek s avokadom ili ananasom...
Na kraju krajeva, jedino je bitno da NIKAD NIKOME ne padne na pamet ispeći pitu/burek s avokadom ili ananasom...
word!
...na nasim prostorima burek sa sirom ne postoji. postoji sirnica.
na 'našim prostorima' ofkors da postoji burek sa sirom, jeo sam ga i prije 40 godina, jedem ga i danas
u hrvatskoj je burek sa sirom, s mesom, s jabukama oduvijek, jedino u bosni su nekakve pite
i to poštujem, kad dođem u bosnu, naručim pitu, u zagrebu burek i tako bi trebali svi, a ne vječno nametati svoje filozofije drugima
za završimo s debilanom, burek nije isključivo bosansko jelo i ne mogu nama u hrvatskoj određivat što burek jest ili nije
ma slazem se ja s tobom, moj post je bio zezancija, svako jelo ima izvornu varijantu i lokalne izvedenice, kao i nazive, to je najmanje bitno.
samo bih dodao, ovisi i o kraju, kod mene, do tamo iza rata, postojao je burek, sirnica, zeljanica i razne pite - jabuke, ovo ili ono.
Poslije rata, kada su se male bajtice s zvucnim imenima poput "kod Halilija" pocele zamjenjivati s fancy pekarama, pojavljuju se i "ostali bureci"..... to je taj utjecaj okoline, odnosno blizina granice, tako da, mozda je u zg 1977 i postojao "burek sa sirom", kod mene jednostavno nije.
Ali ok, totalni off, kako rekoh, samo zezancija, dok god je dobar,svejedno je kako ga tko zove.
Oni koji rade jednostavne stvari i to dobro, imaju svoje uobičajene mušterije. Ostali smišljaju nemoguće kombinacije kojima pokušavaju biti jedinstveni i nekome zanimljivi. Ako pizzu jedem vani, radim to zbog društva (kao prije nekoliko dana) jer smo svi za stolom naručili pizzu. I nisam primijetio da je itko naručio neke svemirske kombinacije koje se vrte po portalima (https://www.index.hr/food/clanak/moram-se-posuti-pepelom-frankos-je-vrhunska-pizzerija/2608158.aspx). U Zagrebu imamo i neke craft pekarnice, pa prije ili kasnije propadnu jer nitko ne može ili ne želi na duži rok plaćati neko ekstra pecivo kojega nema ni u Parizu. Ljudi od svega rade cirkus.
Pizza Nazi
Ovo je najveći razlog zašto izbjegavam pisanje po forumima, jer se uvijek nađe nekakav nadobudni pojedinac kojemu je valjda vrhunac života mlatiti praznu slamu i odvoditi svaku temu u besmislene i bespotrebne rasprave. I onda ja zbog takvih likova na kraju trošim svoje vrijeme, ali naučit ću i ja jednog dana...
Ponavljam po treći put, živimo u RH, a kod nas je valjda zadnjih 50+ godina Margarita definirana kao Pizza koja se sastoji od tijesta, šuga od pomidora i sira, na kraju se doda origano i/ili bosiljak. Isto tako kod nas u pekari i dan danas možeš kupiti burek od sira, što po tvojoj logici uopće nije burek, jer zna se što je u Bosni burek. Isto tako naš Pršut i talijanski Prosciutto su dvije različite stvari. Naš prošek i talijanski... i mogao bi tako u nedogled.
No ajmo po tvome, budimo onda dosljedni do kraja pa recimo da certificirana ("zaštićena") Margarita mora imati tijesto koje je napravljeno od Tip 00 brašna, a zatim to tijesto mora biti miješano isključivo ručno, i eto upravo smo eliminirali valjda 80% Margarita iz raznih pizzerija. No tu nije kraj, uz šug koji smo rekli da mora biti San Marzano, zna se odakle, isto tako sir nije dovoljno da je Mozzarella već to mora biti Mozzarella isključivo iz područja južnih Apenina. I eto eliminirali smo valjda još 19% Margarita koje su nam dostupne. I nikako nesmijemo zaboraviti da rub mora biti debljine od 1 do 2 cm, ako vam je rub 4-5 cm kako neki vole to nije Margarita.
Ne mora isključivo ručno...
Prema talijanima i EU mora biti ručno:
"It also stipulated that the dough had to be kneaded by hand", a našao sam i još malo detalja za napolitanu "As for leavening, it must be two hours in the first stage and, after the formation of the buns, another 4-6 hours. With reference to baking, on the other hand, the pizza maker must use a wooden shovel and use only wood-fired ovens at 485° and the time must not exceed 60-90 seconds."
https://www.theguardian.com/world/2009/dec/09/italian-pizza-wins-protected-status
Kod nas ako u pekari kažeš "sirnica" dobiti ćeš nešto sasvim drugo. Burek sigurno nećeš.
ljepote naseg zavicaja ;)
Ovo sigurno niste znali: Kako je uopće nastala pizza?
sve je to evolucija a ne revolucija...ovo fermentiranje od 36 sati to jedino sa frižiderom...a toga nije bilo prije 130 godina kad smo dobili pizzu margheritu...tako da bilo kakve priče da mora biti ovako ili onako...pizza je postala biznis...i onda imaš...pijat za pizzu...pinjur...nož...hebiga ako koristiš obični nož nije to to...ono ovi obični ugostiteljski noževi... i onda gosti kao zašto nemamo noževe za pizzu jer ovima ne mogu iskidati pizzu...A ja mogu...jerbo neznaju kako da koriste taj "obični" nož pa mudruju...recimo ne volim kad je pizza narezana...volim kad je cila...pa u pijat i onda ja sam s guštom...onda smo počeli sa rezanjem pizza...obiteljska pizzeria...peć na struju...ručno kuvanje..sezonski posa...5..10...15 kg dnevno nije tlaka ukuvati...koristimo padela...većina turista u pizzi vidi fast food i očekuje da im bude gotova za treptaj oka jerbo im se žuri na brod za N.P.
tek u kolovozu ove godine po prvi put bio u pizzeria a da nije ova naša...zaručnica me vodila...ono da probam napoli styl...po prvi put u životu...i ono..nije gužva a čekaš pizzu po ure...kod nas prigovaraju ako čekaju 5 minuta a vide da nisu prvi gosti...i eto napokon nje na pijatu...bila narezana to ne volim...dobro zaboravio reći...stavim komad u usta i prvo ča osjetim zagorenost...pogledam ispod pizze i ono 50% površine donje crne točke...kod nas ako bude jedna točka od 1cm...uzbuna...aj peci drugu pizzu..stvarno nemoš reći...san marzano je top...mozzarela di latte isto...ali ima toga malo...ono 2 cm između svakog sastojka razmak...a mi od ruba do ruba i još se sastojci preklapaju
e nema mirisa...odem do peći i pitam i ono nije na drva nego na plin...dobro s drvima je zahebano...ali nema mirisa a to onda isti đava...na struju ili plin...ono za rastezanja balota koriste puno brašna...opravdano s obzirom koliko je tisto stajalo...ali onda imaš previše brašna..pa to gori u peći...a vjerojatno ne čiste peć svaki dan...ustvar jedino to mogu ujutro dok je još ledena...i normalno brzina...za brzinu su padele za pizzu
drugi put bii pa naručili pizzu sa pršutom...ajme...to prolazi kod ovih koji nikad u životu nisu imali fetu pravog pršuta u ustima...pokojni did mi je sušio pršute i znam ča je pravi pršut..konkretno mi kod sebe koristimo ovaj vakumirani od pivca..pakiran je 100 grama i dođe 35 eura...od svih tih vakumiranih je vjerojatno među boljima s obzirom na cijenu..i onda gosti idu taj pršut koji ima možda 1% bilog na sebi i tih 1% oni maknu ča...a pršut bez bilog je komad papira u ustima...ono kod pravog pršuta bilog bi tribalo biti dab trećina...a to bilo onda bude slađe od crvenog
u doba mraka kad smo ovorili pizeriju nije bilo ovog otrova(šunka za pizzu)..nego je bila šunka od sljemena koja je dolazila u metalnim važima od 5kg...sad bi ta šunka imala cijenu vjerojatno 20-30 eura...
Pečem u kamadu, od 5 puta jednom mi je ispalo baš super. Koristim caputo brašna, "nuvola brasno" mi je jedino ispalo super jednom, drugi put sam nešto krivo. Koristio i pizza i jos neko caputo nije loše ispalo, ali mi je nuvola bilo najbolje (možda sam potrefio sve što treba) radim po receptu sa mojapizza odlezavanje do 48 sati.
Nije lako ali trudim se...
Username checks out
Ovo sigurno niste znali: Kako je uopće nastala pizza?
sve je to evolucija a ne revolucija...ovo fermentiranje od 36 sati to jedino sa frižiderom...a toga nije bilo prije 130 godina kad smo dobili pizzu margheritu...tako da bilo kakve priče da mora biti ovako ili onako...pizza je postala biznis...i onda imaš...pijat za pizzu...pinjur...nož...hebiga ako koristiš obični nož nije to to...ono ovi obični ugostiteljski noževi... i onda gosti kao zašto nemamo noževe za pizzu jer ovima ne mogu iskidati pizzu...A ja mogu...jerbo neznaju kako da koriste taj "obični" nož pa mudruju...recimo ne volim kad je pizza narezana...volim kad je cila...pa u pijat i onda ja sam s guštom...onda smo počeli sa rezanjem pizza...obiteljska pizzeria...peć na struju...ručno kuvanje..sezonski posa...5..10...15 kg dnevno nije tlaka ukuvati...koristimo padela...većina turista u pizzi vidi fast food i očekuje da im bude gotova za treptaj oka jerbo im se žuri na brod za N.P.
tek u kolovozu ove godine po prvi put bio u pizzeria a da nije ova naša...zaručnica me vodila...ono da probam napoli styl...po prvi put u životu...i ono..nije gužva a čekaš pizzu po ure...kod nas prigovaraju ako čekaju 5 minuta a vide da nisu prvi gosti...i eto napokon nje na pijatu...bila narezana to ne volim...dobro zaboravio reći...stavim komad u usta i prvo ča osjetim zagorenost...pogledam ispod pizze i ono 50% površine donje crne točke...kod nas ako bude jedna točka od 1cm...uzbuna...aj peci drugu pizzu..stvarno nemoš reći...san marzano je top...mozzarela di latte isto...ali ima toga malo...ono 2 cm između svakog sastojka razmak...a mi od ruba do ruba i još se sastojci preklapaju
e nema mirisa...odem do peći i pitam i ono nije na drva nego na plin...dobro s drvima je zahebano...ali nema mirisa a to onda isti đava...na struju ili plin...ono za rastezanja balota koriste puno brašna...opravdano s obzirom koliko je tisto stajalo...ali onda imaš previše brašna..pa to gori u peći...a vjerojatno ne čiste peć svaki dan...ustvar jedino to mogu ujutro dok je još ledena...i normalno brzina...za brzinu su padele za pizzu
drugi put bii pa naručili pizzu sa pršutom...ajme...to prolazi kod ovih koji nikad u životu nisu imali fetu pravog pršuta u ustima...pokojni did mi je sušio pršute i znam ča je pravi pršut..konkretno mi kod sebe koristimo ovaj vakumirani od pivca..pakiran je 100 grama i dođe 35 eura...od svih tih vakumiranih je vjerojatno među boljima s obzirom na cijenu..i onda gosti idu taj pršut koji ima možda 1% bilog na sebi i tih 1% oni maknu ča...a pršut bez bilog je komad papira u ustima...ono kod pravog pršuta bilog bi tribalo biti dab trećina...a to bilo onda bude slađe od crvenog
u doba mraka kad smo ovorili pizeriju nije bilo ovog otrova(šunka za pizzu)..nego je bila šunka od sljemena koja je dolazila u metalnim važima od 5kg...sad bi ta šunka imala cijenu vjerojatno 20-30 eura...
svo ugostiteljstvo je biznis, a u trendu su pizze i burgeri, fast-food hrana po premium cijenama.
noževi su uvijek postojali različiti ovisno o namjeni, tako nećeš stejk rezati s klasičnim nožem, a osobno ne volim ni kad mi ga posluže uz pizzu pa ili režem komad 20 sekundi ili svaki dodir nožem o tanjur proizvede onaj iritantni zvuk. kad već deru sa cijenama onda je red i da je nož kako treba.
pizza ne bi trebala biti poslužena izrezana i to im ne bi trebalo posebno naglasiti, tko to napravi bez da pita gosta je po meni idiot. pizza se reže jedino kad ide u kutiju za vani ili na zamolbu gosta. osobno popizdim kad mi dođe izrezana pizza i ti me neće ponovno vidjeti.
ta tvoja napolitana, što reći, netko je loše odradio posao. tijesto se nakon razvlačenja mora otresti od brašna. korištenje kukuruznog brašna, krupice i sličnog je po meni idiotarija. ne treba od svega praviti filozofiju, otreseš tijesto i sve će biti ok.
peć se u principu ne čisti osim ako ti usred posla ne pukne pizza, onda se snalaziš kako znaš, ali kroz 20 minuta na visokim temperaturama sve se to pretvori u pepel.
pod padela pretpostavljam misliš na kalup? tko to koristi taj je amater. nije zabranjeno, ali je to više onda home made pizza.
miris nećeš osjetiti bez obzira je li peć na drva ili plin, koristio sam oboje i tko osjeti razliku svaka mu čast. ono što je bitno je temperatura i podloga (kamen).
pizza se rastegne, napuni i ispeče za 3-4 min. tko ima veliku potražnju mora imati više picajola pa onda jedan rasteže i puni, a drugi peče...
pravi pršut, ovaj naš u principu ne bi trebao na pizzu, ali to je opet stvar ukusa, osobno ga volim na pizzi, a ne volim onaj talijanski ili španjolski pršut. od pivca ne bi nešto kupio da mi mukte daju, to su vrhunski šverceri. kvalitetan pršut se kupuje ili kod "čovika za pršut" ili u provjerenoj pršutoreznici, ovo po trgovinama varira od fuj do može proći. osobno mi nema većeg gušta nego kupiti cijeli pršut pa ga ručno rezati.
za bilo se slažem, njega mora biti, ne bi rekao baš 1/3, to mi je malo puno, ali bila traka na dnu fete mora biti tu.
kad bi mnogi znali što pod šunku i sir mnoge pizzerije koriste vjerojatno bi im slabo došlo.
upravo zato su sad ove kućne peći super stvar jer za 5-6 eura složiš sebi doma vrhunsku pizzu sa top sastojcima, takvu nećeš dobiti u pizzeriji, a i tamo gdje ima slična tu kod nas dođe blizu 20 eura.
Pečem u kamadu, od 5 puta jednom mi je ispalo baš super. Koristim caputo brašna, "nuvola brasno" mi je jedino ispalo super jednom, drugi put sam nešto krivo. Koristio i pizza i jos neko caputo nije loše ispalo, ali mi je nuvola bilo najbolje (možda sam potrefio sve što treba) radim po receptu sa mojapizza odlezavanje do 48 sati.
Nije lako ali trudim se...
gljive iz konzerve su poprilično loš izbor, ako ti suhe ne odgovaraju probaj ih prije začiniti "marinirati". isto tako suhe se mogu nasjeći na tanke listiće ili deblje, ovisno o tome što ti bolje odgovara, kako ti se sviđaju iz konzerve onda pretpostavljam da bi ti svježe bolje odgovarale deblje narezane.
šunku ne koristim previše, ali kad koristim onda mi je ona poput PIK premium malo dimljene, kuhane i pečene dobar izbor.
Gljive iz konzerve mi daju neki poseban okus, svježe su nekako meh. Nisam pokušao kidat svježe na deblje jer ne znam hoce li se ispec u tako kratkom vremenu.
Može još preporuka neke ok pećnice da nije preskupa (na struju kad već kažeš da nema razlike plin struja), ne bih dao baš 500 eura za par pizza mjesečno.
Voda je neprijatelj ukusa gljiva, što manje vlage u gljivama, najbolje ih je malo prodinstati na tavi dok ne ishlapi vlaga tek onda ih metnuti na pizzu... ukoliko imaš svježe.
Gljive iz konzerve mi daju neki poseban okus, svježe su nekako meh. Nisam pokušao kidat svježe na deblje jer ne znam hoce li se ispec u tako kratkom vremenu.
Može još preporuka neke ok pećnice da nije preskupa (na struju kad već kažeš da nema razlike plin struja), ne bih dao baš 500 eura za par pizza mjesečno.
Šampinjoni koji se obično stavljaju na pizzu se mogu jesti i sirovi, tako da tu nemaš brige.
Od peći, ako baš želiš na struju imaš sad ovu po super cijeni. Te na struju su inače dosta skuplje i redovna cijena ove je 489 eura, tako da je sad za 288 eura itekako isplativa.
https://www.mall.hr/pecnice-za-pizzu/cozze-elektricna-pec-za-pizzu-90355?tab=description
Ako ideš na plin, onda imaš i povoljnije opcije, ova se može pronaći i za 180 eura, sad će black friday pa će biti popusta. Računaj da nju ne možeš koristiti u zatvorenom prostoru, samo balkon, terasa, lođa i slično gdje imaš dobru protočnost zraka.
https://www.bauhaus.hr/peci-za-pizzu/cozze-pec-za-pizzu-13/p/30520037
EDIT: 13" verzija je više nego dovoljno velika, može se dobiti lijepa 30-32cm pizza koja točno popuni veliki tanjur za pizzu. Uz peć morate kupiti i dobru lopatu, to je još cca 40 eura i gledajte da je široka gotovo kao otvor na peći kako bi mogli dobiti maksimalnu veličinu pizze. materijal Inox, aluminij bi izbjegavao s obzirom na visoke temperature u peći.
A kakve su ovo pizza peći? Imaju dosta ok recenzija i ok je cijena.
A kakve su ovo pizza peći? Imaju dosta ok recenzija i ok je cijena.
Po meni je to nešto između kućne pećnice i pizza peći poput Ooni kode, Cozze i sl. Pizza bolja nego iz pećnice, ali ne na nivou one iz ozbiljnije peći za pizzu.
Pizza koju dobiješ će vjerojatno biti oko 25-26cm, znači mala pizza. Pečenje je duže, oko 4-5min.
Sve ovisi o kupcu, ima li prostora i uvjete za pravu peć ili mu ovako nešto bolje odgovara.
mislim da ti je bolje investirati u kamen
ma taj kamen je isto qrac ako nemaš malo bolju pećnicu da zavrti barem do 300c.
za te kućne radinosti u običnoj pećnici meni se pokazao najboljim i najlakšim za rukovat obični protvan + list papira za pečenje. protvan se grije skupa sa pećnicom, kad dosegne maksimum temp., na brzinu se izvadi van, sklizneš u protvan papir na kojem je već pizza posložena i to je to.
osim temperature, za "dobru" pizzu najvažnije je tijesto, 00 brašno je zapravo jedino koje treba koristit i idealno bi bilo da odleži cijeli dan ili neki minimum preko noći da kvasac odradi svoje.
meni je ta fora sa papirom top, vidio sam to prvi put na maturalcu na siciliji i nastavio sam do danas peći sa papirom a dodatan je plus da se tepsija ne zasere uljem pa je čišćenje minimalno.
za hrskave korice samo još premašem rubove uljem i to je to.
kamen mi je fakat nepraktičan i ima pun kuki posla oko rukovanja.
ma taj kamen je isto qrac ako nemaš malo bolju pećnicu da zavrti barem do 300c.
za te kućne radinosti u običnoj pećnici meni se pokazao najboljim i najlakšim za rukovat obični protvan + list papira za pečenje. protvan se grije skupa sa pećnicom, kad dosegne maksimum temp., na brzinu se izvadi van, sklizneš u protvan papir na kojem je već pizza posložena i to je to.
osim temperature, za "dobru" pizzu najvažnije je tijesto, 00 brašno je zapravo jedino koje treba koristit i idealno bi bilo da odleži cijeli dan ili neki minimum preko noći da kvasac odradi svoje.
meni je ta fora sa papirom top, vidio sam to prvi put na maturalcu na siciliji i nastavio sam do danas peći sa papirom a dodatan je plus da se tepsija ne zasere uljem pa je čišćenje minimalno.
za hrskave korice samo još premašem rubove uljem i to je to.
kamen mi je fakat nepraktičan i ima pun kuki posla oko rukovanja.
ako želite izvući maksimum onda je ovo vjerojatno najbolja procedura. kamen sa razliku od metalnog protvana akumulira toplinu, također drugačije reagira na kondenzaciju i stvaranje "vlage".
izvadite protvan vani i okrenete ga obrnuto, u pećnicu ubacite kamen i stavite da se grije, kad dostigne maks. temp. onda još barem 20-30min. neka se kamen grije. na protvan stavite papir za pečenje i na njega pizzu. na kraju otvorite pećnicu i samo "kliznete" pizzu zajedno s papirom sa protvana na kamen, vrlo jednostavno i brzo.