Pitanje u vezi elektroničke sheme

poruka: 6
|
čitano: 4.971
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Elektronička shema

Pozdrav!

Imam jedno malo specifično pitanje za vas. Pronašao sam jednu shemu za 12-to-24 DC-DC konverter i sastavio ga. Samo problem je u tome što shema je po stilu amera, pa ne kužim neke stvari.

Evo i slike tu.

Pa sada da definiram točno što bi mi trebala pomoć: znam da ameri imaju ground (uzemljenje) definirano kao i minus. Ova strelica na kojoj pise 12V su plus.

Što je ovaj OUTPUT? Je li to plus? Probao sam da provjerim na taj način takon što sam sve pospajao i minus od baterije ( I poslije punjača za akumulator) i output stavio na tu žaruljicu od 20 V (DC, naravno :) ), ali nemam nikakve promjene okrećući potenciometar.

Možete li mi malo pomoći?

Shema konvertera Shema konvertera
15 godina
odjavljen

Output je 24V, sva uzemljenja su minus.

Ako želiš provjeriti radi li ti to ok, mjeri napon na pinu 1, trebao bi se mjenjati s potenciometrom, naravno ako je to potenciometar za namještavanje izlaznog napona.

Si spojio 12V na potenciometar?

Je li ti dobra zavojnica?

Svi smo mi Mentalist.
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.10.2012 13:38 (Jakovp).
16 godina
neaktivan
Re: Pitanje u vezi elektroničke sheme

Da, pot radi. Mijenja se napon (malo manje zbog gubitaka u vodičima), ali ne povećan. Istih 12 V se vrti tu, na pinu 1.

Spojio sam 12V direktno na pot, radi bez beda. Smanjuje se i povećava napon, ovisno gdje se mjeri.

Za zavojnicu je tip davao nekakve upute da se napravi zavojnica oko feritne jezgre, ali sam pročito komentare i vidi da je tip serijskim spajanjem induktora od 1.7 mH i 0.2 mH dobio da radi. Pa sam kupio jedan induktor od 1500 uH (1.5 mH) i dva od 220 uH (0.22 uH) i dobio približno istu vrijednost (1.94 mH, mislim da ne bi trebalo smetati).

Ali gledo sam ovaj kondenzator, C3, koji treba biti 470 uF od 63V i elektrolitski. Je li to inicijalizator ili?

Imate još kakvih ideja za preporuku????

15 godina
odjavljen

Kondenzator C3 i zavojnica su spremnici energije, bez njih ništa neće raditi. Zavojnica mora biti dobra, to što si kupio je za ultra male struje, trebaš sam namotati na neku veću feritnu jezgru.

Mora ti se mijenjati napon na pinu 1 s vrtnjom potenciometra.

Svi smo mi Mentalist.
13 godina
neaktivan

Koliku struju to može podnijeti ?

15 godina
odjavljen
Re: Pitanje u vezi elektroničke sheme
MućkoDjubre kaže...

Koliku struju to može podnijeti ?

Ovisno o korištenim elementima, zavojnici, tranzistoru, elektrolitskom kondenzatoru.

Svi smo mi Mentalist.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice