Paralelni i serijski spoj sa dvije žarulje

poruka: 34
|
čitano: 54.280
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
odjavljen

I ja sam dosta dugo razmišljao, čak mi se činilo nemoguće, ali kada sam došao do rješenja pao sam na guzicu koliko je jednostavno:

A sklopka pali i gasi napajanje (najobičnija sklopka), S sklopka prebacuje serijski - paralelno (dvopolna, ne mora biti izmjenična).

Heart: _/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_ Brain: __________________________
14 godina
neaktivan
RE: Paralelni i serijski spoj sa dvije žarulje

svasili ste me od mozganja hvala

jakov
Poruka je uređivana zadnji put pon 25.10.2010 16:35 (jale_0123).
16 godina
neaktivan

Ako može netko pomoći bio bih vrlo zahvalan. Radi se o jednom starom lusteru koji jako lijepo izgleda i drveni je. Kroz sredinu je daska 80-tak cm na koju mogu pričvrstiti kablove, 4 luster kleme sa po 2 segmenta i ušarafiti grla za plafonjere (njih 8 po 4 sa svake strane). Luster kleme bi pošarafio jednu (dva segmenta) pored svaka dva grla tako da jedna žica ulazi a tri žice izlaze iz kleme, jedna za lijevo grlo jedna za desno grlo i jedna koja ide dalje do slijedeće luster kleme (kako za fazu tako i za nulu). Na šemi se vidi raspored žarulja. Totalni sam neznalica što se struje tiče i ovo mi je prvi puta u životu da nešto radim sa strujom. Može li mi netko reći koju žicu da uzmem, kako se spaja više žica koje idu u jednu klemu (treba li žicu zavrtat savijati ili kvačiti oko šarafa u klemi molio bih što detaljnije), Treba li mi tu uzemlenje??? Na šemi sam stavio maximalnu snagu žarulja 30 W iako mislim da neću nikada staviti jaču žarulju od 25 W.

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.10.2011 17:26 (skyrider).
9 godina
neaktivan
Re: Paralelni i serijski spoj sa dvije žarulje
Ljudi pomoć, kako da spojim u seriju 5 halogenki na dva izmjenična prekidača s 3 žice. Doduše spojio jesam al mi svjetla jedva tinjaju mada prekidači rade u redu, mislim jedan pali drugi gasi.
Zahvaljujem.....
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice