Korist od tvorničkog jamstva

poruka: 56
|
čitano: 11.716
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Evo da se malo i ja izjadam.

Naime imao sam jedan hard disk (Seagate 320gb) od rođaka koji je bio kupljen u Vemilu. Prije nekih 10-ak dana isti je krepao a kako Vemulj ne postoji sa garancijom si mogu obrisat dupe.

Vrag mi nije dao mira te sam kontaktirao Seagate koji mi je potvrdio da disk ima garanciju do 2013 godine i da im isti pošaljem (naravno o mom trošku) u Nizozemsko predstavništvo i oni će m i rado poslat novi besplatno.

Rekoh super, poštarina me došla 90-ak kuna. Smatrao sam da je to ok s obzirom da disk vrijedi nekih 300-ak kn novi.

E sad, danas me zovu iz DHL-a i kaže čovjek da treba platit neke troškove i da će mi podatke poslat mailom.

Aj dobro.

Otvorim attachment kad ono šok! Trebam platit 253,75 kuna!

Znači ukupno bi me taj disk koštao 340,45 kuna a taj isti disk košta u Linksu 329 kuna.

Kako stvari stoje mislim da pošiljku neću preuzet (osim ako zakonski ne moram).

{#}

World Championships: 7, GP started: 267, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,435
16 godina

Žalosno! No zato smo najviše mi Hrvati krivi što smo mala zemlja pa takve tvrtke nemaju predstavništvo kod nas pa tako moramo slati u strana prestavništva. Dosta te skupo to koštalo, a posebno novca uzme poštarina, carina i ostale birokratske gluposti.

No ako je taj disk otišao nakon 10 dana od kupnje možda si ga ipak mogao reklamirati. Po zakonu postoji određeni broj nakon kojega ti možeš vratiti proizvod ako nisi zadovoljan njime i dobiti puni povrat novca natrag. Ne znak koliki je taj rok(možda tjedan, mjesec) no ako je unutar toga roka možeš uvijek tražiti povrat novca.

Peritus inimicus
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.11.2010 20:56 (captain_soap_McTawish).
17 godina
neaktivan

Ma disk je star skoro 2 godine i kupljen je u propalom Vemulju tako da ništa od toga.

World Championships: 7, GP started: 267, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,435
17 godina
odjavljen
RE: Korist od tvorničkog jamstva

Pokušaj poslati upit u udrugu za zaštitu potrošača da li se u slučaju povratka robe s garancije iz inozemstva plačaju ikakve nadnade, porezi, carine i sl. Moguće da uz disk nije bila priložena sva potrebna dokumentacija ili netko mulja s istom jer si ti disk kupio, platio porez i carinu na njega i po ovome ispada da opet plačaš za isti disk.

Pokušaj kontaktirat i DHL i objasnit kakva je situacija i pitati ih nedostaje li još kakav dokument koji bi potvrdio da se radi o povratku diska kojeg si poslao na garanciju.

Heart: _/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_ Brain: __________________________
17 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

Pokušaj poslati upit u udrugu za zaštitu potrošača da li se u slučaju povratka robe s garancije iz inozemstva plačaju ikakve nadnade, porezi, carine i sl. Moguće da uz disk nije bila priložena sva potrebna dokumentacija ili netko mulja s istom jer si ti disk kupio, platio porez i carinu na njega i po ovome ispada da opet plačaš za isti disk.

Pokušaj kontaktirat i DHL i objasnit kakva je situacija i pitati ih nedostaje li još kakav dokument koji bi potvrdio da se radi o povratku diska kojeg si poslao na garanciju.

Hvala na savjetu.

Ma prije slanja Seagateu upitao sam da li im treba račun i garantni list od diska a oni su rekli da ne jer garantni rok određuju pomoću serijskog broja samog diska (može se čak na njihovim stranicama provjerit da li disk ima ili ne garanciju).

Napomenuli su da u kutiju ne stavljam ništa od dokumentacije jer im nije potrebna i istu uopće ne gledaju. Bitno ima je samo da disk nije otvaran i oštećen od padova.

Poslao sam im mail (i DHL-u) pa ćemo vidjet razvoj situacije jer ovo mi je smješno. Imam garanciju a nakraju ispadne skuplje nego da sam novog kupio:)

15 godina
odjavljen

Jednostavno nesretan dan, isto kao ja neki dan izašao na ispit i pisao odgovore na suprotnoj strani i pao ispit iako sam uradio za prolaza.

Operation Flashpoint
15 godina
F1-IVO kaže...

Evo da se malo i ja izjadam.

Naime imao sam jedan hard disk (Seagate 320gb) od rođaka koji je bio kupljen u Vemilu. Prije nekih 10-ak dana isti je krepao a kako Vemulj ne postoji sa garancijom si mogu obrisat dupe.

Vrag mi nije dao mira te sam kontaktirao Seagate koji mi je potvrdio da disk ima garanciju do 2013 godine i da im isti pošaljem (naravno o mom trošku) u Nizozemsko predstavništvo i oni će m i rado poslat novi besplatno.

Rekoh super, poštarina me došla 90-ak kuna. Smatrao sam da je to ok s obzirom da disk vrijedi nekih 300-ak kn novi.

E sad, danas me zovu iz DHL-a i kaže čovjek da treba platit neke troškove i da će mi podatke poslat mailom.

Aj dobro.

Otvorim attachment kad ono šok! Trebam platit 253,75 kuna!

Znači ukupno bi me taj disk koštao 340,45 kuna a taj isti disk košta u Linksu 329 kuna.

Kako stvari stoje mislim da pošiljku neću preuzet (osim ako zakonski ne moram).

{#}

Nisam siguran da ti je Vemil uvoznik ovog tvog Seagatea. Ja sam nešto poslovao sa Asbisom i mislim da su oni uvoznik a prema tome i odgovaraju za jamstvo. Koliko znam trgovac prima natrag proizvod i zamjenjuje ga novim u roku 7 dana. Sve nakon toga ide preko servisa, koji u pravilu nije trgovčev. Pogledaj ovo hvale se da posluju već 16 godina skupa. Možda ti pomogne.

17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Nisam siguran da ti je Vemil uvoznik ovog tvog Seagatea. Ja sam nešto poslovao sa Asbisom i mislim da su oni uvoznik a prema tome i odgovaraju za jamstvo. Koliko znam trgovac prima natrag proizvod i zamjenjuje ga novim u roku 7 dana. Sve nakon toga ide preko servisa, koji u pravilu nije trgovčev. Pogledaj ovo hvale se da posluju već 16 godina skupa. Možda ti pomogne.

Neznam stvarno tko je uvoznik. Disk je kupljen u Vemilu ali budem baš kontaktirao Asbis sutra i malo ih pitao.

15 godina
neaktivan
al mislim ono jel sam od sebe crko i nedaje znakove zivota il?
GENERATION 18: The first time you see this, copy it into your sig on any forum and add 1 to the generation. Social experiment.
17 godina
neaktivan
Sesvetski Kraljevec kaže...
al mislim ono jel sam od sebe crko i nedaje znakove zivota il?

Click of death:)

(ne detektira ga ni u biosu)

15 godina
odjavljen

Mozda je elektonika crkla? Ja sam imao par slučajeva dok sam radio kao serviser i sve smo rješili.

Operation Flashpoint
17 godina

možda neki krivo misle da je taj disk još kod ive (ili njegovog rođaka, kako god). On je taj disk poslao seagateu koji mu je poslao drugi koji mu je i došao, samo ga nije preuzeo.

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.11.2010 21:33 (denix).
17 godina
neaktivan
Weky kaže...

Mozda je elektonika crkla? Ja sam imao par slučajeva dok sam radio kao serviser i sve smo rješili.

Sve je moguće.

Nisam htio ništa dirat jer disk nije moj a iz Seagatea su rekli da šalju novog o svom trošku ako im se pošalje stari neispravan.

Uglavno budemo vidjeli ako se udostoje odgovorit mailom.

15 godina
neaktivan
kontamo denix xD
GENERATION 18: The first time you see this, copy it into your sig on any forum and add 1 to the generation. Social experiment.
17 godina
odjavljen

Hehehe, ludilo.

Za 319 (vjerojatno i manje, ako ides ovim okolnim firmicama) imas potpuno novi WD 500 Blue {#}.

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.11.2010 21:35 (Mrgud Veliki).
17 godina

ček, jel nije ovaj novi vemil na sebe preuzeo odgovornost za garancije od starog vemila?

15 godina
odjavljen
denix kaže...

ček, jel nije ovaj novi vemil na sebe preuzeo odgovornost za garancije od starog vemila?

Da tako su pisali al kad ih nazoves druga priča.

Operation Flashpoint
16 godina
protjeran

Eh Ivo, zar ti nije bilo lakše ljudski razgovarati sa sadašnjim Seagate uvoznikom za HR?

Da oni povezu zajedno sa Vemulj fakturom na reklamaciju?

Možda bi trajalo mjesec-dva, ali bi dobio gotovo džabe (platiš kafu i miran).

Jedina prepreka ti je Vemulj ako ti neće izdati njihovu ulaznu fakturu,

onda im moraš priprijetiti ili da ti ga zamjene/storniraju/vrate novac/daju nešto drugo,

ili ulaznu fakturu...

Anyway, nebi trebao izgubiti..

A za ovu yebenu carinu se javi potrošačkom kodu što prije,

možda ti mogu pomoći.

Sretno

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
17 godina
moderator

Deset vas se javilo, a baš NITKO nema odgovor na pitanje!

Ako je netko imao iskustva s ODBIJANJEM preuzimanja DHL pošiljke, neka se javi, a ostali prestanite spamati!

...
17 godina
neaktivan

Koliko god to možda zvučalo bizarno, nemaš se na što žaliti jer je sve po pravilima.

80 kn si dao za kurirske usluge (shipping i špediciju), 30 kn je pretpostavljam za ležarinu (da se razumijemo, te cijene su bez PDV-a). Taj iznos se pridoda cijeni proizvoda (pošto si ti očito dobio novi disk, a shipping i sve kurirske usluge se također oporezuju), te dobiješ finalnu sumu od 515 kn (to je dakle ocarinjeni proizvod, kurirska usluga i shipping) te se taj iznos oporezuje.

Stvar je u tome da nikog ne zanima jesi ti kupio svoj disk, jesi ga samo zamijenio ili ti ga je netko poklonio. Carinici su vidjeli proizvod s računom i j*biga. Nekad imaš sreće, nekad ne.

-.- ..- .-. .- -.-. .--. .- .-.. .- -.-. ..-. .. --.. .. -.- .- .-.. .- -.-.
17 godina
neaktivan

Mislim da nije problem u priamnju ili odbijanju posiljke vec da je neko iz Seagate zabrljao. Ja sam od logitecha sto za mene sto za prijatelje dobio 7-8 posiljki i samo jednom sam morao platiti nee dadzbine a i tada mi je spediter koji me je nazvao rekao da je to do carinika i da je lakse da platm nego da se raspravlja. Posto je bila u pitanju suma manja od 10% vrjednosti poizvoda nisam hto komplikovati i platio sam. Mislis da je put da se ponovo obratis seagate-u i kazes sta se desava. Roba u garanciji bi trebala da je besplatna do kranjeg kupca. Tako je barem kod logija.

:)
17 godina
neaktivan

Ne moze odbiti posiljku ako je DHL platio carinu. Mislim, moze on ne preuzimati paket ali carinu mora platiti posto je to ucionio DHL umesto njega.

Seagate kaze:

Q. Who pays for shipping returns? 
A.   You must pay shipping charges for all shipments from you to Seagate. If your product is under warranty, Seagate will pay for shipment of the replacement product back to you. Other charges, duties, and customs are the responsibility of the customer.

@F1-IVO

Ispada da si prosao jeftino

Comodo is like the Soviet Union was in the late 70's. They spent 95% of their GDP to look good at the expense of their own people - Nepoznat autor ;)
Poruka je uređivana zadnji put čet 4.11.2010 14:33 (Lazarus Long).
17 godina
neaktivan

Mali update situacije:

Kontaktirao sam Asbis i rekli su da bi ga oni mogli zamjeniti ali potreban je račun kojeg, nakon šta sam pogledao papire od rođinog kompa, nema.

Kontaktirao sam DHL i pošiljku ne moram preuzeti niti platiti ako neću ali će oni kontaktirat Seagate jer u 99,9% slučajeva nakraju Seagate pristane platit troškove (imali su takve slučajeve i Vodena vrata su platila).

P.S.

Lazare to sam i ja pročitao i pitao ove Seagateovce i rekli su da oni ipak plaćaju jer disk ima garanciju pa sad neznam tko tu koga ali očito oni mene:)

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.11.2010 17:57 (F1-IVO).
16 godina
protjeran

Ivo žao mi je što prije slanja nisi pitao za savjet...

Asbisu tvoj račun ne znači previše,

osim što je moguće da je kupljen kod njih (a može biti i iz eSys-a,

jer je i eSys uvozio Seagate).

No fakturu bi trebao dobiti od Vemulja (Anusmedije),

što Asbis-u/eSys-u znači sve, i faktura je uvjek jamstvo.

Primjera radi, možeš kupiti preko veleprodaje AOC monitor

u Asbisu, no Asbis ne uvozi AOC nego eSys,

Asbis samo otkupljuje za daljnju VP.

Ako se pokvari, ti ga ne nosiš u Asbis, nego u eSys,

a dobijaš servisnu fakturu od eSys-a sa naznakom "kupljen u Asbis-u.

Tako da si mogao proći mnogo jeftinije.

Asbis bi ti reklamaciju riješio kroz najviše 20ak dana,

a eSys još brže, s tim da je kvaka što eSys više nije uvoznik,

tako da oni od Seagatea dobivaju Seagate diskove sa "zelenim rubom",

koji imaju originalnu Seagate nalijepnicu na kojoj piše "Certified Repaired Seagate HDD",

koji ima svježe jamstvo od 3 godine, što je super za tebe,

te dobijaš MP fakturu (više kao primku sa cijenom od 0kn),

koje je tada za tebe ultimativno jamstvo, bilo kod eSys-a ili Asbisa...

Izvijesti dali je Seagate platio bar dio troškova...

Njima je to kap troškova, ali velika reklama, tako da bi to trebali odraditi.

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
17 godina

Disk je trebalo poslati preporučeno i sačuvati potvrdu o slanju. Jednako tako je trebalo prije slanja popuniti RMA obrazac. S potvrdom o slanju i RMA obrascem dokazuješ da se radi o zamjeni neispravne robe i tada ne plaćaš carinu, PDV   i ostalo.

Vidi više ovdje.

17 godina
neaktivan

Eto da vam javim da je sve sređeno.

Sve troškove je platio Seagate:)

World Championships: 7, GP started: 268, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,441
17 godina
neaktivan

Kao sto rekoh neko je gore zabrljao. Kako si to postigao?

16 godina
neaktivan
tvornicko jamstvo cesto bude - ludom radovanje

17 godina
neaktivan
logic kaže...

Kao sto rekoh neko je gore zabrljao. Kako si to postigao?

Trikovima i crnom magijom:)

Šalim se...:)

DHL-u sam rekao da ne namjeravam preuzet pošiljku jer nema smisla (vidi cijene gore) a sa Seagateovcima sam se natezao preko mailova jer u početku je bila jedna spika a na kraju druga.

Na njihovoj stranici piše jedno (vidi Lazarusov post) a meni su kroz mailove pisali sasvim drugo tj.da oni plaćaju SVE (pakiranje, slanje, carinu) jer je disk pod jamstvom a ja samo plaćam slanje diska njima.

Nakon višednevnog natezanja (i njima sam rekao da disk ne želim preuzet jer koja budala bi platiula reparirani disk skuplje od novog) eto jutros stigao.

World Championships: 7, GP started: 268, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,441
17 godina
neaktivan

Ja sa logijem nisam imao takvih problema osim jednom a presitno bilo da se natezem sa bilo kime. Uvijek su sve placali.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice