Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali izdvojena tema

poruka: 7.633
|
čitano: 2.099.368
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
12 godina
neaktivan
Re: Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali
XXX-Man kaže...
Strm kaže...

Pitanje, dali smijem spojiti Naviatec ML500W napajanj putem 12V na pojačao koje maximalno može primiti 12V i 4A?

Zašto misliš da nebi smio?

vjerojatno je mislio da daje konstantno maximalnu struju xD

fra Krsto Narkoman
14 godina
XXX-Man kaže...
Strm kaže...

Pitanje, dali smijem spojiti Naviatec ML500W napajanj putem 12V na pojačao koje maximalno može primiti 12V i 4A?

Jer se upravo zapušilolo iz njega, budem ga otvorio pa vidjeo šta je izgorilo. Čuo se kao da je nešta puklo

Strm
12 godina
neaktivan
Strm kaže...
XXX-Man kaže...
Strm kaže...

Jer se upravo zapušilolo iz njega, budem ga otvorio pa vidjeo šta je izgorilo. Čuo se kao da je nešta puklo

to je malo nelogičan scenarij....daj sliku

fra Krsto Narkoman
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.3.2014 18:20 (kivic15).
14 godina
Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

Kad bi ga mogao otvoriti, ima neke male inbuse, imam ih i j ali ovaj je još manji{#}{#}

Strm
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
Strm kaže...

Napajanja ili pojačala?

TROLLBUSTER!!! Izrada naljepnica za aute, stickerbomba, naljepnica za zidove i majica s tiskom. Banggood kodovi na PP.
12 godina
neaktivan

zvjezdasti imbus? moguće da si kratki spoj napravio

fra Krsto Narkoman
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
XXX-Man kaže...
Strm kaže...

Napajanja ili pojačala?

Pojačala, čuo se bum, jako se zagrijalo oko ulaza, i zapušilo se dobrano

Strm
16 godina
moderator

Kratki spoj, neispravno pojačalo, krivo spajanje, neispravno napajanje...itd...

TROLLBUSTER!!! Izrada naljepnica za aute, stickerbomba, naljepnica za zidove i majica s tiskom. Banggood kodovi na PP.
14 godina
XXX-Man kaže...

Kratki spoj, neispravno pojačalo, krivo spajanje, neispravno napajanje...itd...

budem probušio kroz šaraf kao kroz zakovicu, želim ga otvoriti i vidjet šta se desilo

Strm
12 godina
neaktivan

napajanje je krivo jedino ako je neispravno,ali nije mi jasno zašto ne spajaš uvijek preko osigurača?prije će bit kratki spoj ili kinesko pojačalo uzrok....

fra Krsto Narkoman
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
kivic15 kaže...

napajanje je krivo jedino ako je neispravno,ali nije mi jasno zašto ne spajaš uvijek preko osigurača?prije će bit kratki spoj ili kinesko pojačalo uzrok....

napajanje je ispravno, radilo je na starom kompu samo 30min ranije

Strm
16 godina
moderator
Strm kaže...

napajanje je ispravno, radilo je na starom kompu samo 30min ranije

Što ne znači da je ispravno...

14 godina

Kondenzator je procurio :D Jer može biti još šta drugo? Jako smrdi po zapaljenoj plastici...

Strm
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
moderator

Naravno da može.

Daj sliku i napiši kakvo je to pojačalo.

14 godina
XXX-Man kaže...

Naravno da može.

Daj sliku i napiši kakvo je to pojačalo.

Lepai Tripath-Classt stereo amplifier. Čip je Tripath TA2020-020"Korea" Zasad se vidi samo kondenzator, iz čijeg vrha viri nekakva vuna

Strm
12 godina
neaktivan

ako je ta ''vuna'' plave boje tj modro-sive,to je izolacija....na dodir je kao vruće ljepilo...govorim ti zato jer sam i ja nekidan mislio da je kondenzator iscuro,ali to je ipak bila izolacija

fra Krsto Narkoman
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.3.2014 21:03 (kivic15).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
kivic15 kaže...

ako je ta ''vuna'' plave boje tj modro-sive,to je izolacija....na dodir je kao vruće ljepilo...govorim ti zato jer sam i ja nekidan mislio da je kondenzator iscuro,ali to je ipak bila izolacija

vuna viri iz kondenhzatora, stavio sam drugi od 43V 6700uF i sada se upali i svijetli, zvučnik budem sutra  probao, čuje se svakih 10-ak sec kao nekakvo krčkanje jako jprigušeno, šta je to?

Strm
12 godina
neaktivan

izmjeri napon na izlazima za zvucnike....

fra Krsto Narkoman
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
kivic15 kaže...

izmjeri napon na izlazima za zvucnike....

koliki smije biti?

Strm
12 godina
neaktivan

potenciometar staviš na 0 i mjeriš istosmjerni napon na izlazima,kojeg ne bi trebalo uopće biti ili bi trebala biti jako mala cifra

fra Krsto Narkoman
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Jesi li to novo pojacalo spalio ? Ovako na brzaka bih rekao da si polaritet fulao :-)

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Gigabyte091 kaže...

Jesi li to novo pojacalo spalio ? Ovako na brzaka bih rekao da si polaritet fulao :-)

ma neznam nista vise...

Strm
12 godina
neaktivan
Strm kaže...
Gigabyte091 kaže...

ma neznam nista vise...

to je najvjerojatniji razlog zbog kog se pojačalo i spalilo....

fra Krsto Narkoman
14 godina
kivic15 kaže...
Strm kaže...
Gigabyte091 kaže...

ma neznam nista vise...

to je najvjerojatniji razlog zbog kog se pojačalo i spalilo....

h€sa/h€a, \ice su dobro sapojene, im€a jedn€a n€a kojoj im€€ju crtice iliti minusai;i, i nju sa€am sapojio n€a crno. Budem d€€an€asa prob€sao poj€ačlo

Strm
16 godina
moderator
Strm kaže...

h€sa/h€a, \ice su dobro sapojene, im€a jedn€a n€a kojoj im€€ju crtice iliti minusai;i, i nju sa€am sapojio n€a crno. Budem d€€an€asa prob€sao poj€ačlo

WTF?

14 godina
XXX-Man kaže...
Strm kaže...

WTF?

Imam neki virus, ugl. malo sam istraživao. Zaključio sam da ima nekakvu zaštitu zbog kratkog spoja/visoke temp. i još par đinđa. A riješenje svake jest spojiti 2 pina-mute i fault. Jer datasheet govori da je sada pojačalo mutano, jer trenutno je moje upaljeno i svjetle ledice ali neradi. 0 do 0.2V na izlazu. Pošto mi je to jedino ostalo pa da probam ta dva pina spojiti? I ako ih probam spojiti treba ih samo spojiti i odspojiti ili non-stop držati spojene?? Dolje ima slika...

Strm
13 godina

ta pogreška se može resetirati ako isključiš jedinicu i ponovo upališ, a pošto si ti to vjerojatno napravio ja mislim da je svršeno s pojačalom. Ovo sa FAULT i MUTE pinom je da nemoraš resetirat pojačalo, nego da se samo resetira kada se greška otkloni. 

Ono možda ima temperaturnu i prekostrujnu zaštitu, ali ti si krivo okrenuo polaritet, a pojačalo nema zaštitu protiv toga i vjerojatno si spalio pojačalo. Ovo je zaštita samo u slučaju GREŠKE NA IZLAZU, NE ULAZU (kratki spoj stezaljki zvučnika naprimjer) ne ako ti nisi pazio i pogrešno spojio.

Poruka je uređivana zadnji put sub 8.3.2014 11:46 (Gigabyte091).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Gigabyte091 kaže...

ta pogreška se može resetirati ako isključiš jedinicu i ponovo upališ, a pošto si ti to vjerojatno napravio ja mislim da je svršeno s pojačalom. Ovo sa FAULT i MUTE pinom je da nemoraš resetirat pojačalo, nego da se samo resetira kada se greška otkloni. 

Ono možda ima temperaturnu i prekostrujnu zaštitu, ali ti si krivo okrenuo polaritet, a pojačalo nema zaštitu protiv toga i vjerojatno si spalio pojačalo. Ovo je zaštita samo u slučaju GREŠKE NA IZLAZU, NE ULAZU (kratki spoj stezaljki zvučnika naprimjer) ne ako ti nisi pazio i pogrešno spojio.

znači ic je banana?

Strm
13 godina

Vjerojatno, probaj kratko spojiti ta dva pina, možda pokaže znakove života ali sumnjam

Poruka je uređivana zadnji put sub 8.3.2014 11:52 (Gigabyte091).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Gigabyte091 kaže...

Vjerojatno, probaj kratko spojiti ta dva pina, možda pokaže znakove života ali sumnjam

probao sam, ništa, jel znaš dali ih ima u hr da ga zemim?

kako provjeriti da je neispravan, da znam 100% ?

Strm
Poruka je uređivana zadnji put sub 8.3.2014 12:16 (Strm).
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice