Čudan problem s el. instalacijom

poruka: 37
|
čitano: 39.288
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Dakle najednom je na spinama u kupaoni počela trest struja, oko 30+VAC
Mislio sam da je boiler pa sam ga isključio, medjutim problem je ostao. Prilikom dodira spine osjećam peckanje i vibraciju u prstima.
Provjerio sam da nije do nekog trosila: Sve sam iskopcao iz struje, problem je ostao.
E onda sam isao provjeriti uticnicu i iznenadio se, ispitivač svijetli u obje rupice. Mjerio sam napon i izmedju prve rupice i uzemljenja je 220VAC, a izmedju druge rupice i uzemljenja je 380VAC. Inače prije nije postojao ovaj problem.

Molim hitnu pomoć jer je ovo možda opasno po život. Kužim se u elektriku dosta al mi fali iskustva, a s ovim se nisam susreo do sada...

Neželim zvat električara.

Hvala u naprijed

EDIT: Upravo sam ustanovio da je problem prisutan i na 98% utičnica u kući(na 3 od oko 20 utičnica problem nije prisutan). Takodjer na radijatorima izbija visok napon od 50+ VAC

Pomogao sam? Zar nije lakše kliknuti gumb:Hvalaili Thumb Up, nego pisati nepotrebni(spam) post sadrzaja Hvala
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.10.2012 22:02 (xZero).
14 godina

Prijavi HEP-u pogotovo ako nemaš trofaznu struju doma možda je kod njih u trafostanici ili odi pitaj kod susjeda jel i oni imaju sličnih problema.

15 godina
odjavljen

Nemoj biti glup, zovi električara, želiš da umreš ili netko od tvojih? Jako pametno...

380V nije možda, nego sigurno opasno. Imaš sreće što je na špini samo tridesetak volti, da je više, vjerojatno ne biš danas napisao ovu poruku.

Svi smo mi Mentalist.
16 godina
neaktivan
Re: Čudan problem s el. instalacijom
Jakovp kaže...

Nemoj biti glup, zovi električara, želiš da umreš ili netko od tvojih? Jako pametno...

380V nije možda, nego sigurno opasno. Imaš sreće što je na špini samo tridesetak volti, da je više, vjerojatno ne biš danas napisao ovu poruku.

Podstanar sam te zbog toga nebih volio da mi dolazi električar. Te pogotzovo zbog troškova. 

EDIT: Upravo sam ustanovio da je problem prisutan i na 98% utičnica u kući(na 3 od oko 20 utičnica problem nije prisutan). Takodjer na radijatorima izbija visok napon od 50+ VAC

Pomogao sam? Zar nije lakše kliknuti gumb:Hvalaili Thumb Up, nego pisati nepotrebni(spam) post sadrzaja Hvala
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.10.2012 22:02 (xZero).
15 godina
odjavljen

Kakvih troškova, pa daj malo razmisli, život ti je u opasnosti, valjda ti nije žao dati pare za to... Ja sam svoje rekao, problem je ozbiljan i nećeš ga sam riješiti.

Svi smo mi Mentalist.
14 godina
neaktivan

Ako se tebi riskira zivot umjesto da das 300tinjak kuna elektricaru, samo daj.

clock2much
16 godina
neaktivan
Jakovp kaže...

Kakvih troškova, pa daj malo razmisli, život ti je u opasnosti, valjda ti nije žao dati pare za to... Ja sam svoje rekao, problem je ozbiljan i nećeš ga sam riješiti.

Eh da bar novaca imam. Trenutno smo u krizi žešćoj. Imaš li ti ideju ili bilo tko šta uzrokuje problem? Ukoliko se ništa neriješi do sutra mislim da ću zvat HEP.

14 godina

Pojasni malo bolje pa cu ti pomoci.

iclock2much
13 godina

Zovi električara, u ovakvim situacijama nije pametno praviti se pametan. Jedino ako je ti život dosadio.

17 godina
xZero kaže...

Dakle najednom je na spinama u kupaoni počela trest struja, oko 30+VAC
Mislio sam da je boiler pa sam ga isključio, medjutim problem je ostao. Prilikom dodira spine osjećam peckanje i vibraciju u prstima.
Provjerio sam da nije do nekog trosila: Sve sam iskopcao iz struje, problem je ostao.
E onda sam isao provjeriti uticnicu i iznenadio se, ispitivač svijetli u obje rupice. Mjerio sam napon i izmedju prve rupice i uzemljenja je 220VAC, a izmedju druge rupice i uzemljenja je 380VAC. Inače prije nije postojao ovaj problem.

Molim hitnu pomoć jer je ovo možda opasno po život. Kužim se u elektriku dosta al mi fali iskustva, a s ovim se nisam susreo do sada...

Neželim zvat električara.

Hvala u naprijed

zovi elektru! meni se tako faze pospajale,nula,zemlja... na kutiji  pa mi izgorilo aparata po kući na sve strane. dečki došli 15 mi nakon što sam ih pozvao, sve sedili i ništa naplatili, to im je posao.

problem je bio vani čak prije brojila i da nisam bio ljen i nazvao ih odmah kad su mi svjetla počela po kući treperiti uštedio bih si par aparata.

što se tiče love uštedi sada tako da pozoveš elektru da ti provjere svoje instalacije tj. brojilo i pancere/instalacije prije  brojila. douše moguće da ti je nešto otišlo i na razvodnoj u stanu ali to ćeš ovako najlakše saznati!

ČVARCI = ČIPS OD SVINJE
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.10.2012 22:19 (sokre).
15 godina
neaktivan

Ako je do hep-a odma zovi odvjetnika za neku tuzbu :P

14 godina
gogi321 kaže...

Je, HEP mu je postavljao struju u kuci.

-.-

iclock2much
16 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

Dakle na samoj spini se osjeti prisutnost napona na dodir. 
Provjerio sam sve monofazne uticnice i na više-manje svima ispitivač veselo svijetli u oba dvije rupice.  Na jednoj jače na drugoj slabije. Uzeo sam mjerni instrument i postavio ka na do 750VAC te išao mjeriti. Rezultati i načini mjerenja su na slici.

17 godina
gogi321 kaže...

ako ti što izgori zbog njihovog djela instalacija, osigurani su i štetu će ti pokriti njihovo osiguranje, dok je sa životom ipak druga priča:)

ČVARCI = ČIPS OD SVINJE
15 godina

Ako si isključio sve potrošače očito da je problem u instalacij. Pregledaj sve razvodne kutije po kući, da se negdi nije nešto ukratko spojilo.

15 godina
neaktivan

Probaj iskljucit sve uredaje iz uticnica pa probaj..

17 godina
xZero kaže...
zoharbizo kaže...

Dakle na samoj spini se osjeti prisutnost napona na dodir. 
Provjerio sam sve monofazne uticnice i na više-manje svima ispitivač veselo svijetli u oba dvije rupice.  Na jednoj jače na drugoj slabije. Uzeo sam mjerni instrument i postavio ka na do 750VAC te išao mjeriti. Rezultati i načini mjerenja su na slici.

ako se nevaram dobijaš fazu preko zemlje a to nebi nikako smjelo biti.

ČVARCI = ČIPS OD SVINJE
15 godina
sokre kaže...
xZero kaže...
zoharbizo kaže...

Čudni su iznosi. Da mu negdi probija faza na zemlju onda bi između zemlje i nule imao 220 V a ne 380 V.

16 godina
neaktivan

Eh znam da nebi ni jedna od navedenih situacija smjela biti. Sad pitanje je šta uzrokuje. Možda da probam odspojiti sva trošila u kući?

Na priloženoj slici je primjer sto mi se dogadja kad ispitujem ispitivačem. 

14 godina

Pokusaj ne poginuti do sutra, otac mi je elektricar pa ti javim.

iclock2much
15 godina
odjavljen

Očito se neka druga faza spojila na nulu. Zato kažem, sumnjam da to možeš sam riješiti.

Svi smo mi Mentalist.
17 godina
bradonja_85 kaže...
sokre kaže...
xZero kaže...
zoharbizo kaže...

Čudni su iznosi. Da mu negdi probija faza na zemlju onda bi između zemlje i nule imao 220 V a ne 380 V.

heh čini se da je završio na trofaznoj, doduše pitanje je kakva je nula bila i prije ovoga.

ČVARCI = ČIPS OD SVINJE
15 godina
xZero kaže...

Eh znam da nebi ni jedna od navedenih situacija smjela biti. Sad pitanje je šta uzrokuje. Možda da probam odspojiti sva trošila u kući?

Na priloženoj slici je primjer sto mi se dogadja kad ispitujem ispitivačem. 

Pa to si trebao odma napravit :D.

Da bi izolirao problem spusti sve osigurače u kući i diži jedan po jedan, i naravno između uključivanja osigurača provjeravaj stanje na utičnicama.

Tako možeš saznat na kojem osiguraču je problematičan uređaj ili čak sama instalacija.

16 godina
neaktivan

Ništa pokušat ću ne poginut. Večeras je tuširanje službeno zatvoreno do daljnjega.

Cudno da svi uredjaji rade... Bez problema :/

@zoharbizo - Aj pa mi javi. Hvala. 

@bradonja85 - To budem sutra pokušao... Hvala na savjetu. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.10.2012 22:36 (xZero).
15 godina
odjavljen

Nije čudno da rade, jer je između faze i nule ok napon. Prijatelju se dogodila slična situacija nakon grmljavine, tko zna zašto, možda je zbog groma izbio neki spoj u kabelu, kažem teško ćeš sam riješiti, vjerojatno je problem prije tvog ormarića. Imaš li uopće tri faze u ormariću?

Svi smo mi Mentalist.
16 godina
neaktivan
Jakovp kaže...

Nije čudno da rade, jer je između faze i nule ok napon. Prijatelju se dogodila slična situacija nakon grmljavine, tko zna zašto, možda je zbog groma izbio neki spoj u kabelu, kažem teško ćeš sam riješiti, vjerojatno je problem prije tvog ormarića. Imaš li uopće tri faze u ormariću?

Ma čudi me jer faza probija i na nulu...

A neznam dal uopće imam 3 faze, mislim da nemam.  Al nije sigurno. 
U kući nemam nijednu 3-faznu utičnicu.
Sve su šuko monofazne...

15 godina
odjavljen
xZero kaže...

Sve su šuko monofazne...

Probija, ali neka druga faza, da probija tvoja biš imao 0V između faze i nule. Vjerojatno je negdje u tvojoj zgradi (ili kući) trofazna, jer inače bi ovako nešto bilo teško moguće.

Svi smo mi Mentalist.
13 godina
xZero kaže...

Sve su šuko monofazne...

Nema veze, nemam ni ja, a opet imam trofazni priključak, one dvije faze su iza utičnice savijene i izolirkom zaljepljene, made by moj stari ima cca 30 god. :D

15 godina
Jakovp kaže...
xZero kaže...

Sve su šuko monofazne...

Probija, ali neka druga faza, da probija tvoja biš imao 0V između faze i nule. Vjerojatno je negdje u tvojoj zgradi (ili kući) trofazna, jer inače bi ovako nešto bilo teško moguće.

Mogao bi neki neispravan uređaj uzrokovat ovakav problem.

15 godina

Kao što su već neki rekli, najbolji je pozvati električara.

HEP vjerojatno nema nikakve veze s tim. Njihova je dužnost da ti samo "dovedu" struju do kuće, za instalaciju se sam snalaziš.

Možda jedino da provjeriš razvodne po kući i ormarić sa osiguračima da se nešto nije shebalo.

http://www.youtube.com/watch?v=Jl_3Yq36fSg&feature=related
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice