Unix - operativni sustav
- poruka: 68
- |
- čitano: 34.475
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
ja bih unix i malog mu brata linux usporedio sa lego kockicama, ograničen si maštom i vlastitom vještinom
znaš sve je stvar kompromisa, onaj koji je radio nacrt unixa u prvom je redu imao funkcionalnost, a ne dizajn i zato svi najveći serveri imaju neki derivat unixa na sebi
sa druge strane Microsoft je vidio svoju šansu u malim korisnicima i ponudio im je dizajn i kompatibilnost, žrtvujući robusnost.
generalno ako ti za neki posao treba OS stabilan i "neuništiv" onda je za tebe unix, ali traži znanje da znaš što i kako želiš da on radi i to će raditi.
ako ti je pak bitan kranji korisnik i njegov komfor, imaš win ili Mac koji sve rade sami, ali onda se znaš naći u nevolji da nešto ne možeš napraviti zbog ograničenja upravo njegovim komforom.
nema najboljeg rješenja, već se od slučaja do slučaja biraju najbolji kompromisi sa tendencijom da se ide prema idealnom.
Zato su ti i najčešće mreže kombinirane (unix/ Win)
UNIX nije uopce mrtav niti priblizno,bas naprotiv svakog dana je puniji zivota samo sto je prosjecnim korisnicima nepoznat niti im treba biti poznat,pa ja sam zna od prijatelja koji se"kuze u kompjutere" dobit blijedo lice na pitanje koji os koristis,cim formuliram koji winows koristis vec znaju.
Bit je unix sluzi 120% onog gdje se koristi i za sta je namjenjen.
pa osnova svakog OS je komandna linija
Unix je prepoznatljiv po svom Terminalu koji može biti
- linijski - upisuju se naredbe u liniju
- X GUI - grafičko sučelje preko X terminala
Onakvo kakvo mu stavis.
Nisu to winbuloze pa da imas samo jedno sucelje ;)
Ovisno sad sto mislis "po desktop principu ili kao dos"
Pretpostavljam da pod "po desktop principu" podrazumijevas winbuloze a pod dos command prompt :))))
Uglavnom, moze i po "desktop principu" i "kao dos" :)
IBM - AIX, SIG - IRIX, HP-UX
to su ti unix OS-evi pa guglaj...
mainframe računala u bankama, znanstvenim institucijama, osiguravajućim kućama,... imaju neki od unix-a (ne možeš ga kupiti zasebno već dolati sa hardwareom).
imaš kod IBM-a Z seriju servera i sa njima ide i njihov AIX OS.
naravno, cijene su jako visoke, ali opet to je pouzdanost kod koje se ne gleda na cijenu.
i da, ovi unixi rade na risc arhitekturi cpu-a.
jedino open solaris radi i na x86.
nije uopce mocan
kako je i reko kolega u trecem postu ove teme. nek place kome je zao
jedina dva unixa koja se jos drze su aix zbog svojih specificnih platforma i solaris zbog zfs
ti sustavi se bas i ne mogu tweakati, neki unixi omogucuju kompajliranje i kernela ali ti daju 40% koda da komajliras. Sve one najbitnije stvari kernela zu zatvorene. Bas ono gdje mozes postici performanse ili sigurnost ti je nedostupno, tako da nije niti dobar za ucenje osim eventualno minixa i tako nekih skolskih tipova
ajde BSD je malo drugaciji
On me i potaknuo da se javim u temu, instalirao sam minimal install i radio je sporo i lose kao da vrtim ubuntu nakrcan svim mogucim stvarima, isao sam sloziti kernel - katastrofa pa to je losije od linuxa 2.4, nista nema, obrisao sma ga odmah s diska... zato mozda i govore BSD korisnici da je brzi od linuxa kad nema nista da ga usporava - kaj ce mi takav kernel ko da je iz 2002god, podrska za hardware mu je nikakva bolju ima i hackintosh
Sva racunala koja zahtijevaju high performace, clustering, i bleeding edge konfiguracije koriste linux
evo mozete i vidjeti ovdje na stranici. preko 95% ekstremnijih racunala svijeta (za znastvene svrhe ili performanse, stabilnost, custom rijesenja) koristi linux
rijetki su ostali na unixu i to su vecinom oni stari informaticari koji su odzivjeli svoje i nisu u stanju vise upoznavati nove tehnologije i rijesenja ili neki specificni tipovi kojima je nesto iz unixa neophodno ali takvih stvari je jako malo
http://www.top500.org/statistics/efficiency-power-cores/
edit
ne zelim se nikome zamjeriti, ali realnost je realnost, ne smijemo zivjeti u proslosti
Bilo je i za ocekivati da ce otvoreni kod koji se razvija gotovo svake sekunde jednog dana nadjacati tatu