Rezolucija za print

poruka: 4
|
čitano: 7.350
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Rezolucija za print
pitanje

Imam slike razlicitih rezolucija sa digitalca (2048x1536, 1024x768, 1600x1200) a zelim neke ispisati na velicini A3 (29,7 x 40 cm).

Koju rezoluciju, koji DPI i ostale opcije pri uredivanju fotofrafija da iskoristim da mi print bude kvalitetan.

Hvala unaprijed

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.10.2008 19:15 (DoVe).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Rezolucija za print
Odabrao Đelo Hadžiselimović, preveo Saša Kolka. tekst čitao Miljenko Kokot..
16 godina
neaktivan
prihvaćeno rješenje

Standardna rezolucija za ispis na papir je 300 DPI (točaka po inču). A3 stranica (420x297 mm), pretvoreno u inče, ima dimenzije 16.5x11.7 inča; kada pomnožimo dimenzije sa rezolucijom, ispada da ti treba veličina fotografije od 4950x3510 piksela.

Sa druge strane, mislim da u foto studijima koriste 200 DPI za ispis fotografija, tako da ti u tom slučaju treba veličina slike od oko 3300x2340 piksela.

Prema onome što si naveo, morati ćeš povećati veličinu slike - u svim slučajevima će softver koristiti interpolaciju da bi izračunao nedostajuće piksele. Kod interpolacije mogu se koristiti različite metode - pogledaj http://www.imagemagick.org/Usage/resize/#filter_compare za usporedbu - za povećavanje slike se preporuča Mitchell filtar, a za smanjivanje Lanczos filtar. Što se tiče softvera - XnView ima oba filtra.

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.11.2008 15:25 (hrx).
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Hvala ljudi, mnogo ste mi pomogli!

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice