Ovak ja uključim laptop kad dođe do onog gdje piše za pritisnut F10 i F9 za biose tam mi se slika smrzne i nejde dalje ali kad stisnem F9 ili F10 onda mi dođe u biose kak da to složim.MOLIM VAS ZA POMOČ ČIM PRIJE
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Molim pomoč
Jedno glumpavo pitanje,jesi li išta overclockao na laptopu? Probaj bios resetirat na tvorničke postavke,moraš u njega ući i imaš tamo load default settings.
Na tom laptopu su samo mama tata i sestra koji se baš i ne kuže u elektroniku tak da nisam ništ clockao niti opče ništ radil u biosima
Na tom laptopu su samo mama tata i sestra koji se baš i ne kuže u elektroniku tak da nisam ništ clockao niti opče ništ radil u biosima
Probaj ih vratit na tvorničke postavke,kada vratiš javi rezultate.
Probaj ih vratit na tvorničke postavke,kada vratiš javi rezultate.
Vrati osam sve na tvornićke postavke i dalje neče
nabavi neku live cd linux distribuciju pa probaj bootat samo dvd drive, u biosu isključi botanje svih drugih uređaja
ako se sistem podigne tako imaš ili hdd koji je vrisnuo ili je neki kontroler na matičnoj otiš u dim.
nabavi neku live cd linux distribuciju pa probaj bootat samo dvd drive, u biosu isključi botanje svih drugih uređaja
ako se sistem podigne tako imaš ili hdd koji je vrisnuo ili je neki kontroler na matičnoj otiš u dim.
A gdje da nabavim taj live cd linux
Skini Linux i sprzi ga na CD. Kad budes boot-ao ukljuci tu opciju.
Skini Linux i sprzi ga na CD. Kad budes boot-ao ukljuci tu opciju.
NIkad nisam imao linux i nebi ga htio sad instalitat na laptop
live cd distribucija znači da je prisutna samo dok je komp uključen
ne instalira se ništa, podiže se sa optičkog uređaja, smješta u ram i ako treba neki njezin dio opet se učitava sa optike.
gašenjem kompa se i ona u potpunosti ugasi...
niti slova ne ide na HDD tako da se ne moraš toga bojati.
live cd distribucija znači da je prisutna samo dok je komp uključen
ne instalira se ništa, podiže se sa optičkog uređaja, smješta u ram i ako treba neki njezin dio opet se učitava sa optike.
gašenjem kompa se i ona u potpunosti ugasi...
niti slova ne ide na HDD tako da se ne moraš toga bojati.
Molim vas onda za link
Ali ja vas pitam kak da riješim taj problem sa bootanjem inače je na laptopu windows xp
smisao je ako linux proradi onda imaš slučaj koji sam napisao prije tj. nešto od hardwarea ti je otkazalo poslušnost...
link:
http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/download
pročitaj upute za nasnimavanje bootabilnog cd-a dobro, a kada podesiš da boota samo cd i pokrene se linux odabereš TRY IT opciju a NE instal.
smisao je ako linux proradi onda imaš slučaj koji sam napisao prije tj. nešto od hardwarea ti je otkazalo poslušnost...
link:
http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/download
pročitaj upute za nasnimavanje bootabilnog cd-a dobro, a kada podesiš da boota samo cd i pokrene se linux odabereš TRY IT opciju a NE instal.
Dok to skinem je u RAR-u, taj RAR spržim na cd ili extractam pa onda to extractano stavim na cd ?
to što skidaš je već .iso format tj preslika cd-a
nama nikakva raspakiravanja, na istoj stranici točka 2 je kako se to pravuilno zaprži sa free alatom.
to što skidaš je već .iso format tj preslika cd-a
nama nikakva raspakiravanja, na istoj stranici točka 2 je kako se to pravuilno zaprži sa free alatom.
Sve ti piše ispod slike
hajde lijepo prvo...
start, control panel, appeareance and personalization, folder options TAB View i makni kvačicu sa Hide extensions for known file types ( vidi sliku )
kada to napraviš odi u taj folder gdje si skinuo i daj prikaz Details i onda uslikaj...
ti si winraru dodijelio te extenzije po defoltu da sa njima radi.
zatim otvori taj cd koji si nasnimio i njegov sadržaj uslikaj isto
hajde lijepo prvo...
start, control panel, appeareance and personalization, folder options TAB View i makni kvačicu sa Hide extensions for known file types ( vidi sliku )
kada to napraviš odi u taj folder gdje si skinuo i daj prikaz Details i onda uslikaj...
ti si winraru dodijelio te extenzije po defoltu da sa njima radi.
zatim otvori taj cd koji si nasnimio i njegov sadržaj uslikaj isto
Napravio sam sve kak si mi rekel
kako vidiš i sam ekstenzija onoga linka koji si skinuo je .ISO nikakav RAR ili nešto takva kako si bio rekao.
znači link je dobar, druga slika kaže da je krivo nasnimljen izgleda...
tvoj problem je što ne znaš ući u bios i postaviti bootanje tj. pravilni redosljed.
cd je krivo nasnimljen jer se winrar ne smije koristiti, nije tako u onim uputama.
znači:
-ugasiš komp
-upališ i uđeš u bios
-nađeš opciju boot
-postaviš CD (DVD) uređaj na prvo mjesto , HDD na drugo
-ideš na SAVE changes and exit
ubaciš taj cd ali ispravno snimljen i eto ga podiže se linux nakon auto restarta
kako vidiš i sam ekstenzija onoga linka koji si skinuo je .ISO nikakav RAR ili nešto takva kako si bio rekao.
znači link je dobar, druga slika kaže da je krivo nasnimljen izgleda...
tvoj problem je što ne znaš ući u bios i postaviti bootanje tj. pravilni redosljed.
cd je krivo nasnimljen jer se winrar ne smije koristiti, nije tako u onim uputama.
znači:
-ugasiš komp
-upališ i uđeš u bios
-nađeš opciju boot
-postaviš CD (DVD) uređaj na prvo mjesto , HDD na drugo
-ideš na SAVE changes and exit
ubaciš taj cd ali ispravno snimljen i eto ga podiže se linux nakon auto restarta
A kak da nasnimam da bude pravilno
sry na offtopicu ali:
odrični oblik prez.gl. htjeti- neće
vidi slikicu...
kako imaš win 7 desni klik na to što si skinuo i odaberi burn disk image eto samo to.
nikakve opcije sa winrar ne dolaze u obzir
Na mojem kompu radi sve normalno taj ubuntu
Ali na laptopu neče opče bootat s cd-a niti s ničega
Imate li kakvo drugo riješenje ?
eto to si savladao, samo nažalost nije pomoglo za ono najbitnije
koji je točno laptop marka i model?
da vidimo ima li kakvih caka i alata za njega na netu...
samo ako ovo ne radi, a cd ispravan i botanje dobro podešeno nešto oko mbo bi moglo biti nažalost, a ne samo loš HDD u pitanju.
eto to si savladao, samo nažalost nije pomoglo za ono najbitnije
koji je točno laptop marka i model?
da vidimo ima li kakvih caka i alata za njega na netu...
samo ako ovo ne radi, a cd ispravan i botanje dobro podešeno nešto oko mbo bi moglo biti nažalost, a ne samo loš HDD u pitanju.
Laptop je HP ali sad moram iči u krevet tak da nebrem pogledati koj je model sutra ti javim poslije podne
P.S Ja sam na katu a laptop u prizemlju
Evo koj je model : HEWLET-PACKARD
HP Compaq 6715s
dobro...
da bi dobili kod greške u laptopu ( kod nekih ) i resetirali ga na tvorničke postavke:
-otpoji ac pretvarač iz laptopa
-izvadi bateriju iz laptopa
-odpoji sve vanjsko priključene uređaje na laptop, kartice, routere, usb stikove
-pritisni i DRŽI power gumb nekih 20ak sekunda ( služi da bi se ispraznili naponi iz kondenzatora koji drže memoriju na životu )
-stavi nazad bateriju u laptop i priključi natrag ac pretvarač
-upali laptop
-ako upita za pokretanje u safe mod, radije odaberi pokretanje windowsa normalno
moguće je da se laptop ne pokrene i samo ispiše neki kod i to na plavom pa čak i crnom ekranu
link za popis kvarova tj. kodova i procedure za njihovo riješavanje
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=c01443371&lc=en&dlc=en&cc=us
dobro...
da bi dobili kod greške u laptopu ( kod nekih ) i resetirali ga na tvorničke postavke:
-otpoji ac pretvarač iz laptopa
-izvadi bateriju iz laptopa
-odpoji sve vanjsko priključene uređaje na laptop, kartice, routere, usb stikove
-pritisni i DRŽI power gumb nekih 20ak sekunda ( služi da bi se ispraznili naponi iz kondenzatora koji drže memoriju na životu )
-stavi nazad bateriju u laptop i priključi natrag ac pretvarač
-upali laptop
-ako upita za pokretanje u safe mod, radije odaberi pokretanje windowsa normalno
moguće je da se laptop ne pokrene i samo ispiše neki kod i to na plavom pa čak i crnom ekranu
link za popis kvarova tj. kodova i procedure za njihovo riješavanje
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=c01443371&lc=en&dlc=en&cc=us
Ali mene je strah to iči radit,hvala ali nebrem to napravit da nebi nekaj sjebal
volja tvoja, ovako bi barem dobio naznaku kvara koji imaš na laptopu ako je hardwarske prirode.
vele na hp-ovim stranicama da se tako može riješiti oko 50% problema, a ukoliko je dio za reparaturu sistema ispravan ( recovery dio na disku ) skoro 80% lapotpova se popravi bez potreba za reinstalacijom ukoliko je problem softwarske prirode...
barem posjeti link i pročitaj malo i nagovori starce da to onda provede neki njihov kolega kojemu vjeruju, ti kaži da nisi želio prtljati pa dobiješ i bonusa kod njih za ubuduće.
off topic
imam osjećaj da si već nešto doma zbrljavio prije, ko i ovdje na forumu ali na greškama se uči
pametni uče na greškama, nema ljudi koji ne griješe samo treba malo razmisliti prije i pripremiti se za posljedice ma kakve god bile, iskustvo se stječe samo na taj način...
volja tvoja, ovako bi barem dobio naznaku kvara koji imaš na laptopu ako je hardwarske prirode.
vele na hp-ovim stranicama da se tako može riješiti oko 50% problema, a ukoliko je dio za reparaturu sistema ispravan ( recovery dio na disku ) skoro 80% lapotpova se popravi bez potreba za reinstalacijom ukoliko je problem softwarske prirode...
barem posjeti link i pročitaj malo i nagovori starce da to onda provede neki njihov kolega kojemu vjeruju, ti kaži da nisi želio prtljati pa dobiješ i bonusa kod njih za ubuduće.
off topic
imam osjećaj da si već nešto doma zbrljavio prije, ko i ovdje na forumu ali na greškama se uči
pametni uče na greškama, nema ljudi koji ne griješe samo treba malo razmisliti prije i pripremiti se za posljedice ma kakve god bile, iskustvo se stječe samo na taj način...
Da zbrljavio sam dok sam mijenjao hladnjak na procesoru matičnu sam sjebo pa ...
A tata poznaje jednog tipa koj se razumije u kompove pa če on to složit.
Posjetio sam stranie