samo me zanima koja je to vrsta file-a ( BIT.TXT )....dali je to neki tekst file ili neka kombinacija teksta i slike? samo me zanima
File Bit.Txt
- poruka: 6
- |
- čitano: 2.427
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Sve sto je ipred zadnje tocke je ime file-a.
File se moze zvati "rar.jpeg.bit.exe.zip.malo.pametujem.vbo.avi.mp3.txt" i na kraju je opet txt.
A s druge strane netko tko uploada (sto je cest slucaj na rapishare-u) moze na file dodati bezveze extenziju, znaci file se zove neki.program.rar i on doda jos .txt, dobijes neki.program.rar.txt i tu trebas obrisati to .txt da bi mogao otvoriti program.
File se moze zvati "rar.jpeg.bit.exe.zip.malo.pametujem.vbo.avi.mp3.txt" i na kraju je opet txt.
(...)
Pritom treba paziti da je isključeno skrivanje ekstenzije - može se dogoditi da se radi o datoteci "rar.jpeg.bit.exe.zip.malo.pametujem.vbo.avi.mp3.txt.exe" koja sadrži npr. virus ili spyware.
Isključivanje skrivanja ekstenzije (WinXP): My Computer -> Tools -> Folder Options -> tab View -> isključiti opciju "Hide extensions for known file types".
(...)
Pritom treba paziti da je isključeno skrivanje ekstenzije - može se dogoditi da se radi o datoteci "rar.jpeg.bit.exe.zip.malo.pametujem.vbo.avi.mp3.txt.exe" koja sadrži npr. virus ili spyware.
Isključivanje skrivanja ekstenzije (WinXP): My Computer -> Tools -> Folder Options -> tab View -> isključiti opciju "Hide extensions for known file types".
Dobro, ali opet s druge strane ako je .exe ima drukciju ikonu. Slika u prilogu, obja filea se zovu exe i imaju razlicite ekstenzije, koje su sakrivene.
Tako da ako pise txt a ikona od exe filea, normalno da ce ti biti sumljivo.
Ali u pravu si, ako je imalo sumljivo treba paziti.
samo me zanima koja je to vrsta file-a ( BIT.TXT )....dali je to neki tekst file ili neka kombinacija teksta i slike? samo me zanima
.TXT je plain text file (dakle, samo tekst u Unicode/ANSI enkodiranju).
Ovo što govore ovi iznad mene je (postoji stručniji termin kojeg sam pročitao u knjižici Virusi, ali ga se ne mogu sjetiti) način zavaravanja korisnika kako bi oni mislili da se pokreće neki dokument i/ili legitiman program a to zapravo pokreću crv.
Dobro, ali opet s druge strane ako je .exe ima drukciju ikonu. Slika u prilogu, obja filea se zovu exe i imaju razlicite ekstenzije, koje su sakrivene.
Tako da ako pise txt a ikona od exe filea, normalno da ce ti biti sumljivo.
(...)
Točno, ali problem može biti kod lista kod kojih se ne vidi ikona (npr. u nekom softveru), te u slučaju da .exe datoteka ima ikonu identičnu onoj .txt datoteke (vidi slike).
Ovo što govore ovi iznad mene je (postoji stručniji termin kojeg sam pročitao u knjižici Virusi, ali ga se ne mogu sjetiti) način zavaravanja korisnika kako bi oni mislili da se pokreće neki dokument i/ili legitiman program a to zapravo pokreću crv.
Nemoj miješati viruse i crve - za širenje virusa potrebna je interakcija korisnika putem inficiranih programa, dok se crvi šire iskorištavajući sigurnosne propuste (ne moraju inficirati druge programe).
Dakle, da bi se samoreplicirajući program klasificirao kao virus, mora inficirati druge programe i mora ga širiti korisnik (šaljući inficirane programe drugim korisnicima); sa druge strane ako se širi bez intervencije korisnika, samoreplicirajući program se klasificira kao crv.