Da li je moguće postaviti ometanje mobilnog interneta na nekoj lokaciji? Hoće li to ometati i mobitele? Na kojoj uopće frekvenciji radi mobilni internet? Ili ovisi o pravajderu?
Puno pitanja... :)
Da li je moguće postaviti ometanje mobilnog interneta na nekoj lokaciji? Hoće li to ometati i mobitele? Na kojoj uopće frekvenciji radi mobilni internet? Ili ovisi o pravajderu?
Puno pitanja... :)
Ometanje signala je ilegalno.
Ja mislim da je to ilegalno, te bi mogao dobiti ban raspravljajući ometanje.
Ja sa druge strane ne vidim svrhu toga.
Ma, možda sam se krivo izrazila. To mi treba u poslovne svrhe i nije mi namjera raditi išta ilegalno. Upravo bih i htjela da sve bude po zakonu. Ali, u poslovnom prostoru trebamo spriječiti rad na privatnim laptopima preko mobilnog interneta. Ilegalno je da neki državni službenici za privatni biznis koriste službene prostorije, a baš to je slučaj. :(
Onda ide kontra pitanje zasto drzavni sluzbenici koriste privatne laptope na radnom mjestu?
Prema Zakonu o elektriničkim komunikacijama, čl. 88, HAKOM može izdati odobrenje za korištenje uređaja za ometanje radijskih frekvencija, i to isključivo na zahtjev tijela državne vlasti, sigurnosno-obavještajne agencije ili kada to zahtijevaju interesi obrane i nacionalne sigurnosti.
Još pitaš! Puno bi toga trebalo rastjerati! Ali, oni koji bi to trebali, neće uvesti reda, nego "u rukavicama" traže da se to "tehnički riješi". :-(
Prema Zakonu o elektriničkim komunikacijama, čl. 88, HAKOM može izdati odobrenje za korištenje uređaja za ometanje radijskih frekvencija, i to isključivo na zahtjev tijela državne vlasti, sigurnosno-obavještajne agencije ili kada to zahtijevaju interesi obrane i nacionalne sigurnosti.
Evo, ovo mi je dobra informacija.
Ipak, zanimalo me jesu li mobilni internet i mobiteli na istim frekvencijama za određenog davatelja usluga.
Jesu. A i da nisu nemas nacina da blokiras samo GPRS jer ometaci prave buku da tako kazem na citavom frekvencijskom pojasu. Ko zna sta bi sve prestalo raditi. Rijesi ti to na drugaciji nacin. Zna se kako se to rjesava.
Zaboravio sam napomenuti - kazne su u rasponu od 100 tisuća do milijun kuna.
Hvala, dečki! Pravi ste!
Po meni je to teška korupcija, na koju ne reagiraju nadležni. U pravu ste, ali sve je to teško. Na žalost, zato i jesmo u situaciji kojoj jesmo.
Glavna frekvencija (u slučaju UMTS-a, 2100MHz) je svima zajednička. Ono što se dijeli su brojevi kanala.
Tako da je i teoretski nemoguce ometati. Ukratko zaboravi.
Reci sefu neka ti predlozi to tehnicko rijesenje. I usput mu napomeni da je mutav jer ne moze postrojit radnike da ne rade na svojim laptopima (kidding) -.-
A da zabranite unosenje privatnih laptopa u urede?
Tako da je i teoretski nemoguce ometati. Ukratko zaboravi.
Već jesam. :D Samo sam htjela provjeriti postoji li "tehničko rješenje", iako sam protiv njega. Odgovor mi u cijelosti odgovara.
Još pitaš! Puno bi toga trebalo rastjerati! Ali, oni koji bi to trebali, neće uvesti reda, nego "u rukavicama" traže da se to "tehnički riješi". :-(
Kratko i jasno: ovakve stvari se ne nikada ne rješavaju na "tehničkoj razini". Dakle još jednom: nikad.
I nije da je ovakvo nešto nemoguće, ali količina sredstava koja je potrebna da se to izvede vjerojatno neće biti zanemariva. Primjera radi, ovakvo nešto će vjerojatno pouzdano raditi u radijusu od 10-ak metara... Pa sad uzmi površinu ureda i vidi koliko bi ti komada trebalo. I onda tu brojku pomnoži sa 2 (zbog zidova, ovoja, stupova, prigušujućih površina itd.). A onda, osim troškova nabave, porast će i račun za struju. U svakom slučaju - prilično skupo i prilično nepraktično.
A osim toga, što je sa laptopima / mobitelima koji se moraju moći spojiti na mobilnu mrežu? Npr. dođe klijent sa svojim smarthphoneom kod vas u ured i želi provjeriti mail? Što će te mu reći, "a čuj stari, jbg, ne možeš to kod nas"?
I na kraju, ako netko silno želi zaobići jammere, smislit će način - npr. uzeti USB produžni kabel i gurnuti stick kroz prozor. I što ćeš onda?
Nemoguce je blokirati GPRS a da ne blokiras GSM signal kao sto ona hoce. U stvari nemoguce sa stanovista koliko kosta i koliko je to tehnicki izvedivo i ekonomski opravdano. Sa tehnicke strane vjerovatno je moguce.
... početnik. (izbaciš pola viška, korist višestruka i još si 'milostiv' prema ostatku..)
-uvjek moraš ostaviti višak radnika, to je prava prijetnja, jer ih možeš izbaciti. Kad izbaciš sav višak postaneš ovisan o ostatku.
-druga stvar je što bi oni surfali i kad ima posla, tako da samo posao trpi... pa kad ih je više, čisto da se umile šefu ponekad skuhaju kavu ili natipkaju tablicu u excelu...(kao, rade nešto korisno..)
back, poslovna pravila mogu biti stroga koliko je to potrebno.
Pošto se spominju privatna računala, internet.. -tu je greška u startu. Firma je trebala osigurati sve radnicima,kao mobitel, računalo i mobilni internet. Tad je dovoljna interna odluka-propis, koja zabranjuje svako neovlašteno korištenje...
Na računalu firme, korisnik nesmije svojevoljno (bez dozvole admina, šefa..) imati bilo što, hardware-software.. jer je to vlasništvo firme. (i točka.)
Na radnom mjestu ... bla-bla isto to.
Čak nije potrebna konkretna zabrana, nego je bolje, sve što nije dozvoljeno je zabranjeno, politika.
Porazgovaraj s njima, ako i dalje budu koristili internet, smanji plaće ili zaprijeti s nečim...
To radi u firmi od mog oca
Porazgovaraj s njima, ako i dalje budu koristili internet, smanji plaće ili zaprijeti s nečim...
To radi u firmi od mog oca
-uf, ... recept Kunta-Kinte? Odavno je iz tih (među ostalim) razloga razvijeni zapad upravo razvijen.
-smanjiti plaće? -neide ispod nule, recimo općina traži poreze.. pa i bez plaće te radnik košta (karikiram, ali većina radnika ima mizeriju koju Mamić ljepi cigi na čelo za plaću).
uz podatak da većina firmica prikazuje plaće manjima upravo zbog poreza.
-zaprijetiti 'nečim'?
-bezidejnost. Prijeti svime, (ničim), vragom, kataklizmom, boleštinama, brisanjem fb-accounta itd.. (napomena: ali nikad otkazom, jer nakon otkaza više nisi 'šef', otkaz se daje, ne prijeti).
Pravi šef, ako treba i suzu će pustit', pravi šef 'sve radi na svoju štetu', 'za dobrobit radnika' ... itd. (opet, Mamić, kao samouki stručnjak, što se recimo ne uči u našem školstvu, pogled na naše ekonomske stručnjake i situaciju objašnjava tko je u pravu dipl.Ekonomisti vs Mamić?)
Čisto kao savjet, bubamari, prijetnje moraju barem zvučati uvjerljivo, kao da gledaš sheakspearovske glumce koji glumataju ili opet 'Maminjo' kao natrušćek... kad prijeti novinaru. To je prava prijetnja a ne neka .. imaginarna.
- nemožeš 'prijetiti nečim' (osim ako misliš na recimo hladno oružje.. ali to je besmisleno, čak i kažnjivo).
Prijetiti nečim je isto kao prijetiti ničim. Kao što je prijetnja kemijskog oružja bila povod napadu na Irak, s toga Ameri ne prijete, oni spašavaju, uvode reda, vježbaju demokraciju (zapravo ostvaruju što žele) a da ih se nemože prozvati za prijetnju (jer oni 'otklanjaju prijetnju').
ah, Denny, čitaš li ovo(?), diktatura ili šefovanje nije ni približno jednostavno kako to običan sitnozubi puk umišlja ... - (pomalo) sarkastično.
Kaj se nemre snifati promet mobilnog interneta?
Mislim da ne treba previse komplicirati. Ili neces surfati privatno dok radis ili mars na burzu.