Ej jel preporučujete ovo napajanje jel to šta valja,za matičnu jel bolji full cover
4 grafe, naravno da ne.
Corsair hx1000, ax850 minimalno....
Edit za hdd ti ne treba vodeno, kupi s SSD-ove...
Nego koliko ti misliš ukupno nadi novaca za računalo?
Ej jel preporučujete ovo napajanje jel to šta valja,za matičnu jel bolji full cover
4 grafe, naravno da ne.
Corsair hx1000, ax850 minimalno....
Edit za hdd ti ne treba vodeno, kupi s SSD-ove...
Nego koliko ti misliš ukupno nadi novaca za računalo?
Mene je kompic dosa prilicno a ovo vodeno ako se odlucim jer jos se mislim dali bi ubacio da mi voda trce po kompicu od 40000kn
Neznam nego se sve nesto prenemazem jer i ovo hladenje ako to ocu da je kako treba nemoze bit ispod 1300 eura a sa carinom i svime jos bar 40% ove cijene, znaci samo hladenje
bi izaslo oko 1800 eura sto je vecini van pameti ali provajte malo to slozit da je kvalitetnije pa ce te vidjeti da je to realna cijena.
Mene je kompic dosa prilicno a ovo vodeno ako se odlucim jer jos se mislim dali bi ubacio da mi voda trce po kompicu od 40000kn
Neznam nego se sve nesto prenemazem jer i ovo hladenje ako to ocu da je kako treba nemoze bit ispod 1300 eura a sa carinom i svime jos bar 40% ove cijene, znaci samo hladenje
bi izaslo oko 1800 eura sto je vecini van pameti ali provajte malo to slozit da je kvalitetnije pa ce te vidjeti da je to realna cijena.
iskreno van pameti je i 2xgtx 690 na jedan monitor
A da skočiš do Ljubljane u EKWB pa da ti oni slože neku ponudicu uz savjete?
iskreno van pameti je i 2xgtx 690 na jedan monitor
Slazem se s tobom u pripremi je uzet jos 2 della i jedan 3D monitor tako da tu nema problema,jos uzimam 6 hardova od 3 terabajta,uzeo sam muzicku assus,mSSD za maticnu,neke kontrolere za sata,2d nocale od nvidije i ovo vodeno sad se jos mislim sto i kako,a nebi bilo lose uzet neko vanjsko tako da nemoram tank,radiator gurat u kuciste nego sve drzim van i to je to tako da se sad mislim oko toga.I sve stavim ovde kad bude gotovo a to je tamo dogodine prvi drugi mjesec
Ako stavljas vodeno u Cosmosa,obavezno stavi barem tri 360 mm radijatora,sve manje od toga ti ili nece biti dovoljno za tu konfu ili je potracivanje vremena, novca i mjesta u kucistu. Ako se radi,onda se radi kako treba i samo jedanput.
Ako stavljas vodeno u Cosmosa,obavezno stavi barem tri 360 mm radijatora,sve manje od toga ti ili nece biti dovoljno za tu konfu ili je potracivanje vremena, novca i mjesta u kucistu. Ako se radi,onda se radi kako treba i samo jedanput.
Jesi li mislio 3 x 120 = 360 ili 3 x 360 = 1080 sto je mozda malo puno neznam
Meni samo jedno nije jasno... Vodeno je i dalje zracno, posto moras imat ventove da hlade radijator... Sto onda dobijes sa vodom? Osim toga da ti radijator ne mora biti iznad proca nego moze biti veci i montirati se na vrh kucista... Opet, iako voda bolje odvodi temperaturu, i dalje odvodi sa metalne baze na cooleru. A cak i kada gledam performanse vodenih naspram zracnih, nije nikakva velika razlika.
Zasto onda pljunuti hrpu para?
Ne trollam, samo me zanima...
Meni samo jedno nije jasno... Vodeno je i dalje zracno, posto moras imat ventove da hlade radijator... Sto onda dobijes sa vodom? Osim toga da ti radijator ne mora biti iznad proca nego moze biti veci i montirati se na vrh kucista... Opet, iako voda bolje odvodi temperaturu, i dalje odvodi sa metalne baze na cooleru. A cak i kada gledam performanse vodenih naspram zracnih, nije nikakva velika razlika.
Da je ovako kao što ti pišeš svi motori automobila bi bili s zračnim hlađenjem. Znaš li koji model da se hladi zrakom?
Jesi li mislio 3 x 120 = 360 ili 3 x 360 = 1080 sto je mozda malo puno neznam
Govorim baš o 360 mm radijatorima,ne o 120 mm radijatorima. Nije puno,vjeruj mi. Kejs je velik,ljudi obično stavljaju i po 2x 480+200 mm radijatore,neki idu sa 3 x 360+240 mm.
Ja bih to koncipirao kao dvojnu petlju(dual-loop)-jedna za proc,a druga za grafe-jedan 360 mm za proc a dva za grafe.
Ako trebaš detaljniji popis komponenti,samo reci.
Da je ovako kao što ti pišeš svi motori automobila bi bili s zračnim hlađenjem. Znaš li koji model da se hladi zrakom?
Krivo si me shvatio, znam da ima prednost jer voda ODVODI toplinu od motora do radijatora, ali to kod racunala je nepotrebno toliko jer hladis malu kockicu silicija na maloj udaljenosti... Naravno da je bakrenom sipkom/heatpipeom nemoguce na pola metra, metar odvoditi temperaturu (sa vodom vrlo lagana stvar jer ona putuje unutar cijevi). Hocu reci, bilo kakva odvodnja topline na duze od 10cm nema smisla sa krutinama/heatpipeovima. Mislim, vidi se iz rezultata hladnjaka da su vodena onpar pa cak i losija od high end zracnih, sa time da su mnogostruko skuplja... Btw, nemoj me krivo razumjeti, da ja imam para isto bi stavio vodeno, pa ako nista da mi se ne griju druge komponente unutar racunala i manje je prasine.
Naravno, slobodno me prosvijetli i ispravi, nemam inace pojma o ovome al me zanima.
Voda ima veći toplinski kapacitet od zraka. Na tome počivaju performanse i prednosti vodenog hlađenja.
Ti misliš da ako imaš ventilatore da je to isti jarac,ali nije-bitan je medij prijenosa topline jer se u oba slučaja hlađenje odvija na način da toplinu sa komponenti odvodiš u okolni prostor.
Pogledaj ovaj video,nadam se da češ shvatiti.
Ne ventilatore, heaptitpeove, aluminijski hladnjak i ventilator... :D Pa naravno da necu stavit vent da puse na core die... :D
Jeva čekam slikice
Gdje nabavljaš?
~ 16k kuna na hlađenje? Svaka čast :)
Jel bi mogao dofurati par stvarčica za nas koji ne idemo u njemačku tak često (čitaj uopće)
Ovo je naruceno postom tako da ni ja neidem u njemacku, a mogu ti rec da mi se i ne putuje vise nigdje,doma je najljepse!!!!
Evo jedan zanimljivi video
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=W4OZIU7y6kw
Evo jedan zanimljivi video
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=W4OZIU7y6kw
Jako dobar mod.
Ako nekog zanima malo više. LINK
Pozdrav, htio bi staviti vodeno hlađenje u komp pa me zanima kolki bi trebao biti promjer ulaza/izlaza vodene pumpe da moze hladit amd phenom ii x4 965 be na podosta vecim taktovima
nesto poput ovog??
kiler vec imam, i jos nesto, gdje bi mogao nabaviti ventilatore(minimalno 3-4, iako ciljam na 5) 160mm-180mmX160mm-180mmXnije bitna debljina??
GTX 690 Sli jel ti došlo hlađenje? Ako jest nabaci neke slikice da malo vidimo
Pošto nemam pojma o vodenim hlađenjima, imam neka pitanja za koja vi iskusniji vjerojatno znate odgovore
1. može li protok vode biti prevelik (tj da teče prebrzo)
2. o čemu ovisi kvaliteta vodenog bloka
3. čitam malo po internetu i neki kažu da je važan raspored komponenti vodenog hlađenja, a neki kažu da nije jer je temperatura vode u svim djelovima jednaka. Što je od toga točno?
4. sinula mi je ideja o 2 nezavisna toka (po dva radijatora, dva rezervoara i dvije pumpe) potpuno odvojena, ali da prolaze kroz isti cpu i gpu vodeni blok što bi naravno zahtjevalo posebno izrađene blokove. Znači blokovi bi imali po dvije ulazne i dvije izlazne cijevi pod uvjetom da se vode međusobno ne bi miješala. Da li ima to kakvog smisla i dal bi temperature bile niže?
možda su pitanja malo glupa ali nadam se da mi netko zna odgovriti
Pošto nemam pojma o vodenim hlađenjima, imam neka pitanja za koja vi iskusniji vjerojatno znate odgovore
1. može li protok vode biti prevelik (tj da teče prebrzo)
2. o čemu ovisi kvaliteta vodenog bloka
3. čitam malo po internetu i neki kažu da je važan raspored komponenti vodenog hlađenja, a neki kažu da nije jer je temperatura vode u svim djelovima jednaka. Što je od toga točno?
4. sinula mi je ideja o 2 nezavisna toka (po dva radijatora, dva rezervoara i dvije pumpe) potpuno odvojena, ali da prolaze kroz isti cpu i gpu vodeni blok što bi naravno zahtjevalo posebno izrađene blokove. Znači blokovi bi imali po dvije ulazne i dvije izlazne cijevi pod uvjetom da se vode međusobno ne bi miješala. Da li ima to kakvog smisla i dal bi temperature bile niže?
možda su pitanja malo glupa ali nadam se da mi netko zna odgovriti
1. Nemože
2. Ovisi o tome da pokriva najviše čip koji hladi, da bude što ravnija dodirna ploha (po mogučnosti polirana) i da ima brz protok sa što manje "mrtvih točki" (odnosno mjesta gdje bi voda "zaostajala")
3. Pa dobro je imati pumpu poslije radijatora, čisto da ne ide najtoplija voda na pumpu, ipak se i ona posebno grije. Međutim, istina je, razlika temperatura je tek 2-3 stupnja...
4. Prekomplicirano za napraviti, nebi imalo smisla. Ako već radiš dva kruga (dual loop) onda ide poseban krug za procesor, poseban za grafičku (grafičke). U tome slučaju, jako se puno poveća samo efikasnost hlađenja.