Main BIOS checksum error

poruka: 41
|
čitano: 14.829
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Main BIOS checksum error

Jedan BEEP ili nista u pravilu znaci da je sve OK.

Ako se na pokazivacu pokaze FF mislim da su sklopovi

ispravni na provjeru osnovne funkcionalnosti.

Sto sad znace ledice RAM-a valja vidjeti u uputama.

Ako vec sve radi skinuti PDF-ove ploce i sve dobro procitati.

Ja bi probao vratiti stari BIOS par puta i ako nece pravac servis.

Pozdrav

Have a nice day - Compa
16 godina
neaktivan
Main BIOS checksum error

mbaksa stvarno ne znam što da ti kažem osim hvala puno na pomoći. Provat ću još provjeriti da li sam sve dobro spojio i vidjeti sutra da li je napajanje u redu pa javim.

Razer_Copperhead
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.12.2009 20:30 (Razer_Copperhead).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Main bios checksum error

Da li je moguće da je nešto pregorilo? Svi što su ulazili u sobu su rekli da nešto miriše na pregoreno. Iznenađen

Razer_Copperhead
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.12.2009 18:37 (Razer_Copperhead).
17 godina
moderator
Razer_Copperhead kaže...
mbaksa kaže...
Razer_Copperhead kaže...

Bude jedan BEEP i to je sve. Na matičnoj ploči postoji mali ekran na kojem budu brojke i kasnije kada se računalo pokrene budu dva slova FF = Fully Functional. Ledice za RAM ili što već zasvijetle u crvenoj, zelenoj i žuto-zelenkastoj boji i zatim se ugase.

Znaci, sve bi, osim greske koju javlja, trebalo biti OK.

BTW da nemas na maticnoj ploci mozda neki kratkospojnik koji onemogucuje mijenjanje CMOS-a? Da nisi mozda slucajno ostavio kratkospojnik za brisanje CMOS-a u polozaju da brisanje CMOS-a? Ako nije to - velim, ja sam ostao bez ideja - neka komponenta ti je tehnicki neispravna.

Lako moguće. Jer svi što su ulazili u sobu su rekli da nešto miriše na pregoreno. Iznenađen

Kratkospojnik = jumper. Onaj mali elementic kojim kratko spajas neka dva pina na maticnoj ploci (primjer - ovo crveno u slucaju na slici) - to ne znaci da si napravio takav kratki spoj kojim si spalio nesto na maticnoj ploci. Kad stavis kratkospojnik na dva pina, to je ko da imas neki prekidac, koji si tad stavio u polozaj za ukljucivanje (On).

A ako ti nesto mirise na pregoreno - to moze, ali i ne mora nesto znaciti, pogotovo ako imas novije komponente i nisi dobro provjetrio sobu. Ovisi o intenzitetu mirisa. Recimo meni je jedno novo napajanje malo tako mirisalo, no sve je bilo OK s njim. No, opet - moze znaciti da ti je pregorjela neka komponenta. Velim - samo ti provjeri je li ti napajanje ispravno, je li ti maticna ploca ispravna - pa nesi na servis. Nemoj se sad opterecivati mirisima. Ako je nesto pregorjelo, pregorjelo je vrlo vjerojatno u napajanju ili na maticnoj ploci, a to ces ionako odnijeti u servis.

17 godina
neaktivan

Jeste li probali vratiti staru graficku?

Ako se javlja ista poruka ja se nebi zamarao,

vec odnio u servis. Ako je par mjeseci staro

onda bi trebalo biti pod garancijom ako nije skinuta 'nalja'.

(ne gledaju svi na 'nalju' jednako).

Have a nice day - Compa
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Razer_Copperhead kaže...
mbaksa kaže...
Razer_Copperhead kaže...

Bude jedan BEEP i to je sve. Na matičnoj ploči postoji mali ekran na kojem budu brojke i kasnije kada se računalo pokrene budu dva slova FF = Fully Functional. Ledice za RAM ili što već zasvijetle u crvenoj, zelenoj i žuto-zelenkastoj boji i zatim se ugase.

Znaci, sve bi, osim greske koju javlja, trebalo biti OK.

BTW da nemas na maticnoj ploci mozda neki kratkospojnik koji onemogucuje mijenjanje CMOS-a? Da nisi mozda slucajno ostavio kratkospojnik za brisanje CMOS-a u polozaju da brisanje CMOS-a? Ako nije to - velim, ja sam ostao bez ideja - neka komponenta ti je tehnicki neispravna.

Lako moguće. Jer svi što su ulazili u sobu su rekli da nešto miriše na pregoreno. Iznenađen

Kratkospojnik = jumper. Onaj mali elementic kojim kratko spajas neka dva pina na maticnoj ploci (primjer - ovo crveno u slucaju na slici) - to ne znaci da si napravio takav kratki spoj kojim si spalio nesto na maticnoj ploci. Kad stavis kratkospojnik na dva pina, to je ko da imas neki prekidac, koji si tad stavio u polozaj za ukljucivanje (On).

A ako ti nesto mirise na pregoreno - to moze, ali i ne mora nesto znaciti, pogotovo ako imas novije komponente i nisi dobro provjetrio sobu. Ovisi o intenzitetu mirisa. Recimo meni je jedno novo napajanje malo tako mirisalo, no sve je bilo OK s njim. No, opet - moze znaciti da ti je pregorjela neka komponenta. Velim - samo ti provjeri je li ti napajanje ispravno, je li ti maticna ploca ispravna - pa nesi na servis. Nemoj se sad opterecivati mirisima. Ako je nesto pregorjelo, pregorjelo je vrlo vjerojatno u napajanju ili na maticnoj ploci, a to ces ionako odnijeti u servis.

Znam samo sam krivo pročitao. Cool Sutra provam napajanje pa ću najvjerojatnije odnijeti na servis. Prije 7-8 dana sam stavio novi hladnjak za procesor s dva nova ventilatora pa možda oni mirišu jer sobu zračim redovito i PC mi je odmah do vrata od balkona.

Razer_Copperhead
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.12.2009 20:38 (Razer_Copperhead).
16 godina
neaktivan
Main BIOS checksum error

Uspio sam popravit. Skinuo sam novi BIOS (beta verzija) i instalirao ga i zatim kada sam napravio sve po upustvima PC se je restartao i počeo učitavati. Zatim je došao do greške, nešto ispravljao, ugasio se i zatim se je sam pokrenuo te vratio BIOS na verziju F7. Sada se greška više ne prikazuje. Da li je to sada u redu ili bi bilo bolje ipak odnijeti PC na servis?

Razer_Copperhead
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.12.2009 7:11 (Razer_Copperhead).

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Razer_Copperhead kaže...

Uspio sam popravit. Skinuo sam novi BIOS (beta verzija) i instalirao ga i zatim kada sam napravio sve po upustvima PC se je restartao i počeo učitavati. Zatim je došao do greške, nešto ispravljao, ugasio se i zatim se je sam pokrenuo te vratio BIOS na verziju F7. Sada se greška više ne prikazuje. Da li je to sada u redu ili bi bilo bolje ipak odnijeti PC na servis?

OK, greska se vise ne prikazuje, a jel ako promijenis postavke BIOS-a, jel one ostanu zapamcene? Probaj promijeniti neku postavku (boot sequence, promijeni disketnu jedinicu na disabled, ukljuci Qfan ili stovec - nesto manje bitno), spremi promjene, iskljuci racunalo (najbolje da ga odspojis iz struje na recimo pola minute), ponovno ukljuci i prvo gledaj javlja li se checksum error te onda provjeri je li zapamtio promijenjene postavke. Ako jest, vrati postavku ili vise njih onako kako su bile prije. I to bi trebalo biti to, ako se vise neces igrati s maticnom plocom. Provjeri kako ti se kompjuter ponasa u praksi - ako sve radi OK, onda mozda najbolje da vise nista ne diras maticnu plocu.

Hm... Cudno... Cini se da ti maticna ploca ima problema s updateanjem BIOS-a - sad nije problem, ali sto ako za godinu-dvije odlucis ugraditi neku komponentu koju ti ne podrzava taj BIOS F7? Ne znam sto da ti savjetujem, ako je odneses na servis i oni ne mogu utvrditi problem, platit ces servisiranje, a problem nece biti rijesen. Ako ipak odlucis odnijeti na servis, svakako stavi zadnji stabilni BIOS i budi siguran da ti se prikazuje greska CMOS checksum error, pa onda nek se onda oni opterecuju s tim.

16 godina
neaktivan
Main BIOS checksum error

Napravio sam kako si rekao i sve je ostalo zapamćeno i upozorenje se više ne pojavljuje. Također sam odvrtio par testova (3dmark vantage, OCCT itd.) i svih prolazi bez problema. No, još ću jednom provati to što si rekao za svaki slučaj.

Razer_Copperhead
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.12.2009 11:56 (Razer_Copperhead).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Main BIOS checksum error

Pozz,evo i ja imam kolko tolko slican problem... Meni se ta ista poruka pojavi, ali nakon sto mi se komp sam od sebe resetira,a to mi se najcesce dogodi dok sam u nekoj igrici,pa me zanima sto bi moglo bit,i btw iso sam na servis i pregledo mi je cjeli hardware i kaze da u tome nije problem 99% ,dakle sta trebam uciniti,i da li si ti razer u medjuvremenu sazno koji je pravi problem ili je to to,s biosom...
Hvala

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Kloxxx kaže...

Pozz,evo i ja imam kolko tolko slican problem... Meni se ta ista poruka pojavi, ali nakon sto mi se komp sam od sebe resetira,a to mi se najcesce dogodi dok sam u nekoj igrici,pa me zanima sto bi moglo bit,i btw iso sam na servis i pregledo mi je cjeli hardware i kaze da u tome nije problem 99% ,dakle sta trebam uciniti,i da li si ti razer u medjuvremenu sazno koji je pravi problem ili je to to,s biosom...
Hvala

Nisam nikad ustanovio do čega je bila grešk. Greška mi se nije više nikad pojavila od kada je nestala.

''...nisam možda siguran što me uistinu zanima, ali sam posve siguran što me ne zanima.''
Poruka je uređivana zadnji put sub 31.3.2012 15:47 (Razer_Copperhead).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice