Kada upalim kompjuter pojavi mi se poruka:''Warning: Main bios checksum error''. Gledao sam na internetu i sve upućuje na bateriju na matičnoj ploči. Provao sam staviti novu verziju BIOS-a, ali se greška i dalje pojavljuje. Da li može biti i nešto drugo osim baterije i kako to riješiti? Ploča nije starija od 3-4 mjeseca, a ostatak komponenti se nalazai pod ''Moj PC''.
Main BIOS checksum error
- poruka: 41
- |
- čitano: 14.827
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
Može biti i normalno, meni se to znalo javiti na ispravnom Epoxu i Abitu nakon uspješnog fleša novog BIOSa.
Potrebno je ući ponovo u BIOS i postaviti "Load Optimal Defaults", nek jednom s time boot-a. Drugi put se može postaviti BIOS kak se hoće.
Load Optimal Defaults sam napravio odmah nakon flashanja BIOS-a kako je pisalo u priručniku što sam dobio s matičnom. Novi BIOS sam stavio prije nešto više od mjesec dana i nije mi se odmah počelo pojavljivati nego tek jučer kada sam promijenio 9800 GX2 za ATI 3650. Također sam pokušao vratiti stariju verziju BIOS-a, ali je upozorenje tu i dalje.
Nova grafička s tim ne bi smjela imati veze.
Ima li još netko koju ideju što bi moglo biti?
Baterija od matične, virus..
Jesi napravio clear CMOS preko jumpera nakon flasha BIOSa?
Ako ne pali to i "Load Optimal defaults", a sve šljaka normalno, onda se nemoj s time niti zamarati. Možda je zaista i do grafičke.
Greška s baterijom se obično demonstrira na način da BIOS ne pamti postavke nakon restarta.
Baterija od matične, virus..
Skenirao sam zbog virusa s SuperAntiSpywareom, Malwarebytes' Anti-Malwareom, a-squared Free te NOD-om 32 i Avirom Free i niti jedan nije našao virus. Gdje mogu kupiti novu bateriju za moju ploču?
Ako ne pali to i "Load Optimal defaults", a sve šljaka normalno, onda se nemoj s time niti zamarati. Možda je zaista i do grafičke.
Greška s baterijom se obično demonstrira na način da BIOS ne pamti postavke nakon restarta.
Clear CMOS sam napravio preko tipke na matičnoj koju ima.
Čist sumnjam da virusi imaju bilo kakve veze s BIOSom :).
Baterija ... probaj u Chipoteci.
Mogu li staviti bateriju od stare Asus P5Q Deluxe ploče?
Trebo bi moć mislim da je to standardizirano.. (nisam siguran)
I virus može oštetit bios..
Trebo bi moć mislim da je to standardizirano.. (nisam siguran)
I virus može oštetit bios..
Da, znam za virus samo nije kod mene on u pitanju. Što se tiče baterije kako vidim na obe piše isto (3V i CR 2032) samo je proizvođač drugi tako da mislim da bi mogla doći ova sa stare ploče.
trebao bi moći. pazi samo da li isto piše na njima. Milsim na voltažu. Ali je vjerojatno isto. Druga stvar, već sam zaboravio ali na starim pločama je bila opcija u biosu halt on all errors. Ako to isključiš, možda neće više izbacivati tu poruku. Moram baš provjeriti da li postoji još ta opcija u biosu. Znam da je bila na starim biosima.
trebao bi moći. pazi samo da li isto piše na njima. Milsim na voltažu. Ali je vjerojatno isto.
Za matične ploče su u pravilu baterije oznake CR 2032 i one sve imaju istu voltažu, tako da oko toga nema brige.
Nova grafička s tim ne bi smjela imati veze.
Sad, ne bi trebala... Ako si BIOS setup u CMOS zapiše i neke karakteristike grafičke kartice, onda sadržaj CMOS-a neće valjati ako zamijeni grafičku karticu i doći će do CMOS checksum errora. Mislim da se meni slična stvar u nekim slučajevima znala dogoditi kad sam zamijenio ili dodao disk, no ulazak u BIOS setup i spremanje promjena je riješilo stvar.
Clear CMOS sam napravio preko tipke na matičnoj koju ima.
Imam glupo pitanje - nakon brisanja CMOS-a ušao si u BIOS setup, učitao defaultne postavke i spremio promjene? Ako jesi, onda vjerojatno imaš ozbiljnije probleme s matičnom pločom ili sa samom grafičkom karticom. Što se događa ako staviš staru grafičku karticu? Ako ti ni s njom više ne radi, reklamiraj matičnu ploču.
Stara grafička mi je počela stvarati artefakte na slici i zbog toga sam je zamijenio. No, provat ću je vratiti pa ću javiti da li se još javlja poruka.
Imam glupo pitanje - nakon brisanja CMOS-a ušao si u BIOS setup, učitao defaultne postavke i spremio promjene? Ako jesi, onda vjerojatno imaš ozbiljnije probleme s matičnom pločom ili sa samom grafičkom karticom. Što se događa ako staviš staru grafičku karticu? Ako ti ni s njom više ne radi, reklamiraj matičnu ploču.
Učitao sam defaultne postavke te zatim spremio promjene nakon CMOS-a. Pokušao sam i sa starom grafičkom, ali upozorenje je i dalje tu.
Vjerovatno je nešto sa matičnom
Ovako upozorenje izgleda (vidi sliku).
Pokušaj ponovno staviti novi bios, preko CD ili USB meme, nikako preko @Biosa!
Problem može biti da nešto s memorijom ne štima. Ili čak s diskovima ako si mjenjao njihove spojeve na MBO.
Pokušaj ponovno staviti novi bios, preko CD ili USB meme, nikako preko @Biosa!
Problem može biti da nešto s memorijom ne štima. Ili čak s diskovima ako si mjenjao njihove spojeve na MBO.
Vadio sam matičnu ploču van kućišta kada sam stavljao novi hladnjak na CPU tako da sam iskopčao bio HDD. I sve je bilo u redu prva tri dana i zatim se je javilo upozorenje. Najnoviji BIOS je bio na ploči kada se je upozorenje prikazalo, a stavio sam ga preku USB-ea. Da li sa memoriju da provjerim s Memtest86? Stavio sam i novu bateriju, ali se poruka isto pokazuje.
-ako je to za konfiguraciju pod 'moj pc', onda je OC jedan od mogućih uzroka. Prije flashanja obavezno vratiti na defaultne postavke, ponovi flash. To je nova ploča, (zašto si uopće radio flash?), trenutno vjerojatno koristi rezervni BIOS. Ponovo ga skini i pazi na točnu verziju (reviziju) MBO. ... možda je OC već uzeo danak, razmisli o normalnom korištenju vs. OC (i koliko si dobio na performansama..).
-ako je to za konfiguraciju pod 'moj pc', onda je OC jedan od mogućih uzroka. Prije flashanja obavezno vratiti na defaultne postavke, ponovi flash. To je nova ploča, (zašto si uopće radio flash?), trenutno vjerojatno koristi rezervni BIOS. Ponovo ga skini i pazi na točnu verziju (reviziju) MBO. ... možda je OC već uzeo danak, razmisli o normalnom korištenju vs. OC (i koliko si dobio na performansama..).
Nije ništa overklokirano. To sam zaboravio promijeniti. Vratio sam BIOS na defaultne postavke prije flashanja.
Nije ništa overklokirano. To sam zaboravio promijeniti. Vratio sam BIOS na defaultne postavke prije flashanja.
Nije nuzno (osim ako nisi ukljucio zastitu od flashanja BIOS-a). Stavi posljednju verziju BIOS-a, ako i dalje budes imao te probleme reklamiraj maticnu plocu - nema druge. Eventualno sto mi jos pada na pamet je napajanje - ako ti je napajanje ispravno, onda je najvjerojatnije problem bas u maticnoj ploci. Uglavnom, sam problem neces rijesiti - niti bi ga trebao rjesavati, jer se on ne bi trebao javljati da su ti komponente tehnicki ispravne.
A kako da znam da li mi je napajanje ispravno?
A kako da znam da li mi je napajanje ispravno?
Spojis drugo napajanje u racunalo - ako se greska i dalje javlja, napajanje nije krivo. Ako se greska vise ne javlja - napajanje je krivo.
Primijetio sam da mi nešto zuji na stražnjoj strani gdje je napajanje. U razmaku od jedne sekunde se ponavlja rrrr...rrrr. Sad da li je napajanje ne znam jer nemam niti jedno drugo kod sebe da provjerim.
Kako se ova poruka javlja na pocetku
ukljucivanja sustava iskljucio bi operativni sustav.
Iz opisa shvatio sam da se ne cuje nekakav BEEP
ili neka kombinacija koja bi ukazala na neku gresku,
sto bi stoga moglo znacit da je POST proces prosao ispravno,
i da je osnovna funkcionalnost sklopova ispravna.
(ima li mozda neki pokazivac POST-a umjesto BEEP?).
Kontrolni zbroj ukazuje da se upisani izracun u BIOS ne slaze
s zbrojem koji se racuna svaki put nanovo pri paljenju racunala.
Dakle, moguce se krivo upisuje rezultat ili je novi sadrzaj BIOS-a neispravan,
te se sama provjera u BIOSU zbog toga krivo izracuna.
Dobro bi bilo pokusati vratiti staru verziju BIOS-a.
Kako je prethodno savjetovano s CD-a ili diskete ili sto je vec raspolozivo,
da se iskljuci moguci utjecaj rada programa u OS-u i njegovog unosa neispravnih podataka.
Ako nece, cini mi se da je problem u cipu BIOS-a sto bi znacilo zamijeniti plocu.
Pozdrav
Edit: Da ono rrr... nije ventilator?
Primijetio sam da mi nešto zuji na stražnjoj strani gdje je napajanje. U razmaku od jedne sekunde se ponavlja rrrr...rrrr. Sad da li je napajanje ne znam jer nemam niti jedno drugo kod sebe da provjerim.
Izvadi napajanje van iz kucista (ne istekavaj kabele, samo ga odsarafi i izdvoji iz kucista) - tad ces lako ocijeniti dolazi li zvuk iz napajanja ili iz neke druge komponente. Ne znam sad kakav je zvuk koji spominjes - moze biti samo da se malo neki ventilator iskrivio pa zbog toga radi buku. Sto da ti kazem - probaj od nekog posuditi napajanje - nije da ces traziti da ti posude bubreg. Pa ako ti se i onda javlja greska, maticnu na servis. Ako ti se ne javlja, napajanje na servis.
Bude jedan BEEP i to je sve. Na matičnoj ploči postoji mali ekran na kojem budu brojke i kasnije kada se računalo pokrene budu dva slova FF = Fully Functional. Ledice za RAM ili što već zasvijetle u crvenoj, zelenoj i žuto-zelenkastoj boji i zatim se ugase.
s zbrojem koji se racuna svaki put nanovo pri paljenju racunala.
Dakle, moguce se krivo upisuje rezultat ili je novi sadrzaj BIOS-a neispravan,
te se sama provjera u BIOSU zbog toga krivo izracuna.
Ajde molim te nemoj zbunjivati covjeka. I ja trebam triput procitati da bih skuzio sto si htio napisati. Razlikuj CMOS i BIOS - to nisu iste stvari. CMOS je memorija u koju se zapisuju postavke BIOS-a.
Kontrolni broj (checksum) CMOS-a nije u redu ako trenutacna verzija BIOS-a cita/zapisuje drugaciju strukturu podataka od one koja je svoje podatke spremila u CMOS, ili ako su se u CMOS-u nasli nedopusteni/nemoguci parametri, ili ako je promijenjena neka komponenta cije parametre/karakteristike BIOS uzima u obzir kad sprema postavke u CMOS (pa samim tim kontrolni broj ispada drugaciji).
BIOS sam po sebi bi trebao biti ispravan posto mu se nije javila greska prilikom flashanja i posto nema problema s POST-om i pokretanjem racunala (osim postavki u CMOS-u).
Bude jedan BEEP i to je sve. Na matičnoj ploči postoji mali ekran na kojem budu brojke i kasnije kada se računalo pokrene budu dva slova FF = Fully Functional. Ledice za RAM ili što već zasvijetle u crvenoj, zelenoj i žuto-zelenkastoj boji i zatim se ugase.
Znaci, sve bi, osim greske koju javlja, trebalo biti OK.
BTW da nemas na maticnoj ploci mozda neki kratkospojnik koji onemogucuje mijenjanje CMOS-a? Da nisi mozda slucajno ostavio kratkospojnik za brisanje CMOS-a u polozaju da brisanje CMOS-a? Ako nije to - velim, ja sam ostao bez ideja - neka komponenta ti je tehnicki neispravna.